fbpx

Laatste update: 27 april 2019

Het Prado museum, Plaza Mayor, Retiro park… ze staan op ieder to do-lijstje voor een citytrip in Madrid. Terecht ook hoor, maar soms wil ik juist de toeristische hotspots vermijden. Ik ontdek alternatief Madrid: de onontdekte plekjes, ga je mee? Ennuh, niet verder vertellen!  

Street art tour

Samen met 17 (!!) collega’s doe ik mee aan de street art tour van Cool Tour Spain. De groep is eigenlijk net iets te groot, dus de gids moet flink haar best doen om zich verstaanbaar te maken. We starten bij het Atocha station bij de twee grote baby’s. Je kunt de twee enorme hoofden eigenlijk niet over het hoofd zien. Het zijn de hoofden van de kleindochter van kunstenaar Antonio Lopez. De baby met de ogen geopend staat voor de dag en de baby met gesloten ogen voor nacht. Bij deze baby’s start onze street art tour. We doorkruisen verschillende wijken terwijl onze gids ons op allerlei straatkunst wijst. De street art varieert van stickers tot schilderingen.

3m hoog, 2000 kg: één van de baby's bij Atocha station.

Stickers in Madrid

Tijdens de tour krijgen we veel uitleg over technieken, maar ook over de achterliggende gedachten van de straatkunstenaars. Zo is er de Madrileense Por Favor die graag verpleegsters stickert door de stad. Toen Por Favor met zijn oma naar een kliniek ging toen hij klein was, kwam er steeds een verpleegster vragen om stilte. Dat is hem altijd bijgebleven. Maar hij maakt meer stickers en schilderingen, meestal goed herkenbaar door het simpelweg vermelden van zijn naam.

Schildering van Por Favor

Verborgen plekken

De street art in Madrid is deels illegaal en deels legaal. Sommige winkeliers hebben gevraagd om hun pand op te sieren, soms is er een wedstrijd uitgeschreven en andere keren is er gewoon een stukje ruimte geclaimd. Een aantal van deze plekken doen een beetje aan Berlijn denken, maar wel met een eigen uniek tintje. In Madrid zijn er namelijk veel verborgen plekken waar de bewoners het heft in eigen handen hebben genomen. Daar zijn El Campo de la Cebada, Esta es una Plaza en La Tabacalera sprekende voorbeelden van.

Street art bij een lampenwinkel.

El Campo de la Cebada

El Campo de la Cebada (het gerstveld in het Nederlands) is een plek waar buurtgenoten samen hebben besloten wat er met een leegstaand stuk in het midden van de stad moest gebeuren. In samenspraak met de gemeente is het nu een plek waar mensen samenkomen en culturele activiteiten organiseren. Van markten tot dansvoorstellingen. En iedereen is welkom. Als wij er zijn is er een Mexicaanse markt gaande. We zijn de enige blonde mensen tussen de Madrilenen, maar er is niemand die daar raar van opkijkt. Op iets wat ik het best kan omschrijven als een gepimpte bouwplaats staan hordes mensen drankjes te drinken en hapjes te eten. De muren zijn volledig bedekt met verf: variërend van gekladder tot detaillistische schilderingen. Het leren jas-gehalte is hoog. De sfeer voelt rauw, uitgelaten en vrij. Of de plek er nog lang zal zijn, is onduidelijk. Het vermoeden is dat er op termijn plaats gemaakt moet worden voor bebouwing. Tot die tijd kun je hier je ogen uitkijken en genieten van de Madrileense jeugd.

Esta es una Plaza

In de wijk Lavapiés ligt Esta es una Plaza. Vertaald: dit is een plein. En dat is het, een klein pleintje. Een stadstuin waar iedereen welkom is. Het terrein werd na 30 jaar leegstand door de gemeente vrijgegeven aan de buurt. De buurtbewoners mochten en mogen ervan maken wat ze willen. De vele schilderingen en stickers op de muur geven de plek karakter. In de moestuin wrijft een vrouw haar haar uit haar ogen en gaat ijverig verder. Overal zitten kleine groepjes mensen wat te kletsen of een spelletje te spelen. Het opstuivende zand is te danken aan de rondrennende kinderen en ondertussen speelt iemand de grootste hit van de Buena Vista Social Club op zijn gitaar. Dit is de leven! 😉

La Tabacalera

Samen met de gids van Cool Tours Spains lopen we langs de muren van de voormalige tabaksfabriek, nu een culturele broedplaats. De muren zijn onderdeel van een wedstrijd voor kunstenaars. Ieder jaar worden er nieuwe schilderingen aangebracht. De wijk staat sowieso bol van de creativiteit. Zelfs de verkeersborden moeten eraan geloven, op een positieve manier.

We hebben mazzel: het culturele centrum is vandaag open. De voormalige fabriek werd in 2009 verlaten. Na tien jaar kreeg de buurt medezeggenschap over het gebouw. Het is een sociaal en cultureel centrum dat barst van de creativiteit. Als ik binnenloop voel ik me eerst een indringer. Alsof ik een ongenode gast ben op het verkeerde feestje, maar niets is minder waar. Juist iedereen is hier welkom, ongeacht demografische, culturele en etnische achtergrond. Er staat een dj te draaien, terwijl iedereen verveeld op z’n stoel lijkt te hangen. Maar een klein half uurtje later begeven de eerste mensen zich op de dansvloer. Wij bekijken vooral het gebouw. Er is geen stukje muur niet beschilderd.

La Tabacalera is een bizarre mengelmoes van kunst en mensen. Er wordt volop geschilderd, getuinierd, muziek gedraaid, gedanst, gelachen en gefotografeerd. Ik vind het jammer dat de tour weer verder gaat, ik zou hier nog uren kunnen verdwalen.

Cool Tours Spain: aanrader

Zowel La Tabacalera, Esta es una Plaza en El Campo de la Cebada bezoek ik met Cool Tour Spain, maar je kunt ze ook prima op eigen houtje bezoeken. Met de achtergrondinformatie van de gids is het natuurlijk wel net een stukje informatiever. Wil je de tour ook volgen? Boek dan online. Met de tour kom je op onverwachte plekken zoals de coole hotspots uit deze blog terecht.

Schrijf een reactie