fbpx

Laatste update: 22 maart 2024

Drieduizend jaar geschiedenis afgebeeld op 16 gigantische pilaren van 35 meter hoog. Welkom bij The Chronicles of Georgia. Een gigantisch monument met fantastisch uitzicht over de stad en de ‘zee’ van Tbilisi. 

Geld op?

Eigenlijk zou hier bovenop de Keeni heuvel een groot Stalin beeld komen, maar daar is een stokje voor gestoken. Of liever: daar zijn 16 pilaren voor gestoken. Helemaal af is The Chronicles of Georgia monument trouwens niet. In 1985 werd het werk aan de constructie gestart en in 2003 werd het gestaakt. Geld op, denk ik. 

The Chronicles of Georgia hond. Hond ligt te chillen voor The Chronicles of Georgia

The Chronicles of Georgia door Zurab Tsereteli

The Chronicles of Georga is gratis te bezoeken. Vanaf de parkeerplaats loop ik een lange trap omhoog. Op het eerste plateau is een grote plaat geplaatst waar te lezen is dat The Chronicles of Georgia opgedragen zijn aan de 3000e verjaardag van de geschiedenis van Georgië en de 2000e verjaardag van het Christelijke geloof. Zurab Tsereteli is de man die verantwoordelijk is voor The Chronicles of Georgia. Hij is een bekende kunstenaar in Georgië, zo richtte hij ook het MoMa in Tbilisi op (waar ook veel van zijn werk te zien is) en maakte hij het beeld op het Freedom Square. 

Verhalen rondom

De trap omhoog wordt vervolgens omlijst met twee pilaren die zo uit Griekenland zouden kunnen komen. En dan kom je bij het hoogtepunt: de 16 pilaren van brons, koper en steen. Ze zijn zo neergezet dat ze een kruis vormen. De pilaren zijn rondom versierd met reliëfs die verhalen vertellen. De onderste laat de bijbel zien, de middelste bestaat uit belangrijke mensen uit de geschiedenis van Georgië en de bovenste laag gaat over Georgische tradities. 

Chronicle of Chronicles? 

Sommige mensen noemen The Chronicles of Georgia de Stonehenge van Georgië. Tja, het zijn ook pilaren. Maar Stonehenge stamt uit 3000 tot 1520 voor de jaartelling en The Chronicles of Georgia uit 1985. Dus de enige gelijkenis lijkt het feit dat het allebei pilaren zijn. 

Overigens lees ik op veel plekken ook The Chronicle of Georgia in plaats van The Chronicles. Maar omdat het bij de entree toch echt met een s gedrukt staat, neem ik aan dat dat de juiste benaming is. 

Gissen naar de kronieken van Georgië

Het is in ieder geval behoorlijk indrukwekkend om hier rond te lopen. Ik loop tussen de pilaren door en over de verhoging ernaast. Het is leuk om The Chronicles of Georgia vanuit verschillende hoeken te zien. Erg mooi, maar ik denk dat het nog leuker was geweest met een gids. Want veel van de beeltenissen zeggen mij niks en nergens staat een informatiebordje. Toch jammer. Maar ik hoor ook dat er geen officiële documentatie over de verschillende reliëfs is, dus uiteindelijk is het toch een beetje gokken wat je ziet. Hoewel dat met een gids uiteraard meer een educated guess is. 

Kerkje en uitzichten

Aan de achterkant van het monument ligt een klein kerkje. Het is helaas gesloten tijdens mijn bezoek. Zonde, want binnen schijnen de schilderingen echt heel mooi te zijn. Vanaf deze kant heb je ook mooi uitzicht over het waterreservoir ‘de zee van Tbilisi’. Ook is hier goed te zien hoe groot en vol Tbilisi is. Zo veel gebouwen. Zo dicht op elkaar. Wist je dat van de 3,7 miljoen inwoners van Georgië er 1,4 miljoen in Tbilisi wonen? 

Nog geen toeristische highlight?

Gek genoeg heeft The Chornicles of Georgia nog geen vermelding gekregen in de Lonely Planet. Maar aan de andere kant: da’s mooi, want dan blijft het nog een beetje geheim. Alhoewel ik op andere blogs lees dat het er vooral in de zomer toch behoorlijk druk kan worden. Ik ben er in de winter en dan valt het reuze mee. 

Beste bezoekmoment

Je kunt voor de mooiste foto’s The Chronicles of Georgia het best aan het eind van de middag bezoeken, net voor zonsondergang. En dan pak je hopelijk ook nog een stukje van de avond mee, als het monument verlicht is. 

Ik ben er midden op de dag als het bewolkt is. Maar het loont de moeite om nog even te blijven hangen om te zien of het weer omslaat. En dat doet het bij mij gelukkig. Het trekt helemaal open zelfs en zo kan ik nóg een rondje foto’s om het monument lopen. Of ik nu dus 100.000 foto’s heb van The Chronicles of Georgia? Misschien…

Entree trap The Chronicles of Georgia. Foto van de trap tegen een grijze lucht. Entree trap zon The Chronicles of Georgia. Foto van de trap tegen een blauwe lucht

Als je een half uur uittrekt voor je bezoek, zou dat ruim voldoende moeten zijn. Het ligt er een beetje aan in hoeveel detail je de reliëfs wilt bekijken. 

Faciliteiten bij het monument

Op de parkeerplaats staan wat foodtrucks die snacks en drinken verkopen, maar er is geen café of restaurant. Wel is er een betaald toilet. Kost maar 1 GEL en als je moet, dan moet je hè?

Hoe kom je bij The Chronicles of Georgia?

The Chronicles of Georgia ligt in Tbilisi, maar zo ver in het noorden dat je er niet naartoe kunt lopen. Eventueel kun je wel met het openbaar vervoer, maar dan moet je nog steeds een stuk lopen. 

Het beste kun je dus óf zelf rijden óf je laten rijden. Een Bolt taxi is zo geregeld of ga op pad met een chauffeur van GoTrip. Vanuit het centrum van Tbilisi is het ongeveer een half uur rijden. 

Dit is in ieder geval de Google Maps locatie

Maar eerlijk is eerlijk: een gids is geen overbodige luxe bij The Chronicle of Georgia. Dus misschien ga je liever mee met een tour. Er is bijvoorbeeld een tour die alleen The Cronicle of Georgia aandoet, maar er zijn ook combinatietours beschikbaar. Hieronder zie je een aantal opties bij GetYourGuide en andes kun je ook bij Viator kijken. 

Powered by GetYourGuide

Meer Georgië inspiratie?

Georgië blog overzicht
 • Accommodatie. Favoriet blijft Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
  In Georgië is een privétransfer of tour met privéchauffeur vaak goed betaalbaar. Gebruik hiervoor GoTrip.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Bus en trein. Reis met Busbud12Go of Omio met de trein of bus door Georgië.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot de Vakantie Discounter. Of kies voor Shoestring of Sawadee.
 • Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Georgië.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie