fbpx

Laatste update: 9 september 2019

De naam klinkt veelbelovend, maar Playa del Carmen is voor mij een nachtmerrie. Ik word hier gillend gek! Deze Mexicaanse strandplaats kan ik je alleen maar afraden. Waarom? Lees vooral verder.

Make it stop!

Playa del Carmen is voor mij niet een gepland bezoek. Ik heb er voldoende over gehoord om te weten dat ik er niet blij van ga worden. Al het slechte van toerisme komt samen in Playa del Carmen: mensen die me een restaurant of bar in willen kletsen, eindeloze happy hours, dronken strandgangers, geluidsoverlast, een overdosis Westerse winkels, eindeloze souvenirwinkels… Noem het maar op. En stiekem, vind ik het strand er helemaal niet mooi. In ieder geval het stuk rondom het centrum niet. De Mexicaanse kustlijn kent echt veel mooiere plekken.

Wat te doen in Playa del Carmen?

Goeie vraag. Eentje waar ik online geen antwoord op kan vinden. Vrijwel iedere blog en ieder artikel bevat vooral tips om Playa del Carmen uit te gaan en een bezoek aan ruïnes, cenotes of andere bezienswaardigheden te brengen. Ik snap dat wel hoor. Ik heb ook moeite met tips voor Playa del Carmen voor je te bedenken.

Wat ik hier dan doe? Om naar Cozumel te gaan, moet ik hier de boot pakken. Omdat ik bij terugkomst van het eiland pas de volgende dag de bus naar de volgende bestemming heb, verblijf ik één nachtje in Playa del Carmen (Playa, in de volksmond). Dat moet ik net aankunnen. Ik ben dus maar heel kort in Playa del Carmen, maar lang genoeg om te weten dat dit niet mijn plek is.

5th Avenue: de winkelstraat

Mijn grootste irritatie in Playa del Carmen is 5th Avenue, de oneindige winkelstraat. Dit is waar je mensen continu je aandacht proberen te trekken en naroepen. Massages, informatie, tours, souvenirs: alles wordt hier luidkeels aangeboden. Aan het begin zeg ik nog vriendelijk nee bedankt, maar omdat ik iedere twee meter door iemand anders wordt lastig gevallen, geef ik dat al snel op. Ik negeer alle variaties op “lady lady, look here!” en “señorita, special price” en wandel steeds sneller door de winkelstraat. En eigenlijk is het daar veel te warm voor. Op mij heeft het echt een averechtse werking en ik koop helemaal niks meer. Laat me met rust!

Eigenlijk is het best jammer dat deze straat zo verpest is, want het is wel mooi opgezet met veel groen en er zitten ook heus wel leuke winkels. Het is voor mij gewoon de sfeer die me compleet doet afknappen.

Pak de boot naar Cozumel

Vanuit Playa del Carmen pak je eenvoudig de boot naar Cozumel. Rondom de pier, bij Parque Los Fundadores, biedt alles en iedereen je boottickets aan. De Ultramar-boot gaat bijvoorbeeld ieder uur van 7 uur ’s ochtends tot en met 23 uur ’s avonds. De zee is behoorlijk wild hier, dus als je er gevoelig voor bent, neem dan absoluut je medicijnen tegen reisziekte in. Er wordt namelijk wat afgeklotst en -gekotst op deze boot.

Parque Los Fundadores

Bezoek het Frida Kahlo museum

In een zijstraatje van 5th Avenue, zit het Frida Kahlo Museum verscholen. Een kleinschalig museum over het leven van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Dat is die dame met de unibrow. Mocht je ooit de film Frida (met Selma Hayek als Frida) of de Disney/Pixar film Coco hebben gezien, dan weet je dat het een nogal bewogen leven was. Eentje vol pijn, verdriet en passie. Je kunt ervoor kiezen het museum met een gids te bezoeken. Dat zou ik zeker doen, want dit museum draait veel meer om het verhaal dan om wat je ziet. De dame die ons van informatie voorziet doet dat heel duidelijk en uitgebreid. En de gids is ook nog eens gratis (een fooi geven is wel aardig uiteraard). In het museum kun je afbeeldingen van haar schilderijen zien, maar niet de echte schilderijen. Daarvoor moet je naar het museum in Mexico City, of op bezoek bij bijvoorbeeld Madonna. Zij kocht één van Frida’s schilderijen.

De entree is 240 pesos per persoon. Studenten en bejaarden krijgen korting.
Frida Kahlo museum op Google Maps.

Verblijf niet in Hostel Che Playa

Met twee vrienden verblijf ik in Hostel Che Playa. We kiezen voor een privékamer omdat we even geen zin hebben in een slaapzaal. Het is verschrikkelijk. Het is een lucht- en lichtdicht hok waar net een stapelbed en een gewoon bed in past. Aan de ene kant loopt water langs de muur naar beneden. Er zit een heel klein badkamertje in. Onze deur zit middenin een slaapzaal, terwijl het idee van de privékamer juist is dat je die ontloopt. De bardame heeft alleen oog voor haar telefoon, dus aan een biertje bestellen komen we niet toe. Dit is echt een hele slechte deal die ons bijna 70 euro kost. Wees gewaarschuwd!

Eet lokaal bij Marisquerias El Gusto Jarocho

’s Avonds willen we een hapje eten, maar het liefst lokaal. Na wat ronddwalen belanden we bij visrestaurant Marisquerias El Gusto Jarocho. We zijn blij: de service is snel, de vis is vers en er is ruim voldoende knoflook.

Locatie op Google Maps.

Cocktails in een jungletuin: Aldea Corazon

In de hoofdstraat vinden we het maar moeilijk om een leuke plek te vinden voor een cocktail. De meeste bars zijn heel Amerikaans en de muziek staat op het hoogste volume. Ons oog valt op het onopvallende Aldea Corazon. De straatkant geeft niet weg hoe mooi het is. Er zijn sfeervolle zitjes verdeeld over verschillende niveaus in een tuin vol planten en bomen rondom een droge cenote. Eigenlijk is het niet de bedoeling dat we alleen cocktails drinken, fluistert de ober. Normaal gesproken moet je hier ook dineren, maar het mag vandaag wel omdat het rustig is. Het is bizar hoe stil het hier is. De jungletuin doet ons echt even de gekte van Playa del Carmen vergeten.

Aldea Corazon op Google Maps.

Doei doei Playa del Carmen

Je begrijpt, ik ben blij als ik weer weg kan. Soms is een plaats gewoon niet helemaal ‘je ding’. Voor mij is Playa del Carmen de hel, een ander vindt het weer fantastisch. Meningen verschillen ;-).

Streetart in Playa

Schrijf een reactie