Dagtrips Tulum

Dit zijn de leukste dagtrips vanuit Tulum

Laatste update

Tulum in Mexico is een ideale uitvalsbasis voor verschillende dagtrips. Nu voelt naar het strand gaan in Tulum misschien al bijna als een dagtrip als je in het centrum verblijft (er ligt 4 kilometer tussen!), maar er is nog veel meer moois te zien. 

Dagtrips in de buurt

Sowieso kun je vanuit Tulum de highlights van de Mexicaanse oostkust relatief eenvoudig bezoeken. Veel mensen bezoeken vanuit hier de populaire Maya-ruines Chichén Itza en Cobá. Daar komt wel wat reistijd bij kijken, dus ik bezoek die met een huurbusje en zoek de dagtrips dichterbij mijn tijdelijke Tulum thuis.

De Tulum ruïnes

De ruïnes van Tulum liggen direct aan zee. En dat levert prachtige plaatjes op. Ik moet aan Bali denken, waar de Pura Luhur Ulu Watu tempel in Ulu Watu ook prachtig aan het water gelegen is. Net als in Bali, ben ik ook hier meer onder de indruk van de ruwe natuur dan van de ruïnes zelf. De ruïnes van Tulum zijn dan ook niet zozeer bekend vanwege hun complexiteit, maar vanwege de ligging. Direct aan zee, tussen de palmbomen. Wow! De tourbussen komen aan rond half 10, dus zorg dat je voor die tijd het meeste al hebt gezien. Houd rekening met een uurtje bezoektijd zonder pauzes. Vanaf 8 uur kun je naar binnen. De ruïnes zijn eenvoudig te bereiken per fiets. Die fiets huur je al voor 100 pesos per 24 uur in het centrum.

Wandel een stukje mee:

De Gran(d) Cenote

Vier kilometer buiten Tulum ligt de Gran Cenote, of de Grand Cenote. Ik weet nog steeds niet wat de juiste naam is. In de Yucatan regio in Mexico zijn er maar liefst 3.000 cenotes. Ik denk dat ik het fenomeen het best, maar oneerbiedig, kan omschrijven als een gat in de grond, een soort grot gevuld met water. Alhoewel sommige cenotes ook droog staan. Cenotes waren heilige plaatsen voor de Maya’s. Ze brachten hier offers, ook mensenoffers, omdat cenotes de ingang naar de onderwereld zouden zijn.

De Grand Cenote kun je bezoeken. Het is volledig ingespeeld op toeristen. De entreeprijs is 180 pesos en voor 80 pesos kun je een snorkel huren. Er zwemmen wat kleine vissen en een enkel schildpad in het heldere water. Zorg dat je vroeg in de ochtend gaat zodat je het rijk (redelijk) voor jezelf hebt. Met de fiets ben je er zo!

De schildpadden van Akumal

Akumal betekent letterlijk ‘plek van de schildpadden’. En als ik er ben… zie ik er precies nul. Op het publieke strand tuur ik in het water, maar nee hoor. Geen schildpad te bekennen, wel heel veel zeewier. Rond eind februari, maart schijnt de hele kustlijn regelmatig overspoeld te raken door zeewier. Ik verdrink mijn verdriet bij La Buena Vida. Deze plek aan het strand staat bekend de kleine boomhutten waarin je een drankje kan doen. Later hoor ik dat het stukje privéstrand tot begin maart ’18 ook publiek strand was en dat ik daar had moeten zijn. Die memo had ik dus gemist. Gelukkig is er meer te beleven in Akumal, zoals Laguna Yal-kú.

Laguna Yal-Kú

Laguna Yal-Kú is een mooie lagune waarin je kunt snorkelen. Het is flink prijzig: 280 pesos voor de entree, 230 pesos voor de snorkelset en 60 pesos voor een kluisje. Ik betaal met tegenzin: ik ben er nu toch, ik heb het heet en ik wil het verkoelende water zo snel mogelijk in. Qua zicht is het niet best gesteld in Yal-Kú; de waas in het water ontstaat doordat het zoete en zoute water zich met elkaar mengen. De lagune loopt immers over in zee. Ik dacht de waas zonnebrand was, maar je mag hier het water niet in met zonnebrand (behalve biologisch afbreekbare varianten zoals van Sunbada (aff.)). Dit om de natuur te beschermen. Het water is heerlijk en hoe verder ik de lagune in ga, hoe minder toeristen. Snorkelen doe je hier niet om duizenden vissen te zien, maar vooral omdat de setting (direct aan zee en omringd door mangroven) bijzonder is.

Vanaf Yal-Kú is het ruim een half uur lopen naar de grote weg waar je de colectivo terug naar Tulum kunt pakken. Taxi’s rekenen ongeveer 100 pesos voor dit stukje. De colectivo tussen Tulum en Akumal kost 35 pesos en stopt overal langs de grote weg in het centrum van Tulum en op verschillende plekken langs de snelweg richting Playa del Carmen. Gewoon zwaaien langs de weg en de colectivo’s stoppen voor je.

De krokodil van Casa Cenote

Dezelfde colectivo die naar Akumal en Playa del Carmen rijdt, komt ook langs Casa Cenote. Of Cenote Manatí, dat blijkt namelijk dezelfde plek te zijn. De colectivo zet me voor 20 pesos af langs de snelweg en vanaf daar loop ik naar Casa Cenote. Daar doe ik misschien net een kwartiertje over, het is niet ver. Voor 300 pesos krijg ik een snorkel, vinnen en een reddingsvest. Die laatste is wat overdreven want het stukje is echt goed te doen. Ik snorkel langs een gang van mangroven over de verschillende duikers heen. In de mangroven schuilen honderden kleine visjes en een krokodil. Ik schrik flink als ik ‘m opeens aan mijn linkerkant spot. Hij zou ongevaarlijk zijn, maar toch! Ik zwem verder en als ik ‘m later op een andere plek weer tref slaat mijn hart toch een stukje sneller. Van angst dus. Kun je ‘m op de eerste foto ontdekken?

Of blijf lekker in Tulum…

In Tulum zelf is er ook genoeg te doen, denk aan een stranddagje, hippe beach clubs aflopen, of lekker chillen in je ho(s)tel. Daar schreef ik deze blog over.

Heb je na je dagtripje nog zin in een feestje in Tulum? Check dan even of Papaya Playa Project of jungle club Zamna Tulum iets op de agenda hebben staan. Hier draaien regelmatig wereldberoemde dj’s (wees voorbereid op dure drankjes en taxi’s). Of ga naar Batey in het centrum. Deze gezellige mojitobar heeft regelmatig livemuziek en andere optredens.

Kim

Kim is de vrouw / de dame / het meisje achter Kimopreis.nl. Soms reist ze alleen, soms met vrienden. Zowel dichtbij als ver weg is ze altijd op zoek naar de mooiste ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.