Laatste update

In april en mei is het vaste prik in het filenieuws: file naar de Keukenhof. Dikke files om een paar bloemen te zien? Nou ja, een paar… Zeven miljoen bloembollen. Ik herhaal: ZEVEN miljoen bloembollen.

Een beetje zelfrespecterende Nederlander is in ieder geval eenmaal in zijn leven naar de Keukenhof geweest. Toch? Sinds de editie van 2015 kan ik dat veilig roepen, want ik ben eindelijk ook één van de ongeveer één miljoen bezoekers per jaar.

Alle toeristen verzamelen!

Eén miljoen bezoekers in slechts acht weken tijd. Dat is niet mis. Het schijnt zelfs zo te zijn dat slechts 25 procent van de bezoekers Nederlands is. De Keukenhof is echt een begrip, misschien nog wel meer in het buitenland dan hier thuis. Volgens de Lonely Planet van Nederland (aff.) is de Keukenhof dan ook nummer vier op de lijst van top events (nummer één is Koningsdag, gevolgd door Oud & Nieuw en Carnaval). Omdat de Keukenhof slechts beperkte tijd open is, staan er flinke files en is het vrij druk. Je waant je bijna in het buitenland; om je heen hoor je Engels, Spaans, Duits, Japans en nog veel meer talen. De camera’s met grote zoomlenzen zijn lastig te ontwijken. Desondanks kun je alles wel goed zien en ik vind die internationale mensenmassa ook wel wat hebben. Los van de prachtige bloemen, is het ook fijn mensen kijken in de Keukenhof.

Keukenhof drukte

Een stukje Keukenhof geschiedenis

Terwijl we rondlopen bedenken we dat de naam Keukenhof een beetje vreemd is. Waarom zit er niks met ‘bloemen’ of ‘tulpen’ in de naam? Waar komt die naam vandaan? Het blijkt vrij simpel: de huidige Keukenhof ligt op het landgoed van Kasteel Keukenhof dat in 1641 werd gebouwd. Dit kasteel heeft zijn naam te danken aan de ligging in de keukenduin. Een stuk duingebied waar in de vijftiende eeuw ondermeer wild, vee, groenten en fruit werden gehaald voor de keuken van het slot Teylingen.

In 1857 richtten de ontwerpers van het Vondelpark de tuin rondom dit kasteel in en die tuin is nog steeds de basis van de Keukenhof. Wil je meer lezen over de Keukenhof, dan is het boek Keukenhof: van keukentuin tot lentetuin (aff.) misschien iets voor je.

Prachtige bloemenzee

Ik heb totaal geen verstand van bloemen. Ik weet niet eens of je bloemsoorten of bloemrassen moet zeggen. Misschien is het ‘t zelfde? Maar ik weet wel dat de zee aan bloemen behoorlijk indrukwekkend is. Bijzondere kleurcombinaties, mooi aangelegde perkjes, tentoonstellingen binnen en heel veel variatie aan bloemen. Voldoende aanleiding voor dik vijftig foto’s van stillevens. Zo’n honderd kwekers leveren in de herfst hun bloembollen aan de Keukenhof. De tuinontwerper van de Keukenhof bepaalt, weliswaar in overleg met de kweker, het ontwerp van de verschillende perkjes. Dit zijn mooie ‘showrooms’ van bloemen voor de kwekers.

Semi-georganiseerde chaos

Ondanks alle goedbedoelde bordjes dat je niet op het gras mag lopen, banjert iedereen vrolijk langs (en bijna over) de bloemen om uitgebreid te poseren en selfies te maken. We zien één medewerkster een keer een dappere poging doen om mensen van het gras af te krijgen, maar binnen vijf minuten zitten er weer nieuwe bezoekers te picknicken en te luieren. Sommige toeristen maken het wel heel bont en gaan zelfs middenin de bloementuinen staan. Er is geen beginnen aan. Tenminste niet met zo weinig controle. Dat lijkt wel een beetje een manco van de Keukenhof. De logistiek en de catering loopt niet helemaal op rolletjes. Drukte en veel seizoenskrachten die zijn blijkbaar nog niet helemaal op elkaar ingespeeld zijn. Het is een soort semi-georganiseerde chaos. Eerder vermakelijk dan irritant hoor.

Huwelijksfoto's Keukenhof

Keukenhof bezoeken?

Als je zelf nog naar de Keukenhof wilt gaan, schiet dan op! Ieder jaar is het tot half mei geopend. Zorg dat je op tijd gaat (zo vroeg mogelijk om de files te ontwijken) of bepaal je sluiproute vooraf. Wij hebben alvast onze kaarten online gekocht om wachtrijen te besparen. Helaas hadden we ook parkeerkaarten gekocht, die vervolgens nergens gecontroleerd werden. Neem het risico toch maar niet, want er vindt steekproefsgewijs controle plaats, zegt de Keukenhof.

Zelf tulpen plukken

Duik niet meteen je auto in na je bezoek aan de bloemen. Direct naast het parkeerterrein kun je bij een lokale kweker voor slechts € 7,50 een volle emmer aan tulpen plukken! Leuk voor de kids, maar ook leuk voor ons ‘volwassenen’. En je emmer mag vol, heel vol. Wij kwamen terug met onze emmer (waarvan we dachten dat we ‘m al beschamend vol hadden gepropt) om doodleuk weer terug het veld ingestuurd te worden omdat de emmer toch echt wel een beetje voller kon. Aanrader!

Meer foto’s vind je op Facebook.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.