fbpx

Laatste update: 14 maart 2021

Kletterend water, kabbelend water, kristalhelder water: rondom Palenque vind je de mooiste watervallen. Roberto Barrios, Misol-Ha en Agua Azul zijn de bekendste in de omgeving en allemaal zijn ze een bezoekje waard.

Zelfstandig of met een tour?

In Palenque kun je tours naar de verschillende watervallen boeken. Dat hoeft niet, want ze zijn alle drie prima zelfstandig bereikbaar. De reistijd is dan wel wat langer, maar dan kan ik wel zelf mijn dag plannen. Dat is mij de extra moeite wel waard. En trouwens, ik bespaar zo ook nog wat pesos.

Tip! Ook de Maya-ruïnes kun je prima zelfstandig bezoeken. Bij de ingang kun je eventueel een gids inhuren. Ik vind dat zeer de moeite waard!

De watervallen van Roberto Barrios

Met een groepje backpackers eet ik eerst op de markt in het centrum en pak daar de colectivo (een gedeeld busje). Voor 50 pesos zit ik 40 minuten tussen een 20 kilo zak mais en een kettingzaag en word ik netjes bij de ingang van Roberto Barrios afgeleverd. De entree is 20 pesos. De man bij de kassa waarschuwt meteen: de laatste colectivo terug naar Palenque gaat om 17.30 uur.

De watervallen van Roberto Barrios doen me een beetje aan Semuc Champey in Guatemala denken. Het water is minstens zo blauw en je kunt naar verschillende bassins klauteren. Ik bedank mezelf voor m’n suffe aankoop voor deze reis: waterschoenen. Een topinvestering van 6 euro! Ik ben niet zo’n held met klauteren over gladde rotsen (lees: 99% kans dat ik val), dus ik kies een lekker rustig stukje uit om daar te zwemmen. Het water is heerlijk kalm en koel. Er is een stevig touw gespannen door het water waar ik op kan uitrusten als ik moe dreig te worden. Pas als ik zo gerimpeld ben als een oud vrouwtje, kom ik het water weer uit.

Wij bezoeken de watervallen van Roberto Barrios aan het einde van de dag en dan is het prima te doen qua drukte. Ook fijn om te weten: er zijn gewoon wc’s hier en je kunt een flesje water kopen.

De watervallen van Agua Azul

Entree van Agua Azul

Het is even schrikken als ik bij Agua Azul aankom: ik beland in een mierenhoop van souvenirkraampjes. Bij de entree staan er met gemak honderd. De hele weg langs de rivier staan er ook nog veel kraampjes, maar gelukkig laten de verkopers me met rust. Ze komen pas in actie als mensen serieuze interesse tonen, lijkt het.

Bij de entree spelen vooral veel Mexicaanse kinderen in het water. Wij vervolgen de weg langs de rivier en hoe verder we komen, hoe rustiger het wordt. Er zijn verschillende plekken afgezet waar het veilig zwemmen is. De stroming is namelijk verraderlijk sterk. Ook hier geldt dat het rustige water bizar blauw is. Als het water met geweld naar beneden stort, is het ijzig wit. Ik blijf maar foto’s maken, zo mooi!

Aan het eind van de wandeling houden een paar jongetjes toeristen tegen. Vanaf daar mag je alleen onder begeleiding verder, zeggen ze. Hun begeleiding uiteraard. Of het helemaal klopt wat er hier gebeurt, betwijfel ik. De nieuwsgierigheid wint en wij lopen met één van de jongetjes mee. Na ongeveer een kwartier komen we bij een stuk waar we in de verte een grot zien en daar houdt het op, we mogen een foto nemen en weer terug. Dit was niet de moeite waard. We geven de jongen 20 pesos fooi, we hebben geen flauw idee of dat veel of weinig is voor hem.

De entree voor Agua Azul bedraagt 40 pesos. Vanuit Palenque betaal ik 50 pesos aan de colectivo (die zogenaamd NU weggaat en dan nog een half uur wacht op meer passagiers, welkom in Mexico!). Op een kruising moet je overstappen op een taxi (25 pesos per persoon). Laat je colectivo chauffeur dus weten dat je naar Agua Azul wilt, dan zet hij je er op het juiste punt uit.

De Misol-Ha waterval

Vanuit Agua Azul ga ik door naar Misol-Ha. Dat ligt op de route terug naar Palenque. We betalen opnieuw 25 pesos per persoon voor een taxi om weer naar het kruispunt te gaan. In het busje, de colectivo, betaal ik 35 pesos. De colectivo zet ons aan het begin van de weg naar de waterval af. Voor de terugweg naar Palenque betaal ik straks nog eens 20 pesos in de colectivo.

De route van de weg naar de waterval is mooi en bloedheet. Het is ruim een half uur lopen in de volle zon. Zorg dus dat je water, veel water meeneemt. Onderweg moeten wij één keer 10 pesos betalen bij een provisorische wegdoorgang. De landeigenaren slaan een slaatje uit de populariteit van de waterval. Van andere mensen hoor ik dat zij twee posten zijn tegengekomen. Misschien was die bewaker net even in slaap gedommeld toen ik voorbij kwam?

Bloedhete wandeling bij de Misol-Ha waterval.

De Misol-Ha waterval is een compleet andere waterval dan Roberto Barrios en Agua Azul. Het is een stuk kleiner, maar heel veel hoger. De waterval is 35 meter hoog en ervoor ligt een flinke plas water waar je in kunt zwemmen. Het voelt alsof ik op een filmset ben beland en Tarzan zo langs komt slingeren aan een liaan.

Wat tof is aan de Misol-Ha waterval, is dat ik erachter langs kan lopen. Niet geheel zonder uitglij-gevaar, maar dat doe ik graag voor het adembenemende uitzicht. Als ik het pad vervolg, kom ik bij de ingang van de grot aan. Voor 10 pesos mag ik naar binnen. Ik doe drie stappen dichterbij en word begroet door honderden muggen. Je begrijpt, ik bedank voor dit grotbezoek. Check ook vooral even onderstaand filmpje voor een goede indruk van de waterval.

Roberto Barrios, Agua Azul of Misol-Ha?

Als je maar beperkt de tijd hebt, welke waterval moet je dan bezoeken? Dat vind ik een lastige keuze. Ik denk toch dat ik voor Roberto Barrios ga. Die is een stuk minder toeristisch dan Agua Azul en biedt meer zwemmogelijkheden dan Misol-Ha. Maar stiekem vind ik dat je ze gewoon alledrie moet bezoeken!

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze links iets kopen, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.