fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 19 januari 2021

Je hoeft niet per se te vliegen om een fantastische vakantie te hebben, vindt het team van Lonely Planet. En ze hebben gelijk: in 80 Duurzame Reizen vind je meer dan genoeg reisroutes voor de rest van je leven. 

Inspiratie voor verantwoorder reizen

80 Duurzame Reizen is echt een inspiratieboek. Je kent Lonely Planet waarschijnlijk van de praktische reisgidsen: vooral veel tekst en informatie, weinig jaloersmakende plaatjes. Super handig als je rondreist. Ik ben nog steeds fan van de Lonely Planet gidsen omdat ik het heerlijk vind om door zo’n boek te bladeren en het als aandenken te bewaren. Dit boek over duurzaam reizen is meer bedoeld om ideeën op te doen en plaatjes te kijken. Natuurlijk staan er ook tips in over de plekken op de route, een alinea per bestemming ongeveer. 

80 Duurzame Reizen Lonely Planet: boek op schoot, op de achtergrond een hondje

Tip! Nog meer lezen over duurzamer reizen? Dit is ook een mooi boek: Duurzaam reizen

Reizen zonder vliegen?

In het boek vind je mooie routes over land en zee in Europa. Het vliegtuig kun je links laten liggen. Of, nou ja… Dat is wel het idee van het boek, maar als een route in Zagreb of Málaga start, is dat toch een beetje ingewikkeld. Natuurlijk kun je eerst met de trein naar Parijs, dan door naar Barcelona en vervolgens naar Málaga. Ervan uitgaande dat je alleen maar perfecte aansluitingen hebt (yeah right), ben je dan zo’n 16,5 uur later en € 350 verder in Málaga. En dan moet je vakantie nog beginnen. Tja, er zullen best mensen zijn die dat doen, maar een vliegtuig pakken wordt dan toch wel erg aantrekkelijk. 

80 Duurzame Reizen: cover van het boek

Duurzame reisroutes in heel Europa

Gelukkig zijn er ook volop reisroutes dichterbij huis en zelfs de duurzame reisroutes die wat verder weg zijn, zijn alsnog goede tips om eenmaal op bestemming duurzamere keuzes te maken. Want wat vooral opvalt, is dat je met het openbaar vervoer eigenlijk in vrij korte tijd heel veel kan zien. Rondom bekende bestemmingen als Milaan of Londen blijken namelijk veel verrassende reisbestemmingen te liggen die je prima kan combineren.

Trein, bus, veerboot, of zelfs de fiets

Bij iedere reisroute vind je een korte introductie over het soort reis dat je te wachten staat (kunst en cultuur, wellness en ontspanning of natuur bijvoorbeeld) en waar je de route kunt starten. Alle plekken op de route zijn in een korte, enthousiasmerende alinea beschreven, inclusief wat basisinformatie over het vervoer. Bijvoorbeeld hoeveel treinen er per dag rijden of welke bus je waar moet nemen. Verder vind je de route en een kaartje met de reistijd tussen de bestemmingen. Heel overzichtelijk. En op het eind geeft Lonely Planet een kort advies over hoe je zo snel mogelijk weer terug kunt reizen.

Tip! Handige sites om wereldwijd openbaar vervoersopties te vergelijken zijn Busbud en Omio.

De impact van je trip

Er zijn duurzame reisroutes van ongeveer een week en reisroutes van twee weken of langer. Bij iedere route staat aangegeven wat de CO2-uitstoot per persoon is, de totale afstand, op hoeveel overnachtingen je moet rekenen en wat je ongeveer kwijt bent aan vervoerskosten. En er staan lekker veel foto’s in het boek. Iedere keer dat ik de bladzijde omsla, denk ik weer: “Dit wil ik doen!” Van kust tot kust door Noorwegen? Ik wil! Minibreak in Minsk? Ik ben erbij. En pelgrimstocht Noord-Spanje? ¡! Of wacht, een rondje Ligurië! 

Boekentip Cadeautip 80 duurzame reizen: boek opengeslagen op een Minibreak in Minsk

Duurzame reisopties in de buurt

Ook in de buurt is er genoeg te beleven. Bijvoorbeeld de Kunstroute Amsterdam-Parijs, waarbij je ook Antwerpen en Lille aandoet. Of de bierbedevaart van Brugge naar Antwerpen, door naar Brussel en Parijs. Of op drielandentocht via Straatsburg, Colmar, Bazel en Freiburg.

80 Duurzame Reizen kopen

Je begrijpt het: dit boek maakt reishongerig. Heerlijk om bij weg te dromen en plannen te maken. Koop ‘m voor jezelf of voor een ander bij Bol.com.

Ik kreeg van Kosmos Uitgevers een exemplaar van dit boek om te reviewen.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie