fbpx

Laatste update: 14 maart 2017

Early adaptor als ik ben (ja, dat was sarcasme), reis ik natuurlijk niet met een e-reader maar lekker ouderwets met echte boeken. Je weet wel: met een kaft en veel papier. Omdat het nogal ondoenlijk is een hele bibliotheek mee te nemen ben ik zeer gelukkig met de book exchange optie op reis.

Van (boeken) ruilen, komt huilen

Het werkt eigenlijk heel simpel: heb je je boek uit, dan ruil je ‘m bij de book exchange in je hostel of bij een bar om. Ideaal! Zo heb je altijd weer wat nieuws te lezen. Van wisselende kwaliteit, dat dan weer wel. Zo zat ik een tijdlang opgezadeld met Jack Reacher-boeken, heb ik me door Al Gore’s An Assault On Reason geworsteld (op zich interessant, maar het was niet echt strandliteratuur) en las ik in Fallen over een onmogelijke tienerliefde tussen een engel en een sterveling. Een soort gothic tienerverhaal waar ik tenminste vijftien jaar te oud (au!) voor ben.

Don’t mess with the system!

Het zijn dus niet altijd de beste boeken. Gelukkig kom je ook soms pareltjes tegen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig in The Art of Racing In The Rain (aff.) Aanrader! En ook Do Less, Achieve More (aff.) had een paar goede tips. Soms is het ook zoeken naar een boek in een taal die je begrijpt (er is een overschot aan 50 Shades of Grey in allerlei talen). En bij sommige book exchanges mag je alleen ruilen in dezelfde taal. Of soms willen ze zelfs twee voor één ruilen of een dollar erbij. Dan klopt hete hele systeem toch niet meer mensen?! Blijkbaar is er ook een groot overschot aan Duitstalige Lonely Planets. Of de eigenaar van het betreffende hostel had gewoon een hekel aan Duitsers. Er stond op het bordje van de book exchange namelijk geschreven dat Duitse Lonely Planets niet welkom waren. Schade Deutschland…

 

PS: Als je trouwens dikke korting wilt op boeken, koop ze dan bij Book Depository in plaats van Bol.com. Daar vind je o.a. The Art of Racing In The Rain (aff.).

Schrijf een reactie