Laatste update: 1 juli 2021
De stad Puno is de Peruaanse uitvalsbasis voor tripjes naar het Titicacameer. Reisgidsen hebben weinig enthousiaste woorden over voor het stadje. Deels terecht, deels onterecht. Het aantal bezienswaardigheden is op één hand te tellen, maar als je in Puno bent tijdens het jaarlijkse Virgen de la Candelaria festival dan kijk je je ogen uit.
Het centrum van Puno
Ik arriveer vanuit Juliaca met een busje in Puno: bovenaf vanuit de bergen bekruipt me een beetje een troosteloos gevoel. Eenmaal in het stadje valt het reuze mee. Puno is wel een beetje een arbeidersstad maar het compacte centrum heeft nog best wat charme. Rondom Parque Pino en Plaza de Armas speelt alles zich af. De straat die deze parken verbindt is de hoofdstraat vol winkeltjes en restaurants.
Puno ontwaakt langzaam. Om acht uur in de ochtend is er nog weinig verkeer en wandelen mensen rustig naar hun werk of naar de enkele winkels die al open zijn. Best een verademing in vergelijking tot later op de dag, als het verkeer (vooral taxi’s en toritos, een soort tuk tuks) in iedere straat volledig vastloopt.
Markt in Puno
Puno heeft een markthal, de Mercado Central. Op de benedenverdieping kun je groenten, fruit en vlees kopen en op de tweede verdieping kun je eten en smoothies drinken.
Ik weet niet of het iedere dag is, maar aan de Avenida del Puerto richting het water tref ik op donderdagochtend een enorme markt. Alles van wandelschoenen en sokken tot cosmetica en jassen voor 20 soles is hier te koop. De mensen zitten gewoon op de grond, zo’n beetje op de spoorlijn. Ik vind het een mooi tafereel.
Bezoek de kerken van Puno
De belangrijkste kerken van Puno zijn Iglesia de San Juan Bautista aan het Parque Pino en de kathedraal van Puno aan het Plaza de Armas. Beiden zijn gratis te bezoeken. Langs het spoor staat ook nog een prachtige witgekleurde kerk met gouden elementen. Het is me helaas onduidelijk hoe deze kerk heet.
Chillen in een parkje
Parque Pino en Plaza de Armas zijn echte onmoetingsplekken. Het zijn mooi aangelegde parkjes met veel bankjes. Zowel toeristen als de mensen uit Puno komen hier graag in het zonnetje zitten. In beide parken is er trouwens gratis wi-fi.
Uitkijkpunten in Puno
In Puno zijn er een tweetal uitkijkpunten over de stad. De ene is de Mirador El Condor (Google Maps locatie), waar een enorme condor (een gier) staat. De ander is de Mirador Puma Uta (Google Maps), hier staat uiteraard een grote poema op de uitkijk. Ik ben naar beide uitkijkpunten niet gegaan. De kans op beroving is groot en vrijwel iedere Peruaan die ik in Puno sprak raadde me af om te gaan. Wil je toch een kijkje nemen? Ga dan in een groep of met een taxi die op je wacht en je weer veilig terugbrengt.
Coca museum
Dikke kans dat als je in Puno bent, dat je een kopje coca thee zult drinken om je te weren tegen de hoogte. De coca bladeren zijn krachtig spul. Leuk dus om daar meer over te leren in het Coca museum. Wees voorbereid op veel leeswerk in het Coca Museum. Eigenlijk is er weinig concreets te zien in het museum en zijn het vooral afbeeldingen en teksten op de muur. Ik vind het toch de 10 sol wel waard. Je krijgt allerlei historische informatie over coca bladeren, je leert meer over de geneeskundige krachten, hoe het een rol speelt in de samenleving en uiteraard ook hoe er cocaïne van wordt gemaakt en of het nou wel of niet in Coca Cola zit. Op de bovenste verdieping kun je je eventueel in Peruaanse kostuums steken voor de foto, of ze in ieder geval bewonderen.
Museo Carlos Dreyer
Carlos Dreyer was een Duitse schilder en fotograaf die jarenlang in Puno heeft gewoond. Zijn privécollectie staat tentoongesteld, samen met de collectie van het oude stadsmuseum, in het Museo Carlos Dreyer. Bij vrijwel alle stukken staat gelukkig een bordje met Engelstalige informatie. Er zijn meerdere kleine kamers, onder andere gewijd aan regionale archeologie, de Inca’s, de schat van Sillustani (501 gouden stukken), schilderkunst en een drietal mummies. Een beetje van alles wat dus.
Titicacameer en de eilanden
De grootste aantrekkingskracht van Puno is het Titicacameer. Je kunt het vanaf de stad bewonderen en daar eventueel een bootje huren voor een uurtje vermaak. Vanuit Puno kun ook je heel eenvoudig een tourtje doen naar de drijvende Uros eilanden of de verder gelegen eilanden Taquile en Amantaní. Wees voorbereid op een behoorlijk toeristische ervaring. Vrijwel ieder hotel of hostel biedt een tour aan en anders kun je richting de haven lopen en daar is het aanbod reuze.
Leuker is misschien wel om een nacht of twee te verblijven op het drijvende eiland van één van de Uros families. Dit was voor mij echt een hoogtepunt in Puno. Lees er alles over.
La Virgen de la Candelaria Festival
Mocht je het goed kunnen timen, zorg dan dat je in Puno bent tijdens het La Virgen de la Candelaria Festival. Bijna twee weken lang is het feest in Puno. Denk parades, denk carnaval, en uiteraard ook meer religieuze activiteiten. De maagd van Candelaria staat voor vruchtbaarheid en zuiverheid en is de beschermer van de stad Puno. Er is een mis in de kerk en er is een processie die door de straten trekt. Verder zijn er vooral heel veel dansers (ruim 50.000) in prachtige kostuums die in het stadion strijden om de winst en vervolgens in de straten verder feesten. Virgen de la Candelaria vindt ieder jaar plaats in februari. Check online even de data!
Dit is hoe ik Fiesta Virgen de la Candelaria in 2020 meemaakte.
Flaneren en waterfietsen aan het Titicacameer
Bij het haventje waar je een bootje kunt pakken richting de Uros eilanden of gewoon een boottochtje over het Titicacameer kunt doen, kun je vooral ook eindeloos souvenirs inslaan. Daarnaast, en wat mij betreft leuker, kun je daar een heerlijk wandelingetje over de boulevard maken. Mooi uitzicht gegarandeerd. Er is een klein stukje van het meer afgesloten door de boulevard die erover heen loopt en daar kun je een waterfiets huren.
In dit stukje Puno zie je veel zwerfhonden. De meesten zien er eigenlijk best wel oké uit en laten je gewoon met rust.
Op de boulevard kunnen kinderen een ritje maken op een shetlandpony en de liefhebber kan op de foto in een soort groene etalage met knuffels en duiven. Ik heb het niemand zien doen.
Koffiecafé’s
In Puno zijn er meer dan genoeg koffiecafé’s. Een leuke optie is Dulce de Leche, waar ze ook mooi gebak hebben en een paar broodjes.
Dulce de Leche op Google Maps
Mijn favoriet is het Rupha cafë, waarvan er maar liefst drie zijn in Puno. Eentje zit aan de Jiron Moquegua boven Ricos Pan op de eerste verdieping. Het is een ruim opgezet koffiecafé waar zelfs een aantal mensen achter hun laptop zitten te werken. Er is duidelijk aandacht besteed aan de inrichting. De cappuccino is hier goed van smaak en de bediening weet na een paar dagen al direct wat ik wil hebben als ik binnenkom. De sfeer is heel anders dan bij het Rupha Café an de Jiron Arequipa. Hier zitten meer families en vriendengroepjes aan tafel. De manager lijkt het heel fijn te vinden dat ik er ben, en ze geeft me haar kaartje en heel veel vriendelijke glimlachen en bedankjes. Bij alle Rupha café’s kun je terecht voor koffie, ontbijt, lunch en een gebakje.
Rupha Cafe (locatie Jiron Moquegua) op Google Maps
Lekker eten in Puno
Omdat Puno volledig in het teken staat van Fiesta Virgen de la Candelaria, zijn veel restaurants gesloten of hanteren ze rare openingstijden. Dus het is een beetje zoeken naar een restaurant.
Heb je zin in ceviche (de in onder andere limoen gegaarde vis), dan is Cevicheria Mareas een goede keuze. Het is een vrij groot restaurant waar de muziek heel hard staat en de service supersnel en keurig is.
Cevicheria Mareas op Google Maps
Bij pizzeria Machupizza kun je ’s avonds pizza uit de houtoven krijgen. Het zaakje staat ook blauw van die oven. Bij je pizza krijg je een knoflooksausje waar je nog uren plezier van hebt. Maar who cares, het is zo lekker!
Machupizza op Google Maps
Lunchen doe je voor 13 sol bij Loving Hut Vegan. Ook als je geen veganist bent, is dit een extreem goede deal. Je krijgt een kopje soep (dat krijg je trouwens bij de meeste restaurants in Peru sowieso), een kleine salade, een hoofdgerecht en een drankje. En dat is onwijs goed eten, plus gezond. De eigenaar (of manager) is ook trots op zijn zaak en wil weten of de Loving Hut in Amsterdam ook zo goed loopt. Uhmm…. Als ze daar deze prijzen zouden hanteren, dan zeker!
Loving Hut Vegan op Google Maps
Naast Loving Hut Vegan zit Munask’a Snack. Dit is een klein zaakje met sapjes, broodjes en wat lokale snacks. Qua prijs een stuk duurder dan de Loving Hut, maar de lieve bediening maakt dat helemaal goed. Daarnaast heeft Munask’a een klein terrasje en dat hebben niet veel plekken in Puno.
Munask’a op Google Maps
Overnachten in Puno
Ik ben meerdere dagen in Puno geweest en heb verschillende accommodaties uitgeprobeerd. Check de reviews van hotels en hostels in Puno.
Puno en hoogteziekte
Puno ligt op ruim 3800 meter hoogte. Ik kom direct vanuit Amsterdam (nou ja, via Madrid en Lima en Juliaca) hier aan. Het verschil met onze laaggelegen landje is enorm. De zon brandt direct op mijn huid, binnen een uurtje is mijn gezicht al verbrand. En ondertussen voel ik me zwak. Een beetje duizelig, hoofdpijn, het lijkt alsof de wereld net iets sneller gaat dan ik… De hoogte heeft me te pakken hoor. Het advies is vooral op zulke hoogte de eerste dagen langzaamaan te doen en heel veel water te drinken. Dat helpt echt. Een goede nachtrust doet ook echt wonderen. Ik heb een milde vorm van hoogteziekte te pakken die gelukkig vanzelf bijtrekt.
Uit voorzorg heb ik ook hoogtetabletten mee. Wel slim om die te regelen bij bijvoorbeeld thuisvaccinatie.nl voordat je naar Peru gaat. In principe past je lichaam zich elke dag een beetje beter aan en gaat het steeds beter. Als dat niet zo is, dan moet je of naar een lager gelegen gebied of, als je hoogteziekte echt heel erg is, naar een arts.
Tip! De zon is ontzettend scherp in Puno, zelfs als het niet extreem warm is. Smeer je dus in met zonnebrand. Duurzame zonnebrand!
Hoe kom je in Puno?
Ik nam het vliegtuig, maar er zijn ook bussen vanuit bijvoorbeeld Cuzco, Arequipa en Puerto Maldonado. De website BusBud geeft altijd goed en actueel reisadvies voor alle opties. Ik vloog van Lima naar Juliaca (check ticket opties op Skyscanner). Rondom het Virgen de la Candelaria festival kunnen de prijzen van vliegtickets flink oplopen.
In Juliaca pik je zo je bagage van de band en wandel je naar buiten, 0 controle. Rechts staat daar dan hopelijk een colectivo te wachten die je in een uurtje naar Puno brengt. Dat moet 15 sol kosten, maar zeer waarschijnlijk wil 90% van het vliegtuig in dat busje. Een andere optie is de taxi, die zou 45 sol per persoon moeten kosten. Ik heb gekozen voor een taxibus van 20 sol. Een dame staat tickets te verkopen bij de uitgang en belooft dat het busje over tien minuten vertrekt. Tien minuten Peruaanse tijd is ongeveer drie kwartier Nederlandse tijd 😉 Maar ach… ik wordt wel netjes voor de deur afgezet.
Meer Peru inspiratie?
Handige links voor je Peru trip
- Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. Voor ‘gratis’ wandeltours: check Freetour.com en GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
- Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Meer prijzen vergelijken? Dat doe je bij Discover Cars.
- Bussen. Reserveer bussen en treinen in Peru met Busbud, 12Go of Omio.
- Reisgidsen. Noem me ouderwets, maar ik vind het nog altijd fijn om een papieren reisgids door te bladeren. Te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui of Shoestring?
- Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
- Yoga retreat. Of ga voor een mooi yoga retreat in Peru!
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.