Laatste update

Een beetje fatsoenlijke wijn komt uit Frankrijk, Chili of Australië. Toch? Of misschien dan een Riesling uit Duitsland. Het aller-, aller-, allerlaatste land waar ik aan denk is Nederland. Laat staan de Achterhoek.

Denk je Achterhoek, dan denk je…

Bij de Achterhoek denk je misschien aan de band Normaal, boerderijen en de Zwarte Cross. Ik voeg met een gerust hart wijngaarden aan dat rijtje toe. Tijdens een weekendje Lochem zoek ik een leuke activiteit voor de zaterdagmiddag. Na zorgvuldig speurwerk valt de keuze op een bezoek aan een wijngaard. De verwachting van mij en mijn vriendinnen is laag: Nederlandse wijn, dat kan niet veel soeps zijn. Boy were we wrong

Wijngaard wantrouwen

Omdat we het een beetje wantrouwen, bellen we eerst naar de wijngaard of we welkom zijn. Dat is prima, fijn dat we bellen juist want dan kunnen ze nog even boodschappen doen… We hopen maar dat de wijnbouwers niet in de supermarkt even een flesje wijn gaan scoren. Op goed geluk dus op naar Vorden. Daar ligt Wijnhoeve Elanova van Rob Roth en Jose de Hoog.

Een lesje in wijnbouw

Rob en de kat staan al klaar als wij aan komen rijden. Meteen de wijngaard op dus. Rob steekt van wal: in 2009 is hij gestart met druiven verbouwen. Iedereen die wel eens in aanraking is geweest met de gemeente, zegt hij, weet dat hier flink wat kopzorgen aan vooraf kunnen gaan: bestemmingsplannen, vergunningen. Maar in mei 2009 konden de 6.000 stokken geplant worden. We hebben het dan over 1 hectare grond en je moet op ongeveer een fles wijn per stok rekenen. Mits alles goed gaat natuurlijk.

Uitleg van Rob van Wijnhoeve Elanova

Verbod op wijn?!

Gepassioneerd vertelt Rob ons over zijn wijngaard, de geschiedenis van wijn, druivenrassen en ziekten, en de techniek van het wijnbouwen. Zo blijkt Nederland zo’n 150 commerciële wijngaarden te kennen, waarvan er alleen al 27 (van tenminste 1 hectare) in Gelderland liggen. Al duizend jaar wordt er in Nederland wijn gemaakt, maar Napoleon legde hier een verbod op in de 18e eeuw. Fijne vent. De afgelopen twintig jaar is Nederlandse wijn weer in opkomst. Hier gebruiken we overigens niet dezelfde druivenrassen als elders. Dat heeft te maken met onder andere grondsoort en klimaat. Al eens gehoord van Solaris, Johanitter, Rondo of Regent? Je vindt ze in de Achterhoek!

Achterhoekse tradities

We zijn onder de indruk van het verhaal van Rob, maar waar is zijn Achterhoekse accent? Hij en zijn vrouw en kinderen blijken import en dat levert mooie verhalen op over Achterhoekse tradities als naoberschap. Naoberschap is een soort burenplicht. Je eerste noaber (meestal degene die het dichtst bij je woont) is verantwoordelijk voor het regelen van een cadeau bij je housewarming. De invulling van naoberschap is een beetje afhankelijk van wat je zelf wilt en wat er traditie is in de omgeving. Denk bijvoorbeeld ook aan het verzorgen van je planten of je post tijdens vakanties. Hoe dan ook, je begrijpt dat dit voor de geïmporteerde Randstedeling vreemd is en er flink wat (vermakelijke) misverstanden kunnen ontstaan.

Een ander ding is de naamgeving van de boerderij. Van oudsher was de boerderij een veehouderij met de naam Zonne Hoeve. Een nieuwe naam kun je natuurlijk niet zomaar kiezen. Die wordt uitvoerig besproken met de buren. En wat de ene buur een goede naam vindt, vindt de andere buur absoluut geen optie. Uiteindelijk is het een samenvoeging van de namen van dochters Elise en Annabelle geworden met de toevoeging ‘nieuw’: Elanova. Inclusief goedkeuring van de buren.

Wijnranken van Wijnhoeve Elanova in Vorden

Achterhoekse wijn proeven

Maar goed, tijd om die wijn te proeven. De oude varkensstal is omgetoverd tot wijnlokaal en winkel. Ontzettend leuk! In totaal krijgen we vijf wijnen. En we zijn verrast, heel verrast. Dit is serieus lekkere wijn! Blokje kaas erbij, wat stokbrood en de toegankelijke uitleg van Rob maken dit tot een topmiddag. Mijn persoonlijke favoriet is de Regent op Holt. Gelukkig kun je hier ook een flesje kopen, dus niet alleen wij hebben een goede middag, maar Rob ook.

Achterhoekse wijn kopen voor thuis

Achterhoekse wijncoöperatie

De wijnen die we proeven zijn niet alleen van Wijnhoeve Elanova, maar ook van andere Achterhoekse wijngaarden. De wijnhoeve is namelijk aangesloten bij de Coöperatie van Achterhoekse Wijnbouwers. Die coöperatie is aan het begin van de 21e eeuw opgericht omdat de bedrijfsresultaten van veel boerderijen niet om over naar huis te schrijven waren. Wie weet zou de wijnbouw wat zijn? Na een scholingsprogramma startten de wijnbouwers de coöperatie om intensief samen te werken en van elkaar te leren. Daarnaast is het ook risicospreiding: heeft de ene wijnbouwer een slechte oogst, dan wordt dit door de andere wijnbouwers opgevangen. Een ander pluspunt: de verschillende wijnbouwers werken met andere druivenrassen. Zo is er een breder assortiment waarmee de Achterhoekse wijnbouwers al meerdere internationale prijzen in de wacht hebben gesleept. Op Elanova vind je de Johanitter, Cabernet Cortis en Solaris.

Lege glazen bij de wijnproeverij

 

Bezoek een wijngaard!

Dus, ben je in de buurt van de Achterhoek, plan dan ook een bezoekje aan een wijngaard in. Je zult blij verrast zijn! Op Wijnhoeve Elanova in Vorden kun je op zaterdagmiddag terecht voor een wijntour van ongeveer 1,5 tot 2 uur voor € 12,50 per persoon. Maar neem wat extra geld mee om een flesje (of twee, of drie, of…), want die wijntjes zijn veel te lekker om alleen te proeven.

Wil je meer foto’s zien? Dan verwijs ik je graag naar het Facebook album.

Reacties

  1. Pingback: Ontdek Lochem vanuit Hoeve Draafsel - Glamping in the field

  2. Pingback: Gezien op het www - Op weg naar...

  3. Pingback: Gezien op het www - GeRIKketik

  4. Oeee goeie tip! Ik moet bekennen dat ik hetzelfde vooroordeel heb, maar na dit verhaal ga ik snel een keer naar Vorden

    • Ja, absoluut doen! Wij waren zo blij verrast. En laatst heb ik dat flesje Achterhoekse wijn open getrokken bij een etentje: succesnummer 🙂

  5. Ha, wat gaaf! Aan de Achterhoek had ik nou echt nooit gedacht voor een wijntripje, maar dit klinkt echt hartstikke leuk! Deze tip sla ik op voor als ik in de lente weer eens in NL ben!

    • Hoi Fem! Lekker ‘om de hoek’ toch? Ben heel benieuwd of je het leuk én lekker vindt.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.