fbpx

Laatste update: 12 juni 2017

In de Franse stad Nantes duik ik naar de zeebodem en met hetzelfde gemak bestijg ik een olifant. Ik betreed de fantasiewereld van Les Machines de l’Île.

Een avonturenroman in het echt

Ken je de schrijver Jules Verne? Hij is de man van De reis om de wereld in 80 dagen en 20.000 mijlen onder zee. Hij schreef avonturenromans die zich afspeelden in de toekomst, inclusief een wetenschappelijk tintje. Combineer zijn avonturen met Leonardo Da Vinci’s voorliefde voor mechanische kunst en de industriële geschiedenis van de stad Nantes en dan krijg je Les Machines de l’Île.

De machines zijn ontsproten aan de fantasie en creativiteit van de Fransmannen François Delarozière and Pierre Orefice. Twee ontwerpers die kunst en toerisme samenbrengen op de oude scheepswerven aan de Loire rivier. De stad Nantes, de Loire regio en de Europese Unie hebben de eerste fase van Les Machines gefinancierd. Vandaag bezoek ik de machines op uitnodiging van Le Voyage à Nantes (de VVV van Nantes, zeg maar).

Demonstraties in Galerie des Machines

In de Galerie des Machines is de werkplaats gevestigd. Hier worden de machines gemaakt: zowel voor Nantes als het buitenland. Van bovenaf kan ik meekijken hoe de mechanische structuren zich langzaam transformeren tot mechanische dieren. De galerie is een soort expositieruimte waar de bewegende machines alvast te bewonderen zijn voor ze echt in gebruik worden genomen. Medewerkers demonstreren de machines: een reiger van acht meter vliegt over me heen, een rups kruipt langs me en een enorme spin beweegt langzaam door de ietwat vochtige galerie. Kinderen schreeuwen het uit van plezier en volwassenen gebruiken hun ellebogen om zelf een plekje te veroveren in één van de machines en een ritje te maken.

2021: Arbre aux Hérons

De getoonde machines staan allemaal te wachten op hun nieuwe huis. In 2021 is de oplevering van een megaproject gepland: Arbre aux Hérons. Dit wordt een stalen constructie van 35 meter hoog met een diameter van 50 meter met twee reigers erboven. Onder hun vleugels kunnen bezoekers zich van tak naar tak bewegen in een soort hangende tuin en uiteraard plaats nemen in de machines zelf. Bij de entree van de galerie staat een prototype van de boom. Hier testen de makers de constructie, maar ook de vegetatie: welke planten zijn geschikt voor de Heron Tree? De tekeningen van het project zien er onwerkelijk uit. Dit moet iets magisch worden!

De olifant, de ster onder de machines

Les Machines de l’Île zijn levensecht en levensgroot. Of eigenlijk zelfs larger than life. De mechanische olifant is twaalf meter hoog. Zo’n drie keer hoger dan een echte. Hij weegt maar liefst 48,8 ton. Hij maakt in de zomermaanden meerdere keren per dag een wandeling. Vijftig liefhebbers kunnen met hem meeliften en de techniek van binnenuit bewonderen. De andere mensen verzamelen zich (volgehangen met fotocamera’s en mobiele telefoons) rond zijn voeten.

De olifant trompettert en spuit water terwijl hij zich met maximaal drie km/u beweegt over L’Île de Nantes (het eiland van Nantes). Niemand is veilig. Ook ik niet, check het einde van het filmpje maar! Voor de bestuurder is het vandaag precies 10 jaar geleden dat hij het eerste ritje met de olifant maakte.

Carrousel des Mondes Marin

De olifant brengt de galerie in verbinding met de carrousel die er inmiddels vijf jaar staat. Hier maakt hij een stop om mensen af te zetten en op te halen. En zo spring je dus van een olifant af, het diepe in. De Carrousel des Mondes Marins brengt de onderwaterwereld tot leven. Nantes en haar inwoners zijn nauw verbonden met het water; het is een echte havenstad.

Carrousel des Mondes Marin

Drie niveaus onder water

De carrousel heeft drie verdiepingen die de verschillende diepten van de zee voorstellen: de oppervlakte, de diepte en de bodem. De 35 mechanische wezens zijn volgens die logica in de carroussel gezet. Onderaan vind je bijvoorbeeld een krab en daarboven een mantarog met daar weer boven een schildpad. Op ieder dier zitten verschillende elementen die je zelf in beweging kan zetten. Hoewel een rondje maken misschien meer bedoeld is voor kinderen, kan ik het niet laten om mee te doen.

Met een grote glimlach in de carrousel:

Bezoek Les Machines de l’Île

Wil je Les Machines de l’Île bezoeken? Dat kan eigenlijk het hele jaar, maar de olifant wandelt niet in januari en begin februari. Tussen november 2017 en februari 2018 gaat de olifant zelfs even terug de werkplaats in: hij krijgt een nieuwe hybride motor en een onderhoudsbeurt. Het is trouwens het overwegen waard om een Nantes Pass aan te schaffen. Ik heb die gekregen van La Voyage à Nantes en daarmee krijg je onder andere gratis toegang tot de Galerie des Machines en korting op de Carrousel des Mondes Marins, of andersom. Een ritje op de olifant is niet inbegrepen.

 

Ik bezocht Les Machines de l’Île kosteloos met Le Voyage à Nantes. Aan dit bezoek zaten geen voorwaarden verbonden en wat je zojuist hebt gelezen, is dus hoe ik mijn bezoek heb ervaren, zonder censuur van wie dan ook. 

Schrijf een reactie