This post is also available in:
Laatste update: 22 januari 2025
Tbilisi is de bijzondere hoofdstad van Georgië. Voor het Wie is de Mol-seizoen van 2018 had bijna niemand in Nederland er nog van gehoord. En geen stress: het is nu nog steeds geen toeristische bestemming, dus je kunt lekker op avontuur in Tbilisi. Ik neem je graag mee.
Tbilisi in ontwikkeling
Tijdens mijn trip naar Georgië breng ik veel tijd door in Tbilisi. Ik ben er namelijk voor een meerdaags evenement en het is gewoon een heel fijne stad. Daarom heb ik ook ontzettend veel tips voor je weten te verzamelen in de Georgische hoofdstad. Er wonen zo’n 3,4 miljoen mensen in Georgië waarvan ruim 1 miljoen in Tbilisi. Het is dus echt een grote stad met ook stadse vibes. Tbilisi is volop in ontwikkelen en wordt met de dag moderner. Het wordt ook wel het Berlijn van Georgië genoemd.
Zo voel ik het ook wel en ik ben blij verrast door de stad. De stad ademt geschiedenis én mogelijkheden. Dus ga vooral op onderzoek uit. Deze 20+ tips helpen je daar vast bij. En als je het leuk vindt om meer over de vibe te lezen, dan lees dan wat je kunt verwachten van Tbilisi.
Wandeltours in Tbilisi
De beste manier om een stad te leren kennen, is door simpelweg te gaan lopen. Een zijstraatje hier, de hoek om daar. Ik vind het ook altijd fijn om met een wandeltour mee te gaan. Zo krijg ik ook meer achtergrondinformatie over Tbilisi. En potverdikkie wat zijn er veel wandeltours in Tbilisi. De keuze is reuze. Boek een gratis wandeltour bij Freetour of Guruwalk (het is wel de bedoeling dat je de gids een fooi geeft) of kies een leuke tour uit bij GetYourGuide. Je kunt echt alle kanten op qua thema. Deze vielen mij op:
- Vintage winkels & cafés
- Koffie wandeltour
- Dress like a Berliner
- Verborgen achtertuinen
- Vintage & tweedehands
Aanrader: Sololaki wandeltour met Baia
Als je op zoek bent naar een bijzondere wandeltour in Tbilisi, dan raad ik je de Sololaki tour van Baia aan. Perfect als je niet op zoek bent naar de hoogtepunten van Tbilisi, maar naar verhalen. De verhalen achter de bijzondere gebouwen. Over hun welgestelde bewoners, spoken en legendes. Deze verhalen vindt je niet in je reisgids! Baia is een superfijne gids die me op sleeptouw neemt langs prachtige gebouwen én ook precies weet welke gebouwen we naar binnen kunnen om de trappenhuizen te bewonderen. Ik heb nog nooit zo veel foto’s van trappenhuizen gemaakt! Dit is de tour, of boek ‘m direct hieronder.
Dwaal door de gangen van Tbilisi State Academy of Arts
Als je geen tijd hebt voor de tour van Baia, maak dan in ieder geval een korte stop bij de Tbilisi State Academy of Arts. Je mag bij deze school gewoon naar binnen lopen om de gangen te bewonderen. Die zijn rijkelijk versierd: grandeur en statig zijn woorden die bij me opkomen. Tegen betaling kun je ook naar een klein museum in de kunstacademie, maar de reviews daarvan zijn nogal wisselend, dus dat heb ik overgeslagen.
Streetart in Tbilisi
Overal in Tbilisi vind je streetart. Van lelijke tags tot prachtige muurschilderingen – en hier en daar wat anti-Rusland leuzen. Je kunt ze gewoon toevallig tegenkomen, of je gaat op zoek. Dan kun je het best deze blog erbij pakken. Baia woont in Tbilisi en heeft ook een handige kaart voor streetart in Tbilisi gemaakt (deze). Maar je kunt je ook lekker laten leiden door een gids. Check de opties bij GetYourGuide.
Oude stad van Tbilisi
De oude stad van Tbilisi heeft geen groots en meeslepende bezienswaardigheden. Geen Eiffeltoren of Big Ben-achtige praktijken. Maar wel leuke kleinere sights en to do’s die je zowel de moderne als de historische kant van Tbilisi laten ervaren.
De klokkentoren van Tbilisi
De klokkentoren van Tbilisi is pas 14 jaar oud als ik ‘m bekijk. En laat ik eerlijk zijn: ik dacht dat ‘ie veel ouder was, met z’n scheve blokken. Hij werd in 2010 gebouwd door poppenspeler Rezo Gabriadze toen hij zijn theater renoveerde. En als ik beter kijk, verklaart dat ook alle details. De klokkentoren is gemaakt van allerlei materialen uit de buurt. Er is heel veel decoratie, een engeltje dat ieder uur de bel slaat en twee keer per dag (om 12 en 15 uur laat ik me vertellen), komen er mechanische poppetjes een rondje maken. Eerlijk gezegd: je hoeft er niet op te wachten. Maar als je toch rond die tijd in de buurt bent…
Anchiskhati Basiliek
In de oude stad ligt ook de oudste kerk van Tbilisi: de Anchiskhati basiliek uit de 6e eeuw. Als je vanuit de kloktoren het straatje doorloopt langs de uitgestalde schilderijtjes, is er aan de linkerkant een booggang die je bij de eeuwenoude kerk brengt. Met de jaren zijn de schilderingen vervaagd, maar dat is ook meteen de charme. Je kunt gratis naar binnen. Denk wel aan de dresscode voor kerken in Georgië!
Bezoek het Tbilisi Wine Museum
In Georgië wordt ontzettend veel wijn gemaakt (en gedronken). Overal in Tbilisi kun je wijnproeverijen doen. Maar als je het leuk vindt om wat dieper in de geschiedenis van het wijnmaken in Georgië te duiken, dan is een bezoek aan het Tbilisi Wine Museum misschien een goed idee. Ik raad je aan om dat met een gids te doen. Bij de entree kun je daarnaar vragen. Als het niet mogelijk is, zou ik het bezoek eerlijk gezegd overslaan, omdat je dan geen flauw idee hebt waar je naar kijkt.
Het wijnmuseum bevindt zich in historische kelders, zo’n acht meter onder de grond. In de kelder vind je vooral replica van allerlei items die met wijn te maken hebben: van qvevri (de aardewerken kruik waarin Georgische wijn wordt gemaakt) tot schaaltjes. Het is ook mogelijk om een wijnproeverij te doen in het Tbilisi Wine Museum met de sommelier van het Archive restaurant. Dat restaurant is namelijk gevestigd in het museum, in de bijzondere kelders. En sowieso kun je er dus eten. Reserveren is wel handig, dus bel even: hier vind je de gegevens.
Meidan Bazaar
In de tunnel onder de grote straat vind je de Meidan Bazar. Het is een tunnel vol souvenirs, maar wij Nederlanders zijn goed in kijken-kijken-niet-kopen. En kijken is wel leuk, want ook al koop je niks, de setting zo ondergronds is wel bijzonder. Vroeger werd er in dit stukje Tbilisi flink handel gedreven. Meidan lag namelijk aan de Zijderoute. Al in de vierde eeuw werd kwamen mensen hier samen om hun waren te verkopen. Nu is het jouw beurt. 😉
De zwavelbaden van Tbilisi
Aan de Abano straat vind je de zwavelbaden van Tbilisi. Waarschijnlijk ruik je ze al. Een zwavelbad nemen is echt typisch Tbilisi. Toen de stad werd gesticht, werd er bewust voor deze plek gekozen. Vanwege de zwavelbaden. Hoewel het toen natuurlijk meer warmwaterbronnen waren dan de mooie badhuizen die er nu staan. Het zijn trouwens geen spa’s. Je moet meer denken aan een hammam-achtige setting, hoewel er wel steeds meer luxe behandelingen aangeboden worden voor toeristen.
Er zijn gemeenschappelijke zwavelbaden en privébaden. Het is maar net wat je prettig vindt. Ik kies voor een privékamer in Chreli Abano, dat is weliswaar meteen de meest toeristische maar dat vind ik voor een eerste introductie helemaal prima. Plus het is een prachtig gebouw aan de buitenkant. Voor GEL 20 boek je er een kisi behandeling erbij. Dat is wel echt part of the experience. Dat is een traditionele, krachtige scrub behandeling waarna je weer afgespoeld wordt met veel water en zeep. Boek alvast online.
Wandel over de hypermoderne Bridge of Peace
De Bridge of Peace lijkt niet helemaal op z’n plek in Tbilisi. Met z’n witte lijnen en glaswerk valt ‘ie zeker op. ‘s Avonds wordt de brug steeds anders verlicht. Het is een soort loepje van een uur. In 2010 konden mensen voor het eerst over deze brug van de oude stad naar Rike Park lopen.
Het is een prachtige brug, maar de ervaring wordt een beetje verpest door de tourverkopers. Aan allebei de kanten van de Bridge of Peace klampen ze je vast om boottours, wandeltours en meer te verkopen. En dan staan er ook nog mensen met pauwen, een aapje en een papegaai me de weg te versperren, omdat ze denken dat ik op de foto wil met de dieren. Ga weg en stop met deze dierenmishandeling!
Avlabari, Tbilisi
Aan de andere kant van de Bridge of Peace ligt het andere deel van de oude stad. Dit deel heet Avlabari en je wandelt er zo het Rike Park in. Een lange groene strook langs het water. Qua park vind ik het niet heel indrukwekkend, maar er zijn aan deze kant van het water wel een paar bezienswaardigheden die je kunt checken.
De Metekhi kerk en Koning Gorgasali beeld
De Metekhi kerk is een Georgisch orthodoxe kerk en het is vooral de ligging op de klif aan het water die ‘m interessant maakt. Je hebt namelijk mooi uitzicht op de oude stad. Het beeld van de man op het paard is ter ere van koning Vakhtang Gorgasali die van Tbilisi de hoofdstad maakte van zijn koninkrijk in de 5e eeuw. Hij bouwde hier zijn paleis en de eerste kerk. De kerk die er nu staat is gebouwd tussen 1278 en 1289. De Metekhi kerk is nog steeds actief en de bel wordt nog met de hand geluid.
Neem de kabelbaan naar het Narikala fort
Ongeveer naast de ‘vaste’ luchtballon in het Rike Park kun je de kabelbaan naar boven pakken. Het is een kort ritje omhoog over de rivier en de oude stad naar het Narikala fort en het Kartlis Deda beeld (de moeder van Georgië). Eenmaal boven heb je prachtig uitzicht over de stad, maar je moet wel wat dames met tarotkaarten van je afslaan. Bovenaan de kabelbaan zijn ze namelijk helemaal berekend op toeristen: snacks, souvenirs en helaas ook weer dieren om mee op de foto te gaan.
Als je omhoog wilt, koop je bij de kassa een Metromoney kaart voor GEL 2. Daar zet je vervolgens tegoed op. Ik ben er in de winter en dan loopt het allemaal lekker door. Het schijnt dat het in de zomer een stuk drukker is.
Narikala fort
Het Narikala fort is vooral heel mooi… van een afstandje. De geschiedenis van het fort gaat helemaal terug naar de vierde eeuw. Toen was het Perzisch, maar met de jaren is er door allerlei mensen verbouwd en aangebouwd: Arabieren, Georgiërs en Turken. In 1827 ontplofte de munitie die hier opgeslagen lag en nu zijn er eigenlijk alleen stukken muur over. En er staat een kerkje waarvan de deuren gesloten zijn als ik er ben.
Ik vind het dus niet een bijzondere bezienswaardigheid om van dichtbij te bekijken. Helaas. Het uitzicht over Tbilisi gelukkig wel heel mooi.
Je kunt dus bij het Narikala fort komen met de kabelbaan die ik al noemde, maar je kunt ook omhoog wandelen. Dat is wel een redelijke klim. Misschien dat ik daarom ook wel een beetje teleurgesteld was in het fort; buiten adem én teleurgesteld.
Kartlis Deda: de moeder van Georgië
Eenmaal bovenop de berg kan ik haar niet missen, maar eerlijk gezegd had ik haar vanuit de stad nog helemaal niet gezien. Kartlis Deda, oftewel: The Mother of Georgia, is een 20 meter hoog beeld dat uitkijkt over de stad. In de ene hand heeft ze een zwaard en in de andere een glas wijn. Het staat symbool voor de gastvrijheid van de Georgiërs, maar ook de bereidheid om te vechten voor waar ze voor staan.
Aan de andere kant van het beeld ligt de botanische tuin, maar in de wintermaanden is die niet zo de moeite waard. Als ‘ie wel volop in bloei staat, kun je eventueel hier weer naar beneden lopen naar de stad. Ik ga aan de kant van de rivier weer naar beneden en wandel via het Betlemi parkje en verschillende trappen langs achterstraatjes en kleurrijke huizen weer richting de stad.
Mtatsminda park met de kabelbaan
Er is nóg een kabelbaan in Tbilisi: deze brengt je naar Mtsaminda park. De kabelbaan pak je hier in een mooi klassiek gebouw terwijl de kabelbaan eigenlijk meer een modern treintje is. Toen het in 1905 werd geopend, was het vast nog een ouder dingetje. Het treintje brengt je omhoog naar het uitkijkplatform waar je ook een restaurant vindt. Vanaf hier heb je op een heldere dag prachtig uitzicht over Tbilisi. Als je zelf geen verrekijker meehebt, kun je eventueel je nog een muntje in de staande verrekijker gooien.
Maar er is meer te doen in het Mtatsminda park. Het is namelijk een pretpark. In 1938 werd het park geopend, maar is pas sinds 2007 omgetoverd tot wat het nu is. Nu moet ik zeggen dat het in de winter nogal uitgestorven is, maar ik kan me goed voorstellen dat dit een superleuke plek is voor kinderen. Er is een spookhuis, botsautootjes, een reuzenrad en meer attracties. Je kunt het park gratis bezoeken, je betaalt per attractie. Het reuzenrad en de tv-toren zie je ‘s avonds vanuit de stad ook vrolijk verlicht op de berg staan.
Tsaminda Samebakathedraal
Overdaad schaadt niet, moeten de bedenkers van de Tsaminda Samebakathedraal (of Holy Trinity kathedraal) gedacht hebben. Na jaren bouwen ging deze kathedraal in 2004 open. En hij is immens. Het formaat slaat helemaal nergens op. Of nou ja, voor de Georgisch orthodoxe kerk wel natuurlijk. En het werd gebouwd na de val van de Sovjetunie, dus Georgië had wat te bewijzen.
Het is wel een mooi plaatje. Vanuit de stad glinstert zijn gouden dakje, maar vreemd genoeg is het binnen heel sober. Ik voel en zie aan alles dat het hier nog nieuw is en dat de geschiedenis nog geschreven moet worden.
De Samebakathedraal ligt wel een stukje uit het centrum, dus ik zou een Bolt pakken als je er naartoe wilt. Die zijn supergoedkoop in Tbilisi.
Wandel over de Rustaveli Avenue
In het Georgisch heet de lange Rustaveli Avenue de Rustaveli gamziri. Maar de meeste mensen noemen het gewoon Rustaveli. Rustaveli is een Georgische dichter uit de twaalfde eeuw. Het is de grote straat waar je allerlei imposante gebouwen vindt, zoals het Operagebouw, het parlementsgebouw en verschillende musea. Op sommige plekken liggen zelfs sterren zoals we die van Hollywood kennen – maar de namen zeggen mij niks. Sterker nog: ik kan ze niet eens lezen.
Het verkeer raast hier door de stad en aan weerskanten van de weg liggen brede stoepen. Als je wilt oversteken, moet je óf rennen voor je leven, maar liever loop je een stukje door op zoek naar een ondergrondse doorsteek. Wel zo veilig.
De legende van de Kashveti kerk
Aan de drukke Rustaveli Avenue straat ligt de Kashveti kerk die in de zesde eeuw voor het eerst is gebouwd ter ere van Davit Gareja. Die naam herken je misschien als je al in Georgië bent geweest, of als je je al even aan het inlezen bent. Hij verspreidde samen met andere apostelen het Christelijke geloof in Georgië. Davit Gareja stichtte ook het gelijknamige klooster in het oosten van Georgie, grenzend aan Azerbedjan.
Geloof verspreiden wordt niet altijd gewaardeerd en de vijanden van Davit Gareja kochten een vrouw om die vervolgens claimde dat ze zwanger was van Davit. Als dat zo is, zei Gareja, kan komt er een baby, zo niet, dan baart de vrouw een steen. En dat is precies wat er gebeurde. Kashveti betekent in het Georgisch dan ook ‘een steen baren’. Of het waar is? Tja… Nu staat op deze wonderlijke plek in ieder geval de Kasveti kerk. Aan het begin van de 20e eeuw is de eeuwenoude kerk herbouwd.
Georgian Museum of Fine Art
Als je van kleurrijke schilderkunst houdt, dan is het Georgian Museum of Fine Art echt een aanrader. Ik vind het een prachtig museum: ruim opgezet, lokale kunstenaars en heel veel kleur. Ik om er zelfs twee keer als ik in Tbilisi ben. En ik heb helemaal mazzel, want er is een Banksy expositie gaande. Er hangen afbeeldingen van het werk van Banksy en via een app lees ik het verhaal van de totstandkoming van de werken. Superinteressant. Je krijgt trouwens een gratis ‘skywalk’ ervaring in dit museum. De trap is helemaal van glas gemaakt en dat triggert mijn hoogtevrees enorm!
Museum of Modern Art (MoMA Tbilisi) & Apple of Love
Het Museum of Modern Art had misschien beter het Zurab Tsereteli museum kunnen heten. Hij is de oprichter van het museum en vrijwel alle werken zijn van hem. De vaste collectie bestaat uit zijn sculpturen en schilderijen. Ik ben wel enthousiast over zijn stijl: kleurrijk, dikke verfstreken en veel reliëf. Zurab Tsereteli is trouwens ook de man verantwoordelijk voor het Chronicles of Georgia monument. Voorbij de kassa zit nog een mooi modern museumcafé. Ik heb er uiteindelijk geen drankje gedaan, maar het zag er wel uitnodigend uit.
Als je buiten achterom het museum loopt, vind je daar een enorme appel – ook van Tsereteli. Een bronzen sculptuur van 9 meter hoog. Dit is de Apple of Love. Onschuldig aan de buitenkant, maar aan de binnenkant zit het vol grafische erotische afbeeldingen. Het symboliseert de oorsprong van het leven.
Google Maps locatie museum
Google Maps locatie Apple of Love
Opera en balletgebouw van Tbilisi
Het is echt bizar hoeveel grote, prachtige gebouwen er aan de Rustaveli Avenue staan. Het operagebouw is daar zo’n voorbeeld van. De details aan de buitenkant zijn al indrukwekkend, dus ik verwacht dat het binnen ook heel mooi is. Misschien dat jij tijd hebt om een voorstelling te bekijken? De agenda vind je hier.
Freedom Square
Middenop het Freedom Square staat een enorme pilaar met een gouden beeld. Terwijl het verkeer er in grote getale langsheen raast, kijk even naar boven. In de Sovjettijd stond hier het laatste Lenin beeld van Georgië, het heette toen ook het Lenin Plein. Nu is Sint Joris in goud vereeuwigd. Hij zit op een paard en boort zijn speer in een draak. Die gebeurtenis staat symbool voor het bekeren van een land tot het Christendom.
Overdekte foodcourt: Bazari Orbeliani
Ik vind het altijd leuk om over markten en door markthallen te lopen. Ook als ik geen honger heb, gewoon om te zien wat er zoal verkocht wordt. Bazari Orbeliani is een moderne foodcourt met veel restaurantjes, maar je kunt er ook gewoon wat komen drinken of iets to go halen. De koffie van Coffee Lab is goed of probeer Lagidze. Dat is een Georgische frisdrank. De siroop wordt gemengd met bruisend water en het is in veel verschillende smaken verkrijgbaar. Je kunt het altijd makkelijk vinden want het staat uitgestald in opvallende houders.
Antiek en troep op de Dry Bridge Market
Elke dag spreiden de mannen (ja, het zijn bijna allemaal mannen) hun kleedje uit of zetten hun tafeltje op en rond de Saarbrucken brug. In de volksmond: de Dry Bridge. Dagelijks is hier een vlooienmarkt, alhoewel ‘ie in het weekend wat groter is. Op de aanzet van de brug vind je vooral een rommelmarkt en op het lager gelegen deel worden schilderijen en souvenirs verkocht. Een traditionele drinkhoorn voor wijn? Een Georgisch kleed? Je vindt het allemaal hier.
Op deze markt werd ook het antieke kookboek dat nu als inspiratie voor het Barbarestan restaurant gevonden. Als je ‘vergeten’ Georgisch eten wilt uitproberen, dan moet je hier reserveren. Check mijn tips voor restaurants in Tbilisi voor meer info.
Ontdek Chugureti
Focus je niet alleen op het oude centrum en Rustaveli, maar steek ook de Koera rivier eens over. Op de kaart ligt de oude stad links van de rivier en de wijk Chugureti rechts. Chugureti is een upcoming wijk met Berlijn-vibes. Het is rauw en volop in ontwikkeling. De hoofdstraat hier is de Davit Aghmashenebeli Avenue.
Er zitten veel toeristische restaurants die waterpijpen aanbieden en waar het personeel je naar binnen probeert te praten, maar kijk daar even doorheen. Want de gebouwen zijn prachtig en als je wat verder ronddwaalt kom je leuke plekjes tegen. Zoals bijvoorbeeld het Slink café en het Unfound Door Restaurant.
Creatieve hub Fabrika
Fabrika Hostel & Suites was mijn eerste slaapplek in Tbilisi. Want kijk nou… wat een fantastisch gebouw toch? Maar ook als je er niet slaapt, moet je toch echt even komen kijken. In de Sovjettijd was dit een kledingfabriek. Ik stel me een grote hal voor vol naaimachines. De industriële vibe is gebleven. Binnen is er veel beton, maar met karakter. Van de trap tot de balie en de lift tot de slaapzalen, appartementen en hotelkamers. En in de kleurrijke ruimte op de benedenverdieping wordt er volop geborreld en gewerkt.
Buiten waan je je haast in Berlijn. Boven de ingang hangt een steen met beeltenissen van dieren en dansers en het pand is op ieder plekje waar het kan versierd (of beklad) met graffiti.
De binnenplaats komt ’s avonds tot leven voor borrels, een warm bord ramen bij Shio Ramen of een pizza slice bij Popolo. Overdag kun je hier creatieve items van lokale kunstenaars scoren. Hier vind je een overzichtje van alle bars, shops en meer.
The Chronicles of Georgia
Ver buiten het centrum van Tbilisi vind je een bombastisch monument ter ere van de 3000e verjaardag van Georgië en de 2000e verjaardag van het christendom. The Chronicles of Georgia: 16 megagrote pilaren versierd met brons en koper. En op die pilaren zijn verschillende verhalen uitgebeeld. Bijbelse verhalen, de geschiedenis van Georgië en tradities van Georgië. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over hoe je The Chronicles of Georgia kunt bezoeken en wat je ervan kan verwachten.
Meer Georgië inspiratie?
Handige links voor je Georgië trip
- Accommodatie. Favoriet blijft Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk.
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
In Georgië is een privétransfer of tour met privéchauffeur vaak goed betaalbaar. Gebruik hiervoor GoTrip. - Leestip. Als je van lezen houdt, raad ik je aan dit fantastische boek aan te schaffen: Het achtste leven (voor Brilka). Het gaat over generaties vrouwen die in Georgië hun leven leiden én lijden. Meer dan 1000 pagina’s, dus je moet er wel even voor gaan zitten.
- Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Trein en bus. Reis met Busbud, 12Go of Omio met de trein of bus door Georgië.
- Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot de Vakantie Discounter. Of kies voor Shoestring of Sawadee.
- Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Georgië.
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.