fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 1 juni 2023

Woon je in Nantes, dan ben je nooit meer dan 300 meter verwijderd van een groene ruimte. De Franse stad zet vol in op de natuur en duurzaamheid. Dat is als toerist nog eens super verantwoord vakantie vieren! Ontdek snel de tips voor groene bezienswaardigheden, restaurants en hotels in Nantes.

Nantes: duurzaam en groen

Er wonen bijna 300.000 mensen in Nantes. Per inwoner is er 57 m² groene ruimte. Dat betekent dat er zo’n honderd groene parken en pleinen zijn in de stad. In 2013 was Nantes de eerste Franse stad die werd uitgeroepen tot European Green Capital. Dankzij al die parken natuurlijk, maar daar houdt het niet op. Denk bijvoorbeeld ook aan eco-vriendelijke accommodatie, organisch en lokaal koken en 500 km aan fietspaden. Ga op de groene tour in Nantes!

Tip 1: Jardin des Plantes

De Jardin des Plantes is de grootste en mooiste botanische tuin van Nantes. Al drie eeuwen lang werken tuinders en zeelui aan een heel diverse tuin. Zeelui? Ja zeelui. Deze mannen zorgden vooral vroeger voor een rijke aanwas van nieuwe plant- en bloemsoorten. Lelietjes van dalen, magnolia’s en camelia’s zijn veel geziene bloemen in Nantes. Op de 7000+ hectare is er ruimte voor meer dan 500 bloemsoorten. Maak een lekkere wandeling en plof daarna neer op het terras van Café de l’Orangerie. Een Franse bistro waar je voor € 19 een goede lunch (hoofdgerecht en dessert) krijgt.

Google Maps locatie

Tip 2: Les Tables de Nantes

De restaurantgids Les Tables de Nantes is een aanrader om verantwoord een restaurant uit te zoeken. Verantwoord op twee manieren zelfs. Ten eerste omdat alle restaurants zijn geselecteerd door Le Voyage à Nantes en Interloire (organisatie die wijnen uit de Loire regio promoot) vanwege hun lokale karakter, het gebruik van lokale producten en omdat er regionale chefs in de keuken staan.

Ten tweede omdat je bij deze 120 restaurants gegarandeerd goed eet. Café de l’Orangerie staat bijvoorbeeld ook in de gids, het beroemde La Cigale en de (naar verluidt) beste crêperie Heb Ken staan er ook in. Ik ben overigens vooral fan van de online versie van Les Tables de Nantes. Door een paar simpele keuzes te maken, helpt de site je op weg naar het juiste restaurant. Oh ja, probeer alsjeblieft op tijd te reserveren. Ik zie veel restaurants aan mijn neus voorbij gaan omdat ze al vol zijn.

Tip 3:  L’Île de Versailles

L’Île de Versailles (het eiland van Versailles) is een aangelegd eilandje in de stad. De Japanse tuin die ik hier bezoek is uiteraard omgeven door water. Veel mensen huren hier een bootje of een SUP board in de zomer. Het is hier klein (je bent het eiland in no-time rond) en lekker rustig. Overal zijn oriëntaalse details verwerkt: een waterval, bamboe, een zen-tuin en kersenbloesems. Dit is aan het begin van de zomer al een heerlijke plek, maar stel je eens voor dat de kersenbloesems in bloei staan in de lente.

Er staat een kleine expositieruimte met wat informatie over de tuin en een aantal aquariums met vissen. Niet heel bijzonder, maar ik ben er toch en het is gratis. Bij de speeltuin staan uitgeholde bomen met een paar boeken erin. Hier kun je je boek ruilen. Ik vind dat iets heerlijk kneuterigs hebben. Jammer dat alle boeken in het Frans zijn.

Google Maps locatie

Tip 4: Verantwoord verblijf in Nantes

De helft van de 9.000 kamers in Nantes en omgeving hebben een eco-certificering. Op uitnodiging van Le Voyage à Nantes verblijf ik middenin het centrum in Hôtel Amiral. Dit hotel is volledig eco-friendly en is daarvoor ook beloond met het Europese eco-label. De eenvoudige kamers zijn misschien wat aan de kleine kant, maar dat maakt het gedachtegoed helemaal goed.

Zo hebben de toiletten twee spoelknoppen om de hoeveelheid water te beperken, de douche heeft een thermostaat, er zijn zeep- en shampoo dispensers in plaats van individuele verpakkingen en de schoonmaakmiddelen hebben eco-labels en zijn afbreekbaar. Kleine moeite, groot resultaat. Om gasten ook bewust te maken van de impact van hun verblijf op het milieu staat er in de lobby informatie over het water- en energieverbruik.

Hotelkamer in Hotel Amiral, Nantes

Tip 5: Parc des Oblates

Parc des Oblates is het 100e park in Nantes, afhankelijk van waar je begint met tellen natuurlijk. Je merkt hier helemaal niks meer van de stad. Het is een oase van rust, ondanks de vele mensen die hun weg hier naartoe hebben gevonden. Onder hen zijn weinig tot geen toeristen, omdat het wat verder buiten het centrum ligt. Met de fiets is het goed bereikbaar. Veel bomen, speelruimte, open grasvelden, moestuintjes een kapel, een klein kerkhof en mooie granieten muren. In de verte pingelt iemand op z’n gitaar. Neem een picknickkleedje en een boek mee en je wilt hier nooit meer weg.

Google Maps locatie

Tip 6: huur een fiets in Nantes

Nantes verdiende in 2015 een plek in de top 10 van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Er ligt maar liefst 500 kilometer aan fietspaden in en om de stad. Overal in de stad staan self-service fietsen genaamd Bicloo. Die kun je pakken en het eerste half uur is gratis. Wel even uitkienen dus waar alle stallingen staan.

Ik huur een fiets met mijn Nantes Pass (een kortingspas voor allerlei acitiviteiten in de stad). Met de Nantes Pass mag ik één dag gratis een fiets huren. Bij tram- en busstation Commerce heb ik dat binnen een paar minuten geregeld. Als je dit ook wilt doen, neem dan je identiteitsbewijs en een creditcard (voor de borg) mee. Een andere optie is een fietstour. Dit kan bijvoorbeeld bij Baja Bikes.

Op de fiets door Nantes!

Tip 7: Maurice Schwob Square

Vlakbij het Jules Verne museum en Parc des Oblates ligt nog een heerlijk parkje: Maurice Schwob. Het parkje is vernoemd naar een krantenuitgever. Het is aangelegd in 1931 boven een voormalige steenhoeve voor graniet. Je kijkt hier uit over de Loire rivier. Vlakbij kun je inmiddels de stalen constructie Arbre aux Hérons bezoeken, een nieuw initiatief van de makers van Les Machines de l’Île.

Google Maps locatie

Maurice Schwob park: klein maar fijn

Meer Frankrijk inspiratie?

Frankrijk blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Ik sliep in het hotel op kosten van Le Voyage à Nantes en ook de Nantes Pass kreeg ik van deze organisatie aangeboden. Hieraan zaten geen voorwaarden verbonden en wat je zojuist hebt gelezen, is dus hoe ik mijn bezoek heb ervaren, zonder censuur van wie dan ook. 

Voor het eerst gepubliceerd: juli 2017. Daarna geüpdatet.

Schrijf een reactie