fbpx

Laatste update: 27 april 2019

In Nederland zijn foodfestivals hartstikke populair. In België is dat niet anders. In 2016 organiseerde Leuven voor de 28e (!!) keer Hapje-Tapje. En de Belgen pakken dat goed aan. Alleen de omschrijving van het evenement is al voldoende reden om naar Leuven af te reizen: “ het exclusieve speelterrein van de Bourgondische levensgenieter”. Count me in!

Wat is Hapje-Tapje?

Op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen mag ik een weekend lang eten, eten en nog eens eten in Leuven. Dat dit weekend samenvalt met Hapje-Tapje is natuurlijk geen toeval. Iedere eerste zondag van augustus wordt het centrum van Leuven overgenomen door dit evenement. Dat betekent oneindig veel standjes met heerlijke hapjes en uiteraard ook de nodige biertjes. Daar komen flink wat mensen op af. Zeker ook naar de barmannen (en –vrouwen) race. Leuvense barmannen leggen met een vol dienblad bier zo snel mogelijk een parcours door de stad af. Degene die het snelst is én het meeste bier over de finish krijgt, wint.

barmannenrace Leuven Hapje-Tapje

barmannenrace oude markt Leuven Hapje-Tapje

Grand Place Gourmande

Met de bloggers spenderen we de meeste tijd op de Grote Markt, voor Hapje-Tapje omgedoopt tot Grand Place Gourmande. Hier staan negen Leuvense zaken met mooie gerechtjes. Ieder gerechtje kost zes euro en een bijpassend drankje drie of zes. Wij hebben een kaart van vijftien euro waarmee je drie gerechten kan proeven. Het is lastig kiezen omdat alles fantastisch ruikt en erg mooi is opgemaakt. Na lang twijfelen kies ik voor de gerechten van restaurant Trente, Patisserie Zuut en Elsen Kaasambacht.

Bij Trente krijg ik een kunstwerkje van zalm met avocado en galia meloen. Zuut trakteert me op een desert met chocolade, biscuit, framboos en karnemelkschuim en bij Elsen Kaasambacht krijg ik een evolutie van geitenkaas met anijscrumble, venkel en aardbeien. Mijn persoonlijke favoriet? Ik ben op en top kaaskop dus ik ga voor het geitenkaasgerechtje.

Hapje-Tapje restaurant Trente

patisserie Zuut Hapje-Tapje

Elsen Kaasambacht Hapje-Tapje

Dit zijn echt prachtige visitekaartjes voor de drie Leuvense zaken. Zet ze hoog op je to do-lijstje als je naar Leuven gaat!

Schrijf een reactie