fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 3 mei 2024

In april en mei is het vaste prik in het filenieuws: file naar de Keukenhof. Dikke files om een paar bloemen te zien? Nou ja, een paar… Zeven miljoen bloembollen. Ik herhaal: ZEVEN miljoen bloembollen. Bereid je voor op een bijna stress-vrij Keukenhof bezoek.

Een beetje zelfrespecterende Nederlander is in ieder geval eenmaal in zijn leven naar de Keukenhof geweest. Toch? Sinds de editie van 2015 kan ik dat veilig roepen, want ik ben eindelijk ook één van de ongeveer één miljoen bezoekers per jaar. En inmiddels ben ik zelfs een tweede keer geweest. Een Keukenhof-veteraan dus.

Waar ligt de Keukenhof?

De Keukenhof ligt in Lisse, in de buurt van Halfweg en Hillegom. Grote steden in de buurt zijn bijvoorbeeld Leiden en Hoofddorp. De Keukenhof ligt aan provinciale wegen en is daarom op drukke momenten lastig te bereiken. Op weg naar de Keukenhof zul je al getrakteerd worden op prachtig gekleurde bollenvelden. Daarom is het ook erg leuk om een fietstochtje in deze omgeving te maken. Of überhaupt om met de fiets naar de Keukenhof te gaan.

Alle toeristen verzamelen!

Eén miljoen bezoekers in slechts acht weken tijd. Dat is niet mis. Slechts 25% van de bezoekers is Nederlands. De Keukenhof is echt een begrip, misschien nog wel meer in het buitenland dan hier thuis. Ik waan me er bijna in het buitenland; om me heen hoor ik Engels, Spaans, Duits, Japans en nog veel meer talen.Volgens de Lonely Planet van Nederland is de Keukenhof dan ook nummer vier op de lijst van top events (nummer één is Koningsdag, gevolgd door Oud & Nieuw en Carnaval).

Omdat de Keukenhof slechts beperkte tijd open (twee maanden in de lente) is, staan er flinke files en is het vrij druk. De camera’s met grote zoomlenzen zijn lastig te ontwijken terwijl je tussen de selfiesticks door zigzagt. Toch kun je alles wel goed zien en ik vind die internationale mensenmassa ook wel wat hebben. Los van de prachtige bloemen, is het ook fijn mensen kijken in de Keukenhof. Er is zo’n 15 kilometer aan wandelpad, dus er is genoeg ruimte voor iedereen om de Keukenhof te bewonderen.

Een stukje Keukenhof geschiedenis

Terwijl mijn vriendinnen en ik rondlopen bedenken we dat de naam Keukenhof een beetje vreemd is. Waarom zit er niks met ‘bloemen’ of ‘tulpen’ in de naam? Waar komt die naam vandaan? Het blijkt vrij simpel: de huidige Keukenhof ligt op het landgoed van Kasteel Keukenhof dat in 1641 werd gebouwd. Dit kasteel heeft zijn naam te danken aan de ligging in de keukenduin. Een stuk duingebied waar in de vijftiende eeuw ondermeer wild, vee, groenten en fruit werden gehaald voor de keuken van het slot Teylingen.

In 1857 richtten de ontwerpers van het Vondelpark de tuin rondom dit kasteel in en die tuin is nog steeds de basis van de Keukenhof. Wil je meer lezen over de Keukenhof, dan is het boek Keukenhof: van keukentuin tot lentetuin misschien iets voor je.

Prachtige bloemenzee

Ik heb totaal geen verstand van bloemen. Ik weet niet eens of je bloemsoorten of bloemrassen moet zeggen. Misschien is het ’t zelfde? Maar ik weet wel dat de zee aan bloemen behoorlijk indrukwekkend is. Bijzondere kleurcombinaties, mooi aangelegde perkjes, tentoonstellingen binnen en heel veel variatie aan bloemen. Voldoende aanleiding voor dik vijftig foto’s van stillevens. Zo’n honderd kwekers leveren in de herfst hun bloembollen aan de Keukenhof. De tuinontwerper van de Keukenhof bepaalt, weliswaar in overleg met de kweker, het ontwerp van de verschillende perkjes. Dit zijn mooie ‘showrooms’ van bloemen voor de kwekers. De Keukenhof is geen jaar hetzelfde. Steeds maken de ontwerpers van dit prachtige bloemenpark weer een unieke ervaring van.

Semi-georganiseerde chaos in de Keukenhof

Ondanks alle goedbedoelde bordjes dat je niet op het gras mag lopen, banjert iedereen vrolijk langs (en bijna over) de bloemen om uitgebreid te poseren en selfies te maken. We zien één medewerkster een keer een dappere poging doen om mensen van het gras af te krijgen, maar binnen vijf minuten zitten er weer nieuwe bezoekers te picknicken en te luieren. Sommige toeristen maken het wel heel bont en gaan zelfs middenin de bloementuinen staan. Er is geen beginnen aan. Tenminste, niet met zo weinig controle. Dat lijkt wel een beetje een manco van de Keukenhof. De logistiek en de catering loopt niet helemaal op rolletjes. Het is een soort semi-georganiseerde chaos. Eerder vermakelijk dan irritant hoor.

Keukenhof bezoeken en tickets kopen

Ieder jaar is de Keukenhof ergens tussen half maart tot half mei geopend. De precieze data verschillen per jaar. Check daarvoor dus zeker even de website van de Keukenhof.

Zorg dat je vroeg in de ochtend gaat om zo de ergste files te ontwijken, of bepaal je sluiproute vooraf. Koop je ticket voor de Keukenhof alvast online, dan mag je de wachtrij overslaan. Ik koop mijn tickets graag bij GetYourGuide omdat ik ze daar ook een dag van te voren mag annuleren. Dat kost misschien 50 cent meer, maar dat is het me wel waard als ik daarmee een regenachtige dag kan ontlopen. Koop ook alvast een parkeerkaartje of ga dus met het openbaar vervoer of de fiets. Parkeercontrole vindt steekproefsgewijs plaats.

Mag je picknicken in de Keukenhof?

Ja! Super tof, je mag gewoon je eigen eten en drinken meenemen naar de Keukenhof. Dan kun je tijdens je bezoek lekker de picnickweide opzoeken en daar in het zonnetje genieten van je meegebrachte hapjes en drankjes. Die mag je niet meenemen de restaurants in, maar dat lijkt me logisch. Uiteraard kun je ook iets kopen in de restaurants en dan alsnog gaan picknicken.

Op de website van de Keukenhof vind je trouwens het antwoord op heel veel van dit soort vragen. Mag je een hond mee? Waar kan ik een fiets huren? Dat soort dingen vind je allemaal hier.

Zelf tulpen plukken

Ga niet meteen terug naar huis na je bezoek aan de Keukenhof. Direct naast het parkeerterrein kun je bij een lokale kweker voor slechts € 7,50 een volle emmer aan tulpen plukken! Leuk voor de kids, maar ook leuk voor volwassenen. En je emmer mag vol, heel vol. Wij kwamen terug met onze emmer (waarvan we dachten dat we ‘m al beschamend vol hadden gepropt) om doodleuk weer terug het veld ingestuurd te worden omdat de emmer toch echt wel een beetje voller kon. Aanrader!

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Of probeer vakantieparken via Roompot. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld. Ook leuk: BoerenBed.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook leuk: de tours van WithLocals. Ga mee met een ‘gratis’ wandeltour van Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Via Tiqets kun je 5% korting krijgen op musea en attracties met de kortingscode KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever meer prijzen vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon. Sowieso is het erg leuk om een je eigen land door de ogen van een buitenlandse toerist te bekijken!
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Vervoer. Maak gebruik van het openbaar vervoer of kies voor bussen en ander transport met Flixbus, Busbud of Omio.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie in eigen land? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of D-reizen?
  • Yoga retreat. Of ga voor een fijn yoga retreat in Nederland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: juli 2019. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie