Laatste update: 26 maart 2021
Hiken in de Colca Canyon is één van de hoogtepunten van mijn Peru trip. Het is fantastisch mooi en ook heel zwaar. Zorg er daarom voor dat je niet te veel spullen meeneemt. Dit is mijn inpaklijst voor de Colca Canyon.
Of je nou twee dagen of drie dagen de Colca Canyon gaat ‘doen’, maakt eigenlijk niet zo veel uit voor je inpaklijst. Het scheelt een paar extra sokken en een onderbroek. Ervan uitgaande dat je die niet gewoon omdraait. En wees gewoon voorbereid op een beetje stinken. Je gaat gegarandeerd zweten, net als iedereen, niemand ruikt de hele tijd naar bloemetjes.
Tip! Lees ook alles over de Colca Canyon trek (3 dagen)
Colca Canyon paklijst: Wandeluitrusting
Dit zijn een paar basisdingen die je meeneemt op je Colca Canyon trek. Dingen die je waarschijnlijk sowieso al meehebt op reis.
Dagrugzak
Tijdens een lange wandeltocht wil je niet je grote backpack mee. Dat is veel te zwaar. Zorg dus dat je alleen het broodnodige meeneemt en dat het in je kleine rugzak past. Een dagrugzak van zo’n 20 liter tot 30 liter zou voldoende moeten zijn.
Kies bijvoorbeeld voor een dagrukzak bij Bever of bij Decathlon.
Waterfles met filter
Op de route staan verschillende kraampjes waar je snacks en water kan kopen. Reken op 10 sol voor een liter water. Bij alle slaapplekken en eetopties is er ook gewoon water uit de kraan. Dus als je een waterfles met filter meehebt, kun je die hier gewoon bijvullen. Voor de zekerheid is het wel handig om een tweede fles mee te nemen. Zeker als de zon schijnt moet je goed blijven drinken.
Kies bijvoorbeeld voor de waterfilterfles van LifeStraw of Camelbak.
Wandelstokken
Oké, wandelstokken hebben niet echt een hip imago. Maar jeetje wat zijn ze handig. Ze bieden je wat extra stabiliteit, zorgen ervoor dat je je knieen wat minder belast, ze ontlasten je spieren, je traint ook meteen je armen en je loopt rechterop. Alleen maar voordelen! Dus leen ze bij je hostel, of zorg dat je ze zelf meeneemt. In Arequipa zitten een paar outdoor winkels, maar die zijn niet echt goedkoper dan in Nederland. Tegenwoordig heb je ook lichte wandelstokken die je eenvoudig kunt inklappen/inschuiven.
Kies bijvoorbeeld voor wandelstokken van Decathlon of Bever.
Hoofdlamp
De wandeling op de laatste dag is heftig. Het is alleen maar stijgen. Daar kom je niet onderuit. Om het heetst van de dag te vermijden, en om op tijd terug te zijn in Arequipa, vertrek je al vroeg in de ochtend. Als het nog donker is. Daarnaast zijn de accommodaties in de Colca Canyon meestal zo basic dat je geen licht in je kamer hebt. Een hoofdlampje is dus geen overbodige luxe.
Kies bijvoorbeeld voor een solar exemplaar of eentje op batterijen.
Colca Canyon paklijst: Kleding
Overdag kan het bloedheet zijn in de Colca Canyon, zeker als je aan het wandelen bent. En in de avond koelt het juist af. In het regenseizoen kun je regen verwachten. Oftewel: je hebt een redelijk assortiment aan kleding nodig. Check altijd net voor je gaat de weersomstandigheden en neem geen overbodige dingen mee.
Wandelschoenen
Omdat het wandelpad weliswaar veel gebruikt wordt, maar niet een mooie rechte weg zonder obstakels is, zijn goede wandelschoenen essentieel. Op je gympies zonder grip gaan is echt geen optie.
Ik draag bijvoorbeeld wandelschoenen van Salomon, maar er is veel meer keuze. Zorg dat je ze goed inloopt voordat je aan de Colca Canyon hike begint!
Wandelsokken
Afhankelijk van hoeveel dagen je aan de wandel gaat, zoveel paar wandelsokken neem je mee. De dag beginnen met natte, stinkende sokken? Daar wordt niemand blij van.
Kies bijvoorbeeld voor wandelsokken bij Decathlon of Bever.
Ondergoed
Hoeveel ondergoed je meeneemt, ligt een beetje aan jezelf. Iedere dag een schone onderbroek vind ik persoonlijk wel fijn. Maar wie weet vind jij het prima om ‘m om te draaien en er nog een dagje extra mee te doen. Wat betreft bh’s: ik had 1 sportbeha mee voor het wandelen en een gewone bh voor de middagen en avonden om te relaxen.
Wandelshirt
Kies voor een ademend wandelshirt dat snel opdroogt. In het droge seizoen kun je ‘m dan even uitwassen en ’s avonds laten drogen. In het regenseizoen kies je misschien liever voor een extra exemplaar, omdat je spullen nauwelijks drogen. Ik had in het regenseizoen 1 wandelshirt met korte mouwen mee en eentje met lange mouwen. Omdat ik voor de driedaagse Colca Canyon hike ging, kon mijn shirt de hele dag drogen, alhoewel ik enkel het okselgedeelte waste.
Kies bijvoorbeeld voor een shirt bij Bever of Decathlon. Of misschien heb je nog wel een sportshirt in je kast liggen?
Sportbroek of legging
Tijdens het wandelen is het simpelweg warm. Ook in de regen. Alleen aan het begin van de trek, als je op het hoogste punt bent, is het wellicht fris tot koud. Zodra je aan de afdaling begint, loopt de temperatuur op. Kies daarom voor een korte, ademende sportbroek of legging. Als je niet zo warmbloedig bent aangelegd, kun je altijd voor een lange variant kiezen.
Kies bijvoorbeeld voor een sportbroek of sportlegging bij Decathlon.
Chillkleding
Afhankelijk van het seizoen, kies je voor korte of lange chillkleding. Die draag je in de middag of de avond na het wandelen. Gewoon een t-shirt en een korte broek als het warm is. Is het kouder, neem dan een lange broek mee en een shirt met lange mouwen. Of allebei.
Om ruimte te besparen, gebruik ik mijn lange thermo ondergoed zowel als chillkleding als pyjama. Gaat prima! Bij zowel Bever als Decathlon heb je ruime keuze uit thermokleding. En zelfs bij HEMA.
Slaapkleding
Als het even kan, gebruik dan je chillkleding ook als slaapkleding. Dat scheelt gewicht, en een keertje omkleden. Ik gebruikte mijn lange thermo-ondergoed voor beiden.
Bij zowel Bever, HEMA als Decathlon heb je ruime keuze in thermokleding.
Dikke trui
In de koude avonden is het fijn om een dikke trui mee te hebben. Een lekkere fleece of hoodie bijvoorbeeld.
Ik ben fan van de Ayacucho fleecetruien van Bever.
Zwemkleding
Vraag even bij het boeken van je tour na of er een zwembad bij de accommodatie is. Of als je op eigen gelegenheid bent, misschien kun je van te voren al bepalen waar je wilt slapen en of ze een zwembad hebben. In de rivier kun je in ieder geval niet zwemmen. Mocht je na de Colca Canyon nog richting de thermale waterbronnen gaan, dan heb je uiteraard ook je badkleding nodig.
Regenponcho/regenjas
Zeker in het regenseizoen kun je niet zonder regenponcho of regenjas! Ik vind die plastic poncho’s altijd veel te warm worden (en meestal trek ik zo ook binnen de kortste tijd stuk). Dus mijn advies is om te “investeren” in een iets duurdere poncho. Of, ga voor een regenjas. Als je in Peru op vakantie bent, heb je waarschijnlijk meer flinke wandelingen op het programma staan, dus wie weet heb je een goede wandeljas bij je en hoef je niet apart een regenponcho of regenjas mee te nemen.
Kies bijvoorbeeld voor een stevige regenponcho van Decathlon, een wegwerpponcho van HEMA of een fijne regenjas van Bever.
Optioneel: slippers
Slippers zijn handig om je rondom je accommodatie heen en weer te bewegen. Van je bed naar de eetruimte naar het toilet en naar de douche. Ik vind het prettig, maar je kunt natuurlijk ook gewoon alles op je wandelschoenen doen.
Kies bijvoorbeeld voor Reef slippers. Love het voetbed van de ortho bounce lijn!
Optioneel: hoed/pet/muts
Neem een hoed of pet mee tegen de zon en een muts tegen de kou. Als het tegenzit, is het echt flink koud in de Colca Canyon en wil je misschien je muts zelfs in bed ophouden. Deze koukleum had wel een muts mee in het regenseizoen, maar heeft ‘m niet gebruikt.
Colca Canyon paklijst: Toiletspullen
Dan nog een hele lijst aan hygieneproducten voor de Colca Canyon. Ook hiervoor geld dat je zo min mogelijk moet meenemen. Reis je met iemand, zorg dan dat je geen dubbele dingen meersleurt. En onthoud: niemand komt hier voor een schoonheidswedstrijd. Dus make-up en chique geurtjes kun je best een paar dagen achterwege laten.
Sneldrogende handdoek
Douches in de Colca Canyon zijn niet bijzonder aangenaam: meestal koud en weinig water. Toch is het wel fijn om er even onder te springen na een wandeltocht. Mijn advies is om dit vrijwel meteen te doen als je ergens aankomt. Dan is het koude water beter te verdragen dan wanneer je dit in de avond doet als het al flink is afgekoeld. Bijna nergens krijg je een handdoek, dus neem een sneldrogende handdoek mee. Snel droog en lekker compact.
Kies bijvoorbeeld voor een microvezelhanddoek van Decathlon.
Wc-rol
Neem een wc-rol mee! Op sommige plekken is er simpelweg geen wc-papier.
Tandenborstel en tandpasta
Voor de hand liggend lijkt me.
Kies voor duurzame varianten bij BigGreenSmile.
Deodorant
Fijn voor je zelf, fijn voor je mede-Colca-Cancyon-avonturiers.
Ook verkrijgbaar in natuurlijke, duurzame varianten bij BigGreenSmile.
Shampoo en zeep
Ik heb mijn haren niet gewassen tijdens de Colca Canyon trip, ik vond het nog wel te overzien hoe lang ik zonder haren wassen moest doen. Maar een stukje zeep is wel prettig voor onder de douche. Of kies voor die handige reiszeepblaadjes.
Kies voor natuurlijke zeep of de zeepblaadjes.
Borstel
Afhankelijk van hoe ontembaar je lokken zijn!
Kies bijvoorbeeld voor een duurzame haarborstel van BigGreenSmile.
Desinfecterende handgel
Er zijn van die handige mini’s voor onderweg te koop. Neem er eentje mee, je wilt immers niet aan de diarree door slechte hygiene. Op schone handen heb je zelf eenvoudig invloed.
Kies bijvoorbeeld voor een handgel van Bol.com.
Zonnebrand
Neem een (kleine) tube zonnebrand mee tijdens je trek. De zon kan enorm fel zijn. En mocht je een accommodatie met zwembad hebben, dan moet je je hier natuurlijk ook goed insmeren
Kies bijvoorbeeld voor een duurzame zonnebrand. In deze blog lees je daar alles over.
Multifunctioneel goedje: Dr Bronners
Het merk Dr Bronners heeft een 18-in-1 goedje ontwikkeld dat je kunt gebruiken als zeep, wasmiddel, shampoo en nog veel meer. Zelfs tandpasta. Dat durf ik niet aan, maar met zo’n mini-verpakking kan ik wel mooi douchen en mijn shirt uitwassen.
Dit is een fijne uitprobeerverpakking.
Anti-muggenmiddel
Het valt mij best mee met de muggen in de Colca Canyon. Toch smeer ik me wel goed in met anti-muggenmiddel, want muggenbulten zijn irritant.
Bij Bol.com is er ruime keuze.
Eventuele medicijnen en EHBO-spullen
Neem uiteraard eventuele medicijnen die je slikt mee op pad. Daarnaast kun je een paar tabletten paracetamol, ibruprofen of diarreeremmers meenemen. Gewoon voor de zekerheid. Je gids heeft in principe een EHBO-pakketje mee. Als je zelfstandig op pad gaat, is het wel slim om dat zelf te verzorgen.
Check dit EHBO-setje van Bever.
Colca Canyon paklijst: Andere dingen
Nog meer dingen mee? Jawel! Gelukkig zijn dit allemaal kleine items voor op je Colca Canyon paklijst.
- Geld: om onderweg snacks te kopen, een warm of koud biertje en de entree van de Colca Canyon (70 sol).
- Oplader / powerbank: bij sommige accommodaties kun je je telefoon opladen tegen een kleine betaling (meestal 3 sol). Of je gebruikt een powerbank.
- Camera: voor foto’s uiteraard.
- Mobiel: ook voor foto’s, en bij veel accommodaties kun je tegen betaling een wi-fi code krijgen. Tip: laat een iemand van je groep de code regelen, dan lift de rest mee.
- Snacks: de maaltijden op een georganiseerde tour zijn niet bepaald legendarisch. En voor sommige mensen ook te weinig. Dus wie weet wil je wat snacks voor onderweg meenemen. Als je last hebt van de hoogte, kun je ook coca-snoepjes kopen. Regel dit voor vertrek in Arequipa.
- Zonnebril: tegen de zon.
- Boek/e-reader: als je de driedaagse trek doet, heb je in de middag veel vrije tijd. Als het slecht weer is, biedt het zwembad geen vermaak dus dan is een e-reader wel fijn. Of download wat Netflix op je mobiel.
- Slotje: bij mijn accommodaties konden de deuren niet op slot. Tenzij je zelf een slotje had meegenomen. Gewoon een eenvoudig cijferslot is voldoende.
- Tas voor natte, vieze spullen: neem een apart tasje, of packing cube, mee waar je je natte en vieze spullen in kunt doen. Zodat ze gescheiden blijven van je schone droge spullen!
In het algemeen wil ik je adviseren om spullen mee te nemen die multi-functioneel inzetbaar zijn. Dus gebruik je avond chillkleding gewoon als pyjama, niemand die het iets uitmaakt. Echt niet. En als je met meerdere mensen reist, hoef je natuurlijk niet allemaal tandpasta mee te nemen. Zo kun je de Colca Canyon paklijst nog een beetje inkorten.
Mocht je de laatste dag van de trek het niet meer zien zitten met je rugtas vol spullen, dan is er altijd de optie om een ezeltje te huren. Voor 60 sol brengt ‘ie jou en je rugzak naar boven. Of huur een ezeltje samen met een paar mensen en geef alleen je rugtas mee. Dat scheelt onwijs in de steile weg omhoog.
Meer Peru inspiratie?
Handige links voor je Peru trip
- Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. Voor ‘gratis’ wandeltours: check Freetour.com en GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
- Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Meer prijzen vergelijken? Dat doe je bij Discover Cars.
- Bussen. Reserveer bussen en treinen in Peru met Busbud, 12Go of Omio.
- Reisgidsen. Noem me ouderwets, maar ik vind het nog altijd fijn om een papieren reisgids door te bladeren. Te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui of Shoestring?
- Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
- Yoga retreat. Of ga voor een mooi yoga retreat in Peru!
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.