fbpx

Laatste update: 1 juli 2021

“We have the most expensive shit in the world!”, roept de gids trots. Of dat waar is, weet ik niet. Maar het klinkt wel leuk. Het ruikt wat minder leuk, want die dure poep heeft een nogal penetrante geur rondom de Islas Ballestas in Paracas.

Poor Man’s Galapagos

De nummer één activiteit in Paracas is een bezoek aan de Ballestas eilanden, de Islas Ballestas. De eilanden worden ook wel de Poor Man’s Galapagos genoemd. Peru en Ecuador claimen allebei die naam. In Peru zijn het dus de Islas Ballestas en in Ecuador heb je Isla de la Plata bij Puerto Lopez. Waarom heten de eilanden eigenlijk Poor Man’s Galapagos? Omdat je voor een fractie van de prijs van een echt bezoek aan de Galapagos eilanden toch redelijk wat wildlife te zien krijgt. Verschillende soorten vogels, zeeleeuwen, pinguïns…

Zeevogels Paracas

Bezoek Islas Ballestas met de boot

De enige manier waarop je Islas Ballestas kunt bezoeken, is met de boot. Een bootje waar je ook niet af mag. Dat voelt extreem toeristisch (en dat is het ook), maar het is zeker de moeite waard. Vooral in het weekend kan het erg druk zijn rondom het haventje want dan zijn er ook veel Peruanen even een weekendje weg aan het vieren in Paracas. Maar wees gerust, er gaan meer dan genoeg bootjes richting Islas Ballestas. Een tourtje duurt ongeveer twee uur, waarvan je zo’n 40 a 45 minuten heen en ook weer terugvaart.

Boot Islas Ballestas

Wat kun je zien op de Islas Ballestas?

Zodra je je door de chaos van het haventje hebt gewerkt en veilig op de boot zit, begint het echt. Al varende verschijnen er langzaam steeds meer vogels om je heen op jacht naar voedsel. Misschien duikt er links of rechts zelfs het hoofd van een zeeleeuw op. Maar voordat je op meer dieren getrakteerd wordt, is er eerst een korte stop bij een Nazca-achtig verschijnsel: een enorme geoglief (een tekening in of op de aarde) genaamd Candelabra. Het heeft de vorm van een enorme cactus (150×50 meter) en is al eeuwen oud. Hoe het is ontstaan, is een mysterie.

Na de geoglief is het nog een dik kwartier varen. Je weet dat je in de buurt komt als de vogelpoepgeur niet meer te ontkennen valt. Deze poep noemen de Peruanen guano. Iedere vijf tot zeven jaar wordt de poep van de eilanden afgeschept en verkocht als mest. Jaarlijks wordt er zo’n 200.000 ton verkocht. “Hele dure mest”, roept de gids trots. Hij heeft ’t over 350 dollar per ton, maar ik twijfel of ik dat goed versta.

Maar goed, ik ben hier niet om poep te bekijken. Ik wil dieren. Aan vogels geen gebrek. De zeevogels zitten letterlijk overal. Ieder hoekje en gaatje van de Islas Ballestas lijkt benut. Peruaanse Jan van Gent vogels (boobies met zwarte voeten), pelikanen en aalscholvers leven hier harmonisch samen. Stiekem, ben ik hier niet voor de vogels. Sorry jongens. Fijn dat jullie er zijn natuurlijk, maar ik wil pinguins en zeeleeuwen!

Al snel wordt ik getrakteerd op een pinguinpaartje. De kapitein en gids zorgen ervoor dat iedereen het goed kan zien door af en toe linksom en soms rechtsom te varen. Daarnaast vraagt de gids de mensen die aan de ‘goede’ kant zitten te blijven zitten en de mensen aan de ‘foute’ kant om te gaan staan. Zo is iedereen blij.

Pinguins Islas Ballestas Paracas

De zeeleeuwen hebben een paar vaste hangplekken. Jonge mannetjes gescheiden van de vrouwen en grote stoere kerels. Zwangere vrouwtjes, moeders en jonkies apart. Er blijkt een heel systeem in te zitten. En dat is ook nodig, anders wordt het ruzie. Zo’n ruzie gaat tot bloedens toe en zelfs de dood. Er liggen ook redelijk wat dode zeeleeuwen, vertelt de gids. Door vechten, verhongering, of gewoon ziekte of ouderdom. Tussen de volwassen zeeleeuwen is dat lastig te zien, maar bij de jonkies zie ik heel duidelijk dode zeeleeuwtjes die letterlijk lijkbleek zijn. Moeders krijgen vaak twee jongen, maar hebben maar genoeg melk voor één jong.

Na ongeveer een half uurtje vertrekt de boot weer terug naar Paracas. Vol tevreden toeristen met volle camera’s.

Prijzen en tijden Islas Ballestas tour

Je kunt eventueel even rondvragen naar prijzen, maar het zal niet heel veel verschillen. 30 sol is een goede prijs. Het beste is om de tour van 8 uur ’s ochtends te nemen. Dan is de zee het kalmst en heb je de meeste kans om veel dieren te spotten.

Los van de prijs van de tour, moet je ook een ticket kopen voor het Paracas National Reserve en havengeld (5 sol) betalen. De entree voor het reservaat bedraagt 11 sol, of je betaalt 17 sol als je een ‘promo’ ticket koopt. Die laatste is handig als je van plan bent om nog te gaan fietsen, wandelen, ATV rijden of iets anders in het Paracas National Reserve. Dan kun je namelijk nog een keertje mee naar binnen.

De gids van je Islas Ballestas tour zal je in het haventje naar het juiste kantoortje voor de entree en het havengeld wijzen.

Nog even praktisch…

In de ochtend kan het nog best fris zijn op het water. Neem dus een vestje of jasje mee. En zelfs zo vroeg op de dag is zonnebrand natuurlijk alsnog een goed idee. De boten zijn niet overdekt, dus als je regen verwacht is het slim een poncho of regenjas mee te nemen. Als het heel slecht weer is, wordt het tochtje geannuleerd.

Het is ook aan te raden om een camera met een redelijke zoom mee te nemen. De boten komen relatief dichtbij, maar als je een beetje leuke kwaliteit foto’s wilt is een zoomlens best fijn!

Vervoer naar Islas Ballestas, Paracas

Islas Ballestas bezoek je het makkelijkst vanuit Paracas. Dit stadje is goed te bereiken vanuit onder andere Lima, Arequipa, Nazca en Ica rijden er regelmatig bussen. Het stoffige stadje heeft een Cruz del Sur Terminal en andere bussen stoppen veelal gewoon bij een kantoortje ergens op straat. Check de website of app van Busbud.com om je beste busoptie te vinden.

Meer Peru inspiratie?

Benieuwd wat er nog meer is te beleven in Peru? Start alvast aan de voorpret met een reisgids. Zeker als ik ga rondreizen kies ik voor Lonely Planet vanwege de praktische informatie. Te koop bij onder andere Bol.com en Book Depository.

PERU - blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie