fbpx

Laatste update: 31 maart 2021

Eten moet je toch, dus dan het liefst lekker, nietwaar? In Bari (Italië) zijn er zoveel eetgelegenheden dat ik de kluts kwijt raak. Waar moet ik in godsnaam heen? Check hier mijn ervaringen met eten in Bari: goed en slecht.

Terranima: doe maar niet

Laat ik beginnen met de grote teleurstelling. Restaurant Terranima wordt in de Lonely Planet  aangeraden vanwege de fabulous regionale gerechten. Die wil ik met mijn moeder wel proeven! De ontvangst is hartelijk, maar daarna vergeet de bediening ons. Als we uiteindelijk mogen bestellen, pakken we het grondig aan. We bestellen een antipasti, een primi én een segundi. Bij de antipasti is er nog niks aan de hand (maar wat kun je ook verkeerd doen aan een kaas- en vleesplankje). Daarna gaat het snel downhill. De primi is een vrij kleffe pasta met weinig smaak. We laten allebei een half bord staan. Ondertussen is onze wijn op, maar dat ziet niemand.

Bij de segundi herkauwt mijn moeder drie keer de doorgebakken biefstukreepjes. Ik maak eerst nog verwachtingsvol een foto van mijn lam, maar de onderkant is zwartgeblakerd. Ik raak het niet eens meer aan. De bediening let totaal niet op en pas na een kwartier lukt het me om het gerecht terug te sturen. Of ik een nieuwe wil? Nee, ik wil weg. Nu. We krijgen de rekening en daar staat het oneetbare gerecht wel op. Na wat moeite wordt er een deel van het bedrag van de rekening gehaald. Terranima blijkt helaas een desillusie.

Ciclatera Sotto Il Mare: simpel genieten

In de oude stad, langs de haven, ligt één zonnig terras waar heel Bari zijn oog op heeft laten vallen. Mensen staan in de rij om bij Ciclatera Sotto Il Mare te kunnen zitten. En dus ga ik ook maar in die rij staan. Dat blijkt nog best gezellig: van een stel Italianen die al een plekje hebben bemachtigd krijgen wij een glas rose aangeboden terwijl we wachten. Als we eenmaal zitten, besluiten we nooit meer weg te gaan. De bediening is langzaam, maar vriendelijk. Het Happy Hour plateau met verschillende hapjes is niet heel bijzonder, maar wel lekker. We hebben mooi uitzicht over de haven, er is zon en er is wijn. Niks meer aan doen.

Doe-het-zelf: inkopen op straat

Op verschillende plekken in de oude stad staan kraampjes met eten. De één verkoopt pizza’s, de ander gefrituurde deegballetjes en weer een ander olijven. Wij belanden bij een oudere meneer die ons royaal voorziet van olijven en gedroogde tomaten. Hij blijft ons continu olijfjes om te proeven toestoppen.

Mooie constructie om je verkoopwaar uit te stallen.

In de oude stad maken de lokale dames oortjespasta: orecchiette. Dag in dag uit maken ze deze pasta voor eigen gebruik en de verkoop. In de orechiette-straat staat de pasta te drogen en kun je uiteraard ook de orechiette kopen. Ook een kijkje nemen? Je vindt de Via delle Orecchiette als je, komend vanaf het Castello Svevo, onder de – vrij kleine – boogjes Arco Alto en Arco Basso door bent gelopen.

De dames maken de hele dag door kleine oortjes van pasta: orechiette.

Salumeria: lekker laagdrempelig

In de stad zijn veel supermarktjes annex delicatessenwinkels. Deze heten Salumeria. In deze winkels kun je voor een euro of twee een goed belegd broodje kopen. Wij halen bij een Salumeria in de buurt van de Via delle Orecchiette wat lekkers voor in de avond. De vriendelijke meneer achter de toonbank laat ons wat dingen proeven. Ik krijg een plakje worst, net zoals ik dat vroeger toen ik klein was bij de slager kreeg. We slaan flin in: parmaham, salami, mozarella, nog een kaasje, wat brood… en dat allemaal voor maar 8 euro.

Trotse eigenaar van één van Bari's Salumeria's.

Avamposto: goede koffie

Avamposto is een ontmoetingsplek vlakbij het station van Bari. Mensen lopen in en uit om koffie te drinken. Het is een koffiebar zoals wij die ook kennen: een groepje studenten hier, iemand achter zijn macbook daar. Een prima plek om even bij te komen of een Italiaans ontbijt te scoren. Poeh, dat ontbijt… ik kan niet wennen aan het karige aanbod. Een kop koffie en een croissantje vind ik lekker, maar niet vullend genoeg.

Koffie met een chocoladecroissant bij Avamposto.

Bacio di Latte: slimme keten

Op meerdere plekken in Bari zit Bacio di Latte. Dit is een koffieketen waar je ook gebakjes, broodjes en salade kunt bestellen. De zaak is licht en fris. Het heeft een beetje een hipster-vibe qua uitstraling, maar het publiek is zeer gemengd. Ook dit is een plek waar je niet uren zult zitten, maar gewoon even kort om bij te komen en je dag weer te vervolgen.

Jérôme Cafè: Frankrijk in Italië

Jérôme Cafè voelt een beetje upscale. En misschien is het dat ook wel, want het ligt in de omgeving van een aantal dure winkels. Het is een beetje chique met strak in het pak gestoken obers, het hoge plafond en de prachtige gebakjes. Bij mijn thee krijg ik zandlopertjes zodat ik het theezakje precies lang genoeg in het hete water laat zitten. Om het Franse gevoel af te maken, bestel ik macarons. En dat kan ik iedereen aanraden.

Ristopizza Al Cantuccio2 da Ivan: snel en veel

Een heel eind buiten de stad ligt Ristopizza Al Cantuccio2 da Ivan. Het is een tip van een local. Het restaurant is felverlicht en er staan nogal wat plastic stoelen. Maar het is afgeladen vol. Er zijn enkel Italianen, wat ik een goed teken vind. Omdat wij geen woord Italiaans spreken en de bediening niet veel Engels, stemmen we al snel toe met een proeverij van lokale gerechten. Vliegensvlug staat het al op tafel en het is veel, heel veel. Sommige dingen vinden we lekker, andere dingen niet bijzonder. Maar het is heel leuk om verschillende dingen te proberen, ook al begrijpen we niet altijd wat we eigenlijk eten.

Gemarineerde makreel

Heb jij tips voor drinken en eten in Bari? Laat ’t vooral weten!
En check ook even wat je nog meer kunt doen in Bari.

Write A Comment