fbpx

Laatste update: 26 maart 2021

De Nazcalijnen in Peru zijn het best te bewonderen vanuit de lucht. Bereid je voor op een hobbelige vlucht!

Wat zijn de Nazcalijnen?

Op de pampa’s (zo noem je het subtropische grasland in deze regio) rondom Nazca zijn meer dan 800 geogliefen (tekeningen in of op de aarde) te vinden. Inmiddels zelfs meer, want in 2019 ontdekten wetenschappers nog 140 nieuwe Nazcalijnen.

De Nazcalijnen zijn zo’n 2000 tot 3000 jaar geleden gemaakt door mensen. Wat precies de betekenis ervan is, of waarom zij dit deden, is nog steeds een vraag. In 1994 zijn de Nazcalijnen op de Werelderfgoedlijst van Unesco gezet.

Vlucht over Nazcalijnen

Wat zie je tijdens een Nazca vlucht?

Een rondvlucht over de Nazcalijnen biedt zicht op ongeveer 15 Nazcafiguren. Het ligt een beetje aan de aanbieder hoeveel je er precies ziet, maar het is overal ongeveer gelijk. Een vlucht duurt ongeveer een half uurtje. Dat is de standaardvlucht. Deze kun je nog uitbreiden naar meerdere figuren als je wilt. Waarschijnlijk zal de piloot je dit ook nog proberen te verkopen zodra je het vliegtuigje instapt. Ik heb daar geen behoefte aan, maar de andere mensen in het vliegtuig betalen er wel voor. En zo heb ik dus gratis en voor niks een extra lange vlucht.

Vliegtuigje Nazca

Er zijn altijd twee piloten. Eentje vliegt en de ander legt uit waar je moet kijken om wat te zien. Ik heb ook een kaartje meegekregen zodat ik precies weet hoe een figuur eruit moet zien. Want eerlijk is eerlijk, soms is het echt niet zo duidelijk wat er bedoeld wordt en dan is het best fijn dat ik er een plaatje bij heb zodat ik weet wat ik moet zoeken.

Ik bewonder onder andere een 65 meter lange walvis, de astronaut van 35 meter, een hond van 50 meter en een 300 meter grote flamingo.

Astronaut Nazca lijnen Peru
Spot de austronaut (hint: op het donkere gedeelte)

Tips voor je vlucht over de Nazca lijnen

Ga zo vroeg mogelijk in de ochtend. Dat is beter voor de zichtbaarheid, want als de zon vol op de geogliefen staat is het lastiger ze te herkennen. Daarnaast is de vlucht in de ochtend vaak minder turbulentie.

Wees voorbereid op lang wachten op het vliegveld. Ze willen natuurlijk het liefst het vliegtuigje vol hebben, dus misschien moet je op wat mede-passagiers wachten. Ik ben in mijn eentje en wacht ongeveer een uur.

Vliegveld Nazcalijnen

Sla je ontbijt over: het is een hobbelige vlucht in een klein vliegtuigje. De piloten willen iedereen goed zicht op de figuren geven en zodra de mensen links het hebben gezien, draaien ze snel naar rechts. Plus een paar hobbelige stukjes door verschil in luchtdruk en je bent zo misselijk. Zeker als je ook nog door je camera naar de figuren tuurt. Er zijn kotszakjes, en ik moet tijdens mijn Nazcavlucht heel hard mijn best doen om die niet te gebruiken. Een tabletje tegen reisziekte is dus geen overbodige luxe.

Neem of een bizar goede camera mee, of laat het idee van geweldige detailfoto’s los. De Nazcafiguren zijn soms wel honderd meter lang, maar vanuit de lucht zijn ze toch nog klein. Het is af en toe echt even zoeken naar de figuren.

Nazca rondvlucht
Spot de kolibri!

Hoe regel je een Nazcalijnen vlucht?

Een Nazcalijnen vlucht kun je van te voren online boeken of ter plekke regelen. Er zijn veel aanbieders, kies voor een veilige, niet de goedkoopste. MovilAir, Alas Peruanas en AeroParacas zijn goede partijen.

Een standaard Nazcalijnen vlucht kost tussen de $70 en $90. Mocht je alles ter plekke regelen, dan kun je misschien nog wat afdingen. Op het vliegveld moet je ook nog een airport tax betalen van 30 sol.

In zowel Ica, Huacachina als Paracas kun je een tour met vlucht boeken. Of boek het in Nazca zelf bij een aanbieder in de stad. Deze brengt je dan ook naar het vliegveld. Je kunt ook met een taxi naar het vliegveld gaan en daar navraag doen. In de wachtruimte vind je een tiental aanbieders.

Mijn Nazca vlucht heb ik online geregeld met Alas Peruanas. Zij hadden een mooie aanbieding van $70 voor de vlucht en vervoer tussen het busstation en het vliegveld. Dat is echt perfect geregeld: de chauffeur staat klaar met een bordje met mijn naam, zorgt dat ik mijn grote backpack ergens veilig op kan bergen en brengt me naar het vliegveld.

Vliegen Nazca Peru

Is de Nazca vlucht het geld waard?

Aiiiii, dit vind ik lastig. Ik ben super blij dat ik het gezien heb. Maar ik was ook super blij dat ik weer met twee benen op de grond stond. Niet omdat ik het eng vond, maar ik was enorm aan het vechten tegen de misselijkheid. Dat was natuurlijk niet echt bevorderlijk voor het plezier.

En stiekem, heel stiekem, viel het me een beetje tegen hoe goed ik de figuren kon zien. Ik had te veel de plaatjes van het internet in mijn hoofd en was er niet helemaal op voorbereid dat er nog wel een flinke afstand tussen mij en de tekeningen zou zitten. Dus zou ik het weer doen? Nee. Heb je het geld ervoor? Dan zeker doen. Heb je een krapper budget? Dan kun je misschien het uitkijkpunt bezoeken (zo’n 20 kilometer buiten Nazca) waar je drie figuren kunt zien. Niet helemaal hetzelfde, maar dan heb je toch een idee.

Uitkijkpunt Nazca

De ultieme tijdbesparende Nazcalijnen tip!

Omdat het stadje Nazca niet zo boeiend is, is het slim om je Nazcavlucht te plannen als tussenstop. Het vergt even wat planning en geregel, maar dan heb je ook wat. Ik pakte de nachtbus in Arequipa om in de ochtend in Nazca aan te komen en na mijn vlucht reisde ik door naar Huacachina. Ik was erg blij met Alas Peruanas die erg goed bereikbaar waren per mail en flexibel waren toen mijn bus veel vertraging had. Bussen regel je trouwens eenvoudig online via de website of app van BusBud.

Meer Peru inspiratie

Peru blogoverzicht afsluiter

Op deze website staan affiliate links. Als jij via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik daarvoor mogelijk een kleine commissie. Hier betaal jij uiteraard niets extra’s voor.

Schrijf een reactie