fbpx

Laatste update: 1 mei 2021

In Palenque vind ik één van de mooiste Maya-ruïnes die ik ooit gezien heb. Gelegen in de jungle en extra indrukwekkend door de schreeuwen van de brulapen. Het is dé highlight van het stadje Palenque in Mexico.

Het centrum van Palenque

Vanaf het busstation van Palenque loop ik zo de wijk La Cañada in. Dit stukje Palenque is prachtig begroeid. Hier zijn de meeste accommodaties en een handjevol restaurants. Als ik de weg de brug over vervolg, beland ik in het echte centrum met winkels en restaurants. Hier is het écht Mexico. Het is leuk om hier even doorheen te wandelen en ik trakteer mezelf op taco’s bij Tropi Tacos. Voor de grote eters is restaurant Las Tinajas een aanrader: van de enorme porties kan ik wel drie dagen eten.

Tropi Tacos in Palenque

Wat te doen in Palenque?

In Palenque zijn naast de ruïnes geen noemenswaardige bezienswaardigheden. Het is daarom verder vooral een uitvalsbasis voor de watervallen. Om de watervallen en de ruïnes te bezoeken, heb je in totaal twee dagen nodig. Misschien nog één extra dagje om te chillen en wat door het stadje te lopen. Bezoek op dag 1 de Palenque ruïnes en Agua Azul en op dag 2 de watervallen van Roberto Barrios en Misol-Ha. Lees alles over de watervallen rondom Palenque.

De Maya-ruïnes van Palenque

Samen met een paar andere reizigers neem ik een gids in de arm om de oude Maya-stad te ontdekken. De onderhandelingen worden geopend met 1600 pesos en gesloten met 1000 pesos. De rondleiding is elke peso waard. De gids weet twee uur lang onze aandacht erbij te houden met achtergrondinfo, persoonlijke verhalen en grappen. Uiteraard vertelt hij over architectuur en geschiedenis, maar weet dat ook tastbaar te maken door praktische voorbeelden te geven. Zoals hoe de Maya’s een estafette van 100 kilometer richting de Golf van Mexico aflegden om de Maya-koning twee keer in de week van verse vis te voorzien.

De gids wijst ons steeds de beste plekken om foto’s te nemen en weet iedere vraag te beantwoorden. Hij vertelt bijvoorbeeld over het balspel wat de Maya’s speelden: de winnaar werd gedood en naar de onderwereld gestuurd om tegen de slechte krachten die de landbouw bedreigden te vechten. Of, zoals anderen geloven, werd juist de verliezer vermoord.

Eén van de tempels bij Parque Nacional Palenque

Na de rondleiding lopen we zelf nog wat rond. Ik heb van een andere reiziger een uitgetekend kaartje gekregen met de weg naar een vergeten tempel. We lopen door de jungle en als je The Ruins hebt gelezen, begrijp je waarom ik met dat kaartje en in deze omgeving visioenen van bezeten planten krijg. De vergeten tempel vinden we niet, maar omdat de omgeving zo mooi is, maakt dat niks uit.

De entree voor de ruïnes van Palenque is 70 pesos. Een taxi vanuit het centrum kost 60 pesos en een colectivo 25 pesos. Ben je dus met meerdere  mensen, dan kun je de taxi overwegen.

Tip! The Ruins is een spannend boek over een groepje toeristen middenin de jungle van Mexico. Bij Bol.com te koop in het Engels en het Nederlands.

Accommodatie in Palenque

In Palenque kun je ervoor kiezen om dichtbij de ruïnes te verblijven. Dat is wel prijzig. Goede opties zijn daar bijvoorbeeld Chan-Kah Resort Village (middenin de jungle, met zwembad én Starbucks) of Hotel Casa Lakyum waar je in de buurt ook een handvol restaurants en bars vindt. De accommodatie in het centrum is een stuk goedkoper. Ik kies voor budgetoptie Yaxkin. Hier zijn zowel slaapzalen als privékamers. Ik heb een privékamer in het gebouw aan de overkant. Dat is een luchtdicht hok zonder charme en zonder wi-fi. Let dus even goed op welke kamer je krijgt. Het hoofdgebouw was vroeger een discotheek. Dat zie je ook echt terug als je de hoofdingang van het gebouw gebruikt: een lange entree en dan een grote open ruimte. Het aansluitende cafe Jade is prima voor een drankje, het eten vind ik er wat magertjes.

Hoe kom je in Palenque?

De weg tussen San Cristóbal en Palenque is jarenlang het decor geweest van wegversperringen en overvallen. Hoewel dat nu minder is, raad ik je aan toch de omweg via Villahermosa te nemen. Zeker ’s avonds en ’s nachts! Het duurt langer en het is duurder, maar sommige risico’s moet je gewoon niet willen nemen vind ik. Kies daarom gewoon voor een ADO of OCC bus bij het busstation. Als je al weet wanneer je wilt reizen, kun je het best je bustickets al online bestellen. Hoe eerder je besteld, hoe goedkoper. Probeer het via ADO zelf, of anders Clickbus of Mi Escape.

 

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze links iets kopen, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.

2 Comments

    • Que bueno! Er zijn ook prachtige watervallen daar in de buurt. Ook echt de moeite waard.

Write A Comment