fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 8 augustus 2023

Het Boheemse Woud in Tsjechië bestaat voor zo’n 80% uit bos. Tussen die duizenden bomen liggen leuke stadjes en bijzondere bezienswaardigheden op je te wachten. Ik neem je mee naar Klatovy, Sušice en Kašperské Hory in het Boheemse Woud.

Šumava = het Boheemse Woud in Tsjechië

In Tsjechië noemen ze het Boheemse Woud ‘Šumava’. Het betekent ‘ruisen’ en verwijst naar de ruisende bladeren in de bomen en de Moldau-rivier. Šumava is het grootste nationale park in Tsjechië. Het ligt in de Pilsen regio en is dus ook goed te combineren met een bezoek aan de stad Pilsen. Ook in het Boheemse Woud zelf vind je leuke plaatsjes (en soms ook spookdorpjes). Ik vertel je graag wat je kunt doen in Klatovy, Sušice en Kašperské Hory en welke bezienswaardigheden je daar niet mag missen.

Kašperské Hory in Tsjechië

Kašperské Hory is een klein, slaperig stadje. Eind mei zie ik voorzichtig de eerste voortekenen van een druk zomerseizoen. De eerste groepjes wielrenners komen een drankje doen op het terras. Volgens mijn Tsjechische gids zullen de terrassen binnenkort volstromen met fietsers. De zomers in Kašperské Hory zijn voor fietsen, de winters zijn voor skiën. 

En wandelen kan altijd natuurlijk. Want de frisse berglucht en het Boheemse Woud nodigen uit om het groen te ontdekken. Eindeloze bossen en velden en af en toe een hertje. In het centrum van Kašperské Hory is niet zo veel te beleven. Er zijn twee musea: eentje over historische motoren (hier) en eentje over de regio met veel glaswerk en opgezette dieren (hier). 

De echte publiekstrekker is het Kašperk kasteel. Dit is een middeleeuws kasteel midden in de bossen waar je fantastisch uitzicht hebt en een rondleiding kunt doen. Als je meer wilt weten, lees dan ook mijn blog over de kastelen van het Boheemse Woud

Seismisch station in Kašperské Hory

Als je op zoek bent naar een unieke ervaring, dan stuur ik je naar het seismisch station van Kašperské Hory. Splinternieuw, geopend in het voorjaar van 2023. Of nou ja, het seismisch station zit er al sinds 1960, maar vanaf nu kun je het ook bezoeken. Het Institute of Geophysics in Praag heeft het seismisch station opengesteld zodat je er kan leren over aardbevingen. Wist je dat zo’n seismische golf maar liefst vijf kilometer per seconde aflegt en dat je vanuit Kašperské Hory aardbevingen helemaal in Japan en Nieuw-Zeeland kan meten? 

Maar hoe worden die aardbevingen nou precies gemeten? Hoe heeft het vakgebied zich ontwikkeld? Mijn seismologische kennis is nihil, dus ik vind het supertof om er meer over te leren van de mensen die duidelijk een passie voor hun werk hebben. En ik mag zelfs mee naar het epicentrum van het seismisch station, zo’n 40 a 50 meter onder de grond. Bekijk de geplande rondleidingen hier en voor de zekerheid zou ik even contact met ze opnemen over de taal van de tour. 

Google Maps locatie 

Klatovy in het Boheemse Woud

Klatovy is één van de toegangspoorten naar het nationaal park Šumava, het Boheemse Woud. De stad is een stuk groter dan Kašperské Hory, maar de belangrijkste bezienswaardigheden liggen allemaal letterlijk op een steenworp afstand van elkaar. 

De Zwarte Toren van Klatovy

Aan het stadsplein schitteren de witte torens van de kerk en een zwarte toren. De Zwarte Toren (Černá věž) werd gebouwd in de 16e eeuw met als doel goed uitzicht over Klatovy en daarbuiten voor het geval vijanden zich toonden of er brand uitbrak. Maar het was simpelweg ook een prestige project: het is gewoon een mooie toren. Door de eeuwen heen is er bijgebouwd en aangebouwd: er kwam een stadhuis en een kerk, een torenbel, een astronomische klok en een nieuw dak. En dat dak mag je nu ook op om zelf van het uitzicht te genieten. De naam Zwarte Toren is trouwens te danken aan een enorme brand die zelfs de torenbel deed smelten. 

Google Maps locatie

Jezuïetenkerk

Officieel heet de kerk van Klatovy “Jezuïetenkerk van de Onbevlekte Ontvangenis van de Maagd Maria en St. Ignatius”. Maar laten we het op Jezuïetenkerk houden. Het is een bijzondere kerk van binnen. De barok versiering is echt anders dan in de meeste kerken. Ik kijk mijn ogen uit. Bestudeer ook even de trap van de preekstoel en probeer de harten met oren te vinden. Die ‘zeggen’: hoor met je oren en luister naar je hart. 

Je mag de kerk alleen met een gids bezoeken. Een rondleiding regel je bij de kassa van de catacomben. De gids spreekt waarschijnlijk alleen Tsjechisch, maar er zijn audiogidsen beschikbaar. Voor meer informatie over zo’n bezoek kun je op de website terecht. 

Google Maps locatie

De catacomben van Klatovy

Een beetje ongemakkelijk is het wel. In de crypte van de Jezuïetenkerk liggen gemummificeerde lichamen van leden van de jezuïetenorde, plaatselijke adel en rijke burgers. Sinds 1676 zijn er meer dan 200 mensen in de crypten ‘begraven’. Tot 1784, want toen verbood keizer Jozef II deze manier van begraven. 

De lichamen zijn volledig uitgedroogd en wegen nu zo’n acht tot tien kilo. Dat uitdrogen (het mummificatieproces) duurt maar drie maanden. En nu kun je die mummies dus bekijken. Ik vind het maar een gek idee: deze mensen zijn eeuwen geleden gestorven en worden nu tentoongesteld. Daar hebben ze toch niet voor getekend? 

Maar er is meer te zien in de catacomben van Klatovy. Zo is er een tentoonstelling over de jezuïetenorde zodat je meer te weten komt over het ontstaan en hun manier van leven. Een ticket koop je aan de kassa. 

Google Maps locatie

De barok apotheek ‘At the White Unicorn’

De apotheek is voor mij het absolute hoogtepunt van Klatovy. Al die potjes van tin, hout, porselein en glas. En al het meubilair is van hout gemaakt. Handgesneden zelfs. Deze apotheek is één van de weinige barokke apotheken ter wereld die zo goed bewaard is gebleven. Inmiddels is het een apotheekmuseum en de rondleiding is zo leuk. 

Ik heb een beetje het gevoel alsof ik in de wereld van Harry Potter of een heksenfilm stap. Er zijn bloedzuigers, kruiden en een geheim kastje met gif. De gids vertelt over hoe medicijnen met de hand gemaakt werden en hoe dokters vroeger patiënten behandelden: “If you survive the activity of doctors, you have a chance at healing.” 

De apotheek was tot 1966 in gebruik. En die witte eenhoorn? Nou, die hoorn in de apotheek is zeker niet van een eenhoorn, maar een tand van een tandwalvis. In de middeleeuwen dacht men dat de hoorn van een eenhoorn helende krachten bezat. Daarom kregen apotheken vaak een eenhoorn als logo of symbool. 

Google Maps locatie

Sušice in het Boheemse Woud

Ook Sušice is één van de toegangspoorten naar het Boheemse Woud. Je kunt vanuit hier aan veel mooie wandelingen door het bos beginnen. Het historische centrum is goed bewaard gebleven en aan het Svobody-plein vind je dan ook veel mooie pandjes. 

Šumava museum

In het statige witte gebouw op het plein zit het Šumava museum. Hier kun je het hele jaar door een enorme mechanische kerststal bezoeken. Een ander deel van het museum is gewijd aan… lucifers. Er stond namelijk tot 2008 een fabriek in Sušice die lucifers produceerde. Na 169 jaar werd de productie en fabriek aan India verkocht. Er staan machines uit de fabriek tentoongesteld en ontelbaar veel luciferdoosjes. Leuk voor een kort bezoekje. 

Google Maps locatie

Kapel van de Beschermengel

De kapel ligt op de Stráž heuvel in Sušice en staat er al sinds 1682. De mannen die de Kapel van de Beschermengel beheren spreken geen woord Engels, maar de toewijding aan de kapel spat er vanaf. Vol trots laten ze de kleine altaren in de kapel zien. Het bestaat uit galerijen met vijf kleine torens en een hogere kapel in het midden. Om het goed te zien, heb je eigenlijk een drone nodig. 

Volgens de legende lieten de ouders van een klein jongetje op de berg een kleine kapel met de schildering van een beschermengel bouwen. Dit uit dank en respect voor de beschermengel die verscheen toen hun kleine jongen door een slang werd gegrepen in het bos. Het jongetje was bang en zag toen een engel naar hem lachen en toen liet de slang los. 

Google Maps locatie

De kastelen van Velhartice en Rabí

Helaas heb ik niet echt tijd gehad om de stadjes Velhartice en Rabí echt te ontdekken, maar hun kastelen wel! In het Boheemse Woud liggen drie bijzondere kasteelruïnes, kasteel Kašperk is de derde. Alledrie de moeite waard om te bezoeken. Meer info vind je in dit artikel over het kastelentrio van Šumava.


Meer Tsjechië inspiratie?

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Bij WithLocals boek regel je activiteiten met lokale gidsen. Voor ‘gratis’ wandeltours, check Freetour.com en GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Bij Discover Cars kun je meer prijzen vergelijken.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Noem me ouderwets, maar ik vind het nog altijd fijn om een papieren reisgids door te bladeren. Te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Trein en bus. Reis met NS International of FlixBus naar Tsjechië. En reserveer bussen en treinen met Busbud12Go of Omio.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui, D-Reizen of de Vakantie Discounter?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Ik was in het Boheemse Woud op uitnodiging van Visit Czechia en Turistu Raj.

Schrijf een reactie