fbpx

Laatste update: 15 mei 2020

Cusco, of Cuzco, in Peru is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Machu Picchu en tours in de Sacred Valley. De stad is zelf ook de moeite waard. Plak dus zeker een dagje sightseeing in Cusco vast aan je drukke schema. In 8 uur tijd kun je al flink veel zien. Check deze dagplanner.

10.00 uur: Choco Museo

Zodra je je ontbijt op hebt en je fototoestel in je tas zit, ga je richting het Plaza Regocijo voor het Choco Museo. Het chocolademuseum zit niet aan het plein zelf, dat is alleen het winkeltje, maar net om de hoek. De naam zegt het natuurlijk al: hier is chocolade te vinden. Er is een klein café waar je lekkers met chocolade kunt bestellen. Neem een Mayan chocolate. Dit is een typisch Peruaanse warme chocolademelk met honing en chili. Voor wie geen genoeg krijgt van chocolade, doe dan net als ik en bestel er een chocoladefondue met fruit bij. Sightseeing is immers hard werken, dus dat kun je beter op een volle maag doen toch? Bekijk het museumgedeelte van Choco Museo om alles te leren over chocolade of zelfs een workshop te volgen. In heel Peru vind je trouwens vestigingen van het Choco Museo.

Adres: Calle Garcilaso 210

Cafe in Choco Museo
20161027_094850

11.00 uur: Museo Quijote

In Museo Quijote vind je moderne kunst. Het museum is gevestigd in de Banco de la Nación. Hier vind je alleen werk van Peruaanse kunstenaars. Het museum is gevestigd op de eerste verdieping is vrij klein. Er is één ruimte waarin al het werk wordt tentoongesteld. Met een half uurtje, drie kwartier heb je het hele museum gezien. Ik vind dat er best gave dingen tussen zitten. Een paar schilderijen zouden thuis aan mijn muur niet misstaan. Mooi meegenomen: een bezoek kost precies 0,0 sol. De bank financiert dit museum namelijk.

Adres: Galería Banco la Nacion, Calle Almagro s/n

11.45 uur: Mercado San Pedro

Ik ben dol op markten. Zeker in het buitenland waar alles net even anders is. Een typisch Peruaans (of misschien wel Latijns-Amerikaanse) markt is even chaotisch als orderlijk. Mensen lopen met overvolle tassen, wurmen zich door de smalle paadjes en kinderen rennen overal rond terwijl een zwerfhond in een hoekje op een bot staat te kauwen. Overal waar ik kijk, gebeurt er iets. De orderlijkheid zit ‘m in de kraampjes. De markt is namelijk opgedeeld in verschillende secties. In iedere sectie vind je vrijwel identieke marktkramen met precies hetzelfde aanbod. In de ene rij vind je vlees, in de andere rij vis, wat verderop groenten, daarna bloemen enzovoorts. Op de markt kun je ook wat eten en drinken. Bijvoorbeeld bij een van de dames die sapjes en smoothies verkopen. Luid schreeuwend wenken ze mensen naar hun kraampje terwijl ze met hun menukaart wapperen. Ik neem plaats bij nummer 55. Katicita maakt verse sapjes klaar met een grote glimlach en een nog grotere babbel. Aan de andere kant van de markt zijn er vooral eetkraampjes. Ceviche, soepen, rijstgerechten, noem maar op. Alles is supergoedkoop en vers.

Adres: Tupac Amaru

dscn2976
dscn2975
dscn2974

12.45: Qorikancha en Iglesia de Santo Domingo

De Santo Domingo kerk en de Qorikancha ruïne liggen direct naast elkaar. De kerk is gratis te bezoeken. Nu zijn er veel kerken in Peru, dus wat maakt deze nou zo bijzonder? Uniek zijn de schilderijen van de aartsengelen. Die zijn afgebeeld als kinderen in moderne outfits en die zijn daarom wat mij betreft het hoogtepunt van dit kerkbezoekje. Voor Qorikancha moet je wel betalen. De entree is 15 sol en voor de gids betaal ik 40 sol samen met twee vrienden (de gids vroeg eigenlijk 50 sol voor 40 minuten, er is dus was onderhandelruimte). Qorikancha stamt uit de Inca tijd en was toen omsluierd door goud. Dat vonden de Spanjaarden ook wel mooi, dus die namen alles mee waardoor wij het nu moeten doen met lege muren. Rondom de binnenplaats zijn er een aantal tempels gewijd aan de maan, sterren, donder en de regenboog.

Iglesia Santo Domingo
dscn3003
dscn2989

Ik adviseer je echt om een gids te nemen. Dankzij onze gids Elena heb ik veel meer opgestoken van het bezoek. Bijvoorbeeld dat de manier van bouwen van de Inca’s net als LEGO is, dat je mannelijke en vrouwelijke stenen hebt en dat de naden daardoor zo strak zijn. Dat de muren vier tot acht graden schuin aflopen voor extra stevigheid. Dat sommige stenen maar liefs 24 hoeken hebben. Dat er op sommige stenen kleine uitstulpingen zitten die twee keer per jaar perfect met elkaar verbonden zijn door hun schaduw. Dat Machu Picchu in de Inca tijd helemaal niet zo belangrijk was, maar het nu zo bijzonder is omdat de Spanjaarden het niet hebben vernield. Dat Qorikancha juist the place to be was in die tijd. Ik kan nog wel even doorgaan, maar misschien kun je beter zelf een kijkje nemen.

Adres: Plazoleta Santo Domingo

Mannetjes en vrouwtjes stenen in Qorikancha
Stenen als LEGO in Qorikancha Cusco

14.00 uur: Pampa de Castillo

Honger! Tijd om te lunchen. Als je de Inca ruïne uitloopt, naar links gaat en oversteekt kom je op de Pampa de Castillo uit. In deze straat lunchen de Peruanen. Ik spot geen enkele toerist en dat is precies de bedoeling. Voor nog geen 3 euro kun je bij de restaurants hier soep, een hoofdgerecht, een toetje en een drankje krijgen. Meestal zijn er dagmenu’s en kun je uit één of twee gerechten kiezen.

Adres: Pampa de Castillo

Lunchplek Pampa de Castillo Cusco

15.15 uur: San Blas buurt

San Blas is het artistieke buurtje van Cuzco. Op het plein en de straten eromheen zijn kleine boetiekjes en kunstenaars verkopen hier zelf hun werk. Bezoek een paar winkeltjes en vergelijk zeker de prijzen. Onderhandelen is hier verplicht en totaal niet raar. Als je Peruaanse souvenirs wilt kopen, is San Blas een goede keuze. Veel beter dan de grote zogenaamde ‘ambachtsmarkten’ die speciaal voor toeristen zijn opgezet en waar vrijwel alles gewoon uit de fabriek komt. Er zitten in dit wijkje trouwens ook veel leuke barretjes.

Adres: Cuesta de San Blas

dscn3008
Souvenirs: Toritos de Pucara brengen voorspoed, geld, geluk, inzicht of iets anders. Afhankelijk van de kleur.
Souvenirs: Toritos de Pucara brengen voorspoed, geld, geluk, inzicht of iets anders. Afhankelijk van de kleur.

17.00 uur: Museo del Pisco

Voor een afsluitend drankje en een laatste museumbezoek ga je naar het Museo del Pisco. Als ik er ben, is het museumgedeelte gesloten en kan ik alleen veel te dure cocktails bestellen. Maar ach, ik ben er toch. Ik houd het op de standaard Pisco Sour. Het is een hippe bar die het ook prima zou doen in Amsterdam. Een aanrader? Mwah… waarschijnlijk wel als het museum open is. Dan kun je ook proeverijen doen. Check de openingstijden van het museum dus even als je gaat.

Adres: Santa Catalina Ancha 398

Zo, die acht uur zijn voorbij gevlogen! Terug naar je hostel om je klaar te maken voor de avond. Ik verbleef in het Mama Simona hostel. Een lekker rustig hostel met heerlijke bedden, gratis ontbijt, gratis thee en je mag er je spullen achterlaten als je de Inca trail of een andere hike gaat doen. Ideaal!

Meer Peru inspiratie?

Benieuwd wat er nog meer is te beleven in Peru? Start alvast aan de voorpret met een reisgids. Zeker als ik ga rondreizen kies ik voor Lonely Planet vanwege de praktische informatie. Te koop bij onder andere Bol.com en Book Depository.

PERU - blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie