fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 12 mei 2023

In Palenque vind ik één van de mooiste Maya-ruïnes die ik ooit gezien heb. Gelegen in de jungle en extra indrukwekkend door de schreeuwen van de brulapen. Het is dé highlight van het stadje Palenque in Mexico.

Het centrum van Palenque

Vanaf het busstation van Palenque loop ik zo de wijk La Cañada in. Dit stukje Palenque is prachtig begroeid. Hier zijn de meeste accommodaties en een handjevol restaurants. Als ik de weg de brug over vervolg, beland ik in het echte centrum met winkels en restaurants. Hier is het écht Mexico. Het is leuk om hier even doorheen te wandelen en ik trakteer mezelf op taco’s bij Tropi Tacos (Google Maps locatie). Voor de grote eters is restaurant Las Tinajas (Google Maps locatie) een aanrader: van de enorme porties kan ik wel drie dagen eten.

Tropi Tacos in Palenque

Wat te doen in Palenque?

In Palenque zijn naast de ruïnes geen noemenswaardige bezienswaardigheden. Het is daarom verder vooral een uitvalsbasis voor de watervallen. Om de watervallen en de ruïnes te bezoeken, heb je in totaal twee dagen nodig. Misschien nog één extra dagje om te chillen en wat door het stadje te lopen. Bezoek op dag 1 de Palenque ruïnes en Agua Azul en op dag 2 de watervallen van Roberto Barrios en Misol-Ha. Lees alles over de watervallen rondom Palenque.

De Maya-ruïnes van Palenque

Samen met een paar andere reizigers neem ik een gids in de arm om de oude Maya-stad te ontdekken. De onderhandelingen worden geopend met 1600 pesos en gesloten met 1000 pesos (prijzen 2018). De rondleiding is elke peso waard. De gids weet twee uur lang onze aandacht erbij te houden met achtergrondinfo, persoonlijke verhalen en grappen. Uiteraard vertelt hij over architectuur en geschiedenis, maar weet dat ook tastbaar te maken door praktische voorbeelden te geven. Zoals hoe de Maya’s een estafette van 100 kilometer richting de Golf van Mexico aflegden om de Maya-koning twee keer in de week van verse vis te voorzien.

De gids wijst ons steeds de beste plekken om foto’s te nemen en weet iedere vraag te beantwoorden. Hij vertelt bijvoorbeeld over het balspel wat de Maya’s speelden: de winnaar werd gedood en naar de onderwereld gestuurd om tegen de slechte krachten die de landbouw bedreigden te vechten. Of, zoals anderen geloven, werd juist de verliezer vermoord.

Eén van de tempels bij Parque Nacional Palenque, Mexico.

Na de rondleiding lopen we zelf nog wat rond. Ik heb van een andere reiziger een uitgetekend kaartje gekregen met de weg naar een vergeten tempel. We lopen door de jungle en als je The Ruins hebt gelezen, begrijp je waarom ik met dat kaartje en in deze omgeving visioenen van bezeten planten krijg. De vergeten tempel vinden we niet, maar omdat de omgeving zo mooi is, maakt dat niks uit.

De entree voor de ruïnes van Palenque is 90 pesos. Een taxi vanuit het centrum kost (in 2018) 60 pesos en een colectivo 25 pesos. Ben je dus met meerdere  mensen, dan kun je de taxi overwegen.

Tip! The Ruins is een spannend boek over een groepje toeristen middenin de jungle van Mexico. Bij Bol.com te koop in het Engels en het Nederlands.

Accommodatie in Palenque

In Palenque kun je ervoor kiezen om dichtbij de ruïnes te verblijven. Dat is wel prijzig. Goede opties zijn daar bijvoorbeeld Chan-Kah Resort Village (middenin de jungle, met zwembad én Starbucks) of Hotel La Adea waar je in de buurt ook een handvol restaurants en bars vindt.

De accommodatie in het centrum is een stuk goedkoper, maar er zijn maar weinig hostels. Dit zijn je opties bij Hostelworld.

Hoe kom je in Palenque?

De weg tussen San Cristóbal en Palenque is jarenlang het decor geweest van wegversperringen en overvallen. Hoewel dat nu minder is, raad ik je aan toch de omweg via Villahermosa te nemen. Zeker ’s avonds en ’s nachts! Het duurt langer en het is duurder, maar sommige risico’s moet je gewoon niet willen nemen vind ik. Kies daarom gewoon voor een ADO of OCC bus bij het busstation. Als je al weet wanneer je wilt reizen, kun je het best je bustickets al online bestellen. Hoe eerder je besteld, hoe goedkoper. Probeer het via Busbud.

Meer Mexico inspiratie?

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Of probeer het bij WithLocals. En voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn. ‘Gratis’ tours boek je bij Freetours en GuruWalk – je geeft wel de gids fooi.
 • Attracties en musea. Met de kortingscode KIMOPREIS22 krijg je 5% korting bij Tiqets op musea en andere attracties.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, doe dat dan bij Discover Cars.
 • Bus. Boek busreizen in Mexico via Busbud, Omio of 12Go.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, Tui of liever D-reizen, Vakantie Discounter of Shoestring?
 • Visum. Controleer van tevoren goed welke papieren je nodig hebt om het land binnen te komen. Visums kun je eventueel bij iVisa regelen.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
 • Yoga retreat. Of, boek een fijn yoga retreat naar Mexico!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: november 2018. Daarna geüpdatet.

Reacties

Schrijf een reactie