This post is also available in: Engels

Laatste update: 21 februari 2025

Ontdek de schattige witte dorpjes van Andalusië tijdens een mooie autorit. Prachtige vergezichten en kronkelende bergwegen wissel je af met knusse straathoekjes en gezellige tapasbars. Alle ingrediënten voor een top dagje ‘dorphoppen’ dus. Ontdek snel de witte dorpjes en de witte dorpen route!

Ruta de los Pueblos Blancos

De witte dorpjes route in Andalusië leidt je door de provincies Cádiz en Malaga. De huisjes zijn hier stuk voor stuk wit gekalkt. Ik heb zelfs begrepen dat de bewoners de huizen ieder jaar opnieuw kalken. De witte kalk weerkaatst de zon en zo blijven de huizen zo koel mogelijk in de zomermaanden. Maar tegenwoordig gebruiken veel mensen ook gewoon verf hoor.

Ik google me suf naar een kaart voor de Ruta de los Pueblos Blancos. Maar iedere site stelt een andere route voor. Eigenlijk niet zo gek, want het lijkt wel alsof elk dorpje in Andalusië een wit dorpje is. Er is dus niet één officiële witte dorpjes route. Je mag gewoon lekker je eigen plan trekken. Je kunt wel honderden kilometers aan elkaar rijgen met de witte dorpjes. Dus het is maar net hoeveel tijd je hebt. Misschien dat je onderweg ook ergens wilt blijven slapen? 

Kaart: voorbeeld witte dorpen route

Omdat ik toch een beetje houvast wil, pak ik de Lonely Planet van Andalusië erbij en gebruik die witte dorpjes route als inspiratie. De route van zo’n 150 kilometer gaat van Arcos de la Frontera via El Bosque, Ubrique, Benaocaz, Villaluenga del Rosario, Grazalema, Zahara de la Sierra, Algodonales, Olvera en Setenil de las Bodegas naar Ronda.

Ik bezoek Arcos de la Frontera en Ronda bijvoorbeeld langer en de andere witte dorpjes verdeel ik over twee autoritten. Het is niet te doen om ze allemaal op één dag te zien.

Let op: van Google Maps mag ik Ronda niet meer toevoegen aan de route, dus die moet je zelf nog even invoeren. Ik maak er een dagtripje van en kom tot Grazalema en ik tijdens een tweede bezoek aan Andalusië bezoek ik de andere witte dorpjes.

Veel van de witte dorpen van Andalusië liggen bovenop bergen of rotspartijen omdat ze vroeger dienst deden als verdedigingsdorp. Het was toen belangrijk dat je goed ver om je heen kon kijken, zodat je de vijand al van ver zag aankomen. Dat betekent dat je in vrijwel ieder wit dorpje verschillende mooie uitkijkpunten vindt. Soms met uitzicht over de stad, soms op de vallei en soms kun je zo ver kijken dat je de zee kunt zien.

En de route gaat eigenlijk niet alleen om de witte dorpjes. Omdat een groot deel van de dorpen in het nationale park Sierra de Grazalema ligt, is de autoroute zelf ook al fantastisch. Je rijdt over smalle bergwegen en af en toe zou ik het liefst de auto langs de weg parkeren om foto’s te maken. Maar helaas zijn er maar weinig plekken waar je dat veilig kunt doen. Zorg dus gewoon dat je niks mist door lekker rustig te rijden. 

Witte Dorpjes route uitzichten

Witte dorpen route in Andalusië: zelf rijden of een tour

Als je nog op zoek bent naar een huurauto, dan raad ik je aan bij Sunny Cars of EasyTerra te huren. Dat zijn betrouwbare autoverhuurders waar je geen gedoe bij hebt bij het afhalen met allerlei verzekeringen die ze je willen aansmeren.  

Liever niet zelf rijden, maar gereden worden? Bij GetYourGuide kun je verschillende activiteiten boeken die je langs de witte dorpen brengen. Kijk hier over iets voor je bij zit. 

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera is één van die dorpen bovenop een rots. Dat ziet er ook imposant uit als je aan komt rijden. Arcos de la Frontera is de ‘toegangspoort’ van de witte dorpen route. Het hoger gelegen deel van het dorp is het historische centrum. Wandel er gewoon naartoe (met de auto wil je écht niet zo diep erin: de wegen zijn veel te smal) en sla de verschillende straatjes in. Het is erg klein, dus verdwalen kun je bijna niet. Het hoogtepunt is het uitkijkplatform voor de kerk. Daar kijk je mooi over het platteland rondom Arcos uit. Als je wat langer in dit dorpje wilt blijven, lees dan mijn blog over Arcos de la Frontera

El Bosque

El Bosque is een klein, slaperig dorpje waar het belangrijkste informatiekantoor voor het Sierra de Grazalema park is. Hier kun je inspiratie voor wandel- en fietsroutes opdoen. Binnen een half uur heb je het centrum van El Bosque al drie keer rondgelopen. Er is een klein pleintje met een politiebureau, een handjevol cafés en restaurants. Ook de onderkant van de sinaasappelbomen is wit geschilderd. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de botanische tuin (Google Maps locatie) en de ruïnes van het Tavizna of Aznalmara kasteel (Google Maps locatie).

Ubrique

Ik vind Ubrique een redelijk groot dorp, ik krijg er meer een stadsgevoel van. Ja de huizen zijn wit, maar ik mis de schattige, kronkelende straatjes. Ik vind het daarom vooral leuk om het dorp van bovenaf te bekijken. Daarvoor rijd je naar de oude stierenvechtarena, nu een museum (Google Maps locatie). Het museum is vernoemd naar een beroemde stierenvechter uit Ubrique: Jesulín de Ubrique. Als je mazzel hebt, kun je het museum ook bezoeken. En anders geniet je vooral van het uitzicht. 

Ubrique staat verder bekend om leer. Beroemde designers kopen leer in Ubrique. Uiteraard is er in het dorp dus een leermuseum (Google Maps locatie) en uiteraard kun je op verschillende plekken in de stad leren tassen kopen. 

Benaocaz

Benaocaz is een piepklein wit dorpje: er wonen ongeveer 700 mensen. Het is vooral een goede plek om wandeligen door het Sierra de Grazalema park te starten. En uiteraard kun je even een kort rondje lopen en een kop koffie scoren, maar het is absoluut geen toeristische trekpleister – ook wel eens fijn. 

Villaluenga del Rosario

Lang dorp van de rozenkrans, dat is wat de naam betekent. Die naam is te danken aan de vorm: lang, smal en tegen een klif. Het is een doolhof van straatjes. Op en af, het ene straatje nog steiler dan de ander.

Breng een bezoekje aan het eenvoudige kaasmuseum (Google Maps locatie) en de Payoyo kaasfabriek (Google Maps locatie). Deze Payoyo kazen zul je ook vaak terugzien op menukaarten bij restaurants in de regio. Het is geen kaassoort, maar een merknaam. De kaas wordt gemaakt van melk van verschillende geiten- en schapenrassen. Helaas kun je de fabriek niet bezoeken en is er ook geen schaap of geit te zien. 

Grazalema

Grazalema heeft alle ingrediënten voor een typisch toeristisch wit bergdorpje: schattige straatjes, een handjevol historische gebouwen, een gezellig plein en het startpunt van hikes en fietstochten. Ik ben er in de wintermaanden, maar ik kan me voorstellen dat het hier in de zomer flink druk wordt. In de souvenirwinkeltjes kun je lokale producten scoren: honing, kaas, jam, chorizo en olijfolie bijvoorbeeld.

Zahara de la Sierra

Het mooiste van Zahara de la Sierra is het uitzicht op het dorp net voordat je erin rijdt. Vanaf Mirador de Zahara de la Sierra (Google Maps locatie) zie je de witte huisjes met daar boven het kasteel. Dat kasteel kun je ook bezoeken, maar ik laat me verleiden tot een terrasje en bekijk het alleen van een afstand. Het dorpje is niet zo groot. Er is een klein museum in Torre del Reloj – dat meestal gesloten lijkt, maar het uitzicht over het landschap hier is al reden genoeg om even een kijkje te nemen. Verder is er een schattig kerkje, een handjevol winkeltjes en terrassen.

Oh ja, ik dacht ook nog even naar het Zahara reservoir te gaan kijken want daar zou een uitkijkpunt zijn. Nou, op dit punt op Google kun je absoluut niet langs de kant van de weg gaan staan. Dan weet je dat vast.

Algodonales

Ik ben in Algondales als het siësta is. Het dorp is uitgestorven. Ik maak een foto van de kerk en laat Algondales voor wat het is. Wel jammer, want ik was benieuwd naar de Spaanse gitaren die hier gemaakt worden. Dat is waar Algondales bekend om staat. Dus als je er bent en de gitaarwinkel van Valeriano Bernal is open (Google Maps locatie), zeker even kijken!

Kerk Algondales: Gele barokke kerk met hoge klokkentoren in Andalusië. Rijkelijk versierde toegangspoort met sculpturen en een sinaasappelboom op de voorgrond. De architectuur toont typische Spaanse koloniale elementen.

Olvera

Ook Olvera is zo’n dorpje dat je vanaf een afstand al ziet liggen en waar ik eigenlijk op zoek wil naar het mooiste punt om een foto van het geheel te nemen. Maar ja, zoveel tijd heb ik niet, dus ik moet het doen met een mentale foto. Ik begin mijn bezoek aan Olvera bij Amaranta. Een schot in de roos! Het is een kleine bar/restaurant met een terrasje in de zon en mooi uitzicht over de vallei en bergen. Vriendelijke bediening, lekkere tapas. Hier moet je zijn: Google Maps locatie.

Olvera Amaranta: Terras met gasten die genieten van drankjes en het panoramische uitzicht over de bergen. Typisch Andalusisch straatmeubilair.

Van ver heb je ze waarschijnlijk ook al zien liggen: het kasteel en de kerk van Olvera. Via een wirwar aan straatjes (inclusief verkeerde afslagen) in het wijkje Barrio de la Villa wandel ik naar ze toe. Vroeger was dit de medina, in de tijd dat het kasteel nog in de handen van de Mooren was. Bij het toerismebureau kun je een entreekaartje voor het kasteel kopen. Zou ik zeker doen, want het Castillo de Olvera biedt mooie uitzichten over de omgeving: het ligts op het hoogste punt van Olvera, 623 meter hoog. Als je het kasteel hebt bekeken, kun je nog het museum bij het toerismebureau in. Hier vind je veel, heel veel informatie.

De kerk (Iglesia Mayor Parroquial y Arcipestral de Nuestra Señora de la Encarnación, jaja) is gesloten, maar heeft een mooi uitkijkplateau. En als je nog nooit op een Spaanse begraafplaats bent geweest, kun je die ook nog even bezoeken. Heel anders dan onze kerkhoven.

Setenil de las Bodegas

Zoals Sentenil de las Bodegas is er geen ander wit dorpje. Echt niet. Wat Sentenil de las Bodegas zo bijzonder maakt zijn de witte huizen die onderdeel zijn van de rotspartijen. Dit zie je het best op de straatjes Cuevas del Sol en Cuevas del Sombre. De ene kant is de zonkant (Sol), de andere kant de schaduwkant (Sombre). De meeste terrasjes vind je natuurlijk bij de Cuevas del Sol, maar bij de Cuevas del Sombre kant zitten ook wat leuke dingetjes, zoals bakkerijtje Dulces LyR van een oudere dame die alles zelf bakt. Volgens haar is de lokale specialiteit een semiharde koek met amandel (het doet mij qua smaak een beetje aan een eierkoek denken), maar ze heeft veel meer lekkers (Google Maps locatie).

Wandel ook even naar de Mirador del Carmen voor uitzicht over de stad (Google Maps locatie) en verder zou ik vooral lekker ronddwalen. Dan kom je vanzelf leuke terrasje en schattige straatjes tegen.

Ronda

Je bent aangekomen in het meest bekende dorp (of eigenlijk stad) van de witte dorpen route: Ronda. Ronda is nogal een trekpleister, maar laat je dat niet afschrikken want het is echt prachtig. De hoge brug boven de kloof is de belangrijkste bezienswaardigheid en die kun je vanaf meerdere plekken in de stad bewonderen. Doe dat ook zeker! Verder vind ik het Casa del Moro echt ontzettend de moeite waard. Maar er is meer! Daarom besluit ik ook een nachtje te blijven (in Yanes B&B) zodat ik wat meer tijd heb. Lees daarom ook mijn uitgebreidere blog over wat je kunt doen in Ronda.

Nog meer witte dorpen in Andalusië

Ik heb mijn witte dorpen route in twee keer gedaan. De eerste keer kwam ik van El Bosque tot Grazalema en de tweede keer begon ik in Ronda en was Zahara de la Sierra het eindpunt. De genoemde witte dorpjes in dit artikel zijn onderdeel van de meeste witte dorpen routes die mensen doen. Maar je kunt ook prima Vejer de la Frontera, Chiclana de la Frontera en Medina Sidonia aan je route toevoegen. Zoveel witte dorpjes, zo weinig tijd! Haha.

Meer Spanje inspiratie?

  • Accommodatie. Favorieten blijven Booking.com en Campspace. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt ook bij WithLocals kijken. Zowel GuruWalk als Freetour.com bieden ‘gratis’ wandeltours aan in Spanje en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Bij Tiqets krijg je trouwens 5% korting op musea en attracties met de kortingscode: KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je bij Discover Cars terecht.
  • Boot. Je kunt vanaf onder andere Barcelona met de boot naar de Balearen, of pak een ferry tussen de eilanden. Bekijk op opties bij Direct Ferries.
  • Bus en trein. Reis met NS International of Flixbus naar Spanje. Je kunt ook terecht bij Busbud, 12go, of Omio, ook voor bussen en treinen in Spanje.
  • Reisgidsen. Wil je volop voorpret? Bestel dan een reisgids om lekker doorheen te bladeren. Kijk bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia en Vueling, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner en Kiwi.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, Shoestring of Sawadee, of ga je liever via Sunweb, D-reizen, Corendon of Vakantie Discounter?
  • Yoga retreat. Of, trakteer jezelf op een fijn yoga retreat!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Reacties

  1. Leuk, Kim!
    Volgende week slapen we tijdens een mini rondreis (en midden in de Semana Santa) respectievelijk 2 nachten in Vejer de la Frontera, 2 nachten in Jerez de la Frontera* en een nacht bij Antequera.
    Dus je tips komen op exact het goede moment

    Een plekje met tapasmenu in de tabanco in Jerez die je noemde, had ik toevallig al geboekt. Verder slenteren we rustig an en pak ik vast nog wel eens je beschrijvingen erbij

    • Superleuk! Ik heb nog het eerste stukje Semana Santa kunnen beleven, daarna moest ik toch echt terug naar Nederland. Ik hoop dat je genoten hebt!

Schrijf een reactie