fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 4 januari 2024

Kopenhagen is een heerlijke stad in Denemarken. Eentje die ik altijd een beetje links heb laten liggen omdat heel Scandinavië me afschrikt qua prijzen. Maar, als ik er dan toch ben, wil ik ook ALLES zien. Of in ieder geval zoveel mogelijk. Ontdek dus snel wat je tijdens een stedentrip in Kopenhagen kunt doen. Ik heb de leukste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

Sfeer proeven in Kopenhagen

Het valt me op hoeveel mensen er overdag en ‘s avonds op de terrassen zitten terwijl het best koud is. “Buiten is het nieuwe binnen!”, lees ik dan ook op de toerismesite van Denemarken. Ik ervaar Kopenhagen als een grote, maar rustige stad. Zeker in vergelijking met Amsterdam. De stad is ruim opgezet met brede wegen en stoepen. Een fiets huren is qua afstanden ook zeker geen overbodige luxe. 

In het hart van Kopenhagen liggen meerdere wijken met ieder een eigen karakter. Waarschijnlijk doe je ze allemaal wel even aan. Dit zijn (kort door de bocht) de wijken van Kopenhagen:

  • Centrum: hier vind je de meeste bezienswaardigheden en winkels
  • Vesterbro: vroeger een arbeiderswijk, nu hartstikke hip
  • Nørrebro: multiculturele wijk met veel winkels en restaurants
  • Østerbro: populaire wijk bij gezinnen met veel groen
  • Christianshavn: vol kanalen en natuurlijk vrijstad Christiania

Een goede voorbereiding…

Om je Kopenhagen trip goed voor te bereiden, lees je natuurlijk deze blog. Maar mag ik je ook het boekje Copenhagen Like a Local tippen? Het is een handig formaat boekje vol met tips voor restaurants, bars, winkels, cultuur, nachtleven en outdoor. Hier staan dus niet de bezienswaardigheden in, maar beleef je Kopenhagen door de ogen van een local. En dat is altijd een goed idee. 

Ook een goed idee: bekijk de stadspassen. Hiermee mag je gratis naar binnen bij bezienswaardigheden, krijg je korting, of mag je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. Bekijk en vergelijk de Copenhagen Card en de Copenhagen Pass. Zeker als je van plan bent veel te doen in Kopenhagen, kun je zo mooi wat geld besparen. 

Ik heb heel wat bezienswaardigheden in mijn weekendje weten te proppen. Dus ik geef je graag inspiratie voor wat je kunt doen in Kopenhagen.

Bezoek het Ny Carlsberg Glyptoteket museum

Het Glyptoteket kunstmuseum in Kopenhagen is behoorlijk indrukwekkend, dat geldt voor de collectie en het gebouw. Het museum heeft meer dan 10.000 kunstwerken en archeologische vondsten. Er is dus heel wat te zien: van beelden uit Egypte, Griekenland en Italië, schilderijen van Van Gogh, Picasso, Monet en Renoir tot Deens werk. Omdat de meeste muren een vrolijk kleurtje hebben, is dit een wat warmer museumbezoek. Je weet wel, zo eentje waar je nog hardop durft te praten. 

Ik vind het prettig dat het museum context geeft bij wat je ziet. Zo staan er heel veel borstbeelden zonder neuzen. Die zijn namelijk nogal schadegevoelig. En dus verzamelt het museum de neuzen bij elkaar. 

Ook staat er regelmatig een beeld waar alle kleur inmiddels vanaf is. Het museum plaatst er dan een replica naast en beschildert die zoals het er destijds heeft uitgezien. 

De mooie wintertuin in het museum is ook schitterend. Een prachtige groene oase – die had ik hier niet verwacht! Vergeet ook niet het dak van het museum op te zoeken: daar zie je de achtbaan van Tivoli voorbijkomen. Het museum is op maandag gesloten en op dinsdag mag je gratis naar binnen!

Google Maps locatie

De Vrijstad Christiania

In Vrijstad Christiania wonen hippies, kunstenaars en vrije geesten. In 1970 kraakten zij een verlaten militaire kazerne en inmiddels is het uitgegroeid tot een zelfverklaarde semi-onafhankelijk gebied met eigen regels. Gebouwen werden gekraakt of zelfgemaakt van welk materiaal dan ook. Het wordt gedoogd door de overheid, maar eigenlijk hebben ze ‘t liever niet.

Vrij is het zeker. Je kunt er bijvoorbeeld vrijelijk softdrugs kopen. Dat trekt een hoop mensen. Sowieso ben ik nogal overweldigd door het aantal mensen hier én de commercialiteit. De bewoners van Vrijstad Christiania willen zich onttrekken aan de maatschappij, maar het staat vol kraampjes met souvenirs. In het weekend is het er in ieder geval stervensdruk. Iedereen wil even een kijkje nemen, de streetart zien, en de sfeer snuiven. De hippies zijn nu zelf een toeristische attractie in Kopenhagen. 

In de weekenden zijn er tours in Vrijstad Christiania en in de zomer zelfs elke dag. Je hoeft niet te reserveren, maar check wel even de website voor de meest recente info. En let op: je mag hier geen foto’s maken!

Google Maps locatie (ingang Prinsessegade) 

De paleiswachtwissel bij Amalienborg

Zorg dat je om 12 uur bij Amalienborg bent, dan is namelijk de wisseling van de wacht. De wachters marcheren dan over het plein. Op ‘gewone’ dagen is dit leuk om te zien, maar is het vrij rechttoe, rechtaan. Op speciale dagen, of als de familie thuis is, is het spektakel groter. Het plein is omsingeld door vier paleizen die er zo op het eerste oog precies hetzelfde uitzien. De koninklijke familie woont hier nog steeds, ieder in een eigen paleis. Er is een ondergronds gangenstelsel zodat ze elkaar kunnen opzoeken. Als je het koningshuis interessant vind, kun je een bezoek brengen aan het paleismuseum: Amalienborgmuseet. Gratis entree met de Copenhagen Card!

Google Maps locatie

De marmerkerk Frederiks Kirke

Vanaf het plein van Amalienborg heb je al mooi zicht op de Frederiks Kirke. Een indrukwekkende kerk die bekend staat als de marmerkerk. De bedoeling was dat deze kerk volledig van Noors marmer zou worden gemaakt, maar dat was veel te duur. En dus stopten ze met de bouw. Uiteindelijk heeft er zo’n 150 jaar een onaffe kerk gestaan voordat ‘ie in 1894 toch eindelijk klaar was voor het publiek. Met een stuk minder marmer. De dome is de grootste van Denemarken en volgens sommigen zelfs van Europa. Je kunt de Frederiks Kirke gratis bezoeken. 

Google Maps locatie

Graffiti in de Westend Walls

Ok, dit is een beetje een deceptie eerlijk gezegd. Bij de Westend Walls denk ik namelijk aan lange muren vol street art. In werkelijkheid is het een klein steegje met twee muurschilderingen. Ze worden regelmatig opnieuw gedaan zodat je hier altijd een vers graffiti kunstwerk kan bekijken. Je hoeft er zeker niet voor om te lopen, maar als je toch in de buurt bent…

Google Maps locatie

Tip! Wat Heineken voor Nederland is, is Carlsberg voor Denemarken. Bekijk de mogelijkheden voor een rondleiding bij deze wereldwijd bekende bierbrouwer. 

Creatieve hotspot in Kopenhagen: Bolsjefabrikken

Na de deceptie van de Westend Walls ben ik erg blij met Bolsjefabrikken. Op dit culturele terrein vind je een poppodium, ateliers, werkplaatsen en heel wat graffiti. Lang niet allemaal mooi hoor. Veel ‘kunstenaars’ zijn niet verder gekomen dan een lelijke tag, maar er zitten ook mooi schilderingen tussen. ‘s Avonds kom je er dus voor een feestje, overdag voor de street art. Ik ben er op de fiets doorheen gegaan en heb het gecombineerd met Bananna Park en een rondje Nørrebro. 

Google Maps locatie

Streetart speelplaats Bananna Park

Het hoogtepunt van Bananna Park is letterlijk en figuurlijk de outdoor klimmuur. Hier staan apen en bananen afgebeeld, vandaar ook de naam. Verder is er een voetbalveld en wat chillruimte. Deze bezienswaardigheid kun je prima meepakken als je een fietstochtje door Nørrebro maakt en ook de Bolsjefabrikken bezoekt. 

Google Maps locatie

Privé wandeltour door Kopenhagen met een local

Ik vind het altijd fijn om een citytrip te beginnen met een wandeltour door de stad. Daarom boek ik bij Withlocals een privétour van anderhalf uur met een gids. De wandeltour is uitgezet door Withlocals, maar lokale gidsen begeleiden je door de stad. Dat betekent dat iedere tour toch anders is, omdat je Kopenhagen ziet door de ogen van een local. Heel tof. Ik kies voor gids Hisham en die is echt ontzettend fijn. Hij is aardig en enthousiast en weet ontzettend veel. 

Hisham neemt ons op sleeptouw langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Kopenhagen en vertelt honderduit. Over kaneelbroodjes (die we ook mogen proeven), bouwstijlen, de kanalen, het moderniseren van de kerk en het schoonhouden van de stad. Ik vind het prettig dat we bij Withlocals een privétour hebben, want zo krijgen we alle tijd om onze vragen te stellen. Er zijn ook opties om bij een groep aan te sluiten. Check je opties dan bij Freetour

Deense kunst Statens Museum for Kunst

Het Statens Museum for Kunst (SMK) is het belangrijkste museum voor kunst in Denemarken. Het museum heeft maar liefst 260.000 stukken! Er is een uitgebreide collectie schilderijen en beelden van 1300 tot nu, een enorme collectie prints en tekeningen, en het museum heeft meer dan 2000 gipsbeelden. Daarnaast zijn er wisselende collecties. De moderne kunst spreekt me het meest aan, maar er zijn ook klassiekers van Franse, Nederlandse en Deense kunstenaars te bewonderen. De nadruk ligt wel op Deense kunst. Je kunt hier makkelijk uren rondbrengen, maar dat hoeft niet. Kies gewoon een paar zalen uit die je het meest aanspreken en kom nog eens terug naar Kopenhagen!

Google Maps locatie 

Stukje wandelen in de botanische tuin

De buitentuinen van Botanisk Have zijn gewoon vrij toegankelijk. Het is een fijne plek om even een wandelingetje in het groen te maken. Begin april, als ik er ben, staat er nog weinig in bloei – voor het ongeoefende oog tenminste. Want je vindt hier meer dan 13.000 soorten planten. In de tuin liggen verschillende kassen, waarvan het ronde Palm House het hoogtepunt is. Dat is een overdekte ruimte met palmen. Hier moet je wel entree voor betalen. 

Google Maps locatie

Tip! Wil je meer groen? Ga dan een stukje verder de stad uit naar het Sydhavnstippen park – hier lopen ook lama’s vrij rond! 

Lokale markt bezoeken: Torvehallerne

Ik vind het altijd superleuk om markten en goede supermarkten te bezoeken in het buitenland: al die onbekende producten en delicatessen! De Torvehallerne is wat dat betreft the place to be in Kopenhagen. Dit is misschien wel de bekendste food market van de stad. Er zitten maar liefst 80 winkeltjes en kramen. Je vindt er echt vanalles: theetjes, drank, verse vis, smörrebröd… Tip: koop bij het kaaswinkeltje Arla Unika de Gammel Kaas, een oude kaas met mooie zoutkristallen. Heerlijk. 

Google Maps locatie

(Onder-) Zoek geluk in het Happiness Museum

Het Happiness Museum is eigenlijk een tussendoortje. Het museum is klein in formaat, maar groot in cijfers. Je vindt hier ontzettend veel statistieken over geluk wereldwijd, maar ook achtergrondinformatie over wat geluk is en waarom je het wel of niet bent. Honderden mensen hebben op een post-it achtergelaten wat hen gelukkig maakt en hier en daar staan ook kleine opdrachten die je kunt uitvoeren om gelukkiger te worden. 

Google Maps locatie 

De kleine zeemeermin van Kopenhagen

Samen met de kleurrijke koopmanshuizen aan de haven (Nyhavn) is het beeld van de kleine zeemeermin waarschijnlijk de bezienswaardigheid waar je direct aan denkt bij Kopenhagen. Het is een eerbetoon aan het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Maar, het beeld is voor veel mensen een teleurstelling omdat het zo klein is. Voor mij is de teleurstelling vooral de mensenmassa: iedereen wil op de foto met de kleine zeemeermin. 

Maar ja, ben je wel in Kopenhagen geweest als je haar niet hebt gezien?! Toch even langslopen dus. Direct ernaast ligt een fijn groen gebied met de mooie Sint-Albanuskerk en Kastellet: een oud fort. 

Google Maps locatie

De genetisch gemanipuleerde kleine zeemeermin

Jaja, er is nog een andere versie van de kleine zeemeermin: The Genetically Modified Little Mermaid. De kunstenaar had een veel moderner interpretatie van het zeemeerminnetje. Het ligt op een stukje lopen of fietsen van het origineel, in een moderne woonwijk aan het water. Er staan nog wat andere sculpturen omheen én geen enkele toerist. 

Google Maps locatie 

De gekleurde gevels van Nyhavn

Dit is ‘m hoor: HET plaatje waar Kopenhagen om bekend staat. Nyhavn is het beroemde stukje binnenstad met de gekleurde koopmanshuizen aan het water. Dit is DE must-see bezienswaardigheid van Kopenhagen natuurlijk. De nieuwe haven werd in de 17e eeuw uitgegraven. De huizen die je ziet, zijn dus al ruim 300 jaar oud. De schrijver Hans Christian Andersen (die van de zeemeermin) heeft in meerdere van deze pandjes gewoond. De koopmanshuizen zijn nu restaurants. Je kunt hier dus wat eten of een terrasje pakken op een mooie dag. Het doet wel een beetje aan als een tourist trap moet ik eerlijk bekennen. Dus maak vooral je foto en duik dan wat dieper de stad in. Of, maak nog even een rondvaart. Voor nog geen 20 euro vaar je al een uurtje door de haven en de grachten. 

Waan je in Netflix’s Borgen: paleis Christiansborg

Middenin het centrum van Kopenhagen ligt het mooie paleis Christiansborg. Hier woonde de koninklijke familie vroeger, maar ze zijn na een brand naar Amalienborg verhuisd en eigenlijk nooit meer teruggekomen. Nu zit er het Deense parlement en het Hooggerechtshof. Ik weet niet of je de Netflixserie Borgen hebt gekeken? Ik wel, en vind het erg tof om hier nu écht rond te lopen. 

Voor het paleis liggen de koninklijke paardenstallen. Als de deuren openstaan, mag je naar binnen om een kijkje te nemen. Het zijn echt prachtige paarden. Grappig feitje: deze paarden worden zwart geboren en worden wit naarmate ze ouder worden. Als je meer van het paleis wilt zien, moet je een kaartje kopen

De Toren van Christiansborg is de hoogste toren van Kopenhagen. In de toren zit ook een restaurant: Meyers i Tårnet. Omdat het in het parlementsgebouw zit, is er strenge beveiliging. Wij zijn er op de bonnefooi naartoe gegaan om smörrebröd te eten. Ik hoor later dat we daar enorm mazzel mee hebben gehad, blijkbaar moet je eigenlijk ruim op tijd reserveren. Meyers i Tårnet is een beetje chique, erg lekker en wat een locatie! Het plafond is maar liefst 11 meter hoog en je hebt mooi uitzicht over het plein.

Je kunt zelfs nog iets hoger de toren in. Daar vind je eerst een ruimte met grote beelden een kunstinstallatie van duiven. En het is natuurlijk een mooi uitkijkpunt: op een heldere dag moet je zelfs zweden kunnen zien. 

Google Maps locatie

De tuin van de koninklijke bibliotheek

De tuin van de koninklijke bibliotheek werd zo’n honderd jaar geleden aangelegd: in 1920. Er ligt een enorme vijver met fontein en er staan bankjes. Het is een oase van rust met veel groen. Ik raad je zeker aan om even een kijkje te nemen. Het ligt direct naast Christiansborg, dus je bent er zo. 

Google Maps locatie

Huur een fiets in Kopenhagen

Je kunt het centrum van Kopenhagen prima te voet ontdekken, maar omdat er ook buiten het centrum veel leuke plekken zitten, is het slim om in ieder geval een dagje een fiets te huren. In de stad zie je overal fietsen van Lime en Donkey Republic staan. Bij sommige van deze fietsaanbieders betaal je per minuut, bij andere per dagdeel. Mijn ervaring is dat Donkey Republic een stuk goedkoper is (en check even of de code DE07C7 het nog doet voor de eerste 15 minuten gratis). Check ook even de prijzen bij Baja Bikes. Vergelijken loont echt! 

Pretpark Tivoli Gardens

Ik heb het op de één of andere manier voor elkaar gekregen om in Kopenhagen te zijn als Tivoli Gardens is gesloten. Zo jammer! Ik had dit oude pretpark graag bezocht en een ritje gemaakt in de oudste houten achtbaan ter wereld. Het ligt midden in de stad, bijzonder hè? Ooit lag het aan de rand van de stad, maar Kopenhagen is inmiddels behoorlijk uitgedijd. Je koopt een entreekaartje en rekent vervolgens per attractie af. Sommige mensen gaan niet eens in een attractie, maar bezoeken alleen de mooie tuinen of de restaurants. Ik moet het helaas doen met een beetje turen door de hekken. 

Google Maps locatie

Reffen street food terrein

Op een flink eind fietsen van het centrum ligt het industriële Reffen terrein. Je kunt er ook komen met de watertaxi trouwens. Aan het begin van de lente opent deze street food locatie om dan een paar maanden om de lekkerste gerechten uit heel de wereld te maken. Het is echt enorm groot, dus kom hongerig. De locatie ligt aan het water en daar maken ze met een geïmproviseerd stadsstrand slim gebruik van. Er is regelmatig live muziek voor extra entertainment. Vooral leuk als het droog is. 

Google Maps locatie

Tip! Honger? Dorst? Ik zette de leukste restaurants en cafés in Kopenhagen voor je op een rijtje.

Snelle tour door het stadhuis van Kopenhagen

Op het stadhuisplein ligt het stadhuis – je verwacht ‘t niet. 😉 Het is meer dan honderd jaar oud en alleen aan de buitenkant al mooi. De toren valt op: hij is 105 meter hoog en je mag ‘m beklimmen. 300 traptreden later wacht je een mooi uitzicht over het centrum. Voor een paar euro kun je met een gids het stadhuis en de toren ontdekken. Reserveer alvast een plekje

Google Maps locatie

stadhuis Kopenhagen

Fijne hotels in Kopenhagen

Met zoveel bezienswaardigheden om te bekijken, moet je ook af en toe even uitrusten. Kopenhagen heeft veel mooie hotels. Echt goedkoop gaat ‘t niet worden helaas. Ik kies ervoor om twee nachten in een ‘goedkoper’ hotel te slapen en vervolgens één nachtje wat chiquer te doen. Het Urban House Copenhagen en Axel Guldsmeden liggen direct tegenover elkaar in Vesterbro, dus dat is perfect. Het verhuizen kost zo nauwelijks tijd én beide hotels liggen vlakbij het Centraal Station. Zo is het reizen van het vliegveld naar het hotel echt een eitje. 

Urban House Copenhagen is een hostel met privékamers en slaapzalen en een paar gemeenschappelijke ruimtes. Vooral de bar is erg gezellig. De hotelkamer is vooral functioneel. Het is opgeleukt met een graffiti-achtige afbeelding op de muur. Prima dus als je van plan bent veel tijd in de stad door te brengen en zo weinig mogelijk op je kamer. Check het hotel bij Booking.com

Het Axel Guldsmeden hotel is een luxe eco hotel. De lobby is kleurrijk en nodigt uit om een poosje te blijven hangen. Op de kamer liggen allerlei fijne verzorgingsproducten die je kunt gebruiken en het heeft een rustige uitstraling. Er is een kleine binnentuin en zelfs een spa en sportschool. Hier kun je boeken. Het Axel Guldsmeden hotel is onderdeel van de Guldsmeden keten en die hebben echt vet mooie hotels. Deze, Manon les Suites, is toch echt alles wat je wilt?!

Meer Denemarken inspiratie?

  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn. En WithLocals heeft verschillende tours met locals.
  • Attracties en musea. Wil je met 5% korting naar musea en andere attracties? Gebruik dan deze kortingscode bij Tiqets: KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je terecht bij Discover Cars.
  • Bus en trein. Reis met NS International of FlixBus naar Denemarken. En reserveer bussen en treinen ter plaatse met Busbud12Go of Omio.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com of Amazon.
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoTransavia, Skyscanner en Kiwi.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, D-Reizen en de Vakantie Discounter?
  • Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Denemarken.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: november 2022. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie