fbpx

In Yucatan en Quintana Roo liggen vier belangrijke Maya-ruïnes op maximaal twee uur rijden van elkaar. Ik bezocht de big four: Chichén Itza, Ek’ Balam, Cobá en Tulum.  

Het wereldwonder Chichén Itza

Chichén Itza is, sinds 2007, één van de nieuwe wereldwonderen. Zelfs degenen met 0,0 interesse in de Maya-geschiedenis, kunnen niet anders dan onder de indruk zijn van de gigantische bouwwerken. De grootste blikvanger is de El Castillo piramide. Je kunt ‘m alleen vanaf de grond bewonderen, want beklimmen is verboden sinds 2006. Toen is een vrouw er vanaf gevallen en overleden.

Op 20 maart en 20 september kun je in de ochtend en aan het eind van de dag dankzij de schaduwen een slang met veren ontdekken op het bouwwerk. In de avonden is er een lichtshow waarbij deze slang ook geprojecteerd wordt, samen met veel andere afbeeldingen. Helaas hangt hier een pittig prijskaartje aan: 468 pesos per persoon. De reguliere entree is 240 pesos. Voor dit bedrag kun je Chichén Itza overdag bezoeken tot 16.00 uur, of je kunt na 17.00 uur naar binnen. Omdat de zonsondergang dan inzet, is je bezoek wel een stuk korter, maar het is heerlijk rustig.

Vrijwel alle Maya-ruïnes hebben een groot speelveld. Die van Chichén Itza is de grootste. Het is een spel met ringen op de muur en een grote bal van rubber. Een soort combinatie van voetbal en handbal. Afhankelijk van wie het verhaal vertelt, werd óf de verliezende partij geofferd, óf de winnaars. Gezellig spelletje nietwaar?

De schele kinderen van Ek’ Balam

Bij Ek’ Balam besluiten mijn reismaatjes en ik een gids mee naar binnen te nemen (600 pesos). We zijn namelijk echte cultuurbarbaren wat de Maya’s betreft, dus we kunnen wel wat achtergrondinformatie gebruiken. Ik raad je echt aan om dat bij tenminste één van de Maya-ruïnes te doen. Het is heel informatief en de ruïnes komen zo echt tot leven.

Ik ben het meest verrast door het verhaal dat ouders hun best deden om hun kind een kleine handicap te geven. Zo plaatsten ze jade tussen de ogen van baby’s zodat ze scheel gaan kijken, of bonden ze een band om het schedeltje om die zo te misvormen. Gehandicapten genoten namelijk heel veel aanzien. Zelfs als je buiten de stadsmuren was geboren (waar de armste mensen leefden), dan werd je met open armen ontvangen in het rijke centrum. Een handicap werd echt gezien als schoonheidsideaal, waarschijnlijk vanwege incestueuze praktijken bij de hogere klasse.

Tip: Je kan het best zigzaggend een tempel omhoog klimmen. Dat is het snelst en minder vermoeiend.

Een bezoek aan Ek’ Balam kost 132 pesos. Wil je ook de X’Canché cenote bezoeken, reken dan op 70 pesos extra. De wandeling daar naartoe is ongeveer 2 kilometer lang. De beloning is groot! Er is bijna niemand bij de cenote. Ik vind deze cenote nog mooier dan de Gran Cenote in Tulum. Hij is groter, ruwer en simpelweg indrukwekkend.

Zonsondergang bij de Cobá ruïnes

Ons plannetje om de zonsondergang bij de Cobá ruïnes (70 pesos entree) te bekijken, viel dankzij een olielek en een lekke band in duigen. Wij zijn er daarom in de ochtend, nog voordat de tourbussen er zijn. Het terrein is best groot, dus houd rekening met een aardige wandeling. Of huur een fiets als je dat prettiger vindt.

Mocht je wel de zonsondergang vanaf de grote piramide (Grupo Nohoch Mul) bekijken, neem dan een zaklamp mee voor de terugweg. Het wordt pikdonker en de piramide is erg stijl: 42 meter hoog en 120 treden.

Heb je na je bezoek honger gekregen? Ga dan niet naar de restaurants op de parkeerplaats, maar loop langs het meer door naar de ‘hoofdstraat’. Hier zijn goedkopere restaurants waar je voor weinig een bord rijst met kip kan krijgen.

Tulum-ruïnes, met uitzicht op zee

De ruïnes van Tulum zijn indrukwekkend gelegen op een hoge klif direct aan de Caraïbische zee. Ik begrijp wel dat de Maya’s hier zijn neergestreken! De Tulum-ruïnes heetten voorheen Zama, dat betekent de stad van de dageraad. De zon komt hier namelijk op. Er is een klein stukje strand waar je eventueel kunt chillen. Omdat je vanuit Tulum heel eenvoudig bij de ruïnes kunt komen met de fiets, adviseer ik je dit lekker vroeg op de ochtend te doen. Zo vermijd je de grootste drukte en dan is de temperatuur ook nog aangenaam. Je betaalt hier 65 pesos voor de entree.

 

Schrijf een reactie