fbpx

Laatste update: 31 maart 2021

Nog maar een handjevol toeristen hebben de weg naar het noorden van Belize gevonden. Wil je off the beaten track, dan vind je dat absoluut hier. Ik beland in het slaperige vissersdorp Sarteneja en leer het kennen door de verhalen van de inwoners.

Shipstern natuurpark of Mud Masters?

In Sarteneja heb je twee smaken: droog en stoffig of nat en modderig. De weersomstandigheden zorgen ervoor dat ik van het laatste mag genieten. Ik baal daar onwijs van, want het plan was om naar het nationale park Shipstern te gaan. Dit natuurpark staat onder de bescherming van de Nederlandse dierentuin Burgers’ Zoo. Stel je moerassen voor, mangroves, lagunes, kilometers dichtbegroeide stukken land en heel veel dieren in het wild. Maar met de bijna onophoudelijke regen, is een bezoek aan dit natuurpark nog het best te vergelijken met een deelname aan Mud Masters. Ik sla dus met pijn in mijn hart dit stukje van het schiereiland over.

Welcome to Sarteneja.

Backpackers Paradise: verblijf middenin de natuur

Dus wat doe je in Sarteneja als het regent? Uiteraard slapen en chillen. Dat doe ik bij Backpackers Paradise. Het is een back to basic, camping-achtig verblijf. Eigenaresse Nathalie is twaalf jaar geleden voor een stage naar Sarteneja gekomen om het Shipstern natuurgebied te bestuderen en is hier gebleven. Langzaamaan heeft ze een aantal eenvoudige huisjes op haar terrein geplaatst. Dat terrein deelt ze met haar vriend, een paar honden en paarden. Ik vind Nathalie onwijs leuk. Ze kletst lekker weg, vertelt over haar ambities als dj-duo, weet veel over het dorp en geeft me een heel welkom gevoel.

Backpackers Paradise, het woonhuis van Nathalie.

Ik heb een klein hutje gehuurd (small cosy cabana op Airbnb,) met een tweepersoonsbed, een eigen (warme!) douche en toilet en een nachtkastje. Het is simpel, maar daardoor heel vriendelijk geprijsd. Er is een gemeenschappelijke ruimte waar ik kan koken en in een hangmat kan hangen.

Wandeltour in Sarteneja

Als er nieuwe gasten zijn bij Nathalie, komt gids Leo Verde langs. Hij biedt verschillende tours aan. Ik maak gebruik van zijn wandeltour door het dorp. Leo lijkt een beetje teleurgesteld, misschien omdat het de goedkoopste tour is. Hij probeert er nog wat extra activiteiten bij te bedenken, maar ik zie het niet zo zitten met de regen. Een rondje door het dorp it is!

Persoonlijke verhalen

Ik vind het mega interessant om het dorpje door Leo’s ogen te bekijken. Hij laat me de vele kerken zien, wijst me op de mannen die in opdracht vissersboten maken, schuilplekken voor tijdens orkanen (in 1955 woedde hier orkaan Janet en zij richtte veel schade aan) en veel meer. Ondertussen vertelt hij honderduit over zijn eigen leven en ontpopt zich tot roddelkoning. Ik hoor over liefdesintriges, geschillen tussen expats en de overheid en vooral over Leo’s hoop voor zijn eigen toekomst. Hij droomt van een lieve vrouw, het uitbouwen van zijn tropische boerderij en genieten van het leven met zijn kinderen. Ik gun het hem van harte.

Het leven is eenvoudig

Met de regen doet het allemaal wat troosteloos aan en lijkt iedereen zich in zijn of haar huis te hebben opgesloten. Ik kan aan de andere kant ook niet anders oordelen dan dat het leven hier simpel en eenvoudig is. Materiële zaken doen er, waarschijnlijk noodgedwongen, niet zo toe. Ik geniet van onze wandeling en ontdek dat het dorpje ook een stuk groter is dan ik dacht. Ik was zelf nog niet verder gekomen dan de kustlijn en de omliggende straatjes. Er blijkt echter nog veel meer te zijn en zo zie ik ook het huis van Leo, het voetbalveld waar hij trainde om kampioen van Belize te worden en beland ik voor de lunch bij het net geopende restaurant zonder naam van zijn nichtje. Ons kent ons in Sarteneja.

Restaurants in Sarteneja

Het horeca aanbod in Sarteneja is beperkt. De meeste restaurants zijn huiskamerrestaurants.  De openingstijden blijken overal zeer flexibel. Ik doe zoals de inwoners zelf doen en start mijn dag bij Morning Glory. Daar eet ik drie taco’s voor 1 BZ$. Maar zelfs ik heb daar meerdere porties van nodig. Het nog geen jaar geopende Martineja blijkt een schot in de roos voor de lunch. Eigenaresse en chef Vanessa zet me een heerlijke pinda-curry voor. Ook voor pizza, salades, sandwiches en nacho’s ben je hier aan het goede adres.

Hoe kom je in Sarteneja?

Sarteneja is een behoorlijk geïsoleerd dorp. De Mexicaanse invloeden zijn ook sterker dan die van Belize. Veel mensen zijn tijdens de Kasten oorlog rond 1849 van Mexico naar Belize gevlucht. Ook qua bereikbaarheid is er nog wel een uitdaging. De weg naar Sarteneja is vrij slecht. Er rijden 2 tot 3 bussen per dag. Naar Belize City is het zo’n 3,5 uur en naar Orange Walk 1,5 uur. Met de Thunderbolt boot is het een half uur naar Corozal, of ruim een uur naar San Pedro op Ambergris Caye. Neem je pillen tegen reisziekte op tijd in! Ik bereik Sarteneja met de Thunderbolt vanaf Corozal, wat een drama. De boot stuitert als een gek, het ruikt naar benzine, het is krap, er lekt water, het is benauwd. Dit doe je niet voor je lol.

Tip! Meer info nodig over welke boten er varen in Belize? Check: Hoe ga je met de boot van A naar B in Belize?

Een zeldzame bus in Sarteneja.

2 Comments

  1. Goedemorgen Kim, Dank voor dit reisverslag. Zelf was ik in belize eind vorige maand waarvan enkele dagen in Sarteneja. Ik heb in een arbnb in het dorp overnacht. De reden is dat ik veliefd ben op Belize, een latrine project heb in Aguacate en graag de winter maanden in Sarteneja wil zijn. Kon echter nog geen (financieel) geschikt stukje grond vinden. Een mennonites huisje al uitgezocht…. ik ben voor het eerst in 2013 naar Belize geweest vanwege de Maya’s. Ben al vele keren terug geweest en zie Belize als een land waarik graag kom en vrienden heb. Helaas heeft mijn vrouw besloten niet meer mee te willen i.v.m. de temperatuur en de lange reis. Zelf reis ik naar Cancuun en (doe) de rest per bus. Ik wens jenog veel mooie ontmoetingen waar ook ter wereld. Er is zo enorm veel om van te genieten. Met vriendelijke groet, Dick van Harn

    • Hallo Dick!
      Wat mooi dat je al zo vaak in Belize bent geweest. Je hebt nu dus een mooie plek voor een eigen huisje weten te vinden? Fijn! Heel veel succes met je eigen thuis in Belize opzetten.
      Groeten, Kim

Write A Comment