fbpx

Laatste update: 29 april 2021

Ik word blij van de geur van zonnebrand. Het doet me direct denken aan zon, zee en strand. Koraal en vissen zijn echter minder blij met zonnebrandcrème. Sterker nog, ze worden er ziek van. Hoe zit dat nou, wat is duurzame, natuurlijke zonnebrand en welke zonnebrand is de beste koraalvriendelijke keuze?

Wil je direct de koraalvriendelijke zonnebrand zien? Klik hier voor duurzame zonnebrandcrèmes.
In 2020 verscheen er een update over duurzame zonnebrand met nog meer zonproducten.

Waarschuwing: zonnebrand verboden

Ik zag het in Mexico voor het eerst: een bordje met het verzoek om geen zonnebrandcrème te gebruiken als ik het water in wilde. Ik had me in m’n hostel al ingesmeerd, dus helaas pindakaas: ik ging gewoon lekker zwemmen. Wel zette het bordje me aan het denken. Waarom mocht ik eigenlijk geen zonnebrandcrème gebruiken als ik in die prachtige cenote wilde zwemmen?

Koraal sterft mede door zonnebrand

Eigenlijk is het heel logisch. De zonnebrand die we op onze huid smeren, komt terecht in het water. De ingrediënten van onze zonnebrandcrèmes zijn vaak schadelijk voor het onderwaterleven. Zonnebrand vernietigt plankton, is giftig voor vissen en het koraal sterft af. De groei van het koraal wordt belemmerd, het koraal kan zich slecht herstellen, het verbleekt en de algen die op het koraal leven krijgen allerlei virussen. Als die algen sterven, kunnen ze het koraal geen zuurstof, voeding en kleur meer geven. En zo sterft dus ook het koraal. Onze geliefde onderwaterwereld, maken we dus zelf kapot.

Waar ik nooit bij stil had gestaan

Noem me naïef, maar ik moest me echt even verdiepen in verantwoorde, duurzame zonnebrand en waarom dat zo belangrijk is. Zonnebrand smeren stond voor mij gelijk aan huidkanker voorkomen, niks meer, niks minder. Mijn grootste eye-openers:

 • Dat vette zonnebrandlaagje op het water is niet alleen vies, het is hartstikke schadelijk voor de zee en alles wat daar in leeft.
 • Zelfs als je niet het water in gaat, komen de schadelijke stoffen van de zonnebrandcrème toch in de zee terecht.
 • Sommige bestanddelen van zonnebrandcrème komen in je bloed en urine terecht.
Genieten van een kokosnoot.

Wat is nou het probleem met zonnebrand en koraal?

Ik wil een dagje strand echt niet voor je verpesten. Wel vind ik het belangrijk dat je een goede overweging maakt als je zonnebrandcrème koopt. Het gebruik van onze crèmes is weliswaar maar één van de oorzaken van koraalsterfte, maar wel eentje waar we heel makkelijk invloed op hebben. En duurzame zonnebrand is niet eens duurder dan ‘gewone’ zonnebrand!

Schadelijke uv-filter: oxybenzone

Uv-filters beschermen je tegen de schadelijke effecten van de zon, maar uv-filters kunnen zelf ook schadelijk zijn. Oxybenzone is zo’n schadelijk uv-filter. Schadelijk voor het koraal, maar ook vissen, zee-egels, garnalen en oesters worden er door getroffen. Nu denk je misschien dat één zo’n zwembeurt op vakantie heus niet zo’n verschil maakt. Fout. Het schijnt dat 1 druppel oxybenzone in 6,5 zwembaden van Olympisch formaat (meer dan 15 miljoen liter water) al koraal en vissen dood.

Zonnebrandcrème belandt sowieso in het water. Of het nou waterproof is of niet. Kijk maar eens naar dat viezige laagje vettigheid dat in het zwembad van je hotel drijft, of hoe er een olieachtig laagje om je heen verschijnt als je een duik neemt in de zee. Oxybenzone vindt ook nog eens gewoon z’n weg in je lichaam. Op Trouw.nl lees ik dat de stof terug te vinden is in je urine. Dus zelfs als je niet gaat zwemmen, beschadig je nog het koraal. Het riool komt immers weer uit op zee. En denk eens aan de zonnebrandsprays: een groot deel van je zonnebrandcrème vervliegt en komt in de natuur terecht.

In Europese zonnebrandcrèmes zit oxybenzone al vaak niet meer, maar zeker bij Amerikaanse merken zit deze schadelijke stof er nog wel in. Alternatieven zijn zinkoxide en titaniumdioxide, maar dan wel de non-nano variant.

Chemische filters, minerale filters, nanodeeltjes…. snap jij het nog?

Ok, even terug. Non-nano? Nano? De wereld van de zonnebrandcrèmes blijkt een moeilijk doorgrondelijke. Er is zo verschrikkelijk veel waar je rekening mee moet of kunt houden. Ik heb het nu vooral over het milieu, maar ook voor je gezondheid moet je aan van alles denken. Allergische reacties, hormoonhuishouding… Je hebt er zowat een wetenschappelijke studie voor nodig. Daarom een kleine zonnebrandwoordenlijst:

 • Chemische filters: trekken in de huid en zetten in de diepe huidlagen de uv-straling om in warmte. Deze filters kunnen in je bloedbaan komen.
 • Minerale filters: leggen een laagje op de huid dat de zon weerkaatst, waardoor er de straling en de filter allebei niet in de huid komen.
 • Nanodeeltjes: super kleine deeltjes die ervoor zorgen dat je geen witte waas krijgt van de minerale filters en dat de crème beter smeert. Hoe kleiner de deeltjes, hoe meer kans dat ze in je huid dringen en terecht komen in de kieuwen, hersenen en meer van vissen.

Die nanodeeltjes zijn nog wel een ding. De ene fabrikant beweert dat je zonder nanodeeltjes sowieso een witte waas krijgt en de ander beweert dat zij daar juist een oplossing voor hebben. Waarop de eerste dan weer antwoordt dat de tweede dan toch nanodeeltjes gebruikt. Da’s voor ons consumenten nogal verwarrend.

Voor zover ik kan ontdekken, zijn producenten vanaf een bepaalde hoeveelheid of samenstelling verplicht om het woordje nano toe te voegen aan de ingrediëntenlijst. Als er geen nano op staat, betekent het dus niet per se dat er helemaal geen nanodeeltjes inzitten. Sterker nog, ze zitten er zeer waarschijnlijk wel in, maar dan met een coating. Dankzij die coating zijn de nanodeeltjes een stuk groter (op microscopisch niveau natuurlijk), waardoor ze alsnog op je huid blijven liggen. Een stuk veiliger dus, en reden voor sommigen om te zeggen dat ze non-nano zonnebrandcrème verkopen, omdat het schadelijke effect zo is weggenomen.

Tip! Check dit artikel van Zaailingen met nog veel meer informatie over zonnebrandcrème.

Wat is een duurzame, koraalvriendelijke zonnebrand?

Omdat er steeds meer kennis is over schadelijke stoffen, gaan er steeds meer mensen actief mee aan de slag. Zo wil Hawaï een volledig verbod op oxybenzone en vraagt ook Bonaire toeristen te kiezen voor duurzame zonnebrand.

Alle stofjes in zonnebrandcrèmes worden nog volop onderzocht en van veel ingrediënten is nog niet duidelijk wat het effect er van is. Ik houd het daarom voor nu bij de meest gangbare uitgangspunten. De beste keuze is een non-nano minerale filter. Bij non-nano zal er eigenlijk altijd een wit laagje op je huid achterblijven, omdat de zonnebrandcrème niet in je huid trekt. Maar zoals ik hiervoor al zei, non-nano betekent misschien niet dat er helemaal geen nano in je zonnebrand zit, enkel minder.

De beste natuurvriendelijke zonnebrandcrémes

Het is even zoeken op de Nederlandse markt, maar er zijn aardig wat opties voor milieuvriendelijke zonnebrand. Het probleem is echter dat er veel termen in omloop zijn: organische zonnebrand, natuurlijke zonnebrand, rif vriendelijke zonnebrand, vegan zonnebrand, worry free zonnebrand. Wat het precies betekent, is afhankelijk van het merk.

Vijf merken waren zo tof om mij hun producten toe te sturen om te testen. ATTITUDE, Lavera, Lovea, SMPL en Suntribe zijn sowieso allemaal de betere, duurzamere keuze in zonnebrandcrèmes. Check mijn reviews, op alfabetische volgorde.

Duurzame zonnebrand: Attitude, Lavera spray, Lavera crème, Lovea, SMPL en Suntribe
Van links naar rechts: Attitude, Lavera spray, Lavera crème, Lovea, SMPL en Suntribe

ATTITUDE zonnebrand – SPF 30

De ATTITUDE zonnebrand komt in een vrolijk rood doosje. Zowel op de verpakking als de tube zelf staat al 100% mineraal. Een goed teken. Dit is een worry-free product en dat is ook echt zo. Het is niet getest op dieren, het is zelfs vegan en het is koraalvriendelijk. Hiermee kun je dus op alle mogelijke manieren veilig zonnen. De ATTITUDE met factor 30 heeft een normale dikte en smeert wat stroef maar geeft geen witte waas! Dat is indrukwekkend, want in de regel zou non-nano er namelijk voor zorgen dat je wel een witte waas krijgt. ATTITUDE heeft de perfecte non-nano zinkoxide molecuul weten te vinden. De crème is geurloos en hypoallergeen. Als je snel last hebt van uitslag, moet dit dus ook een perfecte zonnebrand voor je zijn. Het merk heeft ook nog andere zonproducten (ook voor kinderen) en een lekkere after sun, check de site.

ATTITUDE zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Prijskaartje: € 29.99 voor 150 ml
 • Waar te koop: o.a. bij Bol.com,  Big Green Smile en Coozaa

KORTING! Bij Coozaa krijg je maar liefst 25% korting op ATTITUDE Sun Care met deze kortingscode: KIMOPREIS

Lavera zonnebrand – SPF 20 en SPF 30

Van Lavera krijg ik maar liefst twee zonnebrandcrèmes om te testen. Een spray van SPF 20 en een crème van SPF 30. Beide varianten zijn geliger van kleur dan ik gewend ben van zonnebrandcrèmes. Ze ruiken beide erg lekker, bloemig en een beetje citronella. De crème lijkt iets sterker te ruiken. De Lavera spray is dun en niet vettig, maar slecht smeerbaar op behaarde mannenarmen en -benen. De crème is wat dikker en smeert moeilijker. Beide laten een duidelijke witte waas achter. De dame van Lavera vertelt me dat deze zomer (2019) de nieuwe versies op de markt komen: verbeterde verpakking en minder witte waas. Dat klinkt goed! Let dus goed op dat je de nieuwe variant koopt en niet de oude. De verpakking van de nieuwe zonnebrand van Lavera is meer bruin gekleurd dan degene die ik heb getest. Op de site van Lavera kun je de nieuwe verpakkingen zien. En het lijkt er op dat ze de spray uit het assortiment hebben gehaald. Goede stap als je nagaat dat met sprayen veel zonnebrandcrème alsnog in de natuur belandt.

En hoe zit het met de ingrediënten? Ook Lavera gebruikt een minerale filter, deze is met titaniumdioxide. Het is de variant zonder nano-deeltjes, dus helemaal veilig.

Lavera zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: titaniumdioxide
 • Oxybenzone: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Prijskaartje: € 9.99 voor 75 ml
 • Waar te koop: o.a. bij Bol.com

Lovea BIO zonnebrand

Van Lovea krijg ik een proefmonster van hun zonnebrand. Ik vermoed dat het de Sun Spray is, want het is vrij vloeibaar. De sprays van Lovea zijn zowel voor je lichaam als je gezicht. De zonnebrand smeert lekker uit en laat geen witte waas achter. Het ruikt ook lekker, een beetje kokos, een beetje amandel. Ook Lovea gebruikt een minerale uv-filter. Bij de factor 30 alleen van titaniumdioxide en bij SPF15 zit er ook zinkdioxide in. In die laatste zitten ook nanodeeltjes, dus de SPF 30 is een voor dit merk de beste verantwoorde zonnebrandkeuze.

Lovea zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: titaniumdioxide (en ook zinkdioxide bij SPF 15)
 • Oxybenzone: nee
 • Nanodeeltjes: ja bij SPF 15, non-nano bij SPF 30
 • Prijskaartje: € 13.99 voor 100 ml
 • Waar te koop: o.a. bij Bol.com

SMPL – SPF 30

SMPL is een Nederlands zonnebrandmerk. Ik mag de SPF30 bij mede-eigenaar Liselotte ophalen om te testen. Als ze me de natuurlijke zonnebrand overhandigd, ben ik direct blij. Wat een mooi product! Van buiten sowieso, maar van binnen ook. SMPL SPF 30 is vooral voor het gezicht bedoeld, maar kun je eventueel ook op de rest van je lichaam smeren. Ik vind ‘m daar toch echt iets te duur voor. In principe hoef je niet eens een dagcrème te gebruiken, want SMPL zonnebrand is een voedende crème. Ik ben iets te enthousiast met de hoeveelheid en daardoor duurt het even voordat de zonnebrand is ingetrokken. De tweede keer ben ik zuiniger en dan is dat geen enkel probleem. Witte waas? Volledig afwezig. De geur is redelijk neutraal, ik herken wat cacaoboter in de verte.

De uitgangspunten van het merk spreken me erg aan: eerlijk, praktisch (multifunctioneel, reisvriendelijk), stijlvol en no nonsense (geen vage marketingtermen, geen overbodige ingrediënten). Alle producten van SMPL (ze hebben meer huidverzorgingsproducten) zijn volledig natuurlijk. Op de site staat ook precies te lezen wat ieder ingrediënt is en waar het goed voor is.

SMPL zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: titaniumdioxide
 • Oxybenzone: nee
 • Nanodeeltjes: ja, gecoat, dus alsnog veilig
 • Prijskaartje: € 25 voor 50 ml
 • Waar te koop: o.a. bij de webshop van SMPL, Bol.com en Cosmania

Suntribe – SPF 30

De natuurlijke zonnebrand van Suntribe komt uit Zweden. Niet een heel voor de hand liggend land als ik aan zonnebrandcrème denk. Maar ze weten daar absoluut hoe ze het moeten maken. Ik test de Body & Face SPF 30 zonnebrandcrème. Die heeft een kokosgeur en smeert redelijk makkelijk uit. Ik heb aan het begin even een witte waas, maar die trekt weg. Mijn conclusie voor alle minerale uv-filters is eigenlijk dat je het echt zo dun mogelijk moet insmeren. Dik insmeren wordt direct afgestraft. Omdat mijn Suntribe zonnebrand uit Zweden komt, is ‘ie tijdens het transport koud geworden en iets verhard. Daar had mede-oprichter Julia me al voor gewaarschuwd. Ik warm ‘m daarom even op in een bakje lauw water (in de woonkamer laten staan was niet voldoende) en dan doet ‘ie ’t perfect. Suntribe richt zich op actieve zonaanbidders, of zoals ze zelf zeggen: crazy-ass surfers, laid-back beachgoers and weekend hikers.

Suntribe zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Prijskaartje: € 18 voor 50 ml
 • Waar te koop: o.a. bij de webshop van Suntribe (iets langere verzendtijd), Bol.com en Big Green Smile

Kies je favoriete koraalvriendelijke zonnebrand

Hoewel de nanodeeltjes discussie nog niet is opgelost, is de zonnebrandindustrie goed op weg naar veilige, koraalvriendelijke oplossingen. Ben je op zoek naar een duurzame zonnebrandcrème, eentje die rifvriendelijk is, dan zit je eigenlijk met al deze merken goed. De één is iets makkelijker verkrijgbaar dan de ander en het is ook aan jou wat je aanspreekt. De verpakking, het merk, de geur… Ze zijn allemaal het proberen waard. Zelf heb ik wel een voorkeur voor zonnecremes die geen witte waas achterlaten.

Veilig en duurzaam zonnen doe je zo!

Dus kort samengevat, wat kun je doen om het milieu te beschermen terwijl je aan een mooi kleurtje werkt:

►► Koop zonnebrandcrème zonder oxybenzone (ook Benzofen-3 of bp-3 genoemd). En vermijd liever ook octinoxate.
►► Ga echt pas een half uur na het smeren het water in.
►► Gebruik geen sprays.
►► Deze blog zo veel mogelijk delen onder je vrienden om ze ook te overtuigen!

Note: ik heb alle duurzame zonnebrand gekregen. Geen enkel merk heeft echter invloed gehad op wat ik over hen heb geschreven.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

10 Comments

 1. Net gedeeld Kim, blij dat het bestaat. Ik ga het zeker kopen en smeren deze zomer. Dank voor je uitzoekwerk, scheelt weer!

 2. Super bedankt voor dit bericht!!!
  Ikzit nu in Mexico playa del carmen en ben net als jou aan het denken gezet door de berichten. Nu ga ik maandag weer naar het rif en verschillende cenotes bezoeken.
  En ja… mijn zonnebrand is dus niet juist.
  Heb je wellicht ook nog tips wat je hier lokaal kan kopen?

  Ik heb overigens ook al een lyca shirt met lange mauwen voor het snorkelen.
  Maar als nog vonden mijn gezicht en handen de brandende zon zonder zonnebrand minder prettig

  • Hoi Angela, slim dat je zo’n shirt mee hebt! Ik weet helaas niet wat er in Playa del Carmen te krijgen is qua zonnebrand. Misschien kun je het beste even een farmacia in het centrum opzoeken? Veel plezier nog daar!

 3. Jammer dat je dan weer alleen zonnebrand in plastic verpakkingen laat zien. Goed voor de afvalberg. Er zijn ook prima middelen in recyclebare verpakkingen.

  • Dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Ik vind een tientje voor zonnebrand wel meevallen, maar laat het vooral even weten als je nog een goedkopere optie vindt. Ik ben wel benieuwd!

Write A Comment