fbpx

Laatste update: 31 maart 2021

Havenstad Rotterdam heeft zoveel meer te bieden dan schepen en containers. De iconische kubuswoningen en de Erasmusbrug bijvoorbeeld, maar ook op culinair gebied is er flink wat te ontdekken. Daarom een leuk dagprogramma voor Rotterdam.

11.00 – 12.00 uur: Kubuswoningen

Tijdens mijn studententijd heb ik een paar maanden in Rotterdam gewoond. Regelmatig kwam ik met de fiets of tram langs de kubuswoningen bij Blaak. Mooi vind ik ze niet, opvallend wel. Maar zijn ze ook praktisch? Voor € 3 mag je een kijkje nemen in de kijkkubus om dat te ontdekken. Mijn conclusie: niet echt. De door Piet Blom ontworpen woningen vind ik vrij krap en benauwd overkomen. Daarnaast is de inrichting van de kijkkubus wel erg oubollig. Maar ja, dat is de website ook… Voor zo’n € 400.000 kun je de trotse eigenaar zijn van één van de 38 kubuswoningen uit de jaren 80. Ik sla even over.

Kubuswoning Rotterdam

12.00 – 14.00 uur: shoppen en lunchen in de Markthal

Na de kubuswoningen steek je het plein over naar de Markthal. Vlak na de opening in oktober 2014 ben ik hier ook al eens geweest en toen was het stervensdruk. Het lijkt alsof de nieuwigheid eraf is, want deze keer is het fijn rondlopen. Vergeet niet omhoog te kijken want daar zie je een kunstwerk van (volgens Wikipedia) wel twee voetbalvelden groot. Arno Coenen maakte deze ‘Hoorn des Overvloeds’ vol groenten, fruit, bloemen en nog veel meer. De moeite waard om even goed te bestuderen, bijvoorbeeld onder het genot van een kopje koffie.

Markthal rotterdam

14.00 – 16.00 uur: Wandelen naar Hotel New York

Met een goed gevulde maag besluiten we wat rond te lopen door de stad. Onze Airbnb host Nathalie raadt ons het gebied rond Wijnhaven bij de Wijnkade en Jufferkade aan om van het water en de boten te genieten en zo via de Erasmusbrug naar de Kop van Zuid te lopen. Een wandeling van ongeveer een uurtje die wordt beloond met een terrasje bij Hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Op de Kop van Zuid vind je trouwens ook het Nederlands Fotomuseum. Wij slaan die nu over (het terras lonkt!), maar dat is echt een prachtig museum.

Onze route:

16.00 – uiterlijk 22.00 uur: Fenix Food Factory

Via de brug bij Hotel New York beland ik bij Fenix Food Factory. Zeven Rotterdamse ondernemers zijn hier gevestigd. Hun aanbod wordt aangevuld met foodtrucks en iedere laatste zaterdag van de maand is er een grote markt. Voor ons totaal onbekend terrein, maar hier schijnen de échte Rotterdammers te zitten en de Markthal zou voor toeristen zijn?! Of dat waar is, weet ik niet. Maar er heerst wel een complete andere sfeer en prijsniveau. Bij Booij kaasmakers regelen we een heerlijk kaasplankje voor slechts € 3,95 per persoon en we maken kennis met een biertje van de Kaapse Brouwers. Een brouwerij uit Rotterdam. We kiezen voor Kaapse Carrie. Waarom? Omdat meerdere mensen voor ons in de rij dat ook doen, dan moet het wel goed zijn! Gelukkig blijken ze goede smaak te hebben. Je kunt tot tien uur ’s avonds terecht bij de Fenix Food Factory.

Tip! Ontdek waar je lekker kan eten en drinken in Rotterdam.

Bye bye Rotterdam!

Eigenlijk willen we het liefst voor eeuwig blijven zitten aan het water bij Fenix Food Factory. Maar het concert van Marc Anthony in de Ahoy wacht op ons (yup, een guilty pleasure dankzij een mooie reis). Terug naar onze Airbnb dus. Perfect gesitueerd tussen het centrum en Ahoy. Wij vielen voor dit exemplaar vanwege de keuken.

Airbnb Rotterdam

Hoe leuk is die?! Laat je alleen niet net als ons ‘misleiden’ door die leuke baksteentjes: dat is behang! Desondanks heel leuk gedaan. Mocht je nog een dagje extra hebben in Rotterdam, overweeg dan eens om de waterbus te pakken en Kinderdijk te bezoeken.

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Write A Comment