This post is also available in:
Laatste update: 20 oktober 2024
Waar staat Nancy eigenlijk om bekend? Dat zijn eigenlijk twee dingen: de prachtige pleinen die het tot de werelderfgoedlijst geschopt hebben en de art nouveau. Maar gelukkig houdt het niet op bij deze twee dingen. Er is in Nancy in Frankrijk nog veel meer te doen. Genoeg om je minstens een weekend te vermaken. Ik deel graag mijn tips en ervaringen met je.
Start met een stadswandeling door het centrum
Ik ben op persreis in Nancy en ga met een gids op pad. Ik vind dat altijd een heel fijne manier om een stad te ontdekken, want zo pak ik alle highlights maar juist ook de insider’s tips en een stukje geschiedenis mee. Anders was het me bijvoorbeeld nooit opgevallen dat de distel het symbool van Nancy is en dat die op veel plekken als ornament is verwerkt. De distel staat symbool voor het verzet van de stad bij belegering en bezetting. De stekels van de distels zeggen: raak me niet aan, want ik prik.
Bij het toerismebureau kun je een audiogids huren en zo zelfstandig het centrum van Nancy ontdekken. Ook bieden zij stadswandelingen met een gids aan, dus daar kun je ook naar informeren of alvast online boeken.
Place Stanislas
Het Place Stanislas plein in Nancy is het grootste en het mooiste plein van de drie Werelderfgoedpleinen. Het is koninklijk in formaat en allure. Het is nét niet vierkant (106×124 meter). Rondom staan de statigste gebouwen, goud versierd hekwerk en rijk gedecoreerde poorten. De grote toegangspoort is Arc Héré. In het midden van het plein, met rondom terrassen, staat een opvallend beeld van een man die met zijn wijsvinger naar de beeltenis van koning Lodewijk XV wijst. Deze man is Stanislas Leszczynski. Vandaar dus ook Place Stanislas – of Stan, voor vrienden.
Stanislas Leszczynski was de voormalig koning van Polen en laatste hertog van Lorraine (Lotharingen). Arme Stan werd weggejaagd uit Polen en kwam in Frankrijk terecht. Zijn dochter trouwde de koning en hij werd Hertog van Lorraine, maar na zijn dood zou de Lorraine wel weer gewoon Frankrijk worden.
Eigenlijk had ‘ie politiek gezien niet zoveel te zeggen, dat moest hij overlaten aan een Franse kanselier. Hij hield zich meer bezig met mooie en goede dingen. Stanislas legde veel geld neer om kunst te beschermen, zijn bibliotheek open te stellen voor het publiek en de stad Nancy te verfraaien. Hij liet in de 18e eeuw dit plein aanleggen om koning Lodewijk XV te eren. Dat was zijn schoonzoon. Met al deze activiteiten maakte hij zich zeer geliefd in Nancy. Nu weet je ook meteen waarom zoveel hotels en winkels de naam Stan of Stanley hebben gekregen.
Aan het Stanislas plein vind je verschillende cafés en restaurants, het operagebouw, de fontein van Neptunus en het kunstmuseum Musée des Beaux-Arts de Nancy. Omdat het autovrij is en zo groot is het een fijne plek om tijdens je verblijf vaker naar terug te keren. Tip: haal sowieso een ijsje bij Amorino, daar maken ze prachtige bloemen van ijs mét een macaron. Van half juni tot en met september is er iedere avond een lichtshow op het Place Stanislas. Bekijk het voorproefje op de site van Destination Nancy.
Place d’Alliance en Place de la Carrière
Het tweede plein dat op de UNESCO-lijst staat is het Place d’Alliance. Dit is een wat kleiner plein, omringd door lindebomen. De naam herinnert aan de alliantie tussen Frankrijk en Oostenrijk – beter bekend als het verdrag van Versailles uit 1756. De fontein was een cadeautje van Oostenrijk aan Frankrijk.
Op het derde plein, Place de la Carrière, werden vroeger steekspelen en toernooien gehouden. Nu is het vooral een prachtige laan met aan allebei de kanten een rij keurig gesnoeide bomen. Daarachter staan opnieuw imposante gebouwen. Als je vanaf Place Stanislas het Place de la Carrière oploopt, vind je tussen het grind misschien een kaart van de oude stad van Nancy uit de middeleeuwen (1611). Goed opletten dus!
Parc de la Pépinière
Vlak achter de mooie pleinen van Nancy ligt het groene Parc de la Pépinière. Ook wel Parc Pep genoemd door de lokale bewoners. Het is een heerlijk park om even doorheen te slenteren, een boekje te lezen of mee te doen aan één van de activiteiten. In de zomermaanden is er namelijk elk weekend wel wat te doen, vertelt mijn stadsgids. Van salsa dansen tot rock & roll optredens.
De markthal van Nancy
De Marché Central is een overdekte markthaal waar de Fransen graag boodschappen doen. De markt is dagelijks open en ik vind het altijd leuk om even rond te kijken welke producten er in het buitenland verkocht worden. Veel groenten en fruit, maar uiteraard ook wijn en kaas. Er is een ook kaaszaakje waar je plaats kunt nemen om wat dingen uit te proberen. Helaas gaat ‘ie net dicht als ik aan kom lopen. Volgende keer dan maar!
Tip! Dol op eten? (uh, wie niet?!) Dan heb ik ook toffe tips voor restaurants en cafés in Nancy voor je. Inclusief lokale delicatessen en wijnbars.
Saint Epvre basiliek
De Saint Epvre basiliek staat te pronken in het oude deel van de stad, vlakbij de studentenkroegen. De basiliek is alleen open voor diensten, dus je kunt ‘m alleen van buiten bewonderen. Misschien met een biertje erbij op het terras van biercafé Le Ch’timi? De kerk die je nu hier ziet, is de derde kerk die op deze plek werd gebouwd.
Slenter over de Grande Rue
In dit oude gedeelte van de stad is het leuk om over de Grande Rue te wandelen. Ik spot hier verschillende leuke winkeltjes en cafés. Volgens mijn stadsgids is het hier allemaal een beetje te ‘boho’ geworden. De groenteman poetst hier zelfs z’n appels op, lacht ze. Ik zie er vooral ook veel uitnodigende hoekjes en straatjes en kan de sfeer wel waarderen.
Aan het eind van de Grande Rue loop je automatisch de 14e-eeuwse stadspoort Porte de la Craffe tegemoet. Een massieve poort die onderdeel was van de verdedigingsmuur van Nancy. Daar was geen doorkomen aan, lijkt me zo. Het geeft me ook wel een beetje sprookjes-vibes. Op de poort zie je een kruis met twee horizontale balken. Dit is het Lorraine-kruis en dat zie je op veel plekken in de stad terug.
De vallei van de graffiti
Ben je toe aan iets meer rauwheid? Een plek waar niet veel toeristen komen? Begeef je dan naar de Vallée du graff – de vallei van de graffiti. Dat klinkt heel idyllisch, maar niks is minder waar. Het is een verlaten stukje Nancy, langs een oude spoorweg. De muur met prikkeldraad en de verlaten gebouwen zijn hier beklad met graffiti. Beklad ja, want helaas zitten er als ik er ben weinig pareltjes tussen. Maar omdat iedereen hier z’n gang mag gaan, kan dat natuurlijk zo veranderen.
Tip! Klein uitstapje maken? Ga naar Liverdun – het dorpje van de madeleine cakejes.
Bezoek de kleine botanische tuin
In het centrum van Nancy ligt een kleine botanische tuin. Dit is de Dominique Alexandre Godron Garden. Als je de tuin vanuit de grote weg binnenwandelt, kom je eerst nog een muurschildering van de je inmiddels bekende Stan tegen. In de tuin staan wat bomen, verschillende bloemsoorten (ook de distel uiteraard), insectenhotels, een fonteintje en verschillende zitjes. Ook zijn er openbare toiletten.
Relaxen in Nancy Thermal
Een stukje buiten het centrum vind je Nancy Thermal. Maar geloof me, hier wil je wel even voor uitwijken. Nancy Thermal is een prachtig complex met alles wat je verwacht van een spa: hammam, sauna, muziekgrot, jacuzzi en een binnen- en buitenbad.
Je betaalt voor twee of drie uur entree en binnen die tijd moet je je ook omkleden en douchen anders gaat het poortje niet open en moet je bijbetalen. Let even goed op hoe de kluisjes werken, want het staat er alleen in het Frans en voor je het weet heb je de verkeerde code ingevoerd en moet de badmeester je helpen weer bij je spullen te komen. Nee, ik was het niet! Maar mijn reisgenoot wel.
Fietstocht langs de Moezel
Nancy ligt aan de Moezel en dat nodigt uit om een fietstochtje te maken. Wij gaan erop uit met fietsen van Dynamo Location LCA. Helaas gaat de ketting van één van de fietsen al snel kapot, maar eigenaar Erik komt ons op z’n eigen e-bike redden. Wij krijgen zijn e-bike, hij wandelt het hele stuk met een kapotte fiets terug. We zijn blij met de oplossing en krijgen zelfs bij terugkomst een flesje champagne van hem om het ongemak goed te maken.
Voor fietsroutes kun je hier terecht.
Art nouveau ontdekken
Maar wacht eens even, ik begon deze blog met te schrijven dat Nancy bekend staat om de mooie pleinen en de art nouveau. Waar blijft die art nouveau? Nou, daar heb ik een heel artikel aan gewijd. En nu denk je misschien: “ja, maar ik heb helemaal niks met bouwstijlen en kunststromingen”. Dan denk ik alsnog dat je een gokje moet wagen in Nancy. Want art nouveau is ook voor het ongetrainde oog echt indrukwekkend – weet ik uit ervaring.
Lees dus snel meer over art nouveau in Nancy.
Nancy City Pass
Als je van plan bent veel gebruik te maken van het ov in Nancy of veel musea wilt bezoeken, dan is het aanschaffen van een Nancy City Pass het overwegen waard. Je krijgt er namelijk gratis toegang tot bepaalde musea mee, de audiogids is ook gratis en bij andere dingen krijg je weer korting. Check dus zeker even of het voor jou een goede deal is.
Hotel tip in Nancy: Hôtel Stanley by HappyCulture
Moe maar voldaan na een dagje Nancy vol bezienswaardigheden? Snap ik. Ik plof neer bij het kleinschalige Hôtel Stanley. Dat is één van de weinige boetiekhotels in Nancy. De ontvangst is vriendelijk en in de kleine ontvangstruimte kan ik ook een koffietje pakken of waterfles vullen.
De hotelkamer heeft een klassieke uitstraling door de hoge plafonds en is opgeleukt met een vrolijk behangetje en stijlvolle accessoires. Fijn ook dat ik gewoon op de kamer een kopje thee kan zetten. Douchewater ook dik in orde, dus aanrader!
Het ontbijt is beneden in de kelder. Daar is beperkte ruimte, maar met het gekleurde behang, een droogbloemetje hier en een schilderijtje daar is het toch gezellig gemaakt.
Bekijk de prijzen en de kamers
Parkeren in Nancy
Vlakbij Hôtel Stanley is een parkeergarage (deze). De reviews hierover zijn niet zo positief, maar ik vond het eigenlijk gewoon een parkeergarage. Niks mis mee. Behalve de prijs. Het kost € 18 per dag (in 2024). Online kun je eventueel goedkoper vooraf reserveren, ons lukte dat helaas niet op onze mobiel. Omdat wij met de auto naar Nancy Thermal gingen, heb ik de auto later nog hier geparkeerd. Daar kost het € 15 per dag (afrekenen in het Mercure hotel).
Meer Frankrijk inspiratie?
Handige links voor je Frankrijk trip
- Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Bij WithLocals heb je ook leuke opties. Voor ‘gratis’ wandeltours kun je bij Freetour en GuruWalk terecht, en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn. En op de site van Rue des Vignerons vind je allerlei wijntours en proeverijen.
- Attracties en musea. Bij Tiqets krijg je met de kortingscode KIMOPREIS22 5% korting op musea en attracties.
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever wat meer opties vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
- Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
- Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Trein en bus. Reis met NS International of FlixBus naar Frankrijk. En reserveer bussen en treinen met Busbud, 12Go of Omio.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties en TUI tot Sawadee, of liever de Vakantie Discounter, Sunweb of D-reizen?
- Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
- Yoga retreat. Of: ga op yoga retreat in Frankrijk!
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.
Ik bezocht Nancy op uitnodiging van Destination Nancy. Zij hebben mij volledige redactionele vrijheid gegeven.