fbpx

Laatste update: 27 april 2019

In de jacht op de beste vliegtickets besluit ik af en toe dat een extra overstap het prijsverschil absoluut waard is. Zeker als ik ‘vast’ kom te zitten op Madrid Barajas Airport. Daar kan ik namelijk snel van het vliegveld af en de stad in.

Wachten of de stad in?

Vanuit Lima heb ik dik zes uur overstaptijd op het vliegveld van Madrid. Irritant! Ik wil gewoon naar huis. Maar wacht eens, ik ben niet per se veroordeeld tot hangen op een oncomfortabel stoeltje. Met de metro ben ik namelijk in zo’n veertig minuten in hartje Madrid.

Random ontmoeting

Ik ben al eens eerder in Madrid geweest, dus ik weet meteen waar ik naartoe wil: de Mercado de San Miguel. Één van de inspiratiebronnen voor de Rotterdamse Markthal en de Amsterdamse Foodhallen. Vanaf het metrostation Puerta del Sol maak ik een tussenstop bij Museo del Jamon op het Plaza Mayor. De ideale plek om supergoedkoop een heerlijk broodje met iberico ham te scoren. Terwijl ik dat eet, spreekt een Amerikaan me aan. We raken aan de praat en voor ik het weet drink ik met hem biertjes in de zon op het terras. We blijken namelijk iets gemeenschappelijk te hebben: een voorliefde voor reizen! Hij komt net terug uit Colombia en ik dus uit Peru. Dat schept een band natuurlijk.

Mercado de San Miguel: eten, eten en eten

Na twee uur verhalen uitwisselen, nemen we afscheid want ik wil toch echt nog even naar de Mercado de San Miguel. Ik vind het daar fantastisch: overal zie je de lekkerste hapjes, van zoet tot hartig, van vega tot vis en uiteraard prachtige hammen en kazen. Ik trakteer mezelf dus op een lekker glaasje wijn en wat kaasjes. En ik kan het niet laten: ik koop voor dik veertig euro aan iberico ham bij Mas Gourmets. Zeker na drie maanden backpacken voelde dit als een flinke hap geld, maar ja… zo vaak kom ik niet in Madrid toch?

Prachtige iberico hammen op de Mercado San Miguel in Madrid.

Hoeveel tijd heb je nodig?

Ik heb in totaal zes uur overstaptijd. Daarvan heb ik een uur nodig om naar Puerta del Sol te komen (vergeet niet de tijd die je nodig hebt om je weg te vinden op het vliegveld en een kaartje te kopen!) en iets minder dan een uur om weer terug te gaan. Omdat mijn vervolgvlucht een Europese vlucht is, raadt de vliegtuigmaatschappij me aan uiterlijk een uur voor vertrek weer op de luchthaven te zijn. In totaal heb ik dus zo’n drie uur om Madrid te ontdekken. Ik denk dat je minimaal een overstap van vijf uur nodig hebt om dit de moeite waard te laten zijn. Alhoewel je met een taxi natuurlijk wel wat sneller in de stad bent.

Tip: Heb je meer tijd? Overweeg dan een fiets- of wandeltour door de stad te boeken. Zo zie je snel alle highlights. Dat kun je regelen bij bijvoorbeeld Baja Bikes (aff.).

Hoe kom je in het centrum?

De makkelijkste manier om in het centrum te komen is met de metro. Je stapt over bij Nuevos Ministerios (met lijn 8), vervolgens bij Plaza de España en je stapt uit bij Puerta del Sol (ookwel Vodafone Sol genoemd, vanwege een sponsordeal van een slordige drie miljoen euro). De metro rijdt ongeveer iedere tien minuten. Ik heb op het vliegveld een toeristenticket van € 8,40 gekocht. Die is de gehele dag geldig en je kunt er overal mee naartoe. Bij de ticketbalie liggen ook plattegronden, wel zo handig als je vervolgens je weg moet vinden in het Madrileense metrosysteem.

Veel plezier in Madrid!

Taartje eten bij de Mercado de San Miguel.

Reacties

  1. hoi Kim, het is niet Neuvos Ministerios maar Nuevos Ministerios (noe-ebos minister-ios) 😀

Schrijf een reactie