fbpx

Laatste update: 12 oktober 2018

Ik heb moeite Orange Walk in Belize te typeren. Een mooie volzin om het karakter van de stad te omschrijven, heb ik simpelweg niet. Het is een plek waar dingen samenkomen die niet bij elkaar horen. De traditionele Mennonieten, een marihuana voorliefde en een rijk Maya verleden hebben allemaal een thuis in deze droge, stoffige stad.

Tijd is een relatief begrip

Orange Walk is de grootste stad in het noorden van Belize. Toch voelt het op straat vooral als een kleine stad, of een groot dorp. De straten zijn nog net niet uitgestorven. Zeker als ik wat verder van het centrale plein verwijderd raak. Zoals overal in Belize hebben mensen hier de tijd. Het woord ‘haast’ komt niet voor in het woordenboek. Ook als ik voor mijn doen langzaam loop, loop ik voor de gemiddelde Belizaan nog steeds hard.

Orange Walk: meestal een korte stop

Aan bezienswaardigheden is in Orange Walk duidelijk een gebrek. Banquitas House of Culture is een klein gratis museum over de geschiedenis van de stad. De meeste mensen bezoeken Lamanai (de grootste Maya stad in Belize) vanuit Orange Walk en gaan dan snel weer door. Ik ben een langzame reiziger (maar wel een snelle loper) en blijf dus, als één van de weinigen, iets langer. In de hoop me een beter beeld te vormen over de stad, maar die blijft ongrijpbaar voor me.

Banquitas House of Culture.

Ik eet een fry jack bij Cafetaria Luis Garcia. Dat is een Belizaans ontbijt, dat mij veel te zwaar op de maag ligt. Gefrituurd deeg gevuld met kaas, bonen, kip, eieren, noem het maar op. Ik eet het liever later op de dag als snack, want lekker is het wel. Al na een paar uur in Orange Walk herkennen mensen me op straat. Eerst vind ik het wat ongemakkelijk dat mensen precies weten waar ik verblijf, maar ik merk al snel dat er gewoon een grote sociale controle heerst. Als een dronken man me lastig valt op de markt, schiet een dame me resoluut te hulp en de man weet dat hij vanaf dan in de gaten wordt gehouden.

Rondstruinen in Orange Walk

Ik loop door de stad op zoek naar mijn favoriete souvenir: een nummerbord. Met alle richtingaanwijzingen op zak beland ik bij een vervallen autosloperij. De buurman staat me te hulp door de eigenaar wakker te schreeuwen. DDie helpt me mijn verzameling uitbreiden en ik geef hem twee biertjes om hem te bedanken.

Sloperij aan huis.

Eerlijk gezegd, geniet ik van de bijna lege straten en het gebrek aan bezienswaardigheden. Ik vind het wel lekker om even niet zo veel te hoeven. De eenvoud die het leven hier lijkt te hebben, is mooi. Ik houd van de simpele winkels van lokale ondernemers. Er is niet meer nodig dan een pot verf en een kwast om aan te geven dat je ergens terecht kunt voor meubels of vlees.

Mennonieten in Orange Walk

In de bus vanuit Sarteneja naar Orange Walk stappen een aantal Mennonieten in. Ze zien eruit alsof ze hier niet horen, alsof ze uit een andere eeuw komen. Hun bretels, lange rokken, traditionele mutsjes, de taal die lijkt op Duits en Nederlands: het is zo anders dan de kleurrijk geklede en uitbundige Belizaan. De dorpen rondom Orange Walk zoals Shipyard en Blue Creek zijn ontwikkeld door Mennonieten. Zij zijn in de jaren vijftig vanuit Mexico naar Belize gekomen. Regelmatig bezoeken ze de stad om inkopen en verkopen te doen. De Mennonieten gebruiken geen moderne middelen. Ze hebben bijvoorbeeld geen elektriciteit of zwaar gereedschap, maar ze zijn wel behendig mee. Zo repareren ze auto’s, televisies en andere elektrische apparaten. Dat mag wel.

Tip! Belize Bus and Travel Guide heeft de meest up-to-date informatie over bussen.

Sugar City

De mensen die in Orange Walk wonen, werken veelal in het toerisme, rum destillatie of de suikerindustrie. Dat laatste verklaart bijnaam Sugar City. Vroeger verdiende vrijwel iedereen zijn geld in de suikerindustrie. Toen de suikerprijzen daalden, verplaatste de aandacht naar marihuana. Dat was een stuk lucratiever. In de jaren ’90 werd de marihuanaproductie grotendeels opgedoekt. Het wordt wel nog steeds gebruikt. Ongeveer 8,5% van de bevolking in Belize gebruikt cannabis (in Nederland is dat 8%). Een aantal van hen houdt er een bijbaantje als “apotheker” op na. Als toerist kun je meerdere keren per dag de vraag ‘do you need anything from my farmacia’ verwachten. In het buitenland moet je altijd voorzichtig zijn met dat soort dingen. In Belize is het sinds november 2017 oké om tien gram cannabis voor eigen gebruik bij je te hebben.

Bezoek aan Lamanai

Orange Walk is de ideale uitvalsbasis voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Maya’s. De Maya’s wonen al duizenden jaren in de omgeving. In 1849 bereikten vluchtelingen van de Kastenoorloog (de oorlog waar de Maya’s uit Yucatan tegenover de Mexicaanse regering en de blanke elite stonden) Orange Walk. Dat leidde weer tot nieuwe strubbelingen, omdat zij een andere soort Maya’s waren dan degenen die er al woonden. Tel daar nog een paar Engelse kolonisten bij op en je begrijpt dat er veel bloed is gevloeid. De grootste Maya stad van Belize (Lamanai) is goed bereikbaar vanuit Orange Walk. Lees ook de blog over een bezoek aan Lamanai.

Lamanai in Belize.

Hostel/pension in Orange Walk

Ik verblijf in Casa Ricky’s (aff.) Een eenvoudig pension met verbazingwekkend goede wifi. Ik slaap in één van de kamers boven, aan het grote dakterras met hangmatten. Ik mag Ricky’s keuken gebruiken en omdat ik twee nachten blijf, mag ik ook een wasje draaien. Hondje Rex is een knuffelkont. Ricky zelf is een vriendelijke jonge vent die duidelijk zijn best doet zijn gasten een fijn verblijf te bieden. Ricky regelt ook voor een goede prijs de tour naar Lamanai. Dan wordt je bij Casa Ricky’s opgehaald en afgezet. Handig! Het enige nadeel aan het hostel/pension is dat sommige kamers direct boven een bar liggen. Een nogal luidruchtige bar, waar de muziek tot in de late uurtjes hard staat. Ik ben echter zo moe, dat ik daar niks van meekrijg. Misschien heb ik ongemerkt toch de essentie van Orange Walk te pakken: ontspan man!

Schrijf een reactie