fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 2 juni 2023

Hoeveel gezichten kan een stad hebben? Nantes beweegt door de eeuwen van hertogen naar slavenhandelaars en van scheepsbouwers naar studenten en kunstenaars. Iedere hoek in deze stad legt een ander stukje geschiedenis bloot. Ga je mee sightseeën in de binnenstad van Nantes?

Een wandeling door de tijd

In de compacte binnenstad van Nantes wandel ik net zo makkelijk van de middeleeuwen naar de 19e eeuw als van een hip dakterras naar een monumentaal restaurant. De stad eert zowel de geschiedenis als het heden en de toekomst. Ik heb een rendezvous met de hertogen en slavenhandelaars in de binnenstad terwijl de scheepsbouwers plaats hebben gemaakt voor de kunstenaars op het eiland van Nantes. De 55.000+ studenten begeven zich overal in de stad. En voor wie goed kijkt, de kunstenaars eigenlijk ook. De Green Line (de kunstzinnige wandelroute) is daar getuige en gastheer van.

Omdat er zoveel te zien is, raad ik je aan eerst even langs de VVV te gaan. Tegenover het kasteel in de historische binnenstad vind je de VVV waar je een handige kaart, folders en misschien ook wat souvenirs kunt oppikken. Nantes heeft zoveel te bieden dat het een onmogelijke opgave is om alles te zien. Onderstaand geef ik je daarom een aantal hoogtepunten in de binnenstad van Nantes.

Het moderne VVV kantoor van Nantes.

Tip 1 – Slavernijmonument van Nantes

Al vanaf de 13e eeuw is Nantes een echte handelsstad. De koopmannen profiteren flink van de slavenhandel. Slavenhandel bereikt in de 18e eeuw een hoogtepunt. Nantes is dan Europa’s voornaamste haven voor slavenhandel. Niet echt iets om te eren, maar wel iets om bij stil te staan.

Langs de Loire rivier ligt het openbaar toegankelijke slavernijmonument: een wandelpad van zo’n 400 meter. De namen van de slavenschepen zijn in glazen gedenkplaten in de grond verwerkt. Alle 2.000. Via de trap kom ik terecht bij een wandelgang vol spreuken, feiten en quotes van mensen als Martin Luther King. Op de achtergrond hoor ik Bob Marley’s Redemption Song. De gedenkplaats is er vooral ter ere van de mensen die vochten en vechten voor de afschaffing van slavernij.

Google Maps locatie

Tip 2 – Château des ducs de Bretagne

Huh? Maar Nantes ligt toch helemaal niet in Bretagne? Klopt. Maar ooit was het de hoofdstad van Bretagne, nu van de regio Pays de la Loire. Uit die tijd stamt het kasteel van de hertogen van Bretagne. In 1477 was het kasteel af, ten tijde van hertogin Anna van Bretagne. Sindsdien hebben de hertogen van Bretagne er jarenlang gewoond. Nu is het historisch museum van Nantes er gevestigd.

Tussen september en juni is iedere eerste zondag van de maand een bezoek gratis. De binnenplaats en het kasteel zijn al een bezienswaardigheid an sich. Loop rond, maak foto’s, geniet van het uitzicht.

Google Maps locatie

Chateau des Ducs de Bretagne

Tip 3 – Middeleeuws Nantes

Het Place de Bouffay en omliggende straten vormen het middeleeuws gedeelte van de stad. Er zijn nog een paar originele middeleeuwse huizen, te herkennen aan de houten omlijstingen. De straatnamen doen denken aan vroeger: ambachten als slager zijn erin verwerkt. In deze wijk ligt ook het kasteel en de kathedraal van Nantes.

Google Maps locatie

Er zijn nog 5 middeleeuwse huizen in Nantes.

Tip 4 – Le Nid op de Tour Bretagne

De Tour Bretagne claimt nogal wat. Het is de enige toren tussen Parijs en New York. Maar ja, er zit dan ook veel zee tussen de twee steden. Op deze toren heb je fantastisch uitzicht over de stad, een panorama vanaf de 32e verdieping. De Fransman Jean Julien heeft de verdieping, Le Nid, ontworpen. Er ligt een reusachtige ooievaar/reiger over het terras. De stoeltjes lijken op opengesneden gekookte eieren.

Google Maps locatie

Tip 5 – Nieuwe jas voor de koekjesfabriek

Tucjes, scholiertjes, bastognekoeken. Er is geen spoor meer van te bekennen in de oude LU fabriek. Eigenlijk weet ik ook niet of die koekjes wel hier in Nantes werden gemaakt, maar Le Lieu Unique spreekt wel tot de verbeelding. De pastelkleurige toren is een replica. De oude koekjesfabriek is nu een culturele ontmoetingsplaats waar concerten, moderne kunst tentoonstellingen, theater- en dansvoorstellingen worden gehouden. Er is een restaurant, een bar, een hammam in de kelder en aan het water is een terras met zonnestoelen in de zomer.

Google Maps locatie

Het avondzonnetje schijnt op de LU toren.

Tip 6 – Art nouveau chique bij La Cigale

Restaurant La Cigale is oogverblindend mooi. Het historische monument werd al in 1895 gebouwd en is nog steeds volop in gebruik. Oudere inwoners van Nantes komen hier ’s ochtends voor koffie met een croissant en vanaf dan is het non-stop bedrijvigheid. Nieuwsgierige toeristen die vooral foto’s komen nemen, maar ook veel locals komen hier voor typisch Franse gerechten om je vingers bij af te likken. La Cigale is versierd met veel keramiek, af en toe ontdek je een krekel (een cigale is een krekel) in de tegels.

Google Maps locatie

Tip 7 – Passage Pommeraye

De winkelgalerij Passage Pommeraye heeft een glazen dak, waardoor de pracht en praal van de trappen, de beelden en de bewerkte muren goed uit de verf komen. De passage dient als doorgang voor zakenmensen en je kunt er winkelen. Soms worden er geheime diners georganiseerd. Om daar bij te kunnen zijn, moet je de juiste mensen kennen.

Google Maps locatie

Binnen in de Passage Pommeraye

Maar er is nog zo veel meer in de binnenstad van Nantes

Och, deze lijst had nog veel langer kunnen zijn! Bijvoorbeeld de extravagante, scheve huizen van de kooplui uit de slavernijtijd, vele parken, een waterspiegel, verschillende musea, de kathedraal van Nantes… Veel te veel voor slechts één weekend. De mooie binnenstad van Nantes is simpelweg niet in één vluchtig rendezvous te vatten. En dat maakt de stad misschien wel nóg mooier.

La vie est belle in de binnenstad van Nantes

Meer Frankrijk inspiratie?

Frankrijk blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Le Voyage à Nantes heeft mij een rondleiding door de binnenstad gegeven. Hieraan zaten geen voorwaarden verbonden en wat je zojuist hebt gelezen, is dus hoe ik mijn bezoek heb ervaren. Geen censuur! 

Voor het eerst gepubliceerd: december 2017. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie