Laatste update: 6 juli 2020
Arequipa in Peru staat vaak op de reisplanning omdat je vanuit deze prachtige koloniale stad relatief eenvoudig de Colca Canyon kunt bezoeken. Maar Arequipa nodigt je uit om langer te blijven. Er is genoeg te doen in deze Peruaanse stad op ruim 2.300 meter hoogte.
De witte stad
Arequipa staat bekend als de witte stad. De barokke huizen zijn gemaakt van vulkanische steen uit de buurt. Ik stel me bij een witte stad Griekse plaatjes voor: spierwitte huizen en blauwe kozijnen. Daar lijkt Arequipa in de verste verte niet op. Schrap dat beeld dus uit je hoofd, anders loop je net zo verbaasd als ik rond in de stad. Op zoek naar die witte huizen, terwijl je er blijkbaar al middenin zit. Oeps! Hoe dit zit, hoor ik van een Peruaanse gids. De naam ‘witte stad’ verwijst helemaal niet naar de huizen, zegt hij. Volgens hem verwijst het naar de inwoners van Arequipa in de koloniale tijd: Toen was zo’n 70% van de mensen in de stad Spaans en had dus een lichte huid. Dat is waar de bijnaam vandaan komt.
Wat te doen in Arequipa
Ik voel me intens tevreden met gewoon lekker rustig aandoen in deze stad. Het is een schone stad die veilig aanvoelt en ontzettend veel heerlijke restaurants in de aanbieding heeft. Ik wandel zomaar een processie in op straat en geniet van lokale ‘lekkernijen’. Lees snel verder voor de 12 tips voor activiteiten en bezienswaardigheden in Arequipa.
Tip 1: Free Walking Tour
In Arequipa stikt het van de free walking tours: stadswandelingen waarbij je de gids betaalt wat je de tour waard vond. In 2017 doe ik mee aan de stadswandeling van Free Walking Tours Peru en ik vind het stom. De gids komt dik twintig minuten te laat opdagen en draait overduidelijk een ingestudeerd praatje af. Haar bezorgdheid over ons welzijn in de stad, vind ik hoogst irritant. Ze blijft maar waarschuwen voor criminaliteit. Dat vind ik op zich heel netjes, maar ze slaat compleet door. Ze waarschuwt voor echt alles. Als ik haar moet geloven, kan ik mezelf beter in het hostel opsluiten, ramen en deuren sluiten en met niemand praten. Zodra ze ons volgzame toeristen met onze rugtassen op onze buik over de markt laat lopen, ben ik er echt klaar mee. Gelukkig heb ik wel een paar goede tips opgehaald voor queso helado en een goede picanteria. Eind goed, al goed dus. Maar geen aanrader.
Queso helado is letterlijk vertaald een kaasijsje. Gelukkig smaakt het veel lekkerder dan dat het klinkt en komt er geen kaas bij kijken. Het is een mengsel van vanille, kokos, kaneel en koemelk. Omdat de bereidingswijze identiek is aan die van kaas, heet het queso helado. Een typisch Arequipeense traktatie!
In 2020 ben ik opnieuw in Arequipa en geef de free walking tour een nieuwe kans. Ik doe ‘m nu bij Free Tour Arequipa en dat bevalt oneindig veel beter. Maandag tot en met zaterdag begint de tour bij vegetarisch restaurant Prana. De gids is te herkennen aan een roze paraplu. Om 10 uur gaat de tour onder andere langs het Yanahuara uitkijkpunt en om 14 uur langs de markt. Kijk dus even wat je graag wilt zien met een gids, en wat je liever zelfstandig doet.
Tip 2: Santa Catalina klooster
In Arequipa is het Monasterio de Santa Catalina echt de moeite waard. Dit klooster neemt een heel straatblok in beslag en is daarmee bijna een stad in een stad. In 1580 richtte een rijke weduwe het klooster op. Het was een chique bedoeling. Als een familie een dochter hier naar toe stuurde, moesten ze maar liefst 100 gouden munten per jaar betalen. Het was daarom niet voor iedereen weggelegd om hier in de leer te gaan. Het eerste gedeelte is het oranje klooster. Hier verbleven de novices, de nonnen in opleiding. Zodra ze die opleiding hebben afgerond, mogen ze verderop in het klooster wonen.
Onder begeleiding van een gids verkennen mijn reisgenoten en ik het terrein. De felgekleurde muren doen me nu wel echt aan Griekenland denken. We bezoeken verschillende vertrekken: de keuken, de slaap- en woonkamers van de nonnen, het mortuarium en de kerk. Ik vind de gids echt van toegevoegde waarde. Niet zo zeer om te vertellen in welke ruimte we ons bevinden, wel voor de verhalen over het leven van de nonnen. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat nonnen bij leven nooit gefotografeerd of geschilderd mochten worden. Enkel bij hun dood werd er een schildering gemaakt. Dat resulteert wel in een wat lugubere ruimte met portretten.
Tip 3: Juanita, het ijsmeisje
Ik ontmoet Juanita. Stiekem doet ze me een beetje denken aan een karakter in een horrorfilm. Die holle ogen, een huid als leer en een vervormd gezicht. Ik vind Juanita geen pretje om naar te kijken, maar ik kan mijn ogen niet van haar afhouden in het museum. Het Museo Santuarios Andinos is gewijd aan de Inca mummie Juanita. Ze staat ook wel bekend als het ijsmeisje omdat ze nog niet zo heel lang geleden is gevonden in het ijs op een bergtop. Juanita is geofferd aan de bergen namens haar volk. Na een dagenlange tocht kwam zij op de bergtop aan om daar te sterven.
Het museum bouwt haar verhaal heel mooi op. Eerst is er een film waarin de onderzoekers haar ontdekken en waarin haar reis naar de bergtop is gereconstrueerd. Vervolgens vangt een gids de bezoekers op om langs de verschillende voorwerpen die op de berg zijn gevonden te lopen en het een en ander uit te leggen. Helemaal aan het eind is er dan Juanita. Opeengevouwen in een doorzichtige koelkast. Zoals ik al zei, ik vind het ongemakkelijk om naar haar te kijken. Zeker met haar verhaal in m’n achterhoofd. Ik verwachtte dat dit museum vrij slecht zou zijn, nogal amateuristisch. Het verhaal van het ijsmeisje heeft me gegrepen. Het is de eerste keer in Peru dat ik meer leer over het leven van de Inca’s dan over hun immense bouwwerken. Foto’s maken is helaas, maar begrijpelijk, verboden. Je moet dus echt zelf een kijkje gaan nemen. Ik weet zeker dat je niet teleurgesteld zult zijn!
Tip 4: Mundo Alpaca
Als je ze nog niet in het wild hebt gespot in Peru, dan is dit je kans. Sta oog in oog met lama’s en alpaca’s. Bij Mundo Alpaca mag je ze gratis bewonderen. Op het terrein staan een tiental volwassen en baby alpaca’s en lama’s. Ik vind dat het hoogtepunt van het bezoek. Je kunt bij Mundo Alpaca ook de machines bewonderen die worden ingezet om van alpacavacht, alpacawol te maken en ten slotte weefsels en kleding. Ook dit is allemaal gratis toegankelijk. Wil je een foto maken van één van de mensen die aan het weven zijn, dan moet je hen een kleine fooi geven.
Tip 5: Yanahuara uitkijkpunt
Als je de Grau brug oversteekt, het water een eindje naar rechts volgt en dan links de wijk in slaat, ben je in Yanahuara. Een heerlijk rustig buitenwijkje van Arequipa waar je lekker door de straatjes kunt dwalen en even neer kan strijken bij Cerveza Artesenal Pampeña. Dit is een klein, knus cafeetje waar achterin eigen bier wordt gebrouwen. Het uithangbord nodigt je uit gratis bier te komen drinken. Ze hebben leuke smaken, zoals bijvoorbeeld maracuya bier (een soort passievrucht). Het idee is natuurlijk wel dat je ook een biertje besteld.
Loop omhoog naar het uitkijkpunt van Yanahuara. Op een heldere dag heb je hier prachtig uitzicht over de stad en op de vulkanen Misti, Chachani and Pichu Pichu. In het regenseizoen is dit wat lastiger…
Tip! Ontdek mijn restauranttips voor Arequipa.
Tip 6: de San Camilo markt
De San Camilo markt is de grote, overdekte markt van Arequipa. Vooral bedoeld voor de Peruanen, voor toeristen is het een beleving om er overheen te lopen en te zien hoe alle goederen tentoon worden gesteld. Nette stapeltjes fruit, hele vissen in kratten vol snel smeltend ijs en opengesneden kippen waarin de eierdooier duidelijk zichtbaar is. Veel mensen komen hier goedkoop lunchen of een fruitsapje drinken.
Tip 7: Plaza de Armas en de kathedraal
Het Plaza de Armas is als in zoveel Peruaanse steden de ontmoetingsplek van Arequipa. Het is een ruim plein vol bomen en bankjes waar je heerlijk mensen kan kijken. In je eentje heb je al snel een praatje te pakken met een nieuwsgierige oudere Peruaan.
Aan het Plaza de Armas ligt de kathedraal. Die kun je via het museum bezoeken en ’s avonds gaan tussen 17 en 19 uur de deuren open. Aan de buitenkant is ‘ie imposanter dan van binnen. Zeker als de avondschemering inzet.
Tip 8: Antiek shoppen
In Arequipa vind je rondom het Santa Catalina klooster een aantal antiekwinkeltjes. Een beetje met hetzelfde assortiment, maar zeker de moeite waard om even rond te snuffelen. Mijn favo souvenir is een lokaal nummerbord en die scoor ik hier eenvoudig.
Tip 9: San Lázaro wijk
De San Lázaro wijk is de oudste wijk van Arequipa. Het is een charmant stukje stad: heel rustig, enkele kleine restaurants, mooie straatjes met kinderkopjes en plantenbakken met rode bloemen. Het ligt op nog geen kilometer van het Plaza de Armas en vlakbij Mundo Alpaca. Een kort bezoek is voldoende, want het wijkje is echt klein.
Tip 10: Casona Tristan del Pozo
Net achter het Plaza de Armas ligt het barokken huis Casona Tristan del Pozo. Dit is vrij toegankelijk. Bewonder het binnenplaatsje en de kunstgalerij op het terrein van de BBVA bank. In de kunstgalerij vind je een bijzondere combinatie van kunst: traditioneel en een beeltenis van Jimi Hendrix.
Tip 11: Ruta del Sillar
De meningen over Ruta del Sillar zijn een beetje verdeeld. Saai en tof staan lijnrecht tegenover elkaar. Ik ben van mening dat je gewoon moet gaan kijken en je niet te hoge verwachtingen moet hebben. Het is en blijft immers een steengroeve waar je gaat kijken. Een steengroeve waar ze het steen dat in Arequipa gebruiken vandaan halen en bewerken. Ik vind het interessant om te zien en er meer over te horen van de gids. Op sommige plekken zijn beeltenissen gebeiteld. Eén van de mannen in de steengroeve geeft een demonstratie van zijn werk en hoe hij ervoor zorgt dat ie mooie gelijke stenen van 50x30x20 maakt. De demonstratie is in het Spaans, maar gelukkig snap je het ook wel door te kijken.
De tour vervolgt naar de steengroeve Culebrillas. Hier daal je af en loop je door de door water gevormde steengroeve. Het doet me een heel klein beetje denken aan de Paria Canyon in de VS, alhoewel ik die eigenlijk alleen van plaatjes ken. Er zijn ook een aantal tekeningen in de stenen te ontdekken.
Dit tourtje duurt zo’n drie tot 3,5 uur en is een perfecte ochtendbesteding. Ik betaalde 36 sol via het Way Kap hostel.
Tip 12: Colca Canyon
Arequipa is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Colca Canyon. Ik raad je aan om je tour of trek ter plekke te regelen, of om het zelfstandig te doen. Ik deed zelf de driedaagse Colca Canyon trek en schreef daar uiteraard over: lees alles wat je wilt weten over de Colca Canyon trek. Hier heb je wel een paar voorbeelden van Colca Canyon opties zodat je een beter beeld hebt:
Tip! Check de inpaklijst voor je Colca Canyon trek.
Slaaptip in Arequipa: Way Kap Hostel
Mijn eerste keer Arequipa in 2016 verbleef ik in het Dragonfly Hostel. Niks mis mee, totdat je in het Way Kap hostel bent geweest. Wat een tophostel! De medewerkers zijn super behulpzaam en spreken bijna allemaal Engels. Als ze van mij weten dat ik van Arequipa naar Nazca probeer te komen in de avond en de Cruz del Sur bussen zijn geannuleerd, krijg ik berichtjes via Whatsapp om te checken of alles goed met me gaat. Ook mag ik hier wandelstokken lenen voor de Colca Canyon trek. En het is gewoon heel schoon en chill. De douches zijn warm, ieder bed heeft een eigen lampje en elektriciteitspunt. Voor een beetje privacy is er voor iedereen een gordijntje naast z’n bed. Ik zou trouwens voor de grote slaapzaal kiezen, want dit is de enige slaapzaal met een raam. En een beetje luchten is wel prettig. Boek je een tour via het hostel en betaal je cash, dan krijg je 10% korting op de tour. Oftewel, boeken bij Way Kap dus.
Wil je een party hostel? Check dan of Wild Rover plek voor je heeft.
Meer Peru inspiratie?
Handige links voor je Peru trip
- Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. Voor ‘gratis’ wandeltours: check Freetour.com en GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
- Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Meer prijzen vergelijken? Dat doe je bij Discover Cars.
- Bussen. Reserveer bussen en treinen in Peru met Busbud, 12Go of Omio.
- Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
- Reisgidsen. Noem me ouderwets, maar ik vind het nog altijd fijn om een papieren reisgids door te bladeren. Te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui of Shoestring?
- Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
- Yoga retreat. Of ga voor een mooi yoga retreat in Peru!
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.