fbpx

Laatste update: 16 mei 2023

Het centrum van Leuven kun je prima te voet ontdekken. Je mist dan wel de stadsrand. En dat is zonde, want dat is qua bezienswaardigheden misschien nog wel leuker dan de Oude Markt en omliggende straatjes. De oplossing: een fietstocht.

Met de benenwagen in het centrum

Natuurlijk zijn de Oude Markt, de Sint Pieter en het stadhuis een bezoekje waard. De Oude Markt telt nu 35 kroegen (in 2015 nog 42) en is daarmee de langste toog van Europa. Een foto van het mooie stadhuis is ook verplichte kost. Het is wel even zoeken naar de juiste hoek, want het immense gebouw is lastig als geheel op de foto te krijgen. In 1439 werd al de eerste steen gelegd van het stadhuis. Dik 400 jaar later werd er gestart aan de 236 beelden die de muren sieren. Tot het begin van de 20e eeuw hebben er maar liefst twintig beeldhouwers aan gewerkt. Vanaf het stadhuis is het nog maar een klein stukje lopen naar de Tiensestraat. Hier ben je aan het goede adres om een fiets te huren, met of zonder gids. Leuven Leisure verzorgt dit graag.

Stadhuis Leuven België

Zoveel te zien, zo weinig tijd

Met een groep bloggers fiets ik onder begeleiding van gids Adri in en om de stad. We zijn hier op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen. Ik zit nog geen tien minuten op mijn fiets en ik beland in een heel andere wereld: groen, rust en ruimte. Het is alsof de stad mijlenver achter me ligt (en zo hard fiets ik echt niet). Adri neemt ons op sleeptouw langs leuke straatjes, de Abdij van Park, Kasteel van Arenberg, universiteitsgebouwen van KU Leuven, het Groot Begijnhof, de Sint-Lamcbertuskapel en nog veel meer. Ik vind het altijd fijner om dit soort dingen met een gids te bekijken. Dan zie en begrijp je er toch meer van dan in je eentje met een plattegrond of Google Maps op zak.

Inwoners van Leuven

Leuven kent een mooie variatie aan inwoners: van begijn tot student. Tijdens het studiejaar wonen er zo’n 40.000 studenten in Leuven. Dat is bijna de helft van de totale bevolking! De universiteit is dan ook letterlijk op iedere straathoek te vinden. Flink verspreid over de stad. Die studenten wonen ook op het Groot Begijnhof. Dat is eigenlijk het best te omschrijven als een lieflijk dorpje in de stad. Hier vonden ongehuwde vrome vrouwen hun thuis, de begijnen. De laatste begijn is in 1988 overleden. Er loopt nu nog een gids rond geheel gekleed in de kleding van de begijnen.

Fietsen en bier

In Leuven wonen ook veel professoren. Er zijn er meer dan 1.000 actief in de stad. Onvoorstelbaar! Wie wel uniek is, is de bierprofessor. Serieus, aan de KU Leuven is er een professor voor bier. In Leuven kun je aan bier ook eigenlijk niet ontkomen. Sowieso in de kroegen natuurlijk, maar er zijn ook veel mogelijkheden om biertours, bierproeverijen en zelfs kookworkshops met bier te doen. En ja, ook Leuven heeft een bierfiets. En ja, ook hier wordt ‘ie vooral gebruikt voor luidruchtige vrijgezellenfeestjes. Ik hou het bij de fiets van Leuven Leisure. Dat biertje drink ik wel op het terras.

Note: ik was op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen in Leuven en heb deze activiteiten aangeboden gekregen. Ik heb geen afspraken gemaakt over wat ik zou schrijven over mijn bezoek. Dit is hoe ik Leuven heb ervaren.

Reacties

  1. Oh echt? Dan heb ik dat verkeerd begrepen. Of zijn er 1000 priesters/pastoren maar niet meer allemaal actief?

Schrijf een reactie