fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 27 februari 2023

Welke bezienswaardigheden mag je niet missen in Brno, Tsjechië? De grootste stad na Praag is lekker compact en daarom perfect voor een stedentrip. Brno heeft prachtige Gotische gebouwen: majestueus en statig. En meer dan genoeg bezienswaardigheden om je zelfs langer dan een weekend te vermaken. Czech mijn Brno tips! 

Is Brno een leuke stad? Ja!

Brno is echt een leuke stad. Het is een studentenstad en dus lekker levendig. Er zijn veel restaurants, bars en koffiecafé’s. En een hoop bezienswaardigheden die niet per se super toeristisch zijn. Zo populair als Praag is Brno nog lang niet! 

Er wordt ook vanalles georganiseerd in de stad: van (kerst-) markten tot een muziek en jazz festivals, maar ook museumnacht, een muziekmarathon en een Shakespeare festival. 

Eigenlijk is alles in Brno op loopafstand, wel zo prettig. Zo kun je veel bezienswaardigheden op een dag zien. Maar mocht je toch met het openbaar vervoer willen reizen, dan is dat ook heel makkelijk. De reisadviezen op Google Maps kloppen in 99% van de gevallen perfect en je hoeft niet speciaal een kaartje te kopen. Houd gewoon je betaalpas tegen de gele apparaten in de tram of bus en als je binnen ‘t kwartier uitstapt, doe je dat opnieuw. Anders laat je ‘t gewoon gaan. Aan het eind van de dag wordt berekend hoeveel je gereisd hebt en dat wordt afgeschreven van je rekening. Makkelijker kan haast niet en het is spotgoedkoop. 

Wat is er te doen in Brno – bezienswaardigheden 

Brno is een fijne, compacte stad waardoor je veel bezienswaardigheden op één dag kan zien. Ik start het bezoek aan een stad altijd het liefst met een wandeltour door de stad. Zo krijg ik een beetje richtingsgevoel en pak ik meteen goede tips mee voor bezienswaardigheden, restaurants en bars. Je kunt onder andere bij GetYourGuide een wandeltour boeken. Tijdens zo’n stadswandeling kom je gegarandeerd ook een aantal van mijn tips tegen!

Tip 1 – Náměstí Svobody plein met astronomische klok

Het Náměstí Svobody plein (Vrijheidsplein) ligt in het centrum van Brno, tussen de winkelstraten. Het is een prachtig en levendig plein: veel terrassen, winkels en de tram kruist er dwars doorheen. Probeer even langs de MacDonalds en Starbucks heen te kijken en je ziet mooie klassieke gebouwen, een groot monument met gouden details en een klok.  

Vrijheidsplein centrum Brno: groot plein met pastelkleurige gebouwen

Ja, dat zwarte ding, dat is een klok. In de vorm van een kogel of fallus – het is maar net aan wie je het vraagt. De tijd lezen op het beeld is nogal lastig. Helemaal bovenin zit een klein raampje waar je een getal op af kunt lezen. In de klok zit een mechanisme dat iedere dag om 11 uur ‘s ochtends een knikker loslaat en dat je dus op kunt vangen en mee mag nemen als souvenir. Weer of geen weer: kom op tijd. Er zijn vier plekken waar je een poging kunt wagen en er komen best wat mensen op af. Dus als je per se een knikker wilt…

Waarom om 11 uur? Nou, in 1645 was Brno verwikkeld in een oorlog met het Zweedse leger. De Zweedse generaal beloofde zich terug te trekken als de stad om 12 uur ‘s middags nog niet gevallen was. En dus zetten de mensen van Brno de klok een uurtje vooruit. Zodat 11 uur 12 uur werd. Doei Zweden! 

Google Maps locatie

Tip 2 – Groen in Brno: stadsparken

Brno heeft een handjevol groene parken. Niet geschikt om uren doorheen te slenteren, maar wel leuk voor de afwisseling met de stad. Wandel bijvoorbeeld rondom het kasteel, of…

Zo is er het Koliště park direct aan de rand van het centrum. Er staan enkele beelden en monumenten die je kunt bekijken zoals een lichtfontein en het Pomník Rudoarmějce beeld ter nagedachtenis aan de bevrijding van Brno in 1945 door het Sovjet leger. 

Google Maps locatie 

Het Tyršův sad stadspark is vrij klein en geliefd bij kinderen. Er wordt volop verstoppertje gespeeld en gevoetbald, daar leent het zich ook perfect voor met een groot grasveld. Overal staan bankjes waar je fijn even kunt rusten en zelfs rustig een boek kan lezen in het zonnetje.. 

Google Maps locatie

Tip 3 – Bekijk het paardenbeeld in verschillende perspectieven

Een bronzen beeld van een man op een paard klinkt misschien niet zo bijzonder. En in de meeste gevallen heb je gelijk. Maar in dit geval moet je toch even een kijkje gaan nemen. Het beeld is zo’n 8 meter hoog en je kunt onder de lange benen van het paard gaan staan voor een bijzonder plaatje… Als je eenmaal de juiste hoek hebt gevonden, snap je waarom er giechelende mensen onder het beeld staan. 

 Ik doe mee aan een wandeltour in Brno en met de gids maken we ook hier een stop, maar vreemd genoeg zegt ze hier niks over terwijl je juist overal online leest over dit bewuste ‘foutje’. 

Het is trouwens een beeld van de hertog van Luxemburg die ook markies (een adellijke titel) van Moravië was. Moravië was een gebied binnen het Romeinse rijk en Brno was daar sinds 1641 de hoofdstad van. De regio is nu onderdeel van Tsjechië.  

Google Maps locatie

Tip 4 – Wandel over of onder de groentemarkt Zelný trh

Op het Zelný trh is het op alle dagen, behalve zondag, markt. Groentemarkt. Een traditie die al sinds de twaalfde eeuw bestaat. Het is geen toeristenmarkt, maar juist voor de lokale bevolking. Niet dat je niet welkom bent hoor, in tegendeel. Maar je loopt dus gezellig tussen de lokale dames die hier hun inkopen komen doen. Er is vooral groente en fruit, wat bloemen en planten en wat kraampjes met bijvoorbeeld koffie en ijsjes. Rondom de groentemarkt vind je verschillende terrasjes.

In het midden van de markt staat een enorm barok beeld. De kleine engel moet Mozart voorstellen als kind. Mozart bezocht namelijk 1767 Brno met zijn familie, hij was toen 11. Zijn familie ontvluchte Wenen omdat daar de waterpokken waren uitgebroken. Samen met zijn zus verzorgde hij ook een pianoconcert in het theater op dit plein (Reduta theater).

Onder de groentemarkt liggen kelders. Hier werden vroeger dingen als groenten en wijn bewaard. De kelders zijn allemaal met elkaar verbonden en tegenwoordig kun je ze bezoeken: het labyrint onder de groentemarkt. 212 treden onder de grond, ruim 1000 meter lang. Je mag alleen op ontdekkingstocht met een gids, dus boek vooraf en kijk even goed het zit met de taal. Er zijn een paar tours in het Engels, maar je kunt ook met de Tsjechische mee en een audiogids gebruiken. 

Google Maps locatie

Tip 5 – Beklim de St Peter en Paul kathedraal in Brno

De kathedraal van Brno is behoorlijk imposant. Omdat ‘ie niet vrij staat, is het lastig om ‘m goed op de foto te krijgen. Maar, hij staat wel op het muntgeld van Tsjechie! Check het 10 kroon muntje maar eens. Vanuit de stad kom je met een trap op de heuvel van de kerk. Aan beide kanten van de trap staat een beeld: eentje van Peter (Petrus) en eentje van Paul (Paulus). 

De kerk is gratis te bezoeken. Dus bewonder zeker even het glas-in-lood en de versieringen. Aan de zijkant van de kerk is een tweede ingang. Hier kun je voor 40 Tsjechische kroon kun je het kleine museum van de kerk bezoeken en mag je helemaal naar boven, de klokkentoren in. Met mijn hoogtevrees blijkt dat niet het beste idee. Je kunt heel hoog komen en staat dan op een smal balkonnetje. Mijn hoogtevrees wint het van de wens te genieten van het uitzicht. Je kunt vervolgens binnendoor oversteken en het uitzicht aan de andere kant bekijken. 

Je loopt eigenlijk onder de klokken door. Als je het goed timed, kun je ze dus van wel heel dichtbij beluisteren: om 11 uur (vanwege die strijd met de Zweden) en om 12 uur. Al vraag ik me wel af of je geen gehoorbeschadiging oploopt dan. 

Google Maps locatie 

Tip 6 – Ontdek de legende van de krokodil en het wiel

Een krokodil of een draak? Volgens de legende hangt er in de poort van het oude stadhuis het karkas van een draak – eentje die wel erg veel weg heeft van een krokodil. Lang geleden woonde deze draak in de rivier en at hij of zij kinderen, vee en huisdieren op. De mensen hadden geen idee hoe ze van het beest af konden komen.  Tot er iemand bedacht dat ze een nep lam (of een kalf, de verhalen verschillen) als lokaas zouden gebruiken. Het neplam werd gevuld met kalksteen en bij de rand van de rivier geplaatst. De krokodil verorbert ’t maaltje, drinkt water en zo explodeerde het lam in zijn buik. Probleem opgelost. De draak van Brno is vervolgens een symbool van de stad geworden. Zo is er een radiostation naar vernoemd, een softbalteam en zijn er koekjes met de krokodil erop. De krokodil die je nu ziet hangen, was naar alle waarschijnlijkheid ooit eens een cadeautje van een hooggeplaatste bezoeker.

Krokodil van Brno - Brno dragon: krokodil hangt in een witgekleurde gang

In dezelfde doorgang als de krokodil hangt een wiel aan de muur. Dit wiel van Brno herinnert aan Georg Birck uit Lednice die wedde dat hij in 1 dag een boom kon omhakken, er een wiel van kon maken en het naar Brno zou rollen. Even voor de duidelijkheid: Lednice en Brno liggen dik 50 kilometer uit elkaar. Tegenwoordig wordt er jaarlijks een wedstrijd gehouden waarbij mensen wielen van Lednice naar Brno rollen. 

Wil je meer achtergrondverhalen over Brno? Dan raad ik je aan een wandeltour te doen. Bijvoorbeeld deze.

Google Maps locatie

Tip 7 – Beklim het voormalige stadhuis

Het oude stadhuis van Brno heeft nu puur ceremoniële, culturele en toeristische waarde. In 1935 werd er hier voor het laatst vergaderd door de gemeenteambtenaren. Het oude stadhuis is het oudste gebouw in Brno: de oudste stenen werden in 1240 gelegd, maar sindsdien is er wel bijgebouwd. Tegenwoordig vind je er een toeristeninformatiepunt, een galerie, een klein museum en een binnenplaats met terras. En natuurlijk de krokodil en het wiel van Brno!

De toren van het oude stadhuis is 63 meter hoog en die mag je beklimmen. Onderweg kom je informatieborden over de bouw en de maker tegen. Bovenin kun je rondom lopen zodat je mooi uitzicht hebt over de hele stad. 

Vergeet ook zeker niet even de versiering op de toren bij de entree te bekijken. De middelste van de vijf sierlijke punten is nogal scheef. De maker Anton Pilgram was namelijk niet tevreden over hoeveel geld hij kreeg voor zijn werk en dus besloot hij zijn opdrachtgever terug te pakken met één scheve punt. 

Google Maps locatie

Fun fact: als er een oud stadhuis is, is er natuurlijk ook een nieuw stadhuis. Koningin Elizabeth bezocht in 1996 Brno en daar liet ze zich zien op het balkon van het nieuwe stadhuis. Ze weigerde om op hetzelfde balkon te staan als Adolf Hitler in 1939 (zie deze oude foto). 

Tip 8 – Bewonder het Špilberk kasteel 

Bovenop een berg net buiten het stadcentrum vind je het Špilberk kasteel, een belangrijke bezienswaardigheid in Brno. Reken op een klim van minimaal tien tot vijftien minuten – afhankelijk van hoeveel tussenstops je maakt. Rondom het kasteel ligt een stadspark waar mensen wat komen wandelen en chillen. En natuurlijk om te genieten van het uitzicht en het kasteel. Het is geen typisch sprookjeskasteel, maar meer robuust met rechte hoeken en een hoge gracht. 

Het kasteel was vroeger in gebruik als koninklijk kasteel, later als gevangenis en tijdens de Tweede Wereldoorlog was het in bezit van de nazi’s. Een rijke historie dus. Je kunt gratis rondom het kasteel wandelen, maar als je naar binnen wilt, moet je wel betalen. Er zijn verschillende opties om het kasteel te ontdekken, dus check de mogelijkheden op de site van het Špilberk kasteel.

Google Maps locatie

Tip 9 – Architectonisch hoogstandje Villa Stiassni

Als je met tram 1 helemaal naar het eindpunt meereist, ben je vlakbij Villa Stiassni. Dit was het huis van de Joodse familie Stiassni. Als je geïnteresseerd bent in architectuur, is dit een leuk uitstapje in Brno. Ik heb er geen goed oog voor en vind het wel aardig om er doorheen te lopen, maar ben meer onder de indruk van de tuin dan van het huis. De villa doet aan de buitenkant vrij blokkerig aan, geen pracht en praal. Ook binnen is het relatief eenvoudig, maar wel met leuke details.

De familie woonde trouwens niet zo lang in het huis want ze zijn weggevlucht voor de nazi’s die er op een gegeven moment zelfs een casino in herbergden. Daarna werd het gebruikt voor belangrijk staatsevenementen. 

Je kunt op afspraak een rondleiding door de villa krijgen. Anders is het niet toegankelijk. Je leert niet alleen over de geschiedenis van het huis, maar ook over de familie. Vader Alfred hield bijvoorbeeld bij wat hij droeg bij iedere ontmoeting, zodat hij mensen nooit twee keer in dezelfde kleding onder ogen zou komen. De dochter van de Stiassni’s was bijvoorbeeld niet van Alfred, maar van een goede bekende omdat Alfred geen kinderen kon krijgen. De dochter heeft dit pas na de dood van haar ouders ontdekt. 

In de villa zit ook Café Ernst. Daar kun je heerlijk lunchen. Omdat het mooi weer was, konden wij met een goed gevulde picknickmand in de tuin eten na de rondleiding.

Google Maps locatie

Brno Villa Stiassni Cafe Ernst picknick: groep mensen bij de picknick

Tip 10 – Kunst, design en mode museum Uměleckoprůmyslové 

Uměleckoprůmyslové, probeer dat maar eens uit te spreken! Als ik er ben, wordt er net een evenement voorbereid waardoor het museumcafé gesloten is. Jammer, want daar schijnt een robot te zijn die koffie voor je zet. Gelukkig is er nog meer te zien in het museum. Vooral moderne kunst en honderden, misschien wel duizenden porseleinen beeldjes. 

Ook maak ik kennis met Jeri Pelcl, een Tsjechische kunstenaar. Er is een volledige vloer aan hem gewijd en zijn werk is ingedeeld op materiaalsoort: een ruimte vol houten objecten, eentje met plastic, eentje met stof, enzovoorts. Het wordt aangevuld met quotes van Pelcl over het materiaal en er staan een paar bakken waarin materiaal ligt wat je mag aanraken. Nou ja, moet aanraken: de museumdame achtervolgt me en wil heel graag dat ik aan alles voel. Vooruit dan maar. 

Google Maps locatie

Tip 11 – De mummies van de Kapucijner crypte

Onder de Kapucijnen kerk liggen de gemummificeerde lichamen van de monniken verborgen. Nou ja, verborgen… Je kunt ze bezoeken en bekijken. Kapucijnen zijn een christelijke orde die zo eenvoudig mogelijk wilden leven. De overleden leden van de orde werden zo’n driehonderd jaar lang in deze crypte te ruste gelegd. Iedere keer dat er een monnik overleed, werd dezelfde kist gebruikt. Daarna werd hij in de crypte gelegd met een paar stenen als kussen.

Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat de lichamen gemummificeerd raakten, maar de luchtcirculatie en de ondergrond zorgden daar toch voor. De lichamen liggen er weliswaar rustig bij, maar ik vind het toch een beetje een luguber bezoekje. Dan vind ik het ossuarium minder heftig om te bezoeken, dat heeft nog iets kunstigs. In de crypte krijg ik toch de kriebels bij het aanzien van de lichamen en sta ik snel weer buiten.

Google Maps locatie

Tip 12 – Moderne kunst in het Pražákův paleis

In het Pražákův palác zijn een paar gratis tentoonstellingen te bewonderen. Het is op iedere verdieping even zoeken naar de juiste deur, maar uiteindelijk beland ik bij de tentoonstellingen. Ze spreken mij wat minder aan, ik krijg het gevoel dat deze kunst voor mij te ingewikkeld is. Dus ik loop een snel rondje, kan het project waarbij een kunstenares vele t-shirts uit naam van anderen per post door de stad verspreidde wel waarderen en ga dan snel verder met de andere bezienswaardigheden van Brno. 

Google Maps locatie

Tip 13 – Ga ondergronds in de 10-Z Bunker

De 10-Z Bunker is een bijzondere plek om te bezoeken. De bunker werd door de nazi’s gebruikt tegen bombardementen van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. En daarna werd het een wijnwinkel! Maar, de communisten sloten de winkel en bouwden het om tot schuilplek tegen nucleaire aanvallen waar zo’n 500 mensen drie dagen lang konden onderduiken. De huidige eigenaren hebben het in 2014 gehuurd van de regering voor het symbolische bedrag van één Tsjechische kroon.  En nu kun je er een rondleiding krijgen en er zelfs een nachtje slapen. Als je durft. Het is niet echt een prettige plek, dus reserveer één nachtje via Booking en zoek dan een lekker hotel of fijn appartement op. 

Het personeel van de 10-Z Bunker bestaat uit studenten en mensen met een handicap. Zo vond een blinde man hier voor het eerst in zijn leven een echte, vaste baan. Mooi toch? De rondleiding brengt je langs oude apparatuur en installaties, telefoonkasten, foto’s en meer. Maar je kunt ook zelf op pad, een skip-the-line ticket reserveer je hier.

Google Maps locatie

Tip 14 – Bezoek het op één na grootste ossuarium van Europa

Ossuarium? Ja, je weet wel, een knekelhuis. Zegt je nog steeds niks? Snap ik. Een ossuarium is eigenlijk niet meer dan een gebouw waar beenderen worden bewaard. Een beetje luguber misschien, maar in het ossuarium van Brno bekruipt dat gevoel met niet. De manier waarop de schedels en botten zijn uitgestald, is eigenlijk heel kunstig. Naast de St. Jameskerk gaat een trap naar beneden en daar vind je de gedenkplek.

In de ruimtes onder de St. Jameskerk kwamen botten van maar liefst 50.000 mensen tevoorschijn. Het kerkhof bood zo rond de dertiende eeuw namelijk te weinig ruimte en daarom werden alle graven na tien jaar geopend. De botten werden onder de kerk bewaard en zo kwam er weer een graf vrij. In de huidige ruimte liggen de botten van zo’n 2500 mensen kunstig opgestapeld. Er zijn korte tours van een half uurtje, of ontdek de ruimte zelf met een flyer in de hand. Tickets koop je aan de kassa of online.

Google Maps locatie 

Tip 15 – Katten aaien bij kattencafé Kočkafé Schrödinger

Op Google had dit kattencafé goede reviews, maar ik denk dat die vooral gaan over de vorige locatie van kattencafé Kočkafé Schrödinger. Als ik namelijk denk aan een kattencafé, dan verwacht ik veel gezellige poezen en spinnende katten. Ik heb er maar vijf gespot! Vijf in een enorme, niet heel inspirerende ruimte. De meisjes in de bediening zijn lief, maar daar kom ik niet voor. Er zijn gewoon te weinig katten en ik word afgeleid door een snurkende man die met een kat ligt te knuffelen. Oftewel: van mij mag je deze overslaan. 

Google Maps locatie

Tip! Zoek je meer inspiratie voor eten en drinken in Brno? Check dan deze blog met de leukste restaurants, bars en cafés in Brno

Bonustip 1: dagtrip naar het Lednice paleis

Het prachtige Lednice paleis is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Tsjechië. Ik snap wel waarom. Het zomerpaleis van de koninklijke familie Liechtenstein is behoorlijk indrukwekkend met perfect aangelegde tuinen, een weelderige kas en romantische ingerichte verblijven. De familie werd verbannen uit het kasteel vanwege vermeende samenwerking met de nazi’s. De familie probeert het paleis via rechtszaken terug te krijgen. Tot die tijd kunnen wij genieten van de pracht en praal. Eén van de pronkstukken is de ronde houten trap gemaakt uit één boom zonder spijkers te gebruiken.  

Ik zou zeker met een gids door het paleis gaan zodat je zoveel mogelijk over de geschiedenis van het gebouw en de familie leert. Zo ontdek je wie er afgebeeld staan op de schilderijen – zoals Sidonia, die 24 kinderen ter wereld bracht. Of waarom er een spiegel in de muziekzaal hangt – de vrouw des huizes vond het maar niks dat haar man tijdens het eten naar een schilderij van een naakte vrouw zat te kijken, dus wisselde ze van plek met hem. Waarna hij dus een spiegel liet ophangen zodat ‘ie alsnog kon kijken. 

Tickets koop je ter plekke of vooraf online

Google Maps locatie

Tip! Meer kastelen in Zuid-Moravië bezoeken, of gewoon een alternatief voor Lednice? Probeer Valtice. Hier is ook een enorme wijnkelder met de honderd beste wijnen van Tsjechië. En! Het is zelfbediening. Proost!  

Bonustip 2: wijntour bij AnnoVino in Lednice

Zuid-Moravië staat bekend om de wijnbouw in de regio. Volgens de Tsjechen is hun wijn enorm in opmars en zullen ze over tien jaar net zo bekend zijn als bijvoorbeeld Franse en Italiaanse wijnen. Oftewel, als je de kans hebt een wijngaard te bezoeken, doe dat dan zeker. 

Ik heb extra geluk, want in september zijn ze bij AnnoVino volop aan het oogsten. In hetzelfde gebouw als de wijnwinkel worden de druiven verwerkt tot wijn. De wijngaarden liggen op verschillende plekken in de omgeving. Een vrolijke sommelier neemt ons mee op pad door het gebouw waar AnnoVino sinds 2019 zit. De man spreekt geen enkel woord Engels, maar het plezier dat hij uitstraalt, begrijpt iedereen. Gelukkig gaat er een dame mee die het hele productieproces aan ons uitlegt. En ondertussen schenkt de sommelier ons wijn bij direct uit de tanks. Als je ook een rondleiding wilt, bel of mail AnnoVino dan even om een afspraak te maken. 

Google Maps locatie

Hotels in Brno

Er zijn behoorlijk wat opties in Brno om te verblijven. Ga bijvoorbeeld voor het Continental Hotel. Ik vind het een beetje ouderwets, en dat blijkt dus bewust! Manager Eva legt uit dat ze de stijl in ere willen houden. Dit is wat je de Brusselse stijl noemt. Extra reden om naar het Continental Hotel te gaan: de champagnebar op de begane grond. Bubbelen maar!

Hotel Passage is een vrij nieuw hotel in Brno. De kamers zijn ruim en schoon, maar doen wel wat koeltjes en klinisch aan. De bedden en de douche zijn erg comfortabel en het ontbijtbuffet is enorm uitgebreid en lekker. Het hotel ligt iets buiten het centrum, maar met vijf minuten lopen ben je er al. 

Een andere optie is dus de 10-Z Bunker. Dat is meer interessant dan echt een leuke plek om te verblijven. Leuk voor een nachtje en dan snel weer wat meer luxe opzoeken. 

Maar, als ‘ie beschikbaar is, dan zou ik sowieso voor Luxury Oasis gaan. Dit is een fantastisch luxe appartement voor één of twee mensen. Het ligt op de vierde verdieping (de lift gaat tot de derde) en is een slim ingericht design zolderappartment. Aan alles is gedacht en ik had hier makkelijk een week kunnen blijven. Je kunt er koken zoals thuis, bankhangen zoals thuis en er is zelfs een werkplek.

En dan hebben we het nog niet gehad over de sauna. Jaha, er zit een privésauna in dit appartement. Ik heb het vermoeden dat ze dit plekje op het balkon hebben gecreëerd. Heel slim. Je krijgt er slippers, handdoeken en een relaxmuziekje bij. Nooit meer naar huis dus. Mocht je met de auto zijn, dan zit er ook een gratis parkeerplaats bij dit appartement. Overtuigd? Boeken maar.


Meer Tsjechië inspiratie?

  • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Bij WithLocals boek regel je activiteiten met lokale gidsen. Voor ‘gratis’ wandeltours, check Freetour.com en GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Bij Discover Cars kun je meer prijzen vergelijken.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Noem me ouderwets, maar ik vind het nog altijd fijn om een papieren reisgids door te bladeren. Te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Trein en bus. Reis met NS International of FlixBus naar Tsjechië. En reserveer bussen en treinen met Busbud12Go of Omio.
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui, D-Reizen of de Vakantie Discounter?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie