fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 2 juni 2023

Door de Franse stad Nantes stroomt de Loire-rivier. De rivier splijt in tweeën en het kleine stukje land wat daartussen ligt, is Île de Nantes, het eiland van Nantes. Het is het toonbeeld van geslaagde stedelijke ontwikkeling. Een plek waar het verleden en het heden elkaar omarmen en aanvullen.

Stedelijke ontwikkeling in Nantes

Scheepswerven en andere maritieme bedrijven hebben op Île de Nantes plaats gemaakt voor cultuur, architectuur en design. In de jaren 80 viel het doek voor de scheepswerven en andere industrie op het eiland: het was niet meer lucratief en dus niet houdbaar. Het was de opdracht aan verschillende architecten en designers om het gebied te ontwikkelen met behoud van natuurlijke (groene) ruimtes. In Nantes ben je namelijk nooit meer dan 300 meter verwijderd van een groene ruimte.

Het gebied is nu een creatieve plek waar ik mijn ogen uitkijk. Van gigantische mechanische olifanten tot rare zebrapaden en van hippe horeca tot bizarre pingpongtafels: Île de Nantes heeft het allemaal.

Google Maps locatie

Bewegende toegangsbrug van Nantes

Eén van de toegangspunten tot het eiland is een beweegbare loopbrug die leidt naar het Paleis van Justitie. De brug (Passerelle Schoelcher)beweegt mee met het tij. Bij laag tij is de brug vrijwel vlak en bij hoog tij verhoogt hij juist. De afstand ten opzichte van het water blijft altijd hetzelfde. Je hoeft dus niet bang te zijn voor veel gerammel en geschuif, de brug beweegt heel geleidelijk dankzij de hydraulische palen. Het paleis is het eerste gebouw dat op het eiland ‘hip’ is gemaakt in 2000.

Google Maps locatie

Brug (Passerelle Schoelcher) naar het Paleis van Justitie

Functioneel design

Je kunt de green line volgen op het eiland. Die groene lijn brengt je door heel Nantes langs bijzondere culturele en creatieve hoogtepunten. Maar het maakt eigenlijk niet zo veel uit welke weg je inslaat, want overal op Île de Nantes vind je kunst en design. Of het nu een basketbalboom is, een reusachtige hijskraan of een koffietent in een tipi: het eiland verrast.

Wat ik tof vind, is dat design en functionaliteit hand in hand gaan. Een standaard pingpongtafel nodigt maar weinig mensen uit tot spelen, maar deze gekke varianten bewijzen dat mensen wel degelijk zijn uit te dagen tot een potje tafeltennis. De batjes kun je halen bij restaurant Au Bureau (hier). Er ligt een slingerend zebrapad die de vraag oproept waarom we eigenlijk altijd die nette rechte strepen hebben. Zo werkt het toch ook?

Kippetje eten bij La Cantine du Voyage

Ik lunch bij La Cantine du Voyage. Een voormalige broeikas die van april tot oktober geopend is om te eten, drinken en relaxen. Er is slechts één keuzeoptie: een lichte salade (uit eigen moestuin), gebraden kip met aardappels en een drankje erbij. In de middag betaal je daar 15 euro voor, in de avond 17,50 euro. Goede deal! De Cantine biedt plaats aan 300 mensen en er is ook een skatebaan in gevestigd. Naast La Cantine du Voyage ligt het Banana warehouse (vroeger een magazijn) waar je nog meer restaurants en bars vindt. ’s Avonds is het eiland ook een bezoek waard. Een aantal kunstwerken zijn juist dan nog leuker omdat ze verlicht zijn.

Google Maps locatie

Île de Nantes: een uitje binnen de stad

Het eiland van Nantes is net als de stad zelf super creatief, maar het voelt hier wat meer geconcentreerd en alsof alles kunst en design ademt. Ik voel me er ook zelf onderdeel van, juist omdat vrijwel alle objecten ook functioneel zijn en ik er dus echt gebruik van maak. Maak tijdens je bezoek aan Nantes dus ook zeker ruimte voor een bezoek aan het eiland!

Meer Frankrijk inspiratie?

Frankrijk blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Le Voyage à Nantes trakteerde mij op de lunch bij La Cantine du Voyage. Hier zaten geen voorwaarden aan verbonden en wat je zojuist hebt gelezen, is dus hoe ik mijn bezoek heb ervaren, zonder censuur van wie dan ook.

Voor het eerst gepubliceerd: oktober 2017. Daarna geüpdatet.

Schrijf een reactie