fbpx

Laatste update: 15 mei 2020

Huacachina is een onwerkelijk plek. Tussen de zandduinen ligt een natuurlijk meer met wat palmbomen. Huacahina in Peru is een heuse oase. Leuk voor een dagtrip, maar ook een ideale plek om langer te relaxen en een paar dingen te ondernemen.

De legende van Huacachina

Een oase is een plek in de woestijn waar zich een ondergrondse waterbron bevindt. Het is een natuurlijk fenomeen, maar in het geval van Huacachina is er ook een legende. Een jonge prinses was aan het baden toen een jager haar ontdekte. Ze vluchtte en liet een plas water achter. Met haar wapperende mantel heeft ze de zandduinen achter gemaakt.

Huacahina meer Peru

Minuscuul dorpje bij Ica

Huacachina is alleen per taxi te bereiken vanuit Ica. Vanuit de taxi kan ik in een oogopslag het hele dorp zien als de chauffeur naar beneden toe de bocht om draait. Er is een groot meer met daaromheen tientallen winkeltjes, restaurants en accommodaties. Er ligt nog een straat achter de boulevard en dan volgen al de zandduinen. In Huacachina wonen honderd tot tweehonderd mensen en allemaal leven ze van het toerisme. Ze leven van het zand.

Meer Huacachina Peru

Zandtoerisme

De oase is inmiddels niet meer helemaal natuurlijk. Het waterniveau is de afgelopen jaren gedaald waardoor het nu wordt aangevuld met water uit Ica. Als het droog komt te staan, is het waarschijnlijk grotendeels gedaan met de pret. De oase is dan geen oase meer en een stuk minder interessant voor toeristen. Hoewel die misschien gewoon blijven komen voor de zandduinen. Die zijn een enorme trekpleister voor dagjesmensen, backpackers en andere toeristen.

In de jaren veertig kwamen hier vooral rijke Peruanen naartoe. Zij geloofden dat het water een helende werking had. Lekker badderen dus. Oef, mij niet gezien! Ik vind het water er totaal niet uitnodigend uitzien. Ik wil mijn grote teen er niet eens insteken. Het is overigens ook verboden om er te zwemmen. Wel kun je met een waterfiets het water op. Waterfietsen lijkt een activiteit die vooral aan de Peruanen besteed is.

Als je voor je inkomen zo afhankelijk bent van de omgeving, snap ik niet hoe onzorgvuldig de Peruanen ermee omgaan. Echt overal ligt vuilnis. Het liefst zou ik op blote voeten zo’n duin oprennen (of eigenlijk liever afrennen, omhoog is nogal een inspanning), maar ik durf niet vanwege het rondzwervende afval. Zo zonde!

Tip 1: dune buggies en sandboarden

Het absolute hoogtepunt van een verblijf in Ica zijn de dune buggies en het sandboarden. De bestuurders scheuren als idioten door het fabelachtige landschap, en dat is fantastisch. Zorg dat je een tour doet rond een uurtje of vier, want dan pak je mooi de zonsondergang mee. Lees alles over sandboarden en dune buggies.

Dune buggies Huacachina

Tip 2: ren zelf de zandduinen op en af

Het omhoog klimmen is een beetje zwaar, maar dan heb je wel een prachtig uitzicht te pakken. Ook hiervoor geldt dat je dit het beste kunt doen rond zonsondergang. Neem een paar biertjes mee en geniet! Neem je afval weer mee terug a.u.b.

Tip 3: paragliden over de zandduinen

Wil je de zandduinen het liefst vanaf hoogte beleven, dan is paragliden iets voor jou. Samen met een instructeur zweef je boven de duinen. Het is een activiteit die nog niet zo lang wordt aangeboden. In 2016 deed nog niemand het, in 2020 zie ik meer mensen een poging wagen.

Tip 3: de standaard wijn/pisco tour

Bij de standaard wijn/pisco tour (van zo’n 25 sol) moet je je niet al te veel voorstellen. Ieder bureautje biedt een identieke tour aan: een ongeïnspireerde rondleiding bij een pisco fabrikant gevolgd door wat shotjes en een bezoek aan museum en bar ineen (Bodega Lazo) waar het doel is iedereen tollend naar huis te sturen. Wel aardig, maar niet memorabel.

Tip 4: de toffe wijntour

Een rondleiding bij Bodega Tacama is super professioneel. Zeker in vergelijking tot de standaard tour die je in Huacachina aangeboden krijgt. Tacama claimt de eerste wijngaard van Zuid-Amerika te zijn. Omdat Peru geen wijnland is en dus geen eigen druifsoorten heeft, hebben ze hier wel honderd druifsoorten uitgeprobeerd. Vandaag zijn er 20 verschillende Tacama wijnen. Uiteraard is er ook een pisco.

De rondleiding begint met een video en daarna bekijken we het gehele productieproces. Gids Cesan spreekt goed Engels en heeft een persoonlijke aanpak: geen standaardgrapjes of een script dat hij afratelt. Halverwege de tour krijgen we drie wijnen en één pisco te proeven. We zijn met een klein groepje en alle flessen moeten leeg. Dus vervolgen we onze tour over het landgoed met een vol glas. Het is hier heel stil, goed onderhouden en het roze gebouw steekt prachtig af tegen de groene wijngaarden. Dit voelt als pure luxe als je net uren in de zandwoestijn hebt doorgebracht.

Je betaalt ongeveer 25 sol voor een taxi van Huacachina naar Bodega Tacama en bij Tacama kost een rondleiding inclusief proeverij en kijkje op het landgoed 35 sol. Bekijk de opties. Bij het restaurant kun je nog meer wijnen uitproberen en kopen. Wij nemen er ook een kaasplankje bij. De sommelier doet daar heel chique over: een kaasje uit Puno, een stukje Edammer en Gouda… no comment.

Tip 5: bezoek Ica

Heel eerlijk gezegd mag je deze tip ook gewoon overslaan. Ica is een drukke stoffige stad met nauwelijks bezienswaardigheden. Overal om me heen in getoeter, verkeer, stof. Ik vind het binnen vijf minuten al niks, precies zoals in alle reisgidsen te lezen staat. Ik wilde het toch even met eigen ogen zien.

Het Plaza de Armas is in de meeste Peruaanse steden een heerlijk groot, rustig plein waar je even lekker kan zitten en mensen kijken. In Ica is er geen ontsnappen aan de drukte. Zelfs de kathedraal aan het Plaza de Armas is nauwelijks noemenswaardig. Met de aardbeving van 2007 heeft ‘ie flinke schade opgelopen en dat is in 2020 nog steeds niet hersteld. Ik vind de Iglesia San Francisco indrukwekkender.

Tip 6: vlieg over de Nazcalijnen

In Huacachina worden tours aangeboden voor de Nazcalijnen. Een leuke dagtrip, of een handige stop op weg naar bijvoorbeeld Arequipa. Ik raad je aan om je Nazca-vlucht zelf te regelen. Neem de bus naar Nazca en zorg dat je of al iets hebt geregeld, of laat je naar het vliegveld brengen om ter plekke je Nazca-vlucht te organiseren. Reken op een bedrag rond de $80. Lees hier alles over de Nazca-vluchten.

Een dagje of langer in Huacachina?

De meningen over hoe lang je in Huacachina moet verblijven, verschillen nogal. De één adviseert een enkel een dagje voor de dune buggies en het sandboarden. Daarna moet je snel weg wezen. Anderen verliezen de tijd op deze plek en blijven onverwacht een paar dagen. Ik hoor bij de tweede groep mensen! Huacachina is een heerlijke relaxplek. Ik kom net uit een koud gebied en ben daarom erg blij met ruim 30 graden. Daarnaast vind ik het ook wel lekker om weinig te doen zonder het gevoel te hebben vanalles mis te lopen.

Zorgeloos verblijf in Huacachina: 3 toffe hostels

Voor wie volop wil feesten in Huacachina is er het Wild Rover Hostel. Ook als je niet in het hostel verblijft ben je tegen betaling van 10 sol welkom in de bar.

Wil je juist lekker rustig aan doen, dan is het Upcycled Hostel een goede keuze. Het hostel is gemaakt met allerlei tweedehands materialen. Erg leuk en kleurrijk gedaan. Het is een heerlijk hostel met een ruime tuin met zwembad en bar. De ideale plek om andere reizigers te ontmoeten, waar je ook salade’s, pasta’s en meer kunt bestellen. Tijdens mijn verblijf is er consequent elke dag geen pizza en kun je niet met je creditcard betalen. Het wordt een beetje de standaardgrap onder de gasten. De slaapzalen hebben ruime bedden en kluisjes. Het standaard hostelontbijt wordt hier aangevuld met een vers sapje en een bekertje havermout. Het Upcycled Hostel ligt op de weg van Ica naar Huacachina. In ongeveer tien minuten loop je naar de oase.

Het Banana’s Adventure Hostel is ook een goede optie. Er is een zwembadje, een bar, een mooie tuin, kleinschalige slaapzalen, gratis ontbijt, goede wi-fi en een gezellige sfeer. In theorie hoef ik het hostelterrein niet af. Het restaurant hier is ook hartstikke goed. De vegetarische pizza is bijvoorbeeld goddelijk en veel mensen van buiten het hostel komen hier ook graag een hapje eten. Iedere overnachting is inclusief een gratis activiteit. Ik kan kiezen uit de dune buggies met sandboarden, een wijn/pisco tour en een barbecue-avond.

Hoe kom je in Huacachina?

In Huacachina komen geen bussen. Reis daarom af naar Ica en pak daar een taxi. Voor zo’n 5 sol brengen ze je dan naar Huacachina (mototaxi). Autotaxi’s zijn meestal het dubbele van de prijs in Peru. Ica is eenvoudig te bereiken vanuit onder andere Lima en Arequipa. Vind je perfecte busaansluiting op BusBud.

Meer Peru inspiratie?

PERU - blogoverzicht
  • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. Voor ‘gratis’ wandeltours: check Freetour.com en GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Meer prijzen vergelijken? Dat doe je bij Discover Cars.
  • Bussen. Reserveer bussen en treinen in Peru met Busbud12Go of Omio.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Noem me ouderwets, maar ik vind het nog altijd fijn om een papieren reisgids door te bladeren. Te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui of Shoestring?
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner en Kiwi.
  • Yoga retreat. Of ga voor een mooi yoga retreat in Peru!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie