Laatste update: 27 juni 2019
Eén van de oudste zoutmijnen ter wereld ligt in Polen. Vlakbij Krakau ligt de Wieliczka-zoutmijn. Deze is wel 327 meter diep, wat voor een mijn op zich niet extreem is. Maar het zijn wel zo’n achthonderd traptreden! Je moet dus wel wat over hebben voor de zoutmine, mine, mine... (Yep, een Finding Nemo referentie. Tegen beter weten in doe ik dat gewoon.)
“Don’t lose your ticket!!!”
Wij gaan met de ochtendtour van PolenReizen mee vanuit Krakau. Bij de zoutmijn is het eerst koffietijd. Ondertussen zorgt een hyperactieve Poolse dame ervoor dat iedereen een entreekaartje en audiokastje met oordopjes krijgt. Omdat ze gemiddeld drie keer per minuut roept dat je je kaartje niet moet kwijtraken, staat ze met haar oren te klapperen als iemand van onze groep het toch presteert het kaartje te verliezen. Het komt gelukkig allemaal goed en hij mag mee naar binnen. Op naar die 800 traptreden dus!
Afdalen in de mijn
De Wieliczka-zoutmijn kent 300 kilometer aan gangen. Maar wees gerust: een tour door de mijn is ‘slechts’ 3,5 kilometer waarbij je tot 135 meter diep gaat. In de mijn is het best fris eigenlijk. Volgens de gids, de overigens perfect Engels spreekt, is het er altijd zo’n 14 tot 16 graden.
We beginnen met een afdaling van iets meer dan 300 treden waarbij je continu linksom de trap afdraait. Een klein beetje draaierig komen we bij de eerste stop op zo’n 60 meter diepte aan. De gids leidt ons door het gangenstelsel langs verschillende standbeelden van zout, oude werktuigen die voor de zoutwinning werden gebruikt, het ondergrondse meer en de kapel. Ik vind vooral de houten constructies die de mijn ‘staande’ houden erg imposant.
Legende van prinses Kinga
Volgens de legende is de zoutmijn ontstaan dankzij de Hongaarse prinses Kinga die werd uitgehuwelijkt aan de prins van Krakau. Als huwelijksgeschenk wilde deze prins geen goud en zilver, dat had hij immers al genoeg. Dus moest Kinga met haar entourage wit goud (zout) regelen in een Hongaarse zoutmijn. Ze gooide haar verlovingsring in een schacht van deze mijn. Uit frustratie? Tijdens haar huwelijk maakte ze met haar man een uitstapje naar Wieliczka waar er voor haar een put gegraven moest worden (waarom is me volstrekt onduidelijk, maar je kunt nooit genoeg putten hebben nietwaar?). Tijdens het graven kwamen ze een groot stuk zout tegen waar haar verlovingsring in zat. Hoe toevallig! En zo werd er meer zout ontdekt in Wieliczka.
Een miljoen toeristen per jaar
Sinds ongeveer 1044 wordt er zout gewonnen in deze zoutmijn. Het is nu vooral een toeristische bedoeling: een miljoen mensen per jaar bezoeken de Wieliczka-zoutmijn! Toeristen kwamen er in de 15e eeuw ook al, maar toen waren het vooral welgestelden. In de mijn vind je ook een kathedraal en dat is best bijzonder, want daar zijn er maar drie van in de wereld. Deze, nog eentje in Polen en de Catedral de Sal in Colombia. Sinds 1978 staat de Wieliczka-zoutmijn al op de Werelderfgoedlijst. In 2013 werd de inschrijving uitgebreid met de Bochnia-zoutmijn die je ook kunt bezoeken. Wij hebben die niet bezocht, maar nu ik weet dat je daar van de langste ondergrondse glijbaan af kunt roetsjen, heb ik toch het gevoel dat ik iets gemist heb!
Routes in de zoutmijn
Er zijn verschillende routes die je kunt volgen in de mijn. Wij gaan voor de meest gangbare: de toeristenroute. Dat is de enige, volgens de brochure, die langs alle belangrijke plekken gaat. De tour duurt ongeveer twee uur, een beetje afhankelijk van de drukte en de groep. Voordat we de lift (pfiew, we hoeven niet al die trappen weer omhoog!) in gaan om de mijn te verlaten, kopen we in de cadeauwinkel voor een klein prijsje nog een potje met zout uit de mijn. Je kunt dit zout dus gewoon eten! Leuk en lekker souvenirtje dus.
Meer dan zout…
In de zoutmijn kun je trouwens ook terecht voor recepties, bruiloften en zakelijke bijeenkomsten. Op 135 meter diepte tref je een restaurant en zelfs een kuuroord. De lucht in de mijn is namelijk bijzonder goed voor je luchtwegen. Astma- en COPD-patiënten komen hier voor behandelingen. De lucht is namelijk vrij van allergenen en niet vervuild. Je kunt zelfs een nachtje blijven slapen in het ondergrondse ‘resort’. Binnenkort kun je ook een ondergronds boottochtje maken door de zoutmijn. Daar wordt nu aan gewerkt.
Zoutmijn bezoeken
Je kunt met een tour of eigen vervoer naar de mijn gaan. De mijn zelf kun je alleen in met een gids. Een entreeticket kost je 79 zloty (ongeveer 20 euro). Bij PolenReizen.nl zit er voor twintig euro extra ook vervoer van en naar je hotel bij. Het is dus een beetje afhankelijk van je vervoersmogelijkheden met welke optie je goedkoper uit bent. Vergeet niet om wat kleingeld mee te nemen. Om in de kapel foto’s te maken, moet je namelijk een kleine bijdrage doen. Niet dat iemand dat lijkt te controleren, maar wel zo netjes om te doen. Met het beperkte licht in de mijn is het nog best lastig foto’s maken, maar hopelijk heb je nu wel een beetje een idee.