fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 11 oktober 2023

De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen tussen Zandvoort, Aerdenhout en Noordwijk. In dit bijzondere natuurgebied kun je prachtige wandelingen maken. Er zijn wandelroutes om te volgen, maar je mag op veel plekken ook de paden af. En hopelijk kom je de herten en vossen tegen! 

Het water van Amsterdam

De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen dus niet in Amsterdam, maar ze zorgen wel voor schoon drinkwater in Amsterdam. Zo’n 66% van het drinkwater van Amsterdam wordt in de Amsterdamse Waterleidingduinen gezuiverd. Dat gebeurt al sinds 1853. Toen konden de mensen voor één cent een emmer schoon drinkwater kopen, nu stroomt het natuurlijk gewoon uit de kraan. 

Naast deze nuttige waterzuiveringsfunctie, heeft het gebied ook een natuurbeschermingsfunctie en cultuurhistorische functie. Het is een beschermd gebied waar duinen en bossen floreren en waar je maar liefst 400 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog vindt. Nou ja, je moet wel even zoeken want sommige zijn erg goed verborgen. De kleine ingangen nodigen niet echt uit om ze van binnen te bekijken, maar bij sommige kan het wel.  

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Je mag van zonsopkomst tot zonsondergang wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Zeker op de vroege ochtend is het nog heerlijk rustig. Honden zijn helaas niet welkom, en ook fietsers niet. Exclusief voor wandelaars dus! Per persoon betaal je € 1,50 entree. Bij de ingang Oranjekom vind je ook het bezoekerscentrum waar je meer informatie kunt krijgen over het gebied. 

Bij iedere ingang starten twee wandelroutes, maar je mag ook zelf op pad. Je mag zelfs buiten de paden van het duingebied genieten – tenzij er een bordje staat dat het niet mag. 

Alle wandelroutes vind je hier

Herten in het duingebied: het bronstseizoen

Het kán bijna niet anders dan dat je herten tegenkomt in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Er zitten er zo veel! Nog niet zo lang geleden waren het er rond de 4000, in 2022 zijn dit er ongeveer 2800, maar de beheerders willen uiteindelijk terug naar 1000 damherten. 

Van oktober tot half november is het bronsttijd voor de herten. De mannetjes gaan dan achter de vrouwtjes aan en proberen indruk te maken door te burlen: een soort loeien of brullen. Ze zijn daar zo druk mee, dat ze vaak zelfs vergeten te eten. Je kunt een rondleiding met gids doen (boek je excursie hier) of zelf op pad.

Er zijn een paar plekken waar je grote kans hebt om herten te vinden, ook buiten het bronstseizoen om. Probeer het bijvoorbeeld hier of hier. Ja, je mag dus van de paden af! 

De herten zijn niet extreem schuw, maar blijven wel graag op een afstandje. Het is dus wel slim om een verrekijker mee te nemen en, als je wilt fotograferen, een goede zoomlens. Misschien heb je wel zo’n clip-on zoomlens voor op je mobiel?

Vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Je hebt bijna 100% kans dat je een hert spot in de Amsterdamse Waterleidingduinen, voor vossen is dat helaas anders. Er is wel een plek waar ze vaak worden gezien, maar er is absoluut geen garantie. Laat ik het zo zeggen: ik ben al vaker in de Amsterdamse Waterleidingduinen gaan wandelen en ik heb er nog nooit eentje gespot. Maar als je er toch bent, moet je in ieder geval een poging doen toch? Dit is de beste plek om vossen te zien in de Amsterdamse Waterleidingduinen: op het kruispunt bij de Strandweg en de Duizendmeterweg (Google Maps locatie). En de meeste kans heb je rond zonsopkomst en zonsondergang. Succes! 

Amsterdamse Waterleidingduinen vossen: brodje: vossen niet voeren

Ingang en parkeren Amsterdamse Waterleidingduinen

Er staat een kilometerslang hek om het gebied en dus moet je je richting één van de vier ingangen begeven om je wandeling te starten. Er zijn vier ingangen en bij alle vier kun je goed parkeren. Parkeren is ook erg betaalbaar: bij de Zandvoortselaan kost het maar 2 euro voor een parkeerkaartje en je mag zo lang blijven als je wilt. 

Dit zijn de ingangen: 

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Of probeer vakantieparken via Roompot. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld. Ook leuk: BoerenBed.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook leuk: de tours van WithLocals. Ga mee met een ‘gratis’ wandeltour van Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Via Tiqets kun je 5% korting krijgen op musea en attracties met de kortingscode KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever meer prijzen vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon. Sowieso is het erg leuk om een je eigen land door de ogen van een buitenlandse toerist te bekijken!
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Vervoer. Maak gebruik van het openbaar vervoer of kies voor bussen en ander transport met Flixbus, Busbud of Omio.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie in eigen land? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of D-reizen?
  • Yoga retreat. Of ga voor een fijn yoga retreat in Nederland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie