fbpx

Laatste update: 12 oktober 2018

Je zult Polen waarschijnlijk niet bezoeken vanwege de geweldige keuken. Vlees en soep? Mwah… Maar Krakau verrast. Natuurlijk zijn er de typische toeristische restaurants met eenheidsworst. Tip: laat die vooral links liggen!

Drie ‘waarschuwingen’

Tijdens ons weekend hebben we dikke mazzel dat we met iemand zijn die al vaak, heel vaak, in Krakau is geweest en ons dus naar alle leuke plekken weet te leiden. Voor ik de tips met je deel, nog even drie ‘waarschuwingen’: neem de tijd, de rokjes zijn kort en schrik niet van de prijs! Het idee van service van de gemiddelde Poolse ober of serveerster is niet om over naar huis te schrijven. Je moet vaak lang wachten, je bestelling herhalen en verwacht geen glimlach. Voor de mannen maken de korte rokjes van de serveersters dit misschien wel weer goed. Zelfs bij de chiquere restaurants lopen de dames erbij alsof ze de club in gaan. Voor ons Nederlanders onvoorstelbaar, maar hier hartstikke normaal. De derde waarschuwing gaat over de prijs. In vergelijking met Nederland is het echt spotgoedkoop om hier goed te eten. Gerechten waar je thuis makkelijk 30 euro of meer voor betaalt, vind je in Krakau voor nog geen 15 euro op de kaart.

Mleczarnia: even bijkomen met een koffietje

Na een flinke wandeling door de stad, ben ik wel toe aan een rustpauze met een koffietje. In de wijk Kazimierz bezoeken we een kleine binnenplaats waar een scene van Schindler’s List blijkt opgenomen. Je kunt in Krakau overigens volledige tours doen waarmee je langs alle filmlocaties gaat (maybe next time?!). Aan het begin van dit straatje zit het terras Mleczarnia. Een sfeervolle, schaduwrijke plek waar we even een drankje doen. De cappuccino’s zijn heel, heel groot! Voldoende cafeïne om de rest van de dag op door te gaan.

Mleczarnia Krakau

Oranzeria: late lunch of vroeg diner

Dit is een typisch gevalletje van als-je-het-niet-weet-zie-je-het-niet. Op de bovenste verdieping van Hotel Kossak zit Restaurant Café Oranzeria. Hier geniet je, als de temperatuur het toe laat, van een prachtig uitzicht over het oude gedeelte van de stad, de Vistula rivier en het Wawel kasteel. Mooi met zonsondergang! Wij zijn hier voor een late lunch, maar pakken wel flink uit. Ik voel me stiekem een beetje underdressed hier. Dat vergeet ik snel als we onze gerechten voorgeschoteld krijgen. God-de-lijk. Ik kies voor gebakken halloumi kaas met een kikkererwten- en bonentaartje en vijgensaus. En de chocolade en chili soufflé met Bourbon vanille-ijs en pistachenoten kan ik simpelweg niet weigeren. Wat dat grapje kost? Nog geen dertien euro voor het hoofdgerecht en minder dan vijf euro voor het dessert.

gebakken hammoumi kaas oranzerie krakau
chocolade chili souffle oranzerie krakau

Piano Rouge: skip het terras, ga naar binnen voor diner

Aan de Grote Markt in Krakau zitten tientallen cafes en restaurants. Het is een vrij toeristische bedoeling en het aanbod vind ik nogal overweldigend. Hoe moet ik kiezen? Gelukkig hebben wij onze privé reisgids mee en die brengt ons naar Piano Rouge. Het terras stelt niet zo veel voor, leuke locatie, maar that’s it. Binnen waan ik me opeens in een compleet andere wereld. Veel verschillende ruimtes, rood tapijt, gouden kandelaars, barokdecoratie: een beetje Moulin Rouge meets 16e eeuws koningshuis. Plus live muziek. Niet verkeerd! Wij pakken dan ook meteen onze camera’s om dit vast te leggen. Dat blijkt niet te mogen, oeps! Dus afgezien van deze ene foto heb ik niks voor je. Moet je er toch zelf heen. De menukaart is overigens simpel, maar wat ze maken, doen ze goed.

Piano Rouge Krakau

Rubinstein: diner en mensen kijken

In de Joodse wijk zoeken we een terras bij Szeroka. Ruim voldoende keus en vreemd genoeg kiezen we niet voor een plek waar al wat mensen zitten, maar juist voor één van de leegste terrassen. Dit gaat tegen mijn principes in! Normaal gesproken kies ik juist voor een plek waar al wat mensen zitten. In mijn hoofd is dat een teken dat het goed is. Gelukkig komt alles goed bij restaurant Rubinstein (vernoemd naar de oprichtster van het cosmeticamerk Helena Rubinstein). Het is een fijne warme avond, dus we genieten buiten van live muziek en mensen kijken. De kaart verraadt weinig Pools met uitzondering van de pierogi. Dat zijn typisch Poolse dumplings gevuld met meestal vlees en aardappelen. Er schijnen heel veel variaties op te zijn, dus dat moet ik een volgende keer nog eens gaan ontdekken. Hoe dan ook Rubinstein biedt uitgebreide salades, mooie vlees- en visgerechten: het is moeilijk kiezen! De gerechten zien er super uit, die moeten op de foto :).

foto's maken van eten rubinstein krakau

Scandale Royal: laat diner en cocktails

In het oude gedeelte van de stad gaan we naar Scandale Royal. Hier komt een relatief hip publiek om te genieten van typisch Poolse gerechten en moderne verrassingen. Of van een potje voetbal, want dat wordt hier live uitgezonden. Daar hoef je echter geen last van te hebben als je hier gaat eten, want dit staat alleen in het voorste gedeelte aan. Pierogi staat uiteraard op het menu. Ik kan je de konijnlende met parmaham aanraden. Ook bij Scandale Royal heb je een bijzonder goed hoofdgerecht voor tussen de tien en vijftien euro. Ideaal, want dan kun je nog een paar cocktails bestellen!

cocktailkaart scandale royal

Metropolis Design Hotel: uitbuiken en bedtijd

Wij verbleven trouwens in het oude gedeelte van de stad in het Metropolis Design Hotel (aff.). De inrichting doet de naam van het hotel eer aan. Het is een supermodern hotel en met zo’n zestig kamers toch nog steeds kleinschalig te noemen. In je kamer wacht je een flatscreen tv met een persoonlijke welkomstboodschap (ja, ik ben daar gevoelig voor). De kamer is ruim en van alle gemakken voorzien: van regendouche tot vloerverwarming en van internetvoorzieningen tot instelbare kleuren voor de verlichting. Het ontbijt was er goed en op het terras met loungestoelen kun je fijn terecht voor je kopje koffie.

welkom in metropolis design hotel krakau

kamer metropolis design hotel krakau

Reacties

Schrijf een reactie