fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 20 maart 2023

Vakantie vieren op Curaçao is vermoeiend. Al die mooie strandjes die je moet bekijken, restaurants waar je moet eten, schildpadden waarmee je moet snorkelen… Pffff. Dan heb je wel een mini-break verdiend. Op naar Klein Curaçao! 

Klein Curaçao is nauwelijks twee km² groot. Het is 1,9 km lang en 1,1 kilometer breed. Klein Curaçao is dus een piepklein eilandje, een dagexcursie is voldoende om alles te zien. Een excursie naar Klein Curaçao is dan ook vooral ontspannend, want er zijn maar vier bezienswaardigheden: de vuurtoren, de scheepswrakken, het strand en de onderwaterwereld. Wel lekker overzichtelijk! 

Een stukje Klein Curaçao geschiedenis

Het rotseiland werd pas in 1871 voor het eerst op de kaart gezet. Het is waarschijnlijk allang daarvoor ontdekt, maar het is niet meer te achterhalen hoe dat precies zit. Dat de West-Indische Compagnie het gebruikte als quarantaine-eiland voor slaven in de eeuwen daarvoor, weten we wel. 

Moeder Natuur heeft het eiland daarna overgenomen. Of liever: de vogels namen het eiland over. Zij gebruikten het als broedplaats. En poepplaats! En dankzij al die poep was Klein Curaçao een fosfaatrijk eilandje. Ik moet meteen denken aan de Islas Ballestas in Peru waar nu nog tienduizenden vogels broeden en de gids tijdens de excursie trots verkondigde de duurste poep in de wereld te hebben. Van de vogelpoep kun je bijvoorbeeld kunstmest maken en dat levert goed geld op. 

Hoewel de geur in Peru op z’n minst gezegd onprettig was, heb je daar op Klein Curaçao geen last van. De vogels zijn gevlogen en de poep werd eind negentiende eeuw gewonnen en verkocht in Europa. Het resultaat: een dorre, kale vlakte. Een beetje zoals Klein Curaçao er tegenwoordig bijligt, alhoewel de lokale natuurorganisatie er veel werk verricht om het eiland weer wat groener te maken. 

Een excursie naar Klein Curaçao (dagtrip)

Klein Curaçao kun je eigenlijk alleen met een excursie bezoeken: een boottrip. Tenzij je natuurlijk zelf een boot hebt, of vrienden met een boot (altijd handig, zulke vrienden 😉 ). De meeste boten vertrekken in de haven van het Spaanse Water en vanaf daar is het zo’n twee uur varen. Wees voorbereid op een pittige overtocht. De golven zijn heftig en je zult de eerste (en de laatste) niet zijn die zeeziek wordt. Zorg dus voor iets tegen reisziekte, zoals een bandje of pilletjes. De terugweg is trouwens een stuk rustiger omdat je dan met de golven meevaart. Die boottocht is dan ook meteen wat sneller. 

De boot vaart langs Curaçao, zodat je leuk uitzicht hebt en eenmaal op open water spot je vliegende vissen en misschien zelfs dolfijnen. Goed opletten dus!

Vuurtoren van Klein Curaçao

Als je aan komt varen, zie je meteen de highlight van Klein Curaçao: de vuurtoren. Vanaf het strand is het een kleine tien minuten lopen naar de vuurtoren. Verdwalen is onmogelijk. 

Aankomst Klein Curaçao: deel van het eiland vanaf de boot gezien.

Officieel heet de vuurtoren de Prins Hendrik vuurtoren, maar iedereen kent ‘m eigenlijk als de vuurtoren van Klein Curaçao. Er werd in de 19e eeuw al een vuurtoren gebouwd om te voorkomen dat schepen het eilandje niet zagen en schipbreuk leden. De vuurtoren overleefde een orkaan niet, dus in 1877 werd er opnieuw een vuurtoren op Klein Curaçao gebouwd. Die werd in 1913 gerenoveerd en in 2017 opnieuw. 

Verwacht overigens niet een prachtig afgewerkt, gestuct en geschilderde vuurtoren. De vuurtoren is vooral verstevigd en er is voor gezorgd dat hij niet volledig in verval raakt, z’n ruïne-achtige look heeft ‘ie nog steeds – hoewel ik wel heb begrepen dat er plannen zijn om ‘m nog verder op te knappen.

Tegenwoordig kun je dus weer de vuurtoren beklimmen via het erg smalle trappetje. Eenmaal bovenin, is het geen feestje voor mensen met hoogtevrees kan ik je vertellen. Dus misschien dat je de klim dan beter voor lief kan nemen. 

Fotogenieke scheepswrakken op Klein Curaçao

Als je het pad vervolgt richting de kust, en dus eigenlijk het eiland in de breedte oversteekt, kom je uit bij scheepswrakken. In de jaren tachtig is de olietanker (de Maria Bianca Guidesman) hier gestrand en het wrak is nooit geborgen. Voor de ruwe kust ligt het wrak weg te roesten. Aan de kust vind je verloren gegane scheepsstukken en ook een klein zeiljacht. Die ligt er pas sinds 2007. Helaas wat minder imposant dan de olietanker. 

Ik raad je trouwens aan om de wandeling naar de scheepswrakken en de vuurtoren niet op blote voeten te doen. Er loopt wel een wandelpad, maar je loopt onvermijdelijk ook op de rotsige bodem en daar zitten scherpe punten aan. Slippers aan en (duurzame) zonnebrand op! De zon is hier echt verraderlijk sterk en dat vergeet je makkelijk als er een lekker windje staat. 

Zonnen en snorkelen op Klein Curaçao

Heb je de twee bezienswaardigheden afgetikt, dan kun je volop genieten van je stranddag. Omdat Klein Curaçao nauwelijks begroeiing kent, raad ik je aan om je dagexcursie naar het eilandje te boeken bij een organisatie die strandhuisjes of parasols biedt. Schaduw = fijn. Ik bezocht Klein Curaçao met Mermaid en die hebben een grote strandtent die van alle gemakken is voorzien. 

Maak een strandwandeling en let goed op of je misschien een schildpaddennest ziet. Die worden netjes afgezet zodat niemand het nest beschadigt. De schildpadden moeten hier ook regelmatig in het water te vinden zijn. Tijdens mijn snorkelmomenten heb ik er helaas geen gevonden, wel heb ik ze later vanaf de boot gezien. Maar ja… toen gingen we al weg. Ontdek hier waar ik wel heb gesnorkeld met schildpadden op Curaçao.

Eigenlijk vond ik het snorkelen ook niet zo interessant hier. Er is bijzonder weinig te zien, misschien heb ik de juiste plek gewoon niet gevonden, kan ook natuurlijk. De bemanning van Mermaid gooit na de lunch nog brood in het water om de vissen te lokken, daar komen er wel veel op af. Dan lig je natuurlijk wel met een heleboel mensen tegelijk in het water, dus het is niet heel idyllisch. 

Check trouwens even of je snorkelgear krijgt bij je dagtrip. Meestal wel hoor, en bij Mermaid zagen de snorkelspullen er ook goed uit. Ik weet niet hoe dat bij de andere bedrijven is. Mocht je zeker willen zijn van goed spul, neem dan je eigen snorkelmasker mee. 

Boottrip Klein Curaçao met Mermaid

Ik heb gekozen voor een Klein Curaçao excursie met Mermaid. Vooral omdat zij ook een strandtent hebben en je dus een strandbedje met een beetje schaduw kan opzoeken. Maar ook omdat zij goede reviews hebben en ik online kortingscodes kon vinden – even googlen naar kortingscodes kan dus geen kwaad!

Vroeg in de ochtend haalt het Mermaid team je op bij je accommodatie. Met een limosine! Oftewel, de trip begint goed. De boot van Mermaid is lekker groot en stevig. De gezellige Nederlandse bemanning heet ons welkom en wijst ons op koffie en thee. Op ontbijt moeten we nog even wachten, dat krijgen we op het eiland. Wel zo verstandig ook in verband met de kans op zeeziekte. 

Als we aanleggen bij het eiland, mogen de waaghalzen van de bovenste verdieping van de boot afspringen. Ik vind de eerste verdieping al voldoende. Wie dat liever niet doet, wordt met een kleiner bootje aan wal gebracht. In het Mermaid strandhuis volgt een korte uitleg over de dagplanning. Niet dat er veel te plannen is hoor: ontbijt, lunch en vertrek. Direct naast het strandhuis staat een uitkijktoren waar je op mag klimmen om een goed beeld te krijgen van hoe groot (of klein) Klein Curaçao is. Hier zie je ook goed stukken groen weer opkomen.

Bovenaanzicht Mermaid Beach House: strand met grote parasols en op de achtergrond de Mermaid boot in het water

Het ontbijt bestaat uit gesmeerde broodjes en fruit. In middag is er een BBQ lunch met spareribs, hamburgers, kip, brood, salades en fruit. Allemaal goed verzorgd. Alcoholvrije drankjes zitten bij de prijs in, bier, wijn en rum moet je iets extra voor betalen. 

Alle aanbieders Klein Curaçao dagtrips

Naast Mermaid zijn er nog meer aanbieders van Klein Curaçao excursies. De prijzen liggen allemaal rond de €90 tot €100. Ook tof, als je met een grotere groep bent: huur deze privéboot, of deze privéboot.

Als je boekt, let even goed op wat er precies allemaal in je pakket zit. Open bar bij de één betekent bijvoorbeeld inclusief rum punch, en bij de ander is het enkel non-alcoholisch.

Vind jouw tour!BreezeBlueFinn CatamaranBlueFinn MotorjachtIrie ToursMermaidMiss AnnPowerboat
Type bootMotorjachtCatamaranMotorjachtCatamaranMotorschipMotorjachtRib-boot
StrandhuisNeeNeeNeeNeeJaJaNee
OntbijtJaNeeNeeJaJaJaNee
Lunch & drankjesBBQ & Open barBBQ & Open barBBQ & Open barBBQ & Open barBBQ & Open barBBQBBQ
VertrekpuntCaracasbaaiJan ThielJan ThielCaracasbaaiCaracasbaaiSanta BarbaraJan Thiel
Vertrekdagenma-di-vr-za-zoma-do-zama-vr-za-zoma-di-wo-do-za-zodi-wo-do-vr-zodi-do-zodo-za
ReserverenMeer infoMeer infoMeer infoMeer infoMeer infoMeer infoMeer info

Meer Curaçao inspiratie?

Curaçao blog overzicht
  • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Caribbean Tours en Viator. En voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je eens bij Discover Cars kijken.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Ruime keuze bij Bol.com en Amazon
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner en Kiwi.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot CorendonTui of liever de Vakantie Discounter? Ook D-Reizen biedt vakanties naar Curaçao aan.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: januari 2021. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie