fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 11 juli 2023

Ik heb er weer eentje gevonden hoor: een stad waar ik de tijd verlies, me lekker voel en voorlopig niet weg wil. Mérida in Mexico is precies wat de Lonely Planet beweert: a tourist town to big to feel like a tourist trap. De stad zelf biedt een hoop vermaak, maar ook op korte afstand kun je gemakkelijk een paar leuke dagtrips doen.

Verliefd op Mérida, Mexico

Mérida is de hoofdstad van de Yucatán regio in Mexico. De stad telt ongeveer evenveel inwoners als Amsterdam, maar het lijkt alsof het merendeel daarvan even op vakantie is. Het is namelijk heerlijk rustig in het centrum van Mérida. Rond het spitsuur in de ochtend en aan het eind van de dag is het verkeer wel aanzienlijk drukker, maar geen A10-achtige praktijken. Ook geen massatoerisme zoals op de Amsterdamse Wallen of op de Dam. En het temperatuurtje in de winter is in Mérida natuurlijk iets prettiger. In de zomermaanden moet het hier zinderend heet zijn. Ik ben dan ook erg blij met het zwembad bij het Che Nomadas hostel. Dat is een aanrader overigens, zie onderaan op deze pagina.

Ik ben zelfs zo’n fan dat ik al twee keer in Mérida ben geweest. Een keertje alleen en een keer met mijn moeder.

Wat te doen in Mérida in Mexico?

De stad Mérida is lekker ruim opgezet met een mooie wandelboulevard (Paseo de Montejo). Er zijn veel plekken om een drankje of een hapje te doen en er hangt rustige, vriendelijke sfeer. Ik vind het een feestje om door de kleurrijke stad te wandelen en vrijwel iedere avond is er iets te doen. ’s Avonds op straat voel ik me hier hartstikke veilig. Mérida is dan ook in mijn ogen meer een stad om te beleven dan om bezienswaardigheden af te vinken.

Ik heb een toffe lijst met gratis activiteiten in Mérida opgesteld. Van dierentuin tot stadswandeling, allemaal voor niks. Ontdek hier wat je gratis kunt doen in Mérida, Mexico.

Tip 1 – Cultuur opsnuiven in Mérida

Mérida’s stadsbestuur vindt het duidelijk belangrijk dat cultuur voor iedereen toegankelijk is, dus zijn er veel gratis events. De ene avond bekijk ik hoe de Maya’s vroeger hun beroemde balspel speelden, de andere avond luister ik serenades en de avond daar weer na zie ik Mexicaanse dans. Lees de blog gratis in Mérida voor meer details over de evenementen en andere gratis activiteiten en bezienswaardigheden.

Tip 2 – De slenterboulevard: Paseo Montejo

Op de Paseo Montejo lijkt altijd een aangenaam briesje te staan. Het is daarom heerlijk slenteren over de brede boulevard. Aan allebei de kanten van de weg zie je de mooiste koloniale huizen en er zitten wat leuke restaurants en winkeltjes.

Google Maps locatie

Tip 3 – Musea in Mérida bezoeken

In Mérida zijn verschillende musea gratis te bezoeken, zoals het folklore (Museo de Arte Poplular de Yucatán) en het moderne kunst museum (MACAY). Voor meer info over die musea, check mijn blog over gratis dingen doen in Mérida.

Ik bezoek ook het Gran Museo del Mundo Maya. Die is allesbehalve gratis, voor Mexicaanse begrippen dan. De entreeprijs is $150 pesos voor volwassenen (zo’n €6,50). Ik grap nog even met de caissière of ze me gelooft als ik zeg dat ik een Mexicaanse student ben. Ze lijkt er even in mee te gaan, maar helaas. Het museum is enorm groot en hypermodern. De tentoonstelling gaat over de Maya’s en geeft veel context voor een bezoek aan de Maya ruïnes in Mexico. Ik ben zo’n anderhalf uur binnen.

Wil je ook naar het Gran Museo del Mundo Maya? Dan kun je op Calle 60 de bus richting Progreso pakken of naar het busstation achter het centrale plein gaan. Zeg tegen de chauffeur dat je naar het museum wilt en je wordt netjes voor de deur afgezet. Let op: het museum is op dinsdagen gesloten.

Tip 4 – Restaurants in Mérida

Mérida is een moderne stad en dat zie ik terug in de ruime keuze in restaurants en café’s. Aan de Paseo Montejo ligt het hippe Sukra. Een fijne plek voor een koffietje, ontbijt en lunch. Ietwat hipster en lekker chill. Er waait een klein windje (erg fijn in deze warme stad) en het publiek is jong.

Mercado 60 is een soort foodhal met 18 foodtrucks. ’s Avonds is er meestal een live band en wordt er salsa gedanst.

Restaurant Peruano laat zich inspireren door de bekendste restaurants van Lima en ik eet hier een heerlijke ceviche Nikkei met een pisco sour. De bediening is superbehulpzaam en aardig voor me. Ik ben namelijk weer eens met mezelf uit eten. Ik kon andere backpackers niet echt overtuigen om het budget van een paar dagen aan één maaltijd te besteden.

Update 2022: Ook Peruano lijkt de pandemie niet te hebben overleefd. Ik hoor graag van je of Google gelijk heeft!

Ben je op zoek naar een goede ceviche? Probeer dan Tobala 58. Dit is een eenvoudige, maar modern ingerichte zaak waar je verschillende soorten ceviche kunt bestellen om te delen. Vooral in de avond druk.

Bij koffiecafé Manifesto zitten veel mensen achter hun laptop te werken onder het genot van een kopje koffie. Want koffie nemen ze bij Manifesto heel serieus. Er is zelfs een koffiemanifest dat in de zaak hangt. Hoewel de cappuccino echt goed smaakt, is de ijskoffie helaas een teleurstelling. Ik proef nauwelijks koffie meer: het is vooral een groot glas vol melk en slagroom.

Lekker ontbijten doe je bij Marmalada. Het is een klein tentje waar de expats van Mérida graag komen. Er zijn slechts een paar tafeltjes, er hangen vrolijk gekleurde schilderijen aan de muur en de bediening is ontzettend lief. En, niet onbelangrijk, het ontbijt is heerlijk. Misschien niet geschikt voor de grote honger, maar dan bestel je er toch nog een taartje bij?

Update 2022: Weet iemand of ook Marmalada helaas de deuren heeft moeten sluiten?

Bij Manjar Blanco kun je gerechten typisch voor de regio proeven. Ik ga voor de met vlees gevulde kaas en we nemen er ook een soort taco’s met conchita pibil (langzaam gegaard varkensvlees) bij. Het is een groot restaurant en het stroom behoorlijk vol met Mexicanen. En dat is altijd een goed teken toch?

De airco loeit hard bij Latte Quattro Sette. Zoek je een koele plek voor je ontbijt of koffie, dan kun je hier lekker koukleumen. Het kleine tentje is lieflijk ingericht met pastelkleuren en spreuken op de muur. Bij de toonbank vind je een ruime selectie taarten en koeken. Watertanden! De ontbijtgerechten zijn prima, maar wel net iets te makkelijk gemaakt. Bij de avocado mash krijg je bijvoorbeeld gewoon twee witte boterhammen, die hadden best even getoast mogen worden. De kwaliteit van het ontbijt is dus bij Marmalada beter.

Hermana Republica is ideaal voor een biertje en lekkere snacks, alhoewel ze er ook een dinerkaart hebben. Binnen lijkt het een beetje op een chique sportbar, maar er is achter ook een mooie tuin waar wel eens live muziek is. Hermana Republica brouwt zelf bier: van pilsener tot IPA.

Wil je low budget taco’s eten, ga dan naar Lupita. Je vindt Lupita op de San Francisco markt. Neem plaats op de plastic zitjes en je wordt binnen no-time geholpen. Je betaalt ongeveer 14 pesos voor een taco hier.

Niet leuk: Apoala, waar ik me totaal niet welkom voel. Het goed aangeschreven Mexicaanse restaurant zit aan het Santa Lucia plein. Als ik aankom, is het terras leeg. Toch krijg ik geen tafeltje daar, maar word ik naar een zijkamer binnen verwezen. In m’n eentje. Lekker klantvriendelijk. Ik ga in eerste instantie zitten, maar besluit toch weer te vertrekken. Dit voelt veel te ongemakkelijk.

Streetfood in Mérida

Het is ook tof om bij de zaakjes op straat lokale specialiteiten te proeven. Een simpele taco of een marquesita (soort pannenkoek met nutella en kaas, niet vies, maar ook niet lekker) bijvoorbeeld.

Weet je niet zo goed wat je moet kiezen bij de kraampjes op straat? Of ben je bang dat jij nét dat ene kraampje uitkiest waar je voedselvergiftiging oploopt? Ga dan mee met een streetfood tour. Lekker én leuk. Dit zijn een paar opties in Mérida:

Tip 5 – De leukste dagtrips in Yucatán vanuit Mérida (+ 1 stomme)

Mérida is een perfecte uitvalsbasis om de regio Yucatán te ontdekken. Je kunt veel van Yucatáns highlights zien met een tour, het openbaar vervoer of met je huurauto. Kijk voor een touroverzicht bijvoorbeeld bij GetYourGuide en Viator.

Ik kies soms voor een huurauto en soms voor de bus, omdat ik dan wat meer vrijheid heb dan bij een tour. Een auto kun je huren bij een autoverhuurbedrijf in de stad, of online boeken bij bijvoorbeeld als Sunny Cars of EasyTerra. Reken op zo’n €40 inclusief verzekeringen voor een dag. Bij Busbud.com kun je verschillende bussen vergelijken.

Tegenvaller: cenote San Ignacio

Ik begin maar even met een afrader: cenote San Ignacio. Op een stukje rijden van Mérida (met de auto, of pak de bus) ligt cenote San Ignacio. Een cenote is een soort grot die onder water staat. Cenotes waren heilige plaatsen voor de Maya’s. Ze brachten hier offers, ook mensenoffers, omdat cenotes de ingang naar de onderwereld zouden zijn.

Negeer de cenote van San Ignacio maar. Wat een teleurstelling! Ik heb al een paar indrukwekkende cenotes gezien in Mexico, en deze is daar duidelijk niet eentje van. Hij is klein, benauwd en de muziek en discolichten maken de ervaring nóg teleurstellender. Van de ruim 3.000 of 6.000 cenotes (het is maar net welke bron je raadpleegt) in de Yucatán regio hoef je deze niet op je lijstje te zetten.

Cenote San Ignacio: overdekte kleine cenote

Dagje Valladolid vanuit Mérida

Valladolid is een stoffig en heet stadje op ongeveer twee uur van Mérida. Je vindt er een mooi klooster, een fijne cenote om te zwemmen en even dwalen door de stad is ook de moeite waard. Ik bleef er zelfs langer dan een dag. Hier vind je alle Valladolid tips.

Flamingo’s opzoeken vanuit Mérida

Dagtripje maken vanuit Mérida? Denk dan eens aan Celestun. Dat ligt zo’n 100 kilometer verderop en het hele jaar door zijn hier flamingo’s. Het stadje zelf is nogal slaperig, stoffig en uitgestorven. Je kunt er naartoe met een tour vanuit Mérida, maar die vind ik vrij prijzig.

Met een groepje Nederlanders heb ik een auto gehuurd, en zodra we die parkeren in Celestun, vliegen direct mensen op ons af die ons een boottocht willen slijten. Dat is namelijk dé manier om Reserva de la Biosfera Ría Celestún te bezoeken. Mij is verteld dat je qua prijs het beste een tour vanaf het strand kunt doen en qua strakke organisatie is een tour die start bij de brug beter. We belanden bij het strand en betalen $1200 pesos voor een boottocht van ongeveer twee uur met zes personen.

De boottocht gaat dwars door het natuurreservaat waarbij we veel verschillende vogels zien en uitleg krijgen over de omgeving. Als de zee optrekt, gaan mensen hier op zoek naar caracol (zeeslakken) en een stukje verderop zou een eilandje liggen waar de mensen krokodillen eten. Het hoogtepunt zijn natuurlijk de flamingo’s. Die zijn er het hele jaar (vooral tussen november en maart). Flamingo’s eten zo’n 12 uur per dag en de gidsen weten precies op welk moment ze waar zijn. Met deze boottocht heb je dus eigenlijk een flamingogarantie gekocht.

We varen nog door een mangrovetunnel en bezoeken de zoetwaterbronnen Valdiosera en Venecia. De liefhebbers nemen hier een duik. De krokodil in het water, weerhoudt me daarvan.

De Ruta Puuc afleggen (inclusief Uxmal)

De Puuc Route brengt je langs verschillende Maya-steden die wat meer off the beaten track liggen. Uxmal is de bekendste en de drukste. Maar lang niet zo druk als bijvoorbeeld Chichén Itzá. De Ruta Puuc is zo’n 40 kilometer lang en leidt je langs Uxmal, Kabáh, Sayil, Xlapak, Labna en de grotten van Loltun. Het is het handigst om de route af te leggen met een huurauto, maar er worden ook wel tours aangeboden vanuit Mérida. Meer weten over de Ruta Puuc zelf organiseren? Check deze blog.

Cenote-dorp Homun bezoeken

Homun staat bekend om z’n vele cenotes. Je kunt je een dag vermaken met cenote-hopping, zoveel zitten er hier. Ik heb helaas alleen tijd voor de Santa Barbara cenote vlakbij Homun, maar ik weet wat me een volgende keer in Mexico te doen staat. Nu al zin in!

Hosteltip in Mérida: Che Nomadas Hostel

Ik kies voor het Che Nomadas Hostel in Mérida, vooral vanwege het zwembad. Bij aankomst ontspan ik direct: er hangt een hele relaxte, open sfeer. De slaapzalen zijn ruim en schoon en er worden veel activiteiten aangeboden. In het hostel verblijven zowel gezinnen als individuele reizigers. Dat blijkt prima samen te gaan. Het terras en het zwembad zijn dan ook plekken waar je makkelijk sociale contacten legt. De tweede keer kom ik hier samen met mijn moeder en hebben we een eenvoudige privékamer: helemaal prima. Boek Che Nomadas hostel bij Booking.com.

Het Nomadas hostel is ná mijn verblijf overgenomen door de Che-keten. Hopelijk is het nog steeds net zo fijn!

Zwembad Nomadas Merida: uitzicht op het zwembad van boven, met zwembadgasten

Hoe kom je in Mérida, Mexico?

Mérida ligt in de Yucatán regio in Mexico. Het is goed te bereiken met de bus. De busrit vanuit Valladolid duurt ongeveer twee uur en vanuit Cancún ruim vier uur. Vanuit Isla Holbox/Chiquila ben je al snel zes tot acht uur bezig, omdat de route vrijwel alleen door lokale bussen wordt gereden (oftewel, veel tussenstops). Een nachtbus vanuit Palenque is ook een goede optie. Check op Busbud.com de beste reisroutes met de bus.

Mérida heeft een vliegveld, dus een vlucht is ook een optie. Check Skyscanner of Momondo.

ADO bus Mérida: busstation in Mérida met mensen in de rij voor een rode ADO bus

Meer Mexico inspiratie?

  • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Of probeer het bij WithLocals. En voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn. ‘Gratis’ tours boek je bij Freetours en GuruWalk – je geeft wel de gids fooi.
  • Attracties en musea. Met de kortingscode KIMOPREIS22 krijg je 5% korting bij Tiqets op musea en andere attracties.
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, doe dat dan bij Discover Cars.
  • Bus. Boek busreizen in Mexico via Busbud, Omio of 12Go.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, Tui of liever D-reizen, Vakantie Discounter of Shoestring?
  • Visum. Controleer van tevoren goed welke papieren je nodig hebt om het land binnen te komen. Visums kun je eventueel bij iVisa regelen.
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
  • Yoga retreat. Of, boek een fijn yoga retreat naar Mexico!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: december 2018. Daarna geüpdatet!

Reacties

Schrijf een reactie