fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 14 februari 2023

Hoe dichtbij? Extreem dichtbij. In de verkoelende wateren van Curaçao heb je niet alleen zo’n beetje 100% kans om een schildpad te spotten, je kunt ze ook nog eens van slechts een paar meter afstand uitgebreid bekijken. Ik vertel je waar je zijn moet. 

Waar vind je schildpadden op Curaçao?

Schildpad-spot-zekerheid heb je in theorie op Klein Curaçao en in praktijk op Playa Grandi. Ook heb je een redelijke kans bij Playa Lagun en Porto Marie. Je kunt ze zelfs zomaar tegenkomen bij een ander strand, maar wil je ze per se zien, dan raad ik je echt Playa Grandi aan. 

Snorkelen met schildpadden bij Klein Curaçao

Bij Klein Curaçao heb ik pech. Ik kan geen enkele schildpad vinden en eigenlijk vind ik het snorkelen hier ook niet zo boeiend. Er is nauwelijks koraal en het aantal vissen is beperkt. Nu ben ik ook wel verwend door snorkeltrips in bijvoorbeeld Belize en Mexico hoor. Maar pas als de bemanning van de Mermaid-boot (waarmee ik naar Klein Curaçao gevaren ben) de lunchrestjes in het water gooit, komen de vissen tevoorschijn. Nog steeds geen schildpad. 

Wel vind ik een schildpaddennest op Klein Curaçao, netjes gemarkeerd zodat niemand het beschadigd. Toen ik jáááren geleden stage liep op Aruba, mocht ik getuige zijn van een nest schildpadden dat uitkwam. Met een groepje mensen hebben we uren op een afstandje het schouwspel bewonderd. Er is zelfs nog iemand op en neer gereden naar de KFC of McDonalds om ons allemaal van een avondmaal te voorzien. Ik weigerde zelfs naar huis te gaan om mijn camera te halen, ik wilde er geen minuut van missen. Al die kleine schildpadjes die een weg naar het water vinden, het was betoverend. 

schildpaddennest Klein Curaçao: op een strandje staat een bordje met 'turtle nest' erop geschilderd

Bij Klein Curaçao laten de schildpadden zich pas zien als we weer op de boot zitten om te vertrekken. Zo had ik het me niet helemaal voorgesteld, maar ik kan alsnog m’n ogen er niet vanaf houden. 

Schildpad vanaf de boot Klein Curaçao: schildpad zwemt in het helderblauwe water, van bovenaf gezien

Ennuh, hoewel ik dus pech had, betekent het niet dat het onmogelijk is om schildpadden te spotten bij Klein Curaçao hè? Waag zeker een poging, want het is een leuke dagtrip! Ook zonder schildpadden. 😉

Tip! Je kunt op veel plekken een snorkelset huren, maar vaak krijg je vrij oud materiaal. En, honestly, de snorkelmaskers van tegenwoordig zijn zo fijn! Als je van plan bent veel te snorkelen op vakantie, is dat echt een goede investering. Koop een snorkelmasker bijvoorbeeld bij Decathlon.

Snorkelen met schildpadden bij Playa Grandi

Playa Grandi, of Playa Piskado, ligt helemaal richting Westpunt. Het is niet zo’n aantrekkelijk strandje en er is veel bedrijvigheid. Er is een duikschool, kippen scharrelen over de parkeerplaats, ik tel behoorlijk wat vissersboten en een vrolijke strandbedjesverhuurder verwelkomt ons direct. Twee bedjes met een parasol en tafeltje kosten 20 gulden. De man wijst naar de plekken in het water waar we de meeste kans hebben op een schildpad en let gratis op onze spullen. Wel zo fijn: zo kunnen mijn beste vriend en ik met een veilig gevoel samen snorkelen.  

Aan de waterkant, langs het piertje, is een kleine, beschutte werkplaats voor de vissers. Lokale vissers brengen hier hun vangst en maken de vis direct schoon. Alles wat ze overhouden, gooien ze terug in de zee. En dat is dus precies waarom je hier schildpadgarantie hebt! 

Playa Grandi vissers maken vis schoon: een overdekte vissershut met een werkplaat waar enkele vissers staan te werken

Bij de pier, aan het eind, gooien de vissers hun visafval het water in. Hier komen de schildpadden op af. Waar ik bij mijn eerste snorkelpoging op Playa Grandi nog mega-enthousiast achter een schildpad in de verte aan zwem, blijken er op dit punt gewoon vier te genieten van een makkelijke snack. Heel chill, heel rustig. Ze zijn gewoon lekker aan het eten, zwemmen af en toe een stukje weg en keren weer terug. De schildpadden komen zo bizar dichtbij! Magisch! 

Natuurlijk is het zo dat je met een groepje mede-toeristen rondom de schildpadden ronddobbert. En natuurlijk is het zo dat daar altijd iemand bij zit die het nodig vindt continu ieders zich te blokkeren omdat ‘ie de beste Instagram-selfie wil, en nog erger: zelfs de schildpadden aanraakt. Doe dit niet – dit is ECHT niet goed voor de schildpadden, qua stress, maar je kunt ze ook nog eens ziek maken met de gevaarlijke stoffen die in je zonnebrandcrème zitten.

Maar, ondanks dat het soms even druk is en niet iedereen zich gedraagt, is het echt prachtig. Heb je een beetje uithoudingsvermogen, dan ben je op een gegeven moment bijna alleen met de schildpadden omdat de rest al is afgedropen. 

Hier vind je Playa Grandi trouwens.

Als je het leuk vindt, kun je ook een volledig verzorgde tour doen en schildpadden spotten. Deze bijvoorbeeld.

Is zwemmen met schildpadden eng? 

Ik ben geen held in het water. Verre van. Waar sommige mensen de onderwaterwereld enorm rustgevend vinden, zie ik overal gevaar. Maar de kristalblauwe zee van Curaçao is bij Caraïbische temperaturen zo uitnodigend dat ik m’n watervrees met enthousiasme vergeet. Zeker als ik de kans heb om met schildpadden te zwemmen. 

De schildpadden op Playa Grandi zijn allesbehalve mensenschuw. Ze zwemmen dus vlak langs je, soms zwemmen ze zelfs recht op je af. Dat vind ik soms even schrikken, maar niet eng. Ik kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Ik maak eindeloos veel foto’s en blijf met gemak een uur rondom de schildpadden ronddobberen. 

Niet bedreigend, wel bedreigd

De schilpad is misschien wel de minst bedreigende diersoort in de oceaan, maar het is wel een bedreigde diersoort. De rotzooi in zee is een groot probleem voor de schildpadden, ze eten het plastic op, maar ook hun nesten worden door mensen leeggeroofd. Je leest er alles over bij het Wereld Natuur Fonds.

Tips voor veilig snorkelen met schildpadden

Snorkelen met schildpadden op Curaçao is zo mooi en daarom wil iedereen er zo intens mogelijk van genieten. Dat mag, op een afstandje. Ga respectvol met de schildpadden om, anders blijven ze weg of worden ze zelfs ziek. 

 • Niet aanraken! Zo’n schild lijkt misschien keihard, maar een schildpad heeft gevoel in zijn schild. Ze vinden het helemaal niet fijn om geaaid te worden. En zeg nou zelf, als jij lekker aan het zwemmen bent, wil je toch ook niet ongevraagd aangeraakt worden? Bovendien kan door die aanraking je zonnebrand op de schildpad komen, en dat wil je niet want:  ⬇
 • Smeer geen of duurzame zonnebrand. Schildpadden, net als de rest van het oceaanleven, kunnen niet goed tegen de stofjes en chemicaliën die in onze ‘reguliere’ zonnebrand zit. Ze kunnen er ziek van worden. Gebruik daarom een duurzame zonnebrand als je de zee in gaat. 
 • Ruim je afval op. Als je op het strand wat lekkers meeneemt om te eten of drinken, gooi dan altijd je afval weg. Neem het mee terug, zoek een afvalbak op, maar laat het niet liggen. De resten komen in de zee en het plastic is een groot gevaar voor de schildpadden.
snorkelen snorkelmasker Curaçao: Kim onderwater met een snorkelmasker op, selfie

Meer Curaçao inspiratie?

Curaçao blog overzicht
 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Caribbean Tours en Viator. En voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je eens bij Discover Cars kijken.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ruime keuze bij Bol.com en Amazon
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot CorendonTui of liever de Vakantie Discounter? Ook D-Reizen biedt vakanties naar Curaçao aan.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: januari 2021. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie