fbpx

Laatste update: 4 oktober 2017

Thuis ga ik nooit naar de kerk. Ben ik op vakantie, dan bekijk ik de ene na de andere kerk. Aan kerken geen gebrek in Colombia, maar een ondergrondse kathedraal is toch wel uniek. Opzouten (positief bedoeld!) naar de Catedral de Sal in Zipaquirá dus. 

Dagtrip met de bus

Als je een woordje Spaans spreekt, heb je het misschien al geraden. De ondergrondse kathedraal is gemaakt van zout. Vanuit Bogotá kun je een dagtrip maken naar Zipaquirá om de zoutkathedraal te bezoeken. Zipaquirá ligt zo’n vijftig kilometer ten noorden van Bogotá. In theorie zou je er met het openbaar vervoer in anderhalf uur moeten zijn. Mijn medereiziger en ik bewijzen in praktijk dat je er ook veel en veel langer over kunt doen. De busreis is in principe eenvoudig: je neemt de TransMilenio in het centrum van Bogotá naar Portal del Norte. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Daar kun je vervolgens de bus naar Zipaquirá pakken. Dat is nog maar tien minuten, gevolgd door een klein kwartiertje door het stadje lopen.

Helaas rijdt de TransMilenio vandaag niet, dus we kiezen een alternatieve route. Met de hulp van een paar vriendelijke Colombianen belanden we in een bus. Ze wijzen ons op de kaart waar we moeten overstappen. Voor de zekerheid vragen we de buschauffeur of hij een seintje wil geven bij de halte. Geen probleem, verzekert hij ons. Wel een probleem, want hij vergeet het. Dus we kijken al een tijdje redelijk onrustig om ons heen, bladeren verwoed door onze Lonely Planet om erachter te komen waar we zijn. We besluiten het toch maar een medepassagier te vragen. We zijn al vele haltes te ver doorgereden. Maar serieus, Colombia is een hele goede plek om dit probleem te hebben. Iedereen in de bus bemoeit zich met de twee gringas. Twee passagiers wijzen ons de goede kant op, houden een ander busje aan en regelen dat we kosteloos weer via dezelfde route teruggaan naar de juiste halte. Muchas gracias.

Catedral de Sal

De Catedral de Sal is één van de drie zoutkathedralen op de wereld. De andere twee liggen in Polen, eentje in Krakau. De Colombiaanse kathedraal ligt op een flinke heuvel en de omgeving is prachtig. De entree is nogal een toeristische scène: het is druk, er zijn allerlei mensen die je iets proberen te verkopen en behalve de zoutkathedraal trekt ook het toeristentreintje, het museum en de mijnroute veel mensen. Wij kiezen ervoor alleen naar de zoutkathedraal te gaan. Dat kost 25.000 COP per persoon.

Bezoek met gids

Wat wel een beetje jammer is aan onze ontzettend tijdrovende omweg, is dat er geen Engelse gids meer beschikbaar is. Officieel zou er vier keer per dag een Engelse rondleiding zijn, maar het is en blijft Colombia. Het kan zomaar veranderen. Gelukkig zijn er ruim voldoende Spaanstalige tours. Zonder gids mag je ook niet naar binnen. Eenmaal binnen kun je de groep alsnog verlaten. Stiekem zijn we niet meteen onder de indruk van de kathedraal. Als je namelijk op Google zoekt naar afbeeldingen van de Catedral de Sal zie je vooral de hoofdkamer, maar voordat je daar bent, zijn er nog een tiental andere ruimtes die je moet doorkruisen. Iedere ruimte staat symbool voor één van de laatste momenten van Jezus. Met onze Spaanse tourgids komen we er niet helemaal uit, maar gelukkig staan er (niet geheel foutloze) bordjes in het Engels bij.

Voormalige zoutmijn

De rondleiding duurt ongeveer een uur. De uitleg gaat zowel over het verhaal van Jezus als de zoutkathedraal zelf. Het is namelijk een voormalige zoutmijn en pas enkele jaren open voor het publiek. Tussen 1991 en 1995 is er 250.000 kilo uit de zoutmijn gehaald zodat er nu deze publiekstrekker van 75 meter lang en 18 meter hoog staat. Het absolute hoogtepunt is de grote zaal met een enorm kruis met steeds andere verlichting. We vergeten bijna dat we hier met een horde toeristen staan zo imposant is het. De kathedraal is overigens ook echt in gebruik, zowel voor feesten en partijen als voor reguliere kerkdiensten. Als je dat wilt meemaken, moet je op een zondag gaan en een plekje reserveren per mail of tenminste een half uur van te voren aanwezig zijn.

Voor een bezoekje aan de Catedral de Sal in Zipaquirá vanuit Bogotá moet je ongeveer een halve dag uittrekken. Je kunt dit wat verlengen door nog het stadje te bekijken (of door, zoals wij, te lang in de bus te blijven zitten). Het is niet een heel bijzonder stadje, maar even lunchen en gewoon wat door de straatjes slenteren is nooit verkeerd natuurlijk.

Schrijf een reactie