fbpx

Laatste update: 14 augustus 2017

Sssst… het is Silent Day op Bali. De straten zijn uitgestorven, het vliegveld is gesloten, de winkels zijn dicht, het licht is uit en de pinautomaten afgesloten. Bali verwelkomt met Nyepi het nieuwe jaar.

Nieuwjaar op Bali

Mijn taxichauffeur rijdt me van Kuta naar Canggu. Dat is ongeveer een uur rijden door drukke straten. Ons gesprek valt snel stil, want hij spreekt nauwelijks Engels. Hij probeert me iets duidelijk te maken. Ik glimlach maar als hij het voor de derde keer herhaalt, maar ik heb geen flauw idee waar hij het over heeft. De dagen erna valt het kwartje: hij had het over Nyepi. Er is geen ontkomen aan op Bali. Volgens de Balinese Saka kalender valt nieuwjaar op 28 maart 2017. Dit wordt gevierd Silent Day met daaraan voorafgaand vele ceremonies en parades.

1939 verwelkomen met ceremonies

We verwelkomen 1939. De Saka kalender houdt namelijk de maan aan als ijkpunt en die loopt achter op onze jaartelling. Met Nyepi is er een black moon, oftewel geen maan.  Al drie dagen van te voren beginnen de eerste rituelen. Kleurrijke processies waarbij de Balinezen in geel en wit gekleed vanaf een tempel richting het strand lopen. Daar volgt een ceremonie waarbij ze offers langs het water plaatsen, zoals bloemen, die de zee wegspoelt. Sommige mensen lopen mee alsof ze in trance zijn. Anderen roken rustig een sigaretje en roepen vrolijk hallo naar toeristen die gefascineerd staan toe te kijken.

De stilte voor Nyepi

Het personeel van mijn verblijf vertelt dat er vanaf vier uur alles stil ligt. Geen taxi’s, geen eten, geen winkels. Iedereen begint dan met de voorbereidingen van oudjaarsavond. Alles is vanaf dan gesloten. Dat blijkt niet helemaal waar. Bij de avondactiviteiten zijn namelijk nog voldoende plekken waar je eten kan krijgen en er zijn ook nog wat supermarkten geopend.

Ogoh Ogoh parade

De avond voor Silent Day komen vanaf zeven uur ’s avonds de Ogoh Ogoh’s tevoorschijn. Grote monsters of mystieke figuren die van papier-maché gemaakt zijn. Zo te zien is er weken aan gewerkt. Mensen dragen de figuren door de straten, langs de tempels en naar het strand. Er is muziek, zo nu en dan vuurwerk en rook. Er staan duizenden mensen langs de kant. De avond gaat door tot 2 uur ’s nachts.

Bali is verlaten

Vanaf zes uur ’s ochtends begint de stilte. De vier Nyepi ‘geboden’ zijn geen vuur, niet reizen, geen activiteit en geen entertainment. Hier houden de mensen zich streng aan. Ook de toeristen doen verplicht mee. Alhoewel daar wel minder strenge eisen voor zijn. Zo hebben wij nog wel elektriciteit ’s avonds en ook gewoon wi-fi. De gelovige personeelsleden werken vandaag niet. Een niet-Hindoe neemt de honneurs waar en heeft zijn hele gezin ingeschakeld om te helpen.

Het idee achter de stiltedag is dat boze geesten zullen denken dat Bali onbewoond is. Ze zullen daarom het eiland verlaten, zodat we het komende jaar weer vrij zijn van kwaad en onbezorgd kunnen genieten van het Indonesische eiland.

 

Schrijf een reactie