fbpx

Laatste update: 7 augustus 2018

De smalle straten met hoge bebouwing bewaren de geur van eten en schone was. De straatstenen zijn bijna vlekkeloos. De lokale bewoonsters moppen trouw iedere dag hun stukje straat in Bari Vecchia, het oude gedeelte van de Italiaanse havenstad Bari. Ik ben in de hak van Italië, en ontdek die zelfs in november nog op sandaaltjes. 20°C!

Bari’s boulevard

Hoewel de regio Puglia bij veel mensen bekend is, is de stad Bari dat totaal niet. Als ik vertel dat ik op citytrip naar Bari ga, articuleer ik overdreven: “Baaaaaarrrrrriiiiiiii”. Dit om verwarring met Bali te voorkomen. Bari is een havenstad met een klein historisch centrum. Bijna dagelijks vertrekken veerboten naar plekken als Corfu en Dubrovnik. Langs de zee ligt een lange promenade waar wandelaars en hardlopers dankbaar gebruik van maken. ’s Avonds nemen de jongeren de boulevard over. In donkere kleding gehuld steken ze in kleine groepjes ombeurten een sigaretje op. Het valt me op dat er nauwelijks gedronken wordt, of houden ze de alcohol angstvallig onder hun jas verborgen?

Lungomare: de boulevard van Bari

Religieus Bari

Ik val vooral voor de charme van het oude Bari. Daar zijn ook de meeste bezienswaardigheden. We bezoeken het Svevo kasteel. Daar zijn een paar tentoonstellingen te zien, maar wij bewonderen vooral het gebouw zelf. We bekijken de S. Sabino kathedraal met een mozaïek op de vloer waar eens per jaar (21 juni om 17.10 uur) het zonlicht precies op valt door het raam aan de voorkant. Het geloof is belangrijk in Bari: er zijn maar liefst veertig kerken in de stad. Overal langs de kronkelwegen in het oude centrum, bewust zo aangelegd om vijanden te doen verdwalen, zijn kleine en grote religieuze heiligenbeelden te vinden. Die beschermen de buurt.

Vis en bier in de ochtend

In de ochtend volg ik met mijn moeder de promenade (Lungomare) richting het historische centrum. We belanden bij de dagelijkse vismarkt. Felgekleurde vissersbootjes leggen aan om hun vangst van de dag te verkopen. Het is nog geen elf uur in de ochtend en de vissers staan met een biertje in de hand alsof de dag er al bijna op zit. Aan de achterzijde van de provisorische markt slaan een aantal mannen ruw inktvissen plat op de grond. Het is me een raadsel waarom: is dit hoe je inktvissen dood maakt? Wordt het vlees hier malser van?

Sinterklaas in Bari

De markt ligt aan de San Nicola pier. De naam verwijst naar Sint Nicolaas. Hier komen we voor het eerst in voorzichtige aanraking met Sinterklaas. In de oude stad staat de basiliek van Sint Nicolaas. Hier liggen de botten van Sint Nicolaas, de beschermheilige van onder andere kinderen en zeelieden. De botten zijn gestolen uit Turkije en liggen sinds de 12e eeuw in de crypte van deze kerk in Bari. Tenminste, als ze de juiste botten hebben gestolen, want dat wordt betwijfeld. De heilige heeft verschillende wonderen op zijn naam staan, zoals het aanbieden van geldbuidels aan drie arme dames die zonder die bruidsschat nooit aan de man zouden komen. In het verhaal zijn wel wat aanknopingspunten te herkennen met ons Sinterklaasfeest: de buidels verschenen in schoenen die bij de haard stonden te drogen en misschien dat we zo wel aan de chocolademuntjes komen? In de kerk staat een soort pilaar waar vrouwen nu geld achterlaten voor de Sint in de hoop dat ze spoedig een man zullen vinden. Ook opvallend: in de kerk zijn ook Russische teksten te lezen. De Sint is namelijk zeer geliefd in Rusland.

Te vroeg voor kerst

Als we tegen het avonduur opnieuw de basiliek aandoen met de Free Walking Tour Bari onder begeleiding van Anna, verstoort een oudere Italiaanse man haar uitleg over Sinterklaas (of de Kerstman, als je niet uit Nederland komt). Hij vindt het schandalig dat we begin november al stil staan bij Sint Nicolaas. “Het is nog geen kerst,” schreeuwt hij en hij blijft alsmaar interrumperen. Pas in de kerk zijn we veilig voor zijn verontwaardiging. Anna vervolgt haar verhaal en vertelt dat in mei het beeld van Sint Nicolaas in zee wordt gedragen. Er wordt dat een beetje vloeistof uit de crypte gehaald. Die vloeistof is in aanraking geweest met de botten en zo beschermt de Sint de zeelieden.

Free Walking Tour Bari

De Free Walking Tour Bari richt zich vooral op het oude centrum en duurt zo’n 2,5 uur. Gids Anna is mede-oprichter heeft veel kennis van de stad. Hoewel wij in de middag de meeste belangrijke bezienswaardigheden al hebben gezien, zijn we blij dat we een aantal plekken nu nog een keer zien maar dan met uitleg. Het principe van de Free Walking Tour Bari is dat je betaalt wat je het waard vindt. Helemaal gratis is het dus niet, tenzij het heel slecht is. Van te voren kun je online reserveren. Dat raad ik je zeker aan. Je kunt ook kiezen voor een fietstour. Dat regel je bijvoorbeeld bij Baja Bikes (aff.).

Het echte leven in Bari

Dankzij Anna krijgen we een kijkje in het leven van de bewoners van Bari Vecchia. We maken kennis met de baldadige kinderen die aan het IKEA-plein wonen. Largo Albicocca is recentelijk door IKEA onder handen genomen om de buurt een beetje op te knappen. Ik herken de IKEA-gordijnen en gieters terwijl er keihard Justin Bieber uit een raam klinkt. Het hele plein geniet (?) mee.

Het IKEA-plein in Bari. Spot de douchegordijnen en gieters.
We proeven lokale lekkernijen die me nog het meest doen denken aan mini-oliebollen en we maken uiteraard een stop bij de dames van de orechiette-straat. De hele dag maken de vrouwen hier kleine oortjes van pasta: orechiette. Typisch voor Bari. Anna gebaart de dame binnen te blijven als wij de pasta die buiten staat te drogen bewonderen, maar de vrouw slaat haar slag en doet goede zaken bij de toeristen. Aan het begin van de avond zien we vooral mannen op straat. In de ochtend zie je juist de vrouwen, zegt Anna. De traditionele rolverdeling is hier nog actueel. De mannen hebben zaterdagmiddag vrij en beginnen dan vrijwel direct te drinken. De vrouwen zijn nog druk met huishoudelijk werk. Langzaamaan verschijnen ook de jongeren op straat, zij maken zich klaar voor een avond uit in de stad.

Mensenmassa in het nieuwe gedeelte

Achter het historische centrum en de promenade ligt het nieuwe gedeelte. Zo krom als de doolhofstraten in het oude centrum (Bari Vecchia) zijn, zo recht zijn de lange wegen in het nieuwe stuk. Hier liggen vooral woonwijken, winkelstraten en de universiteit. Dankzij de universiteit is Bari een vrij jonge stad, maar dat zie je vooral in het nieuwe gedeelte. In het oude gedeelte zie ik echter vooral oudere mensen. Er heerst rust en kalmte, iedereen heeft z’n deur open staan, op de vreemdste plekken hangt de was buiten. Het voelt als een dorp in de stad. Daarbuiten krioelt het juist van de mensen en auto’s. De mensen verzamelen zich hier op straat voor een praatje, een snack en verwelkomen de avond.

Bezoek ook Bari

Bari is geen supertoeristische stad. Het aantal bezienswaardigheden is beperkt en het Engels heeft nog lang niet iedereen zich toegeëigend. Ik vind het niet erg: zo kan ik vooral genieten van wat rondlopen, mensen kijken en hier en daar een hapje of een drankje doen. Veel minder fomo (fear of missing out) en een kleinere to do-lijst. Dat is af en toe ook best prettig.Wil jij ook Bari ontdekken? Ryanair heeft regelmatig goedkope vluchten. Ik betaalde 20 euro voor een retour vanaf Dusseldorf. Een taxi vanaf het vliegveld kost je 25 euro, dat is een vast tarief. Of pak de bus voor 4 euro, die brengt je naar het station.

Schrijf een reactie