fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 31 juli 2023

Je gaat het doen! Je hebt het lef en je bent er helemaal klaar voor. Maar waar? Waar ga je je ayahuasca retreat, of ceremonie, doen? Ik deed een back to basic retreat in Peru en deed daarvoor veel online research. Dus ik help je met die kennis graag op weg. 

Voor een ayahuasca ceremonie zul je het buiten onze landsgrenzen moeten zoeken. In Nederland is ayahuasca namelijk verboden. Hier ziet de overheid het als drugs. Jammer, maar helaas. Hoewel er nog wel wat aanbieders te vinden zijn hoor, als je goed zoekt. Maar op zich is het ook niet echt een straf om er een mooie reis aan vast te knopen nietwaar?

En even voor de goede orde, dit artikel is niet (ik herhaal: NIET) bedoeld als promotiepraatje voor ayahuasca. Ik wil je no way overtuigen dat je dit MOET doen. De keuze is helemaal aan jou en als je hebt besloten ervoor te gaan, dan wil ik je met dit artikel alleen maar helpen om een fijne plek voor je ayahuasca-ervaring te vinden. 

Stap 1: lees je in over ayahuasca

Ayahuasca is niet iets dat je zomaar even doet. Of tenminste, dat zou het (in mijn ogen) niet moeten zijn. Ik ben daarom ook niet zo’n voorstander van even onvoorbereid een ceremonietje doen omdat het kan. Of eigenlijk: dat vind ik gewoon een heel slecht idee. Doe het niet. Neem ayahuasca serieus. Als je het puur ziet als een leuke drugstrip, dan denk ik dat er andere dingen beter voor je zijn. 

Online vind je allerlei verhalen over hoe slecht ayahuasca voor je is, dat mensen ervan doordraaien of zelfs sterven. Of dat allemaal waar is, is aan jou om te bepalen. Lees je daarom goed in. Ontdek of de verhalen waar zijn, wat ayahuasca is, wat het voor je kan doen en dus of het je aanspreekt.

Noteer je twijfels. Welke vragen heb je? En duik daar weer dieper op in. Lees bijvoorbeeld alles over het ayahuasca dieet. Lees meer over gezondheidsaandoeningen in combinatie met ayahuasca. Of duik helemaal in de betekenis van visioenen. Blijf net zo lang researchen totdat je zeker weet dat je dit wel, of niet, wilt. Sommige mensen omschrijven een ayahuasca ceremonie als een roeping, dat je op een moment in je leven gewoon voelt dat nu de juiste tijd is voor ayahuasca. Als je dan de nodige kennis al op zak hebt, pak dan zeker het moment.    

Stap 2: bepaal je budget

Het kiezen van het juiste ayahuasca retreat voor jou begint bij hoeveel geld je eraan wilt uitgeven. Het is niet alleen de prijs van de retreat of de losse ceremonie, maar ook het geld dat je besteedt aan je vliegticket en verdere reis. Dus wat is het je waard? Bedenk gewoon even een bedrag zonder dat je research doet. Wil je 500 euro uitgeven, 1000 of misschien wel 5.000? 

Nu je een bedrag in gedachten hebt, kijk je hoe realistisch dat is. Type op Google een paar zoekopdrachten in, bijvoorbeeld “luxe ayahuasca retreat” of “ayahuasca retreat” in combinatie met een land of plaats. Op de site van Bookyogaretreats vind je ook een lijstje met verschillende ayahuasca retreats, vooral in combinatie met yoga. 

Geschrokken? Valt het mee? Moet je je budget wat bijstellen, of misschien een spaarrekening openen? Ik zie dit budget als een voorlopig budget. In je zoektocht zul je je wensen en eisen namelijk steeds scherper krijgen, waardoor je misschien bereid bent om toch wat meer te betalen. De geldvraag komt eigenlijk bij iedere stap in je keuzeproces weer terug: is dit het je waard?

Stap 3: kies een locatie

Misschien ben je nu nog in Nederland, of misschien zit je al middenin de Peruaanse jungle of backpack je door India. Als dat zo is, dan kun je je zoektocht al behoorlijk vernauwen. Ben je nog in Nederland, dan staan alle opties nog open. Misschien heb je wel al een voorkeur voor een land, staat er al een reis op de planning of weet je door je voorlopige budget wat wel en niet binnen de mogelijkheden ligt.  

Behalve de locatie op de kaart, is ook de fysieke locatie belangrijk. Wil je de jungle in of liever de bergen? De bewoonde wereld of de onbewoonde wereld? Ik koos voor het Amazonegebied in Peru, omdat ik de jungle in wilde. Heet en vochtig, middenin de natuur en ver weg van de rest van de wereld. Daarnaast vond ik het een mooi idee om ayahuasca te drinken op de plek waar het vandaan komt, waar de ceremonies tot de tradities van de mensen behoren. 

Stap 4: bepaal je luxe niveau

Als je weet in welke regio of stad je graag ayahuasca wilt drinken, dan moet je nog even goed nadenken hoeveel luxe je wilt. Sta je er voor open om koud te douchen, of zelfs in de rivier? Wil je een kamer delen? Of wil je lekker verwend worden op een luxe resort? Een massage hier en een yogales daar? Vind je het belangrijk dat je wi-fi hebt? Aan alle opties hangt natuurlijk een prijskaartje. Gebruik Google om een idee te krijgen van de verschillen. Je kunt nu immers al wat gerichter zoeken en wat websites van ayahuasca centra bekijken. 

Ik wilde graag een zo’n authentiek mogelijke ervaring. Dus geen Westers centrum, maar een lokaal gerunde retreat. Dat betekent in de meeste gevallen wel dat er weinig luxe is. Dus dat moet je maar net willen – en het is ook de vraag of je dat nog een ayahuasca ‘retreat’ vindt. 😉

Stap 5: wanneer en hoe lang

Hoe lang wil je eigenlijk gaan? Dat hangt natuurlijk af van veel factoren, zoals hoeveel tijd je überhaupt hebt, wat het per dag kost en of je verwacht veel heling nodig te hebben. En dan heb je ook nog het aanbod van de ayahuasca centra. De één biedt retreats aan van een week, de ander van een maand. 

Sommige retreats werken met een vaste agenda, andere zijn een stuk flexibeler en daar kun je op ieder gewenst moment starten. Er zullen waarschijnlijk ook een aantal centra afvallen omdat ze zo populair zijn waardoor je al maanden van te voren moet boeken. 

Dus zeker als je een specifieke periode in gedachten hebt, dunnen je keuzeopties al lekker uit. Wel zo handig. 

Stap 6: verwachtingen en behoeften

Zorg dat je goed weet wat het retreat programma inhoudt. Dus hoeveel ayahuasca ceremonies krijg je, wordt er voor eten gezorgd? Al die praktische dingen wil je natuurlijk wel weten. 

Als je een heel specifieke vraag of situatie hebt waarmee je een ayahuasca retreat in wilt gaan, zoek dan of daar aanbod voor is. Zo zijn er speciale retreats voor mensen met depressies, worden er retreats voor alleen vrouwen georganiseerd, maar ook voor stellen. Er zijn programma’s die dealen met verslavingen aan alcohol of drugs en zo is er nog veel meer aanbod. Als je dus het idee hebt dat jij een vrij specifieke behoefte hebt, kijk dan of er centra zijn die zich daar in specialiseren. Of, als je een ayahuascacentrum hebt gevonden dat je aanspreekt, neem contact op en leg je verwachtingen en behoeften voor. Vraag of ze daar raad mee weten. 

Stap 7: extra’s en begeleiding

Waarschijnlijk heb je een beeld in je hoofd van hoe jouw ayahuasca retreat eruit zal zien. Misschien nog niet heel concreet, maar wel een vaag idee. Bijvoorbeeld over dat luxe niveau, maar ook over of je het liefst je dagen doorkomt tijdens het retreat. Wil je er allerlei activiteiten naast doen? Wil je meer leren over plantmedicijnen of de omgeving ontdekken? Wil je de optie hebben om een dieta te volgen?

Vind je fijn als er facilitators zijn? Dat zijn mensen die de ceremonie bijwonen, maar zelf geen ayahuasca drinken. Zij zijn er voor jou, om je hand vast te houden als je dat nodig hebt, je naar de wc te begeleiden of om na te praten over je ervaring. Let daarbij ook op of ze wel Engels spreken als je de taal van je bestemming niet spreekt. 

Voor mij was het bijvoorbeeld belangrijk dat er iemand de eerste keer bij was om te zorgen dat alles goed met me ging. Ik had namelijk geen idee of ik in paniek zou raken, of misschien zou ik allerlei vragen hebben. Ik wilde dus per se dat er iemand, die Engels sprak, op me zou letten. 

Stap 8: welke maestra of maestro

Misschien maakt het je niks uit, misschien zegt je onderbuikgevoel er iets over. Wil je een mannelijke of een vrouwelijke sjamaan? Ik wist vrijwel direct dat ik een vrouwelijke sjamaan wilde (maestra). Deels gevoed door horrorverhalen online over sjamaans die misbruik maken van vrouwen, maar vooral omdat er van vrouwelijke sjamaans wordt gezegd dat hun aanpak veel liefdevoller is. Dat ze de ceremonies en de heling zachter aanpakken, waar mannen dit nog wel eens ruwer willen doen. Uiteraard is dat per sjamaan weer verschillend. 

Bekijk daarom zeker op de website van de ayahuasca centra wie de sjamaan of sjamaans zijn. Sommigen zijn gespecialiseerd in bepaalde vraagstukken (zie stap 6) en sommigen spreken je misschien simpelweg aan vanwege hun verhaal. Ik zou eerlijk gezegd geen retreat uitzoeken waarbij je niet weet wie de sjamaan is, waarbij je op de website niks kan vinden over hem of haar. Het is nogal een verantwoordelijkheid, zo’n ceremonie begeleiden. En als deelnemer wil je gewoon zeker weten dat je in goede handen bent en je vertrouwen in de handen van de sjamaan leggen. 

Shipibo sjamaan Mathilde
Mijn sjamaan Mathilde bij Inca Shipiba in Peru

Stap 9: spit de website door en lees reviews

Waarschijnlijk heb je nu een paar ayahuasca centra over. Bestudeer hun websites, wat zijn de verschillen? Wat spreekt je aan? En Google ook de namen van de centra en de sjamaans. Misschien kun je online reviews vinden. Retreat Guru en AyaAdvisors hebben bijvoorbeeld behoorlijk wat reviews online staan. En ook bij de retreats van Bookyogaretreats staan reviews. Bedenk trouwens wel dat dit vaak de wat chiquere retreats zijn, gemanaged door mensen die het belang van reviews kennen. De kleinere, vaak lokaal gerunde, ayahuasca centra zijn hier meestal helemaal niet mee bezig. Hun online aanwezigheid is een stuk kleiner. 

Stap 10: neem contact op

Ik raad je altijd aan contact op te nemen met het ayahuascacentrum van je keuze voordat je boekt. Gewoon om te kijken hoe ze met je communiceren, wat de toon is et cetera. Stel alle vragen waar je nog mee zit, schaam je niet! Een goed ayahuasca centrum heeft al deze vragen al honderd keer gekregen en kan ze prima beantwoorden. 

Stap 11: volg je gevoel (ugh, dooddoener)

Het aller allerbelangrijkste bij het uitzoeken van een ayahuasca is dat jij je er lekker bij voelt. Dat je enthousiast wordt en dat je een goed gevoel hebt bij het centrum. Natuurlijk zet je alle plussen en minnen tegen elkaar af en moet het binnen je budget passen. Maar de doorslaggevende factor is je gevoel. 

Ayahuasca retreat kiezen

Boeken maar!

Volgens mij ben je er dan klaar voor: klaar om te boeken. Als je heel flexibel bent in je schema en je bijvoorbeeld een poosje in een land rondreist, dan zou je kunnen proberen je ayahuasca retreat ter plaatse te regelen. Dikke kans dat je dan tegen een veel voordeliger prijs terecht kan. Maar… wees ook voorbereid op teleurstelling. Want misschien is er net geen plek en dan moet je uitwijken naar een ander ayahuascacentrum. Ook prima natuurlijk, maar daar moet je wel me kunnen omgaan. 

Mijn keuze: Inca Shipiba in Peru

Ik was al in Peru toen ik bedacht dat ik het wilde, zo’n ayahuasca retreat. Ik heb aan andere reizigers naar ervaringen gevraagd, maar ik trof eigenlijk alleen maar mensen die het nog van plan waren. En veel daarvan wilden ‘ff een ceremonietje pakken’ ergens tijdens hun reis. Ik wilde per se een weekje naar zo’n centrum. Zodat ik meerdere ceremonies kon doen. En dat wilde ik doen in het Amazonegebied, bij Iquitos in de buurt. Dus zo kon ik mijn keuzeopties al een heel stuk beperken. 

Ik had eerst een long list van wel 20 retreats maar veel vielen er af op basis van prijs en startdatum. Ik was op zoek naar een retreat met meer flexibiliteit, eentje waar ik op iedere dag kon beginnen. Plus, ik wilde graag een vrouwelijke sjamaan. Zo viel er al veel af en uiteindelijk heb ik met twee ayahuascacentra contact gezocht. De ene was net iets sneller met reageren en daar kreeg ik een privéaccommodatie. Het andere centrum was nog in aanbouw en daar sliep iedereen in de ceremonieruimte. Dat vond ik een minder prettig idee. Dus de keuze was toen snel gemaakt: Inca Shipiba. En het was fantastisch! Lees meer over hoe de ayahuasca ceremonies er daar aan toegingen, welke visioenen ik had en gewoon hoe het leven in de jungle bij een Shipibo familie was. 

Heel veel succes met jouw ayahuasca trip (pun intended). 

Hoe kies je een ayahuasca retreat

Meer Peru inspiratie?

PERU - blogoverzicht
  • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. Voor ‘gratis’ wandeltours: check Freetour.com en GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Meer prijzen vergelijken? Dat doe je bij Discover Cars.
  • Bussen. Reserveer bussen en treinen in Peru met Busbud12Go of Omio.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Noem me ouderwets, maar ik vind het nog altijd fijn om een papieren reisgids door te bladeren. Te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui of Shoestring?
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner en Kiwi.
  • Yoga retreat. Of ga voor een mooi yoga retreat in Peru!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Reacties

  1. Hoi Kim,

    Gaaf om zo alles bij elkaar te kunnen lezen. Vorig jaar twee reizen gemaakt in NL maar zou het ook wel tof vinden om in de bushes van Zuid Amerika een meerdaagse Ayahuasca retreat te doen.

    https://www.incashipiba.com/

    deze link werkt helaas niet.

    Greetz,

    Jelle

Schrijf een reactie