fbpx

Laatste update: 30 juni 2022

Belize is geen typisch Midden-Amerikaans land. Het voelt Caraibisch. De mengelmoes van culturen maakt het land verrassend. Het is ook nog eens klein genoeg om in twee of drie weken te ontdekken.

Sla Belize niet over!

Veel backpackers laten Belize links liggen vanwege het prijsniveau. Het is namelijk een stuk duurder dan de omringende landen. Mensen bezoeken daarom snel Caye Caulker en San Ignacio en vervolgen dan hun reis richting Guatemala of Mexico. In Belize zijn er veel minder hostels dan in de buurlanden. Dat betekent dat je wel een beetje een stoere reiziger moet zijn. Solo travel in Belize is echt goed te doen, maar je moet wat moeite doen voor je sociale contacten. Maar ik garandeer je: Belize is het waard. Duik het water en de geschiedenis van de Maya’s in, én snuif vooral het leven op straat, de cultuur op.

Mengelmoes van culturen

Belize is een cultureel divers land. De bevolking is ontzettend gemengd. Mestiezen (mensen met Europese en Indiaanse voorouders), Maya’s, creolen, Garifuna’s, Mexicanen, Chinezen en Mennonieten hebben allemaal hier een thuis gevonden. Evenals vele pensionado’s uit de Verenigde Staten en Canada. De Mennonieten met hun bretels, lange rokken en traditionele mutsjes wonen vooral rondom Orange Walk. De Garifuna gemeenschap woont aan de kust en de Chinezen wonen overal. Omdat het menu veelal uit rijst, bonen en kip bestaat, zal je tijdens je Belize reis Chinees eten als een welkome afwisseling omarmen.

Met de bus door Belize

Hoe mooi Belize is, besef ik me maar al te goed als ik een bus van Dangriga naar Belize City neem. De busmaatschappijen hebben namen als James en Ritchie’s. De bus rijdt al krakend en piepend over de heuvels. Het groene berglandschap is oneindig. We overwinnen smalle, gammele bruggen en ontwijken kippen, tegenliggers en gaten in de weg. Ik kijk mijn ogen uit, en houd soms mijn hart vast.

Rood en groen gekleurde bus in Belize.

Ik neem het allemaal in me op. De vervallen houten huizen waar orkanen overheen woedden. De bij elkaar geknoopte elektriciteitsdraden. Verlaten autowrakken. Een klein huiskamerrestaurant waarvan de deur scheef hangt, slechts te herkennen aan een Belikin uithangbord en verfrestanten op de muur. Ooit vormden die verfresten de woorden burrito en fry jack.

Kippen die door een modderig veldje rond tokken. Een prachtige hond aan een stuk touw. Een flinke dame van middelbare leeftijd die met een viezig doekje het zweet van haar voorhoofd veegt. Een verkoper die zijn vleespasteitjes aan de man probeert te brengen. Vuilnis rondom ieder gebouw. Een groepje lachende kinderen in schooluniform met ieder een flesje cola. Iemand die druk de straat staat te schrobben.

Hond die aan een touw gebonden in een hondenhok ligt in Belize.

Het leven in Belize

Als ik langs een wasserette loop, raak ik bevangen door de geur van schone was. Die staat in contrast tot mijn continu vieze voeten van de combinatie van zand, stof en regen die modderige plassen vormen op straat. Ondertussen brandt de zon fel op mijn hoofd.

De mensen in Belize zijn vriendelijk: ze wensen mij en elkaar goedendag. Ze zijn ook nieuwsgierig en behulpzaam. Als ik vertwijfeld op het busstation sta, weet iemand me binnen een paar seconden de weg te wijzen. Als ik niet goed weet wat er op de menukaart staat, krijg ik direct een paar aanbevelingen. Als er in de bus lokale broodjes worden verkocht, koopt mijn buurman er direct eentje voor mij om te proberen.

Twee jongens verwisselen een fietsband langs de weg in Dangriga in Belize.

Traditie en vooruitgang in Belize

De bussen rijden stipt op tijd. Met de openingstijden van winkels en restaurants nemen de Belizanen het minder nauw. Laten we het voor het gemak flexibel noemen. De mensen lachen graag, en spreken luid. In het Engels of in onnavolgbaar Kriools. Pas in 1981 werd Belize onafhankelijk verklaard. Queen Elizabeth is nog het officiële staatshoofd. Veranderingen lijken langzaam te gaan. Te langzaam, volgens sommigen. De politiek is corrupt, wordt me toegefluisterd. Veel meer willen (of durven) mensen er niet over te zeggen. Het helpt ook niet dat veel mensen stemmen op basis van traditie en woonplaats en dat de traditionele man-vrouwverhouding in ere wordt gehouden.

Toch moderniseert het land wel. Of misschien is verwesterd een beter woord. Naast de kleine kraampjes waar lokale johnnycake en fry jacks wordt verkocht, liggen yogascholen en juice bars. Het favoriete biertje is een Belikin. Daarbij luister je bij voorkeur naar reggae-versies van Westerse liedjes zoals de mix van Pure Love. Vooral op de eilanden wordt graag een jointje opgestoken.

Ervaar Belize

Natuurlijk bezoek je Belize voor de Belize Barrier Reef, de jungle en de maya-ruïnes. Maar zorg ook dat je goed om je heen kijkt als er even geen bezienswaardigheid in de buurt is. Dan beleef je het echte Belize. Het Belize dat echt heel anders is dan zijn buren. Het Belize van de Belizanen: de vibe van overlevingsdrang, hulpvaardigheid en diversiteit.

Schrijf een reactie