fbpx

Laatste update: 28 mei 2020

Een beetje fatsoenlijke wijn komt uit Frankrijk, Chili of Australië. Toch? Of misschien dan een Riesling uit Duitsland. Het aller-, aller-, allerlaatste land waar ik aan denk is Nederland. Laat staan de Achterhoek.

Denk je Achterhoek, dan denk je… wijn?

Bij de Achterhoek denk je misschien aan de band Normaal, boerderijen en de Zwarte Cross. Ik voeg met een gerust hart wijngaarden aan dat rijtje toe. Er zijn er zelfs meerdere in deze regio. Een wijnproeverij is eigenlijk altijd een leuk uitje, maar ik koester geen hoge verwachtingen: Nederlandse wijn, dat kan niet veel soeps zijn. Fout!

Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers

De wijnbouwers in de Achterhoek zijn kleinschalig en bieden bijna allemaal wel een rondleiding en een proeverij aan. Het is wel slim om van te voren even te bellen om een afspraak te maken. Ik bezoek Wijnhoeve Elanova en Wijngoed Kranenborg. Allebei in Vorden.

Ze zijn onderdeel van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. Deze coöperatie is aan het begin van deze eeuw opgericht omdat de bedrijfsresultaten van veel boerderijen achterbleven. Wie weet zou de wijnbouw wat zijn? Na een scholingsprogramma startten de wijnbouwers de coöperatie om intensief samen te werken en van elkaar te leren. Daarnaast is het ook risicospreiding: heeft de ene wijnbouwer een slechte oogst, dan wordt dit door de andere wijnbouwers opgevangen. Een ander pluspunt: de verschillende wijnbouwers werken met andere druivenrassen. Zo is er een breder assortiment waarmee de Achterhoekse wijnbouwers al meerdere internationale prijzen in de wacht hebben gesleept.

Een lesje in wijnbouw bij Wijnhoeve Elanova

Wijnhoeve Elanova is eigendom van Rob Roth en Jose de Hoog. Rob en de kat staan al klaar als wij aan komen rijden. Meteen de wijngaard op dus. Rob steekt van wal: in 2009 is hij gestart met druiven verbouwen. Iedereen die wel eens in aanraking is geweest met de gemeente, zegt hij, weet dat hier flink wat kopzorgen aan vooraf kunnen gaan: bestemmingsplannen, vergunningen. Maar in mei 2009 konden de 6.000 stokken geplant worden. We hebben het dan over 1 hectare grond en je moet op ongeveer een fles wijn per stok rekenen. Mits alles goed gaat natuurlijk.

Uitleg van Rob van Wijnhoeve Elanova

Verbod op wijn?!

Gepassioneerd vertelt Rob ons over zijn wijngaard, de geschiedenis van wijn, druivenrassen en ziekten, en de techniek van het wijnbouwen. Zo blijkt Nederland zo’n 150 commerciële wijngaarden te kennen, waarvan er alleen al 27 (van tenminste 1 hectare) in Gelderland liggen. Al duizend jaar wordt er in Nederland wijn gemaakt, maar Napoleon legde hier een verbod op in de 18e eeuw. Fijne vent zeg. De afgelopen twintig jaar is Nederlandse wijn weer in opkomst. Hier gebruiken we overigens niet dezelfde druivenrassen als elders. Dat heeft te maken met onder andere grondsoort en klimaat. Al eens gehoord van Solaris, Johanitter, Rondo of Regent? Je vindt ze in de Achterhoek!

Rondleiding bij Wijngoed Kranenburg

Wijngoed Kranenburg is van de vrolijke Henk Takken. We beginnen met een rondje over zijn terrein. Het is hier fantastisch mooi: de nette rechte rijen van wijnranken, het weidse uitzicht, een heuse kegelbaan en de tuin is aangelegd met veel liefde voor de natuur. Henk neemt ons stap voor stap mee door het hele proces. Van het planten van de eerste wijnranken tot het etiketje op de fles.

Achterhoekse tradities

De wijnverhalen bij beide wijngaarden zijn al reden genoeg om een kijkje te nemen. Een mooi extraatje op het bezoek zijn zijn de verhalen over Achterhoekse tradities als naoberschap. Naoberschap is een soort burenplicht. Je eerste noaber (meestal degene die het dichtst bij je woont) is verantwoordelijk voor het regelen van een cadeau bij je housewarming. De invulling van naoberschap is een beetje afhankelijk van wat je zelf wilt en wat er traditie is in de omgeving. Denk bijvoorbeeld ook aan het verzorgen van je planten of je post tijdens vakanties. Dat is lang niet overal in Nederland een vanzelfsprekendheid.

Achterhoekse wijn proeven

Maar goed, tijd om die wijn te proeven. De oude varkensstal van Elanova is omgetoverd tot wijnlokaal en winkel. Ontzettend leuk! In totaal proef ik vijf wijnen. En ik ben verrast, heel verrast. Dit is serieus lekkere wijn! Blokje kaas erbij, wat stokbrood en de toegankelijke uitleg van Rob maken dit tot een topmiddag. Mijn persoonlijke favoriet is de Regent op Holt. Gelukkig kun je hier ook een flesje kopen, dus niet alleen wij hebben een goede middag, maar Rob ook.

Lege glazen bij de wijnproeverij

Bij Wijngoed Kranenburg is het een prachtige zonnige dag, dus doen we de proeverij lekker buiten. Wijnbouwer Henk legt uitgebreid uit wat we kunnen verwachten van ieder wijntje en onderwerpt zich gewillig aan ons vragenvuur. We hebben het zo gezellig dat we er bijna de hele middag blijven zitten.

Bezoek een Achterhoekse wijngaard!

Dus, ben je in de buurt van de Achterhoek, plan dan ook een bezoekje aan een wijngaard. Je zult blij verrast zijn! Op Wijnhoeve Elanova in Vorden kun je op zaterdagmiddag terecht voor een wijntour van ongeveer 1,5 tot 2 uur voor € 12,50 per persoon. Een rondleiding en proeverij met vier glazen kost hetzelfde bij Wijngoed Kranenburg. Check de actuele tijden voor de tours. Neem wat extra geld mee om een flesje (of twee, of drie, of…), want de wijnen zijn veel te lekker om niet mee te nemen.

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Op deze website staan affiliate links. Als jij via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik daarvoor mogelijk een kleine commissie. Hier betaal jij uiteraard niets extra’s voor.

Voor het eerst gepubliceerd: juni 2015. Daarna geüpdatet!

Reacties

  1. Oeee goeie tip! Ik moet bekennen dat ik hetzelfde vooroordeel heb, maar na dit verhaal ga ik snel een keer naar Vorden

    • Ja, absoluut doen! Wij waren zo blij verrast. En laatst heb ik dat flesje Achterhoekse wijn open getrokken bij een etentje: succesnummer 🙂

  2. Ha, wat gaaf! Aan de Achterhoek had ik nou echt nooit gedacht voor een wijntripje, maar dit klinkt echt hartstikke leuk! Deze tip sla ik op voor als ik in de lente weer eens in NL ben!

    • Hoi Fem! Lekker ‘om de hoek’ toch? Ben heel benieuwd of je het leuk én lekker vindt.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.